Pierwszy storczyk

ODPOWIEDZ
glizdogon
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 sty 2011, o 14:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pierwszy storczyk

Post »

dzień dobry :)
również jestem tutaj nowa i mam kilka pytań, a ponieważ nie mam w pobliżu nikogo kto mógłby na nie odpowiedzieć wypadło na Was :) Więcej czasu spędzam przed doniczką niż powinnam :P I po prostu chciałabym wiedzieć czy wszystko z nim w porządku i czy trzeba go przesadzić.
http://glizdogon.fotosik.pl/zdjecia/1.html
Zdjęcia są pod tym linkiem, przepraszam, że w ten sposób :oops:
I mam takie pytanko czy te kolanka się rozchylają i czy coś tam będzie?
dziękuję za wszelkie porady ;:180
Awatar użytkownika
akwarybka
500p
500p
Od: 23 maja 2010, o 01:00

Post »

Witam! :)
Nie przesadzaj tego storczyka, bo nie ma takiej potrzeby, a może to mu zaszkodzić. Te ''kolanka'' to tzw. oczka. Mogą z nich wychodzić kolejne pędziki z pakami lub keiki. :wink:
glizdogon
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

:) dziękuję za odpowiedź Akwarybko
niestety troszkę za późno :wink: one nauczą cierpliwości, hmm? bo przesadziłam :oops: troszkę się na mnie obraził, ale żyje. Na razie. Korzonki w środku nie były zbyt ładne i w podłożu było strasznie dużo gąbki, więc chyba ostatecznie będzie mu lepiej? Powiedziałam rodzinie, że muszę kupić następnego, żeby tego nie zamęczać troską :]
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
andzia0801
200p
200p
Od: 10 sty 2011, o 23:23

Post »

Witam glizdogon,
Ładny początek twojego hobby. Roślinka ładna, rokująca na przyszłość. Myślę, że dobrze, że ją przesadziłaś. Ja zawsze zmieniam podłoże po zakupie, przynajmniej wiem co daję do doniczki, a że kupuję z przeceny, to jest też dobry sposób na sprawdzenie stanu korzeni.

"Powiedziałam rodzinie, że muszę kupić następnego, żeby tego nie zamęczać troską" tymi słowami rozbawiłaś mnie do łez. Gratuluję pomysłu na usprawiedliwienie wydanych pieniędzy na kolejnego storczyka.
Powodzenia!
mój wątek "wazonowce w keramzycie": http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=40124" onclick="window.open(this.href);return false;
glizdogon
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Jak postanowiłam tak zrobiłam :)
Kupiłam mu braciszka. Wygląda tak (mam nadzieję że uda się dodać zdjęcia :P)
Plamkę na liściu zauważyłam po zakupie, czy wycinać ją?
Pozdrawiam :)

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
akwarybka
500p
500p
Od: 23 maja 2010, o 01:00

Post »

Plamka moim skromnym zdaniem wygląda na nie groźną. :wink:
glizdogon
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Witam :wit
Przepraszam, że jestem taka uciążliwa, ale troszkę się pogubiłam :( Przesadziłam storczyka tydzień temu jest już troszkę oklapnięty i zastanawiam się czy go już podlać czy nie. Wszędzie napisane jest że jeżeli się robi coś z korzonkami to odczekać 7-10 dni, a Pani Jovanka napisała, że nawet do 14 dni. Przepraszam za takie naiwne pytania, ale nie chcę mu zrobić krzywdy.
Pozdrawiam i dziękuję
Awatar użytkownika
aniger
50p
50p
Od: 27 lip 2010, o 17:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit
Witaj :!:
Moim zdaniem nie podlewaj jeszcze tego storczyka. Możesz delikatnie spryskać podłoże po wierzchu i ewentualnie podnieść wilgotność wokół niego -stawiając pojemniczki z np. mokrym keramzytem lub zwykłymi kamyczkami.
Pozdrawiam :wit :wit :wit
KarolaW
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 26 sty 2011, o 09:18

Post »

Witaj Glizdogon, piękny okaz :) mam takiego samego ślicznego falka! dbaj o niego a będzie Cię cieszył cudownymi kwiatami :) Z tego co czytałam powinnaś poczekać z podlewaniem.
glizdogon
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

:wit
misia84, przepraszam za zaśmiecanie wątku. Chciałam tylko zaprezentować efekty przesadzania :)
Zaczynają rosnąć nowe korzonki i jest już 1,5 listka więcej :heja
Teraz testuję przesadzanie na innych okazach :wink:

Obrazek

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc
Awatar użytkownika
mcus
100p
100p
Od: 19 lut 2011, o 15:27

Post »

piękny pierwszy storczyk! Już niebawem dołączysz do reszt naszej gromadki- szaleńców storczykowych:p ja zaczynałam jakiś czas temu podobnie, a teraz nie mam już parapetów wolnych:) życzę powodzenia w hodowli:)pozdrawiam
Pozdrowienia, Marta G.
mój mały bzik
Awatar użytkownika
misia84
50p
50p
Od: 8 wrz 2010, o 16:14

Post »

Nie wiem dlaczego mój storczyk nie kwitnie i czy czasem coś złego się z nim nie dzieje. Patrząc na niego nie wnioskuję nic, ale martwi mnie ten pędzik, który jeszcze jeden został, bo chyba zaczyna usychać. Co w tym przypadku powinnam zrobić?

Obrazek

Obrazek
Magda
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 9#p1775449" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
auspex
200p
200p
Od: 8 lut 2011, o 22:30

Post »

Pędy czasami zasychają :( , zauważyłam że na moich falkach nowy pęd wychodzi jeśli wyjdzie nowy listek i ze dwa korzonki. Twój wygląda normalnie, może po prostu potrzebuje troszkę więcej czasu.
Awatar użytkownika
misia84
50p
50p
Od: 8 wrz 2010, o 16:14

Post »

No sama nie wiem, bo w maju będzie rok jak jest u mnie. Bardzo szybko stracił kwiatki, później usechł jeden pęd, a ten skróciłam, bo też częściowo usychał, a teraz widać jak to wygląda. Obawiam się, że i ten uschnie i nie będzie żadnych pędów :cry: i się nie odrodzi już. :roll:
Magda
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 9#p1775449" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
auspex
200p
200p
Od: 8 lut 2011, o 22:30

Post »

Nie spisuj go na straty...
Tu jest dużo osób z większym doświadczeniem niż ja....mi się wydaje że on ma mało zdrowych korzeni w doniczce, w zasadzie widać tylko jeden powietrzny. Może za mocno go podlewasz? i korzonki zagniwają?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”