Malina purpurowa - ' Brandywine' i 'Glen Coe'
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Malina purpurowa - ' Brandywine' i 'Glen Coe'
Asiu tak jak piszesz rozmnaża się Bristol . Ma długie , pokładające się pędy i błyskawicznie
się rozmnaża . Trzeba na nią uważać .
Kupiłam Heban , chociaż się zarzekałam , że stop z nowymi roślinami .
O Heban jest informacja , że wydaje mało odrostów korzeniowych .
się rozmnaża . Trzeba na nią uważać .
Kupiłam Heban , chociaż się zarzekałam , że stop z nowymi roślinami .
O Heban jest informacja , że wydaje mało odrostów korzeniowych .
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:

Zostawiłam sobie małą kępkę letnich , ale większość malin to owocujące na jednorocznych pędach.
Mama zamiar dokupić jeszcze dwie odmiany ,mam koło siebie szkółkę z winoroślami i przy okazji pan romnaża maliny. pokazywał mi dwie nowe odmiany wiosną ,ale jakoś mi temat uciekł.
Może znajdę jakie nazwy to napiszę.
Asia
- corazonbianco
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wszystkie odmiany maliny czarnej rozmnażamy przez przyginanie i ukorzenianie czubków. Jeśli chodzi o Heban, to wydaje mi się, że rozmnaża się tak jak czerwone maliny - przez odrosty korzeniowe.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
- tara
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
Kupiłam czarną malinę nazwy nie pamiętam, jak puściła dwa pędy to myślałam mam jeżynę bezkolcową byłam zła. Na drugi sezon tj.w tym roku miałam ją wyrzucić a tu zaowocowała drobnymi czarnymi owocami w smaku idealnie słodka malina. Wszystko ok tylko jak dla mnie zbyt małe owoce.
- BRZOSKWINKA
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
No i mam zagwostkę. Kupiłam Glen Coe. Na pytanie o rozmnażanie dostałam takie info: "Dzień dobry. Malina fioletowa ma podobny pokrój jak klasyczna malina. Jej pędy są wzniesione i rosną z korzenia, a na końcach wytwarzają kwiaty i owoce. Nie tworzy natomiast korzeni przyjściowych na długich pędach, jak czarna malina. Może jednak wytwarzać pędy podziemne, które mogą przemieszczać się i rosnąć w innych miejscach".
To jak to w końcu jest? Rozłazi się jak klasyczna malina czy trzeba uginać jak czarną? bo tu w wątku chyba było o ukorzenianiu końcówek pędów.
To jak to w końcu jest? Rozłazi się jak klasyczna malina czy trzeba uginać jak czarną? bo tu w wątku chyba było o ukorzenianiu końcówek pędów.
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
Rozłazi się jak klasyczna.
Autor pisząc czarna miał na myśli bristol jewel
Autor pisząc czarna miał na myśli bristol jewel
-
- 10p - Początkujący
- Od: 26 kwie 2022, o 18:50
moja Glen Coe od 4 lat siedzi w jednym miejscu i ani myśli się ruszać gdzie indziej, zero odrostów korzeniowych, co do korzeni na wierzchołkach nie próbowałem, ale tegoroczne pędy już mają ok. 2m przyrostu i może spróbuje z jakimś
-
- 200p
- Od: 14 paź 2010, o 19:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam.
Ostatnio w necie znalałem informację o malinie czarnej "Mac"( ang. Mac black raspberry) ,która jest bardzo późna,dojrzewa ok. 2 tyg. później od black jewel. Niestety jedyną ofertę sadzonek znalazłem na amerykańskiej stronie.Może ktoś coś słyszał o tej odmianie i wie gdzie ją można nabyć w europie ?Będę wdzięczny za inf. Uwielbiam czarne maliny i przedłużenie ich zbioru o dwa tyg byłoby dla mnie super sprawą.
Ostatnio w necie znalałem informację o malinie czarnej "Mac"( ang. Mac black raspberry) ,która jest bardzo późna,dojrzewa ok. 2 tyg. później od black jewel. Niestety jedyną ofertę sadzonek znalazłem na amerykańskiej stronie.Może ktoś coś słyszał o tej odmianie i wie gdzie ją można nabyć w europie ?Będę wdzięczny za inf. Uwielbiam czarne maliny i przedłużenie ich zbioru o dwa tyg byłoby dla mnie super sprawą.