Mirabelka,śliwa domowa( Prunus domestica )

Drzewa owocowe
Michal86
100p
100p
Od: 6 maja 2018, o 08:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mirabelka,śliwa domowa( Prunus domestica )

Post »

Mam pytanie do ekspertów, na wiosnę próbowałem zaszczepić śliwkę szlachetną, zrazy pobrałem ze swojej starej już śliwki, prawdopodobnie jest to węgierka wczesna. Podkładką była siewka, bądź odrost tej wspomnianej wcześniej przeze mnie śliwki. Ciężko mi określić na 100% czy to siewka czy odrost. Wyrosła z 2 metry od śliwki więc równie dobrze może być jedno i drugie. Przy wykopywaniu ten korzeń mógłby być odrostem od korzenia macierzystego ale głowy nie dam. Wracając do sedna szczepienie się nie przyjęło, mogę spróbować okulizować latem, ale może nie trzeba, może to co rośnie to szlachetna odmiana, a nie ałycza. Ta moja stara śliwka szlachetna wątpię żeby była szczepiona na podkładce.Wrzucam foto to co rośnie to ałycza?
Obrazek

Obrazek
adam_k27
200p
200p
Od: 21 kwie 2020, o 07:55

Post »

Kupiłem na allegro mirabelkę. W aukcji opisana jako Mirabelka z Nancy. Czyli spodziewałem się konkretnej odmiany mirabelki tymczasem dostałem najwyraźniej jakąś siewkę. Brak miejsca szczepienia. W pierwszym momencie pomyślałem że to nawet mie siewka mirabelki ale ałycza bo na gałązkach wodać takie jakby kolce. Po dokładnym przyjrzeniu się wydaje mi się jednak że to chyba nie kolce ale pozostałości po odłamanych gałązkach. Co o tym sądzicie? Sadzić to czy poszukać sadzonki z lepszego źródła? Długo trzena czekać aż taka siewka zacznie owocować?
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

No dostałem jeszcze gratis. Nie wiem niestety co to bo na kartce roślina jest opisana jako "gratis". Wiem tylko że to coś ma kolce. Ma może ktoś pojęcie co to może być?

Obrazek
bendkos
200p
200p
Od: 13 maja 2012, o 19:39

Post »

Gratis chyba róża, Rosa Rugosa ale pewny nie jestem.
Nig­dy nie re­zyg­nuj z ce­lu tyl­ko dla­tego, że osiągnięcie go wy­maga cza­su. Czas i tak upłynie.-H. Jackson Brown, Jr.
adam_k27
200p
200p

Post »

Dzięki za odpowiedź. Ja tego gratisa chyba wsadzę w doniczkę o zobacze co to z tego wyrośnie. Chyba że sprzedający da mi informację co tam gratisowo wsadził.
adam_k27
200p
200p

Post »

bendkos pisze:Gratis chyba róża, Rosa Rugosa ale pewny nie jestem.
Dostałem informację od sprzedającego, faktycznie dzika róża. Akurat nie Rosa Rugosa, ale Rosa Canina, aczkolwiek niezły strzał :D tym bardziej że sadoznka jeszcze nie miała liści.

Poza tym dokupiłem drugą mirabelkę. Kupowałem porzeczki w sklepie Dom i Sad, a były tam akurat wyprzedaże no i skusiłem się i dorzuciłem do koszyka mirabelkę, jako że była w cenie 9 zł. Dostałem mniej więcej 1,5 metrowe drzewko, szczepione, z ładną bryłą korzeniową. W sklepie to było nazwane jako Śliwa Renglot Mirabelle von Nancy. Mam nadzieję że to faktycznie mirabelka a nie jakaś Rękloda. Trzeba poczekać na owoce i wtedy będzie wiadomo. Mimo to myślę że znacznie lepszy zakup niż ta śmieszna mirabelka z allegro wciśnięta w maleńką doniczkę p9.
adam_k27
200p
200p

Post »

Mirabelka o której tu kiedys pisalem niestety uschła. W tamtym roku kupiłem nowa sadzonkę wysylkowo na jesieni z firmy co to ma sady w nazwie i pochodzi z podkarpacia. Drzewko ładnie się przyjęło, na wiosnę nawet skromnie zakwitło, choc owoców nie zawiązało. Za to przez lato duzo urosło tak na ponad 2 metry. Teraz mu się przyjrzałem no i wygląda na to że to chyba na gałązkach pojawily się ciernie. Czyzby to była ałycza a nie mirabelka? ;:218
Moze ktos pomoże zidentyfikowac po zdjęciach.
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mam 1 drzewko Mirabelka z Nancy. Po kilku latach uprawy ma 170cm wys. Nie posiada żadnych cierni ani kolców. Według moich obserwacji ma poważna wadę, zbyt mocno owocuje. Kwiatów i owoców jest więcej od liści. W tym sezonie gałęzie ugięły się do podłogi od nadmiaru owoców. Inne śliwy prawie nie zawiązały owoców.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Pirat
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 24 kwie 2017, o 09:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Podkładka St.Julien A, ma ktoś drzewka na takiej podkładce. Kupiłem jakąś nową odmianę Mirabelki Miragrande.
Jakiej wielkości rosną drzewka na tej podkładce?
Rysie
100p
100p
Od: 24 wrz 2024, o 12:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nieco skarlajaca, 3/4 wzrostu, zależnie od warunków - w stosunku do ałyczy wrażliwsza na mróz i suszę, pasuje na mokre gliniaste, jak u nas wangenheima. Mam coś na niej, nie zmarzło.
:wit
Ut sementem fecĕris, ita metes.
adam_k27
200p
200p

Post »

Pirat pisze: 10 kwie 2025, o 06:25 Podkładka St.Julien A, ma ktoś drzewka na takiej podkładce. Kupiłem jakąś nową odmianę Mirabelki Miragrande.
Jakiej wielkości rosną drzewka na tej podkładce?
Gdzie kupiłeś Miragrande? Szukam tego od dłuższego czasu i nigdzie nie moge znaleźć
Pirat
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 24 kwie 2017, o 09:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Śliwkę Miragrande, ja akurat kupiłem w szkółce w Słowacji, miejscowość Caklov.
Szkółka ma stronę i sklep internetowy, tylko nie wiem czy można podać adres. czy admin sie zgodzi.
adam_k27
200p
200p

Post »

Dzięki znalazłem przez Google :wit
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”