Szczaw(Rumex) uprawa,problemy
- kesza
- 100p
- Od: 16 lip 2010, o 08:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Szczaw
kama - spokojnie szczawik przeniesiesz gdzie ci pasuje jak trochę podrośnie - nawet nie zauważy 

Pozdrawiam,
Edyta
Edyta
- RingoJelcz
- 200p
- Od: 1 mar 2012, o 19:46
U mnie listki juz spore, ale w srodku liscia jakis robak drazy tunele. na lisciach widac takie korytarze. robaczek ma jakies 3-4 mm i siedzi wewnatrz liscia. Wrzucil bym fotke ale fotosik blad wywala. Co to za robak, czym go ukatrupic?
- TomekD
- 200p
- Od: 16 lut 2013, o 20:26
Też byłem przekonany ze szczawiem problemów nie będzie, posiałem pierwszy raz w życiu i jak się okazuje nie tylko ja szczaw lubię.
Na liściach pojawiają się plamy, z czasem całe fragmenty liścia zasychają. Przypuszczam że przyczyną jest coś białego co porusza się w różnolicznych grupach na spodzie liścia (ostatnie 2 zdjęcia).
Strasznie dziwne - podpowiecie co to może być !?

Przepraszam za jakość zbliżeń i mój amatorski sprzęt (zdjęcia nie są zbyt wyraźne) - ostatnie pierścienie do makrofotografii miałem do Zenitha na 35mm...
licząc na pomoc,
kwaśno
Na liściach pojawiają się plamy, z czasem całe fragmenty liścia zasychają. Przypuszczam że przyczyną jest coś białego co porusza się w różnolicznych grupach na spodzie liścia (ostatnie 2 zdjęcia).
Strasznie dziwne - podpowiecie co to może być !?

Przepraszam za jakość zbliżeń i mój amatorski sprzęt (zdjęcia nie są zbyt wyraźne) - ostatnie pierścienie do makrofotografii miałem do Zenitha na 35mm...
licząc na pomoc,
kwaśno

pozdrawiam, Tomek
Ja tam sąsiadom rzuciłem cichaczem torebkę szczawiu, brzydki trawnik, nie chcą kosić trawy itp., to będą przynajmniej mieli "warzywo" na ogrodzie ;)
- RingoJelcz
- 200p
- Od: 1 mar 2012, o 19:46
No własnie o to robactwo chodzi. Ja już dałem spokój ze szczawiem. Raz zerwałem do jedzenia, ale widzę, że robal sieje spustoszenie, więc za parę dni wyrywam szczaw zupełnie.
To białe pod liściem to jaja, później jest mały pędraczek, a później liść obsycha.
Gdzieś wyczytałem ze decis pomaga, ale nie pryskałem.
To białe pod liściem to jaja, później jest mały pędraczek, a później liść obsycha.
Gdzieś wyczytałem ze decis pomaga, ale nie pryskałem.
- TomekD
- 200p
- Od: 16 lut 2013, o 20:26
RingoJelcz, dzięki twojej podpowiedzi namierzyłem u mnie faktycznego sprawcę:

Po raz pierwszy dowiedziałem się o szkodnikach minujących liście - u nas to chyba jakaś muchówka.
Jak się wydaje każda ma ulubioną roślinę, na przykład szczaw jak ta:
http://www.ukflymines.co.uk/Flies/Pegomya_solennis.php
Mój szczaw ma teraz wyzwanie - albo sobie poradzi albo nie i wtedy wrócę do tego ze sklepowych słoików.
No bo upalne lato i zupa szczawiowa są jak sól i pieprz albo serce i rozum:
http://www.youtube.com/watch?v=-aImaPQx ... detailpage

Po raz pierwszy dowiedziałem się o szkodnikach minujących liście - u nas to chyba jakaś muchówka.
Jak się wydaje każda ma ulubioną roślinę, na przykład szczaw jak ta:
http://www.ukflymines.co.uk/Flies/Pegomya_solennis.php
Mój szczaw ma teraz wyzwanie - albo sobie poradzi albo nie i wtedy wrócę do tego ze sklepowych słoików.
No bo upalne lato i zupa szczawiowa są jak sól i pieprz albo serce i rozum:
http://www.youtube.com/watch?v=-aImaPQx ... detailpage

pozdrawiam, Tomek
Praz kolejny w tym roku spróbowałam wyhodować szczaw w ogródku - niestety tak jak w roku ubiegłym liście są okrutnie pogryzione 
Podobnie wyglądają liście rabarbaru

Co to może być???

Podobnie wyglądają liście rabarbaru

Co to może być???
- player_ruda
- 50p
- Od: 17 lut 2014, o 13:33
Mam szczaw i to dużo, wczoraj zebrałam część i do słoików, jutro miałam zamiar wyciąć resztę i przerobić a tu koleżanka mówi ze jak nie wypuści kwiatków i się sam nie rozsieje to na drugi rok nic nie wyrośnie
Ja byłam przekonana że skoro wieloletni to sobie odbije za rok z korzeni. I co tu robić? Dodam że żadnych zaczątków kwitnienia nie widziałam tylko co chwile wypuszcza świeże listki 

Ola
- Krzysztof59
- 200p
- Od: 29 lip 2013, o 17:39
W dniu dzisiejszym wysiałem szczaw gajowy (krwisty) Rumex sanguineus L. Ma podobno smakować tak jak większość odmian a do tego stanowić ozdobe na działce ( krwisto unerwione liście). 

Pozdrawiam - Krzysztof
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Wg mnie jest to pożyteczna larwa bzyga
http://www.national-geographic.pl/foto/ ... -90-289481
W zeszłym roku trafiłam na nie i okazało się, że są zawsze tam gdzie są i mszyce.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
A czy powinniśmy jakoś specjalnie podłoże przygotować?
-
- 50p
- Od: 29 cze 2015, o 00:18
Do posiania szczawiu skłoniła mnie kiedyś zawartość kupnego słoika brei szczawiowej zwanej "Szczaw na zupę" , gdzie odkryłam kawałeczki szkła i jakiegoś gruzu...brr..Kupiłam torebeczkę nasionek i posiałam, żadnego specjalnego podłoża nie przygotowywałam, posiałam jakieś 4 lata temu i rośnie do dziś, co roku kwitnie kilka roślinek, część tych kwiatów ścinam, ale kilka zostawiam, żeby się rozsiał. Co dwa tygodnie ścinam listki i mrożę. Szybko odrasta i do jesieni jest ładny i żadne robale się go nie czepiają. Może dlatego, ze rośnie w półcieniu, gdzie gleba tak nie wysycha, no i w towarzystwie mięty. Chyba mu odpowiadają takie warunki.
- Ogrodnik88
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 cze 2010, o 22:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Szczaw to urośnie w byle czym,jak chwast.
Tyle że ja mam niedobór kwaśnej gleby dla szczawiu, albo glina za skalista do uprawy czegokolwiek, albo żyzne zasadowe. Muszę specjalnie igliwiem zakwaszać. Ale rośnie sobie wysiana w maju grządeczka szczawiu, w nadziei, że te 3 lata poplonuje na zupy.Ogrodnik88 pisze:Szczaw to urośnie w byle czym,jak chwast.