Chrzan - kontrowersyjne warzywo.Uprawa ,problemy
-
- 100p
- Od: 30 sty 2009, o 19:41
- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kaju, bardzo dziękuję za ofertę
Po tym , jak mi chrzan drugi raz zniknął, doszłam jednak do wniosku, ze nie warto się upierać przy tym, co tak bardzo nie chce u mnie rosnąć. Trudno, ten kawałek korzenia do ogórków zawsze mogę kupic na targu ;)
Zbyszku, nie wiem, co pisałeś na temat nornic, ale czytałam na pewno. Domyslam się, ze stawiasz na trutkę?
Po wypróbowaniu absolutnie wszystkich sposobów, o jakich usłyszałam, własnie zaczęłam uzywać trutki. Nie należę do osób systematycznych, więc działanie jest trochę utrudnione, ale jeśli tylko będą chciały jeść, to co im podsunę, to powinno sie udać uwolnić od nich ogród. Przynajmniej na jakiś czas

Zbyszku, nie wiem, co pisałeś na temat nornic, ale czytałam na pewno. Domyslam się, ze stawiasz na trutkę?
Po wypróbowaniu absolutnie wszystkich sposobów, o jakich usłyszałam, własnie zaczęłam uzywać trutki. Nie należę do osób systematycznych, więc działanie jest trochę utrudnione, ale jeśli tylko będą chciały jeść, to co im podsunę, to powinno sie udać uwolnić od nich ogród. Przynajmniej na jakiś czas

- zanna
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 maja 2008, o 22:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja też malowałam Roundapem każdy chrzanowy listek i nic nie pomogło!
Trochę zbrązowiały i rosły dalej!
Jeden z chrzanów chyba od tego Roundapu zmutował i zrobił się variegata
W zeszłym roku eksperymentowałam z zalewaniem roślin chrzanu wrzącą wodą. Pomagało na 2 miesiące, potem odrastały. Niestety nie byłam zbyt konsekwentna. Może ta metoda niszczenia stosowana dłużej byłaby skuteczna?
Trochę zbrązowiały i rosły dalej!
Jeden z chrzanów chyba od tego Roundapu zmutował i zrobił się variegata

W zeszłym roku eksperymentowałam z zalewaniem roślin chrzanu wrzącą wodą. Pomagało na 2 miesiące, potem odrastały. Niestety nie byłam zbyt konsekwentna. Może ta metoda niszczenia stosowana dłużej byłaby skuteczna?
- Szymonambar222
- 500p
- Od: 28 gru 2008, o 08:23
-
- 100p
- Szymonambar222
- 500p
- Od: 28 gru 2008, o 08:23
-
- 100p
- chatte
- Przyjaciel Forum
Posadzić go w moim ogródkuKubuś pisze:Czyli jaki jest najlepszy sposób na wytępienie chrzanu ??

A mówiąc poważnie : Aniu, moze za szybko smarowałaś te liście Roundupem?
Chodzi mi o to, ze może były jeszcze małe, wskutek czego niewielka ilość substancji dotarła do korzeni, a te jak wiadomo chrzan ma mocno rozbudowane i grube. Moze gdybyś poczekała, aż liście osiągną odpowiednią wielkość i wtedy posmarowała je nierozcieńczonym Roundupem ze dwa razy, to osiągnęłabyś cel ?

-
- ---
- Od: 5 sty 2009, o 10:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
- 100p
O rany. Pierwsze słyszę aby malować liście Roundupem.
Owszem, maluje się np. pień ściętego drzewa aby zniszczyć korzenie, ale wtedy nie rozcieńcza się preparatu. Aby zniszczyć jakąś roślinę należy po prostu ją opryskać. Im mocniejszy i silniej rozbudowany ma system korzeniowy tym silniejszy robimy preparat.
Koniec. Kropka. Na prawidłowo zastosowany Roundup nie ma mocnych!!!
Owszem, maluje się np. pień ściętego drzewa aby zniszczyć korzenie, ale wtedy nie rozcieńcza się preparatu. Aby zniszczyć jakąś roślinę należy po prostu ją opryskać. Im mocniejszy i silniej rozbudowany ma system korzeniowy tym silniejszy robimy preparat.
Koniec. Kropka. Na prawidłowo zastosowany Roundup nie ma mocnych!!!
- zanna
- Od: 24 maja 2008, o 22:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Izo, chętnie oddamchatte pisze:Posadzić go w moim ogródkuKubuś pisze:Czyli jaki jest najlepszy sposób na wytępienie chrzanu ??
![]()
A mówiąc poważnie : Aniu, moze za szybko smarowałaś te liście Roundupem?
Chodzi mi o to, ze może były jeszcze małe, wskutek czego niewielka ilość substancji dotarła do korzeni, a te jak wiadomo chrzan ma mocno rozbudowane i grube. Moze gdybyś poczekała, aż liście osiągną odpowiednią wielkość i wtedy posmarowała je nierozcieńczonym Roundupem ze dwa razy, to osiągnęłabyś cel ?

Smarowałam duże liście DWA razy nierozcieńczonym Roundapem

To jest chrzan pancerny!
Słyszałam jeszcze o innym sposobie: przykryć czarną folią na 2-3 lata i sam wyginie z braku światła. Ale, hm, sposób trochę długotrwały....
Zbyszku, można malować liście Roundapem, jeżeli chcemy się czegoś pozbyć punktowo. Są nawet specjalne mazaki do tego celu.
- bishop
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Kontakt:
Malowanie liści ma bardzo częste zastosowanie wtedy, kiedy chcemy wytępić selektywnie jakąś roślinę. Pryskanie wytępia wszystko w zasięgu.Zbyszek444 pisze:O rany. Pierwsze słyszę aby malować liście Roundupem.
[...]
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
- chatte
- Przyjaciel Forum
To bardzo dobry sposób! Mozesz na folię połozyć np. duzy kamień a wokół posiać jakieś kwiatki, zeby to miejsce nie psuło widokuzanna pisze:
Słyszałam jeszcze o innym sposobie: przykryć czarną folią na 2-3 lata i sam wyginie z braku światła. Ale, hm, sposób trochę długotrwały....

Zbyszku, uzywam Roundupu do niszczenia powoju, bo na niego nie ma innego sposobu.
Nie zawsze jednak mozna pryskać. Mnie np. wyrósł powój tuż przy pniu gęstego krzewu wierzby Hakuro Nishiki, wspinając się po jej gałązkach. Gdybym go chciała spryskać, musiałabym się również pożegnać z wierzbą.