Baryczkowe Storczyki cz. II

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Baryczkowe Storczyki cz. II

Post »

No to nadal jestem w kropce. :) Hihi...oby Twoje świetnie rosły w akwarium. Ja mam tylko pojemniki plastikowe, ale bidlkę od Ani. Chyba po wakacjach włożę jednak do pjemnika, ze wzgl. na wilgotność powietrza.... ;)
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55

Post »

Baryczka pisze:Monia, też widziałam takie kompozycje i bardzo mi się spodobały. Gdy posadzisz dwa dendrobia n. razem to koniecznie pokaż fotki, chętnie zobaczę :)
Jeszcze nie mam żadnej kompozycji z Dendrobium , ale myślę by zrobić taką :) Ale dopiero za rok na wiosnę. Mam białe i żółte Dendrobium nobile. Więc może by pasowały do siebie ;) Jednak wolałabym białe i fioletowe widzieć razem w jednej doniczce. Co Ty na to ?:)
Jeśli chodzi o Encyclię to nie mam żadnego doświadczenia.. Ja bym jednak nie przechładzała jej. Myślę, że różnica temperatur w zupełności starczy do zainicjowania kwitnienia ;:108 Wystarczy cierpliwie czekać i okazać troszkę czułości :D
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dusiu, mam nadzieję, że inne też zakwitną. Szczególnie liczę na to od Grażynki Widery, bo to niespodzianka. Do pachnących storczyków mam jakieś szczęście, ogólnie mam ich ok. 6 :)
justus27 pisze: Chyba po wakacjach włożę jednak do pojemnika, ze wzgl. na wilgotność powietrza.... ;)
Justynko, za wiele nie mogę pomóc, ale tak na "chłopski rozum" to warto by je włożyć jesienią do pojemnika, podniesie to wilgotność zimą, kiedy powietrze jest najbardziej suche. U mnie ładnie ruszyły i myślę, że właśnie dzięki akwarium. Teraz codziennie je spryskuję po kilka razy, bo mamy okna otwarte prawie na oścież i wiatr w domu :) Storczyki bardzo szybko przez to przesychają, mech schnie prawie od ręki. Ja myślę moje katl. trzymać w akwa aż do wiosny, może później już nie ma samym dnie, ale wyżej na półeczce. Zobaczymy co będzie za jakieś dwa m-ce z nimi :)

Moniu, żółty z białym chyba nie wyglądały by dobrze, biały z fioletem to już ok :) Encyklia na razie stoi w akwa, ładnie odbudowała korzonki, czytałam, że musi dobrze przeschnąć przed podlaniem, ale nawet będąc w akwa schnie tak szybko, że podlewam ją co tydzień. Może nie powinnam jej zraszać? Albo lepiej wyjąć ją z tego akwa?
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59

Post »

Baryczko, piękne wygląda Twoje Dendrobium :) Akurat takie kolorki u nobile lubię :wink:
Co do Encyclia (to raczej chłodolub), to one lubią spędzać wakacje na dworze. Sprzyja im zmiana temperatur między dniem a nocą i pobudza to je do kwitnienia, także możesz ją spokojnie wyjąć z akwarium i dać na dwór, nie zaszkodzi to jej a powinno pomóc - najprawdopodobniej jesienią będziesz mogła ujrzeć jej kwiatuszki :wink: Możesz ją codziennie zraszać, gdyż w ich uprawie wysoka wilgoć jest wskazana.
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, dziękuję w imieniu dendrobium i serdeczne dzięki za pomoc w spr. encykli, czytałam o niej, ale trudno mi to przełożyć na własne doświadczenie. Od poniedziałku wyniosę ją na balkon, mam nadzieję, że to przyniesie dobre skutki :)
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59

Post »

Również mam taką nadzieję, ale u mnie to się sprawdziło :) Tylko lepiej by stała raczej w cieniu niż w słońcu :wink:
Zabka_Monis
1000p
1000p

Post »

