Podłoże do warzyw idealne
Re: Podłoże idealne :)
Dziękuję Suzano za rady i znowu jestem mądrzejsza.Dotychczas popiół wysypywałam pod krzewy,teraz spokojnie będę wysypywać na grządki no i oczywiście do inspektu. Udało mi się z wapnem,bo jesienią przekopałam ziemię w inspekcie i posypałam wapnem .Uważałam ,że wapno odkazi ziemię .Zobaczę wiosną czy ją spulchni.Jeszcze raz dziękuję za rady.Pozdrawiam wszystkich. 

- Suppa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pamiętajcie o zbadaniu odczynu gleby przed zastosowaniem wapna, bo można sobie kłopotu narobić 
Ja jesienią zwapnowałem miejsce pod pomidory, pH wychodziło w granicach 6 ale także miałem suchą zgniliznę na niektórych owocach.

Ja jesienią zwapnowałem miejsce pod pomidory, pH wychodziło w granicach 6 ale także miałem suchą zgniliznę na niektórych owocach.
Pozdrawiam, Maciek.
Dziękuję Maćku za uwagę o wapnowaniu i możliwości" przedobrzenia".Myślę jednak ,.że będzie wszystko dobrze,Inspekt zakładałam w ubiegłym roku.Gleba jest po trawniku/zasiliłam ją obornikiem i ziemią ogrodniczą.Darń zdjęłam i przełożyłam do kompostownika.Wszystko to robione było z końcem maja ub roku.Zmusiła mnie do postawienia małego inspektu ubiegłoroczna pogoda zimno i deszcze.Posadzone pomidorki w gruncie po prostu marniały.W tym roku jestem częstym bywalcem forum,czytam i jestem już trochę mądrzejsza.Oczywiście sprawdzę pH.Dzięki .Pozdrowienia Jadwiga//marfefka/ 

- smonika
- 500p
- Od: 29 gru 2008, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
W zeszłym roku badałam próbki swojej gleby. Potrzebowałam tego badania, bo zakupiłam borówki amerykańskie.
Wyszło mi pH od 6 do 6.3.
Używałam papierków wskaźnikowych (zawężona skala), a próbka gleby była rozpuszczana w wodzie destylowanej, odstwiona na 1 godz i mierzyłam pH tego roztworu znad osadu.
Wyszło mi pH od 6 do 6.3.
Używałam papierków wskaźnikowych (zawężona skala), a próbka gleby była rozpuszczana w wodzie destylowanej, odstwiona na 1 godz i mierzyłam pH tego roztworu znad osadu.
Pozdrawiam, Monika
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:

Nakłada sie na tą płytkę (jest specjalne wgłębienie) próbkę gleby, i zalewa się ją specjalnym odczynnikiem (w zestawie)
Odczynnik zabarwia się na odpowiedni kolor, porównuje sie go do kolorów na skali i wiem jaki jest odczyn ....
Warto zainwestować, ale nie wiem gdzie mogę kupić sam odczynnik, bo powoli kończy sie
Pozdrawaim
Joanna
- smonika
- 500p
A nie pisze gdzieś na butelce albo w instrukcji co wchodzi w skład takiego odczynnika? I w jakim stężeniu?
Pozdrawiam, Monika
Jest napisane
:zawiera wskaźniki: czerwień metylową i błękit bromotymolowy.
A kupisz gdziekolwiek. Wpisz w gogle : płyn Helliga.

A kupisz gdziekolwiek. Wpisz w gogle : płyn Helliga.
- smonika
- 500p
Gotowy płyn jest: http://e-centrumogrodnicze.pl/produkt/w ... a-432.html i jeszcze inne sklepy.
A niektóre odczynniki można kupić w centralach chemicznych np. tu: http://www.chemilab.pl/katalog/
Teraz doczytałam, że potrzeba NaOH 0,1 molowy r-r - do tego są gotowe ampułki, potrzeba też 2 kolby na 500 ml (koszt ok. 5 zł/szt). Alkohol etylowy zwykły ze sklepu. Problem z moździerzem. Ale wszystko jest do zrobienia, bo wskaźnika na raz wychodzi 750 ml. A składniki zostają na kilkadziesiąt takich porcji.
A niektóre odczynniki można kupić w centralach chemicznych np. tu: http://www.chemilab.pl/katalog/
Teraz doczytałam, że potrzeba NaOH 0,1 molowy r-r - do tego są gotowe ampułki, potrzeba też 2 kolby na 500 ml (koszt ok. 5 zł/szt). Alkohol etylowy zwykły ze sklepu. Problem z moździerzem. Ale wszystko jest do zrobienia, bo wskaźnika na raz wychodzi 750 ml. A składniki zostają na kilkadziesiąt takich porcji.
Pozdrawiam, Monika
-
- Kontakt:

