A może powinnas ja przyciąć. Ja mam taka stara ok 10letnia sadzonke, kotra 2 lata temu przesadzilam z innego ogrodka i zeszlej wiosny mocno ja przyciealm tak na 15cm i w lato miala bardzo obfite kwitnienie, nie wiem jaka to odmiana ale pasuje mi na ta najbardziej klasyczna Munsted. A ta na rabatce - to jest 16 sadzonek i jest inna, takie dlugie kwiaty na pedach bez lisci, chyba tylko po parze lisci niziutkoamba19 pisze:Dorbie - nie będę oryginalna - ale Twoja lawenda jest rewelacyjna! Ja mam tylko jedną sadzonkę - ale nie bardzo się jej u mnie podobaani nie rośnie ani nie kwitnie zbyt obficie.
Ogród Dorbie
Re: Ogród Dorbie
Przycinanie na wiosnę powoduje, że jest szansa, iż lawenda wysieje się. Jak tylko wypuści kilka listków, przesadzam ją w inne miejsce. Takim sposobem mam już około 30 malutkich siewek, które przez jeden sezon ładnie się rozkrzewiły. Teraz czekam na kwiatydorbie pisze:Może mi sie uda w tym roku troche ja rozmnozyć. Myślę, że miejsce też jest dla niej dobre

-
- 1000p
- Od: 9 mar 2010, o 10:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja swoją przycinam wczesną wiosną na 5-10 cm, zanimjeszce zacznie wypuszczać nowe przyrosty
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Można też te przycięte wiosną kawałki od razu wsadzić do ziemi - ja tak kilka ukorzeniłam.
-
- 1000p
Dorbie myślałam o tej właśnie rabacie z Conicami i różami. Bardzo lubię zestawienie lawendy z różami. Ja jeszcze lubię jako dodatek do róż szałwię omszoną.dorbie pisze: Pewnie ze mam:-)
Ktora przed domem? ta z rozami i 2x3świerki Conica plus lawenda w planie?
W tę zimę trochę posiedziałam przy kompie i zrobiłam 2 wizualizację rabat. Mam nadzieję, że choć część moich planów zrealizuję w tym roku.
Pozdrawiam Monika
- Sure
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lip 2010, o 21:03
Jeżeli moja biała lawenda (podobno, bo jeszcze nie kwitła) padnie, to już wiem, skąd wezmę sadzonki. W tym sezonie Twoja tak się rozrośnie, że będziesz rozdawać!
;)

pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
Agatko, nie zycze Ci aby Ci padla, tylko sie rozrosla, to moze podarujesz mi lodyzki do ukorzenienia
Jak mi sie uda to sie podziele 

Moniko, masz piekny ogrod- zaczelam ogladac, ale dluuugi watek, to troche potrwa.
Dzięki za pomysl z ta szalwia omszona do roz. będę szukac pomyslu na ta rabatke przy rozach, sa tam iglaki i chce je zostawic i na pierwszym planie chce posadzic szczepionego na pniu Lilaka Meyera lub trzmieline, tu, gdzie zaznnaczone na czerw, ale pomiedzy to nie wiem

tu widac z gory

a tu za tymi trzema iglakami chce posadzic szczep na pniu trzmieline i cos bym posadzila za tym cyprysikiem SunGold tak z boku z lewej, cos wyzszego, jakis iglak?