Kamilko widocznie mamy podobne gusta - biały z fioletowym : taką kompozycję zrobię :) Tylko, że nie mam fioletowego Dendrobium nobile.... więc to kolejny pretekst do zakupu :;230
Bardzo się cieszę, że Ania pomogła Ci w sprawie Encycli. Bo ja nie mam doświadczenia.... Ze swojej strony mogę dodać, byś nie zapomniała o nawozie z przewagą fosforu na jesieni ;)
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Baryczko- zatem pomyślę nad kolejnym pojemnikiem na zimę ;)
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Zabka_Monis
1000p
1000p

Post »

Gdzie Ty się podziewasz tak długo ?? No i jak tam Dendrobium o które się założyłyśmy ? ;)
Awatar użytkownika
Alima2
1000p
1000p
Od: 16 sie 2009, o 22:49

Post »

Kamilo...gdzie zdjęcia ?? Gdzie latasz ? Pewnie gdzieś nad głęboką wodą ciałko lansujesz :;230 :;230
Awatar użytkownika
grazka2211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2008, o 11:15

Post »

Kamilka czaruje swoje kwiatuszki aby pokazać nam kolorowe zdjęcia :;230 .
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochane, jestem jestem, tylko dostęp do neta miałam ograniczony :)

Mam kilka nowych kwitnień, pomarańczowy i jabłonkowy szykują się do otwarcia pąków, rozszalał się Uszatek, przekwitło już dendrobium nobile i częściowo Rudzielec. Poza tym zapomniałam zrzucić fotek z aparatu i nie mam Was czym ugościć.

Niestety choroba się poszerza, stwierdziłam, że będę się z Wami dzielić każdą informacją, bo może w ten sposób jakoś Was przeczulę na wszelkie plamy, może jakoś pomogę.

Na początek pokażę liście miniaturki zaatakowane plamkami. 2 tyg. temu obcięłam dwa najmłodsze listki, jak widać niewiele to dało:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Najlepiej plamy widać pod światło, ale w cieniu też są widoczne. Zauważyłam, że początkowo pojawiają się na najmłodszych listkach, później atakują resztę.
Robiłam oprysk Topsinem, Score i Miedzianem, ponoć ten ostatni jest najlepszy na choroby grzybowe, ale jak widać u mnie nie dał rady. Dziś zrobię kolejny oprysk na pozostałe rośliny. Ogólnie w pokoju, gdzie była pierwsza zainfekowana roślina już wszystkie mają ucięty co najmniej jeden liść.
Ogólna strata to 7 storczyków, jak na razie nie jest to wiele, ale żal straszny wyrzucać jednego z ulubionych czy ratowanego od półtora roku zdechlaczka.
Zauważyłam, że od Miedzianu Phal. tracą korzonki, po jednym, dwóch, ale zawsze to osłabia roślinę. Zrobiłam błąd, że oprócz oprysku moczyłam też Phal. w tym specyfiku. Chyba to zaszkodziło korzonkom- innego wyjścia nie widzę, bo są podlewane jak zawsze co tydzień, gdy przeschną.

To tyle, następnym razem postaram się podzielić z Wami milszymi informacjami :)

Pozdrawiam cieplutko wszystkich moich gości :wit
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
pani_storczyk
500p
500p
Od: 15 mar 2010, o 14:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Kamilko :D Dendrobium pięknie Ci zakwitło ;:138 Mam nadzieję że z tą chorobą sobie poradzisz.Pozdrawiam Cię cieplutko.Wracając z wakacji przejeżdzałam przez Twoje strony,śliczne malownicze widoczki ;:108
Gdyby tak każdego dnia na drogę naszego bliźniego rzucali jeden kwiatek
, to drogi ziemi byłyby pełne radości.:)

Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, dziękuję ;:196 Też mam nadzieję, że sobie poradzę, na razie trwa powoplne opróżnianie parapetów- będzie więcej wolnego miejsca :)
Szkoda, że nie wiedziałam, że obok mnie będziesz przejeżdżać, chętnie zaprosiłabym Cię na małą kawkę do mnie :) Następnym razem daj znać!

Znalazłam fotki z początków kwitnienia dendrobium phalaenopsis, fotki takie sobie, ale zawsze to coś, prawda?
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
grazka2211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2008, o 11:15

Post »

Kamilo ,przykro mi bardzo z powodów choroby storczyków.Szkoda tylko że w ten sposób opróżniasz parapety.Dendrobium wspaniałe ;:138
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”