Ślimaki i metody walki z nimi

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Walka ze ślimakami bezmuszlowymi

Post »

Wrócą.Pieszo.
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

izabelka34 pisze:
gosia22 pisze:hi hi , masz racje z tymi kumplami też ! ja osobiście nie miałam nigdy problemu no ale nigdy nic nie wiadomo ... Możesz mnie informować jak przebiega topienie!.
Pierwsze dwa obślizgłe ślimory poleciały za płot do sąsiada :;230 żeby on wiedział :twisted:
Wystarczy je przeciąć nożem albo motyczką - co jest pod ręką.
Ja mam dobrą sąsiadkę (nie podrzuca mi ślimaków :evil: ). Codziennie wychodzi wieczorem na łowy u siebie w ogrodzie i wzdłuż fosy - z rozpęddu zabija również te koło mojego ogrodu :heja
Ma specjalnie zrobioną małą motyczkę "na sztorc" - tak jak kosynierzy mieli kosy. Łatwo przecinać ślimaczki bez schylania :tan
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
izabelka34
100p
100p
Od: 15 lip 2009, o 16:54

Post »

Sąsiedzi nie mają ogrodu za płotem tylko prowizoryczny warsztat samochodowy,to były tylko dwa ślimaki :oops:
mirzan-Nie wrócą do mnie bo mur jest strasznie wysoki,zajęło by to im 3lata a pewnie i tak kierunek by się im pomylił
pozdrawiam Iza
Awatar użytkownika
ataksa
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 12 kwie 2010, o 10:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Gdzie jeszcze nie było ślimaków?

Post »

No i u mnie juz sie pokazaly slimaki naguski. Zjadly mi juz niezapominajki i wlasnie wcinaja azalie, ktora wypuscila juz takie wielgachne nowe paki i liscie. Od kilku dni zbieralam je patyczkami do szaszlykow :oops:
Myslalam juz o chemi ale poczytalam troszke i chyba pozostaje mi piwo, ktore wlasnie wkopalam w sloiczku w ziemie. Mam kiciusie i nie chcialabym by jakis srodek chemiczny byl powodem ich zlego samopoczucia a juz nawet nie chce myslec o czyms wiecej...
Ciekawe co zastene jutro w sloiczku. mam nadzieje, ze nie potraktuja tego jak piwiarni, nachlaja sie i pojda...a potem wroca kaca leczyc :evil:
Awatar użytkownika
LilaRose
200p
200p
Od: 22 paź 2009, o 23:02

Post »

U mnie ;:138 u mnie ;:138 u mnie ;:138 nagusów nie ma. Jeszcze... :;230
Pozdrawiam- Liliana
x_P-42

Post »

LilaRose pisze:U mnie ;:138 u mnie ;:138 u mnie ;:138 nagusów nie ma. Jeszcze... :;230
U mnie także nic jeszcze nie widziałam. A 2 lata temu był taki wysyp, ze hej ! Ja wsparłam się granulkami , są naprawdę dobre, ale skoro zwierzaki domowe mogłyby je zjeść, to faktycznie, zostaje Ci tylko intensywne zbieranie i piwsko.
Może wytresuj koty do pomocy? :D
mamba9991
1000p
1000p
Od: 13 paź 2008, o 19:00

Post »

Pola, kot z pogardą do ślimaka, no też mi polowanie :wink: Z radością uprzejmie donoszę, że nie ma ślimaków, ani na tulipanach, ani na kiełkujących funkiach i sporych już liliowcach. I od razu tfu przez lewe ramię i odpukać w niemalowane.
Nigdy nie można powiedzieć o ogrodzie - uff, gotowe. I to mnie właśnie zachwyca!!!!!!!!!!
Esteci i łakomczuchy
Esteci i łakomczuchy cz.2- aktualna
Awatar użytkownika
ataksa
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 12 kwie 2010, o 10:53

Post »

