Tuje,zywotniki - cięcie,podcinanie
Tuja - kiedy można obciąć wierzchołki tui ?
Mam pytanie ; chciałbym się dowiedzieć kiedy można obciąć wierzchołki tuji
i czy można je zasadzić i w jaki sposób
i czy można je zasadzić i w jaki sposób
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wpisz w wyszukiwarkę hasło "Tuje". Ja przycinam tuje kiedy jest potrzeba. Najczęściej robię to w kwietniu, czerwcu, sierpieniu lub wrześniu. Przeczytaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... orzenianie
Pozdrawiam Andrzej.
- martaw
- 200p
- Od: 20 wrz 2007, o 10:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Jeszcze pytanie na temat Żywotnika Brabant. Chcę uzyskać żywopłot cięty równo górą, ale boki zostawić "luźno". Jak ma wyglądać technicznie przycinanie bocznych pędów, żeby zagęścić rośliny? Czy można skracać np. co drugą gałązkę, czy wszystkie po równo? Czy przycinanie samych wierzchołków wystarczy? Moje Brabanty mają ok 1m. Czy teraz jeszcze mogę je przyciąć, czy poczekać do wiosny?
Witam,
na cięcie już troszkę za późno.... poczekaj do wiosny.
Z tuji da się wyrzeźbić prawie wszystko. Jeśli jesteś zadowolona z gęstości swojego żywopłotu - przytnij tylko górę. Jeśli chciałabyś go zagęścić - tnij też boki - aż do uzyskania pożądanej gęstości. Potem możesz je puścić wolno.
Pzycinanie co drugiek gałązkiwymaga mega cierpliwości jeśli ktoś ma większy żywopłot. Ja jej nie mam i tnę równo.... Fajne są elektryczne nożyce do żywopłotu (lekkie i robota idzie migiem).
na cięcie już troszkę za późno.... poczekaj do wiosny.
Z tuji da się wyrzeźbić prawie wszystko. Jeśli jesteś zadowolona z gęstości swojego żywopłotu - przytnij tylko górę. Jeśli chciałabyś go zagęścić - tnij też boki - aż do uzyskania pożądanej gęstości. Potem możesz je puścić wolno.
Pzycinanie co drugiek gałązkiwymaga mega cierpliwości jeśli ktoś ma większy żywopłot. Ja jej nie mam i tnę równo.... Fajne są elektryczne nożyce do żywopłotu (lekkie i robota idzie migiem).
olenka33