- karool
- 200p
- Od: 31 mar 2007, o 12:33
smonika-myślisz,że gdyby taką rozpuszczoną ziemię w wodzie destylowanej zmierzyć odczynnikiem do mierzenia pH basenu to byłby też dobry odczyt.Podziałka na wskażniku ma dość dużą rozpiętośc.
pozdrawiam
Alicja
Alicja
Ja pamiętam z lekcji chemii doświadczenie z podziwianiem kolorów cieczy po zabarwieniu płynem wskaźnikowym.
Płyn ten pozyskiwało się z wyciśniętej kapusty fioletowej i po zakropleniu do roztworu wody z np: substancjami typu cukier, sól, cytryna zmieniał jej kolor wg pH . Im był bardziej różowy tym był kwaśniejszy odczyn im bardziej zasadowy tym bardziej niebieski.
Czy w ten sposób można próbować ocenić pH ziemi

Płyn ten pozyskiwało się z wyciśniętej kapusty fioletowej i po zakropleniu do roztworu wody z np: substancjami typu cukier, sól, cytryna zmieniał jej kolor wg pH . Im był bardziej różowy tym był kwaśniejszy odczyn im bardziej zasadowy tym bardziej niebieski.
Czy w ten sposób można próbować ocenić pH ziemi

Pozdrawiam, Emka
Ogród
Ogród
- smonika
- 500p
Karool, niestety nie wiem co to za odczynnik. Ja mierzyłam zwykłaym papierkiem wskaźnikowym, tolko o zawężonej i dokładniejszej skali ( z jednym miejscem po przecinku).
Kozino pomiar polega na zanurzeniu papierka wskaźnikowego w cieczy i porównanie jego koloru do skali na opakowaniu. To co opisałaś to przykład działania wskaźnika, ale do pH gleby raczej się nie nada bo jest za mało dokładny i możesz tylko stwierdzić odczyn roztworu a nie odczytać pH. A akurat w przypadku soku z czerwonej kapusty:
Kwaśny - barwa czerwona
Słabo zasadowy - barwa zielona
Silnie zasadowy - barwa żółta
Obojętny - barwa fioletowoniebieska
Kozino pomiar polega na zanurzeniu papierka wskaźnikowego w cieczy i porównanie jego koloru do skali na opakowaniu. To co opisałaś to przykład działania wskaźnika, ale do pH gleby raczej się nie nada bo jest za mało dokładny i możesz tylko stwierdzić odczyn roztworu a nie odczytać pH. A akurat w przypadku soku z czerwonej kapusty:
Kwaśny - barwa czerwona
Słabo zasadowy - barwa zielona
Silnie zasadowy - barwa żółta
Obojętny - barwa fioletowoniebieska
Pozdrawiam, Monika
Smonika Dzięki, to było dawno i juz nie pamiętam tych kolorów. Wiedziałam że dobrze trafiłam i ktoś będzie to wiedział.
Pozdrawiam, Emka
Ogród
Ogród
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wreszcie zdecydowałam się i kupiłam gotową ziemię do wysiewu i pikowania firmy Kronen. pH 5,5-6. Była też inna ale nie określili jakie pH więc nie będę ryzykować. W tamtym roku były problemy z rośnięciem rozsady, podejrzewam że to od zasolenia ziemi.
-
- Kontakt:
Suzana ,gdzie kupiłaś ziemie ?W zwykłym ogrodniczym? Czy w supermarkecie?
Pozdrawaim
Joanna

Pozdrawaim
Joanna