spajder_3Xc (Drzewa, krzewy i inne rośliny)
- spajder_3Xc
- 50p
- Od: 25 lut 2007, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kto wie co to za roślina? - spajder_3Xc
oki będę pisał w tym poście, też mi to szałwie przypominało ale nie byłem pewny dzięki.
- spajder_3Xc
- 50p
witam 2 gatunek to: Złocień Żółty (Chrysanthemum Segetum) - kiedyś dostałem od mamy takom roślinę ale w formie drzewka 
jeszcze został mi 6 gatunek wie ktoś co to mogło by być to jest chyba bylina gdyż nie widziałem pędów zdrewniałych (ale mogę się mylić) oraz nie tworzy korony i praktycznie pędów bocznych, roślina którą wydziałem miała około 100 cm wysokości liście wąskie szpiczaste ciemnozielone z granatowymi żyłkami skierowane pod kątem w górę gatunek ten najprawdopodobniej lubi wilgoć i czasowe zalewanie wodą (rósł w pobliżu basenu i praktycznie cały czas był zalany):
6)

jeszcze został mi 6 gatunek wie ktoś co to mogło by być to jest chyba bylina gdyż nie widziałem pędów zdrewniałych (ale mogę się mylić) oraz nie tworzy korony i praktycznie pędów bocznych, roślina którą wydziałem miała około 100 cm wysokości liście wąskie szpiczaste ciemnozielone z granatowymi żyłkami skierowane pod kątem w górę gatunek ten najprawdopodobniej lubi wilgoć i czasowe zalewanie wodą (rósł w pobliżu basenu i praktycznie cały czas był zalany):
6)

Spajder, Witaj,
Porównaj z tym:
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=Rue ... a=N&tab=wi
W wynikach wyszukiwania jest roślina o nazwie Ruellia tweediana.
Egzotyczna, inwazyjna...
pozdrawiam
Porównaj z tym:
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=Rue ... a=N&tab=wi
W wynikach wyszukiwania jest roślina o nazwie Ruellia tweediana.
Egzotyczna, inwazyjna...
pozdrawiam

- bishop
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Kontakt:
Spajder, nie sądzisz, że już najwyższy czas nauczyć się pisać? 

Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
- spajder_3Xc
- 50p
Witam, wie ktoś co to za rośliny:
1 roślina: Najprawdopodobniej jest to bylina zimująca w ziemi lub nieduży krzew. Roślina ta ma nietypowe owoce koloru czarnego z połyskiem zbudowane podobnie do jeżyny z dużą ilością pestek. Ponoć owoce te są jadalne, umieszczone są na wydłużonych czerwonych gronach. Liście duże jajowate.

2 roślina: Jest to roślina wieloletnia wykorzystywana do suchych bukietów zimuje w gruncie.

3 roślina: jest to roślina jednoroczna wysokości około 1 - 1,5 m cała czerwona łączni z kwiatami i nasionami liście przypominają kształtem liście szczawiu.

4 roślina: jest to roślina wieloletnia zimująca w gruncie o wysokości 1 - 1,2 m (kwiatostan) kwiaty żółte liście okrągłe rosną przy ziemi

5 roślina: Roślina jednoroczna ozdobna z czerwonych kwiatostanów zebranych na czubku pędów roślina o wysokości około 50 - 70 cm

6 roślina: Jest to bylina zimująca w gruncie ozdobna z czerwonych owoców kształtem przypominającym małe papryki po rozerwaniu owocu jest w nim czerwona kulka.

Z góry dziękuję za pomoc.
1 roślina: Najprawdopodobniej jest to bylina zimująca w ziemi lub nieduży krzew. Roślina ta ma nietypowe owoce koloru czarnego z połyskiem zbudowane podobnie do jeżyny z dużą ilością pestek. Ponoć owoce te są jadalne, umieszczone są na wydłużonych czerwonych gronach. Liście duże jajowate.

2 roślina: Jest to roślina wieloletnia wykorzystywana do suchych bukietów zimuje w gruncie.

3 roślina: jest to roślina jednoroczna wysokości około 1 - 1,5 m cała czerwona łączni z kwiatami i nasionami liście przypominają kształtem liście szczawiu.

4 roślina: jest to roślina wieloletnia zimująca w gruncie o wysokości 1 - 1,2 m (kwiatostan) kwiaty żółte liście okrągłe rosną przy ziemi

5 roślina: Roślina jednoroczna ozdobna z czerwonych kwiatostanów zebranych na czubku pędów roślina o wysokości około 50 - 70 cm

6 roślina: Jest to bylina zimująca w gruncie ozdobna z czerwonych owoców kształtem przypominającym małe papryki po rozerwaniu owocu jest w nim czerwona kulka.

Z góry dziękuję za pomoc.
1.szkarłatka chińska,
2.miesięcznica,
4.języczka pomarańczowa,
5. szarłat,
6.miechunka,
pozdrawiam
2.miesięcznica,
4.języczka pomarańczowa,
5. szarłat,
6.miechunka,
pozdrawiam
3. to jakaś odmiana łobody / podobno dobra na krety/
- Plumi
- Od: 20 cze 2011, o 14:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
3.to Łoboda ogrodowa (Atriplex hortensis var. rubra) 

Kwiaty to resztki Raju.
- spajder_3Xc
- 50p
witam ponownie mam ponownie kilka gatunków roślin do określenia co to za gatunki poniżej podaję ich opis i zdjęcia jak ktoś wie co to za rośliny to z góry dziękuję za pomoc:
1. jest to bylina lubi cień ma żółte kwiaty o długości do 1m na dole zielone postrzępione liście.

