Czarna agrowłóknina zastosowanie w uprawach warzyw
Re: Czarna agrowłóknina zastosowanie w uprawach warzyw
A ja miałbym takie pytanko a mianowicie jaka najlepsza byłaby agrowłóknina pod tunel foliowy biała czy czarna? 

- offca11
- 200p
- Od: 4 mar 2013, o 07:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
zobacz na poprzedniej stronie jest odpowiedź, ludzie czytajcie co jest napisane wcześniej 

Pozdrawiam Mateusz
Owszem były tam odpowiedzi tylko że bardzo podzielone(jedni pisali że biała drudzy że czarna)
dlatego się zapytalem 

- Rusalka
- 1000p
- Od: 10 sty 2011, o 14:24
Do szklarni zalecana jest białą nie pamiętam dlaczego
Ale! Chcesz zrobić dobrze
Poszukaj fotek kozuli ekopom i Zbyszka - kto podpowie Nick na W.. Bo zapomniałam
Oni mają uprawy towarowe i ich tunele mylić się nie mogą ;-)
Ale! Chcesz zrobić dobrze
Poszukaj fotek kozuli ekopom i Zbyszka - kto podpowie Nick na W.. Bo zapomniałam

Oni mają uprawy towarowe i ich tunele mylić się nie mogą ;-)
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
- offca11
- 200p
- Od: 4 mar 2013, o 07:47
Bo odbijają światło a nie pochłaniają go i nie przegrzewają korzeni - tak w teorii, ale w praktyce jak podpatruję u innych (sam nie stosowałem nigdy) to 90% ma czarną agro...
Pozdrawiam Mateusz
Czarna ze względu na dostępność. Biała agrotkanina, o słusznych wymiarach dla ogrodnictwa, nie występuje w ofercie sklepów.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 gru 2011, o 07:54
Grzegorz pytał o agrowłókninę, a ta występuje w bialym kolorze.
Agrotkanina jest głównie czarna, czasem zielona.
Agrotkanina jest głównie czarna, czasem zielona.
Zielonym do góry!!!
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Ja w namiocie mam agrotkaninę czarną. Uprawiam paprykę na zmianę z pomidorami. Pomidory sadzę w co drugie wycięcie. Nic się nie przegrzewa. Rośliny same cieniują podłoże. Wiosną jest dużo cieplej.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Dzięki wszystkim za odpowiedzi
.seedkris właśnie takiej odpowiedzi oczekiwałem bo zamierzam w tym roku posadzić melony i arbuzy i się zastanawiałem czy się nie przegrzeją. Tylko czy jak u ciebie przy agrotkaninie się nie przegrzały to w przypadku agrowłókniny będzie tak samo? 

- Ranczowiczka
- 200p
- Od: 2 gru 2012, o 13:47
W zeszłym roku sadziłam melony i arbuzy na agrowłókninie czarnej i było ok pięknie porosły.

No to trzeba zakupić argowłókninę

Nie wolno w lesie kląć, kapelusz trzeba zdjąć
Pozdrawiam Violetta
Pozdrawiam Violetta
- gosiakmala
- 500p
- Od: 9 sty 2011, o 14:27
Ja miałam agrotkaninę w malinach - nie sprawdza się bo maliny przerastają gorzej niż perz i chwasty.jola1313 pisze:Ja bardzo sobie chwalę agrotkaninę w truskawkach.Oczywiście zdarzało się troszkę chwastów-tuż przy krzaczkach.Pewnie dlatego,że za duże dziurki zrobiłam.Ale to w godzinę można wyrwać na całym(dość sporym ) poletku.
Nie zauważyłam by owoce były poparzone.Aha jedna uwaga-perz jeśli się znajdzie to przerośnie przez nią,lub wylezie dziurką jaką znajdzie.Najlepier zrobić poletko gdzieś w śroku pola-by perz nie przerastał z 'miedzy'.
Zastanawiam się nad agrotkaniną w malinach.Mam przygotowane poletko.Nie zdążyłam na jesieni posadzić.Poletko jest po truskawkach i wiadomo...perzu i innych chwastów było sporo.Z grubsza się pozbyłam,było też na jesień pryskane randapem.Ale dość późno....
W każdym razie pytanie brzmi-co o tym sądzicie?Miałabym z głowy pielenie.Ma ktoś maliny na agro?
Pokusa posadzenia pomidorów w agro jest ogromna.Widząc Rusalki
![]()
Co do mocowania agro,to polecam metodę jaką mi polecił sprzedawca w ogrodniczym---mianowicie pociąć gruby drut w kształt zszywki do papieru (oczywiście takiej dużej) i to wbijać co 1-2 m.Sprawdza się znakomicie i niewiele kosztuje.Szczególnie jeśli ktoś ma męża który ma takie różne druty w garażu
Mój zdolny mąż do agrotkaniny porobił takie śledzie jak do namiotów

Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
-
- 50p
- Od: 1 wrz 2013, o 00:58
vibana ja w ubiegły roku miałam dynie na agrowłókninie i było wszystko dobrze ;)
Poza dynią, na agro były też cukinie, ogórki, fasola szparagowa, truskawki, poziomki borówka.
Maliny po pierwszym odchwaszczaniu co roku sypie grubą warstwą trocin i mam spokój z chwastami średnio do końca lata (a u mnie na działce chwasty rosną jak szalone).
W tym roku dokupuje agrowłóknine i mam zamiast zastosować ją pod co się da
Poza dynią, na agro były też cukinie, ogórki, fasola szparagowa, truskawki, poziomki borówka.
Maliny po pierwszym odchwaszczaniu co roku sypie grubą warstwą trocin i mam spokój z chwastami średnio do końca lata (a u mnie na działce chwasty rosną jak szalone).
W tym roku dokupuje agrowłóknine i mam zamiast zastosować ją pod co się da

- Zuzakoniarka
- 50p
- Od: 6 sie 2013, o 12:01
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja też w tym roku się przymierzam po raz pierwszy do agrowłókniny. Z pewnością będą na niej dynie, ogórki, cukinie i pomidory z papryką. Muszę jeszcze przemyśleć fasolkę.
A jak jest z marchwią, pietruszką i burakami - ktoś stosował agro przy tych uprawach?
A jak jest z marchwią, pietruszką i burakami - ktoś stosował agro przy tych uprawach?
Ola 

Agrowłóknina ma służyć również szybszemu ogrzewaniu i dłuższemu utrzymywaniu wyższej temperatury przez ziemię. Tylko że w sytuacji jak z zeszłego roku, kiedy temperatura powietrza w ciągu dnia przez dłuższy czas była zbliżona do 40 stopni, agrowłóknina ogrzewała się do 60 stopni. Prawdopodobnie właśnie z tego powodu moje dynie, arbuzy i melony mocno oberwały podczas upałów.
A meteorolodzy twierdzą, że wielkie letnie upały będą stawały się stałym elementem naszego klimatu.
A meteorolodzy twierdzą, że wielkie letnie upały będą stawały się stałym elementem naszego klimatu.
Pozdrawiam
Adam
Adam