Dzięki za pomysl z ta szalwia omszona do roz. będę szukac pomyslu na ta rabatke przy rozach, sa tam iglaki i chce je zostawic i na pierwszym planie chce posadzic szczepionego na pniu Lilaka Meyera lub trzmieline, tu, gdzie zaznnaczone na czerw, ale pomiedzy to nie wiem
tu widac z gory
a tu za tymi trzema iglakami chce posadzic szczep na pniu trzmieline i cos bym posadzila za tym cyprysikiem SunGold tak z boku z lewej, cos wyzszego, jakis iglak?
odnosnie tego drugiego zdjecia
otoczka tej rabatki jest z thujek Danica
Czy ktos ma pomysl na wypelnienie? Na pniu szczepiona jest roza czerwona, dalej przykryte stroiszem sa roze czerwone, ale obok, na tym trojkacie tylko dwa iglaki i pod szczepiona roza 3 krzaczki lawendy niebieskiej, yukka i starzec do wywalenia
otoczka tej rabatki jest z thujek Danica
Czy ktos ma pomysl na wypelnienie? Na pniu szczepiona jest roza czerwona, dalej przykryte stroiszem sa roze czerwone, ale obok, na tym trojkacie tylko dwa iglaki i pod szczepiona roza 3 krzaczki lawendy niebieskiej, yukka i starzec do wywalenia
-
- 1000p
Tak sie przygladam tej rabacie i próbuję sobie ją wyobrazić latem. Gdy iglaki są soczyście zielone a róże kwitną na czerwono. Czy w miejscu straców jest trochę cienia ? Bo fajnie wyglądałby tam różanecznik i azalie japońskie.
Np różowe i białe a kolor nie kłóciły by się z czerwonymi różami bo kwitną w innym terminie. W nóżki lilakowi można dać szałwie. Między Danicami może jakieś niskie trawki lub żurawki.
A te kamienie to są tymczasowo czy już na stałe? Bo ja bym je trochę inaczej poukładała. Masz ładnie zrobione obrzeża z trawy a sznur kamyków trochę to zakłóca i zabiera sporo miejsca do nasadzeń. Proponuje ułożyć je w małych grubkach jako element zdobniczy. Np duży średni i trzy małe. Mam nadzieję, że się nie obrazisz, ja tak w dobrej intencji.
Np różowe i białe a kolor nie kłóciły by się z czerwonymi różami bo kwitną w innym terminie. W nóżki lilakowi można dać szałwie. Między Danicami może jakieś niskie trawki lub żurawki.
A te kamienie to są tymczasowo czy już na stałe? Bo ja bym je trochę inaczej poukładała. Masz ładnie zrobione obrzeża z trawy a sznur kamyków trochę to zakłóca i zabiera sporo miejsca do nasadzeń. Proponuje ułożyć je w małych grubkach jako element zdobniczy. Np duży średni i trzy małe. Mam nadzieję, że się nie obrazisz, ja tak w dobrej intencji.
Pozdrawiam Monika
-
- 1000p
Między Danicami można tez posadzić bordowe niskie berberysy albo żółte niziutkie tawuły.
Pozdrawiam Monika
Monika, bardzo prosze o pomysly, Dzięki wielkie za zainteresowanie
Co prawda rododendron mi odpada, tu jest mnostwo slonca jak na patelni, ale to nie taki problem bo mam je tez w slonecznym miejscu i maja sie dobrze, ale tu tez jest przeciag i musialabym glebe wymienic na kwasna, a roze lubia obojetna, ogolnie mi nie pasuje. Mam rododenrony kolo wrzosow, a azalia jest po drugiej stronie tej rabaty rozanej Ale reszta super - berberysyte niziutkie Bagatelle z tawulami Magic carpet beda super. a jaka szałwia - jednoroczna czy wieloletnia, mam jedna szałwie muszkatołową, nie wiem czy mi przezyla, jest piekna rózowa z żylkami fiolet na platkach. szczerze mowiac te kamienie do obrzezy starsznie mi sie podobaja, trzymaja kore na agrowlokninie na mojej innej rabacie, inaczej wiatr ja strasznie rozwiewa, poza tym wizualnie mi sie podobaja. ale nie beda wszedzie i nie na calym obrzezu, jak troche mi obrosnie to pozmieniam, a tu teraz sa bo te obrzeza byly robione pozna jesienia, zaraz spadl snieg. Ten lilak podsadzony szałwia ta filetowo-rozowa/ - super. Dzięki wielkie

Co prawda rododendron mi odpada, tu jest mnostwo slonca jak na patelni, ale to nie taki problem bo mam je tez w slonecznym miejscu i maja sie dobrze, ale tu tez jest przeciag i musialabym glebe wymienic na kwasna, a roze lubia obojetna, ogolnie mi nie pasuje. Mam rododenrony kolo wrzosow, a azalia jest po drugiej stronie tej rabaty rozanej Ale reszta super - berberysyte niziutkie Bagatelle z tawulami Magic carpet beda super. a jaka szałwia - jednoroczna czy wieloletnia, mam jedna szałwie muszkatołową, nie wiem czy mi przezyla, jest piekna rózowa z żylkami fiolet na platkach. szczerze mowiac te kamienie do obrzezy starsznie mi sie podobaja, trzymaja kore na agrowlokninie na mojej innej rabacie, inaczej wiatr ja strasznie rozwiewa, poza tym wizualnie mi sie podobaja. ale nie beda wszedzie i nie na calym obrzezu, jak troche mi obrosnie to pozmieniam, a tu teraz sa bo te obrzeza byly robione pozna jesienia, zaraz spadl snieg. Ten lilak podsadzony szałwia ta filetowo-rozowa/ - super. Dzięki wielkie
- Margo2
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Dorbie
Róże mogą rosnąc w lekko kwaśnym podłożu. Piszą nawet, że takie zapobiega guzowatości róż.
Rododendrony nie lubia słońca. Inaczej jest z azaliami, szczególnie tymi wielkokwiatowymi. i one też nie musza mieć az tak kwaśnego podłoża. Pasowałyby do róż.
Róże mogą rosnąc w lekko kwaśnym podłożu. Piszą nawet, że takie zapobiega guzowatości róż.
Rododendrony nie lubia słońca. Inaczej jest z azaliami, szczególnie tymi wielkokwiatowymi. i one też nie musza mieć az tak kwaśnego podłoża. Pasowałyby do róż.