2. jest to chyba trawa która ma różowe kwiaty.

3. jest to roślina wieloletnia krzew około 1,8 wysokości obficie kwitnący na biało.

4. jest to mała bylina ma kwiaty koloru białego na długich łodyżkach.

5. jest to gatunek wieloletniej trawy lubi podmokłe tereny liście ma w formie zielonych szpiczastych rurek na których wyrastają brązowe kwiatostany.

z góry dziękuję za pomoc.
1. jest to bylina lubi cień ma żółte kwiaty o długości do 1m na dole zielone postrzępione liście.

2. jest to chyba trawa która ma różowe kwiaty.

3. jest to roślina wieloletnia krzew około 1,8 wysokości obficie kwitnący na biało.

4. jest to mała bylina ma kwiaty koloru białego na długich łodyżkach.

5. jest to gatunek wieloletniej trawy lubi podmokłe tereny liście ma w formie zielonych szpiczastych rurek na których wyrastają brązowe kwiatostany.

z góry dziękuję za pomoc.
- Grzesik
- Od: 20 sty 2009, o 15:49
1. Języczka przewalskiego
2. Zawciąg nadmorski
3. Tawlina jarzębolistna
4. Zawilec, ale nie wiem jaki
5. Sitowie
2. Zawciąg nadmorski
3. Tawlina jarzębolistna
4. Zawilec, ale nie wiem jaki
5. Sitowie
- spajder_3Xc
- 50p
witam mam jeszcze parę gatunków roślin do określenia poniżej podaję ich opis i zdjęcia:
1. jest to prawdopodobnie bylina liście podłużne przy ziemi kwiaty na długich łodyżkach koloru żółtego czasem w środku są ciemniejsze plamy płatki kwiatów postrzępione nasiona są w formie małych czarnych płatków.

2. jest to trawa chyba wieloletnia koloru niebiesko srebrnego o wysokości około 1m nasiona są w dużych kłosach jak u zboża.

3. jest to roślina wieloletnia niewysoka około 50 cm kwiaty różowe (mam też takom roślinę koloru białego z tym że jest wysoka do 150 cm)

4. jest to wieloletnia trawa możliwe że to miskant teraz kwitnie jest wysoki do 170 cm liście wąskie.

dziękuję z góry za pomoc.
1. jest to prawdopodobnie bylina liście podłużne przy ziemi kwiaty na długich łodyżkach koloru żółtego czasem w środku są ciemniejsze plamy płatki kwiatów postrzępione nasiona są w formie małych czarnych płatków.

2. jest to trawa chyba wieloletnia koloru niebiesko srebrnego o wysokości około 1m nasiona są w dużych kłosach jak u zboża.

3. jest to roślina wieloletnia niewysoka około 50 cm kwiaty różowe (mam też takom roślinę koloru białego z tym że jest wysoka do 150 cm)

4. jest to wieloletnia trawa możliwe że to miskant teraz kwitnie jest wysoki do 170 cm liście wąskie.

dziękuję z góry za pomoc.
- Grzesik
- Od: 20 sty 2009, o 15:49
1. Nachyłek wielkokwiatowy
2. Wydmuchrzyca piaskowa
3. Tawułka arendsa
4. tak jak już napisałeś to miskant, ale jaki To Ci nie powiem, bo nie wiem
2. Wydmuchrzyca piaskowa
3. Tawułka arendsa
4. tak jak już napisałeś to miskant, ale jaki To Ci nie powiem, bo nie wiem

- Plumi
- Od: 20 cze 2011, o 14:53
Po kwiatostanach wygląda mi na miskant cukrowy,trzeba uważać bo bardzo się rozłazi podziemnymi kłączami.
Kwiaty to resztki Raju.
Miskant cukrowy ma szersze liście i na pewno to nie on . Poza tym ma inne kwiatostany . Ten ze zdjęć na 100% jest kępowy ale nazwy Ci nie podam bo takich odmian jest bardzo dużo .
Teraz doczytałem , że już kwitnie . To jest raczej niemożliwe . Miskanty i to tylko niektóre dopiero zaczynają wypuszczać kłosowe pędy . Kłosy Twojego wyglądają jakby miały już kilka tygodni .
Teraz doczytałem , że już kwitnie . To jest raczej niemożliwe . Miskanty i to tylko niektóre dopiero zaczynają wypuszczać kłosowe pędy . Kłosy Twojego wyglądają jakby miały już kilka tygodni .
- spajder_3Xc
- 50p
witam
serdecznie dzięki za pomoc
tak to prawda ten miskant ma już dłuższy czas kwiaty na pewno kilka tygodni na niektórych kłosach są już dojrzałe nasiona liście ma wąskie i rośnie w kępach na razie nie widać odrostów korzeniowych (rośną już w tym miejscu około 3 lata) aczkolwiek są zabezpieczone geowłókniną by chwasty nierosły z ta też pewnie niema odrostów korzeniowych.
Dziękuję za pomoc pozdrawiam krzysztof.
serdecznie dzięki za pomoc
tak to prawda ten miskant ma już dłuższy czas kwiaty na pewno kilka tygodni na niektórych kłosach są już dojrzałe nasiona liście ma wąskie i rośnie w kępach na razie nie widać odrostów korzeniowych (rośną już w tym miejscu około 3 lata) aczkolwiek są zabezpieczone geowłókniną by chwasty nierosły z ta też pewnie niema odrostów korzeniowych.
Dziękuję za pomoc pozdrawiam krzysztof.