Piwo dziala!! Hurrraaaa!!!! :heja :tan
Dzis rano sprawdzilam sloiczek z piwem wkopany w ziemie na probe i....tyle martwych sztuk tam plywa ze jestem w szoku!!! Pod azalia znalazlam tylko 2 sztuki ;:138 ;:63 No i juz sa malutkie slimaczki takie na 3 milimetry.
Dzis wkopuje nastepne browary hihi. Hihi dobrze, ze nie mam hektaru ogrodu bo bankructwo murowane i pewnie dziwne spojrzenia sasiadow, ze tyle piwa bym targala ze sklepu... :P

A kiciusie niestety wola patrzec na mrowki przy schodach do ogrodka i biegac za muchami, slimaki wcale ich nie interesuja. No moze na tyle by popatrzec powachac i uciekaja.
basiqa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 kwie 2010, o 22:00

Post »

Na obrzeżach Rzeszowa są już małe paskudztwa. Rzuciły mi się już na młode rzodkiewki.
Na razie zbieram je od kilku dni (mają 1-2 cm) a dookoła wysypałam niebieskimi granulkami. W kwiatki na wszelki wypadek posypałam tego więcej.
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 23:24

Post »

ostatnia szansa pisze:
izabelka34 pisze:
gosia22 pisze:hi hi , masz racje z tymi kumplami też ! ja osobiście nie miałam nigdy problemu no ale nigdy nic nie wiadomo ... Możesz mnie informować jak przebiega topienie!.
Pierwsze dwa obślizgłe ślimory poleciały za płot do sąsiada :;230 żeby on wiedział :twisted:
Wystarczy je przeciąć nożem albo motyczką - co jest pod ręką.
Ja mam dobrą sąsiadkę (nie podrzuca mi ślimaków :evil: ). Codziennie wychodzi wieczorem na łowy u siebie w ogrodzie i wzdłuż fosy - z rozpęddu zabija również te koło mojego ogrodu :heja
Ma specjalnie zrobioną małą motyczkę "na sztorc" - tak jak kosynierzy mieli kosy. Łatwo przecinać ślimaczki bez schylania :tan
Oj , musicie wiedzieć , ze wiele z tych wielkich ślimaków np. pomrow wielki , jest pod ochroną ! Więc unikajcie konfliktu z prawem , coby pod klucz nie trafić :? . Co najwyżej można dać im piwa 8-) , a gdy sie spiją - pozbierać i zanieść do parku :wink: ...
Awatar użytkownika
neil
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 kwie 2010, o 21:52

Post »

Moje ślimaki to chyba abstynęci bo wczoraj poczęstowałam ich piwem i ani jeden nie skusił się :)
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 23:24

Post »

neil pisze:Moje ślimaki to chyba abstynęci bo wczoraj poczęstowałam ich piwem i ani jeden nie skusił się :)
O ile pamiętam , to piwo musi być swieże , dobrej jakosci i niepasteryzowane ... Nie wiem czy jest jeszcze takie ?
basiqa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 kwie 2010, o 22:00

Post »

frant pisze:
neil pisze:Moje ślimaki to chyba abstynęci bo wczoraj poczęstowałam ich piwem i ani jeden nie skusił się :)
O ile pamiętam , to piwo musi być swieże , dobrej jakosci i niepasteryzowane ... Nie wiem czy jest jeszcze takie ?
Moje to może nalewkę ziołową by chciały - tyle co przesadziłam zioła do ziemi, to już chciały je schrupać :>
Awatar użytkownika
neil
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 kwie 2010, o 21:52

Post »

Muszę chyba zainwestować w coś lepszego, bo kupiłam najtańsze piwo z biedronki ;:136
bara8
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 24 lut 2010, o 21:44

Post »

O matko--czy Wy chcecie ich wpędzić w nałóg heheheh .Moje ukochane ślimaczki zjadły mi młodą sałatę a teraz zabrały się za pomidory w tunelu foliowym.Dziś rano odkrywam pomidory (zimna ta noc była ,czy u Was też?)a tu jeden ma liście podjedzone a drugi czubek,reszty nie tknęły bo im pewnie też zimno było.Nic tylko muszę w nocy przynajmniej pod folią zbierać to paskudztwo bo nici z pomidorów. ;:14
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”