Rozmnażanie róż przez ukorzenianie pędów
Najlepiej trzymać w miescu półcienistym i wilgotnym, ja przykrywam plastikowa butelką i w zasadzie nie odkrywam dopóki nie pojawia sie mlode liscie - czasem jest to az na wiosnę.
Z moich oberwacji wynika ze najlepiej ukorzeniaja się pnące a najgorzej stare historyczne odmiany.
Niektóre też słabo rosną na własnym korzeniu.
Jak napisała Oliwka najlepiej ukoreniaja sie pędy z piętką, takie z 3 oczkami - sadzimy do połowy w ziemię.
Z moich oberwacji wynika ze najlepiej ukorzeniaja się pnące a najgorzej stare historyczne odmiany.
Niektóre też słabo rosną na własnym korzeniu.
Jak napisała Oliwka najlepiej ukoreniaja sie pędy z piętką, takie z 3 oczkami - sadzimy do połowy w ziemię.
ja po raz pierwszy romnożyłam przez sadzonkowanie z sukcesem. jakoś w końcu maja ucięlam zielony pęd z liśćmi, w ukorzeniacz i wsadziłam z zacienionym miejscu pod uciętą plastikową butekę. Ale nie obcinałam butelki prosto tylko z zębami, bo pomyślałam, że lepiej woda będzie dochodzić. Tydzień tem butelkę zdjęłam, bo pęd zaczął pięknie rosnąć. Nie sądziłam, że się uda i że tak szbko zacznie rosnąć
No i wreszcie mam różę, którą chciałam
Żałuję że zrobiłam wtedy tylko jedną sadzonkę, teraz zrobiłam tak z kilku innych róż i może też się uda
No i wreszcie mam różę, którą chciałam

Żałuję że zrobiłam wtedy tylko jedną sadzonkę, teraz zrobiłam tak z kilku innych róż i może też się uda
Re: Metody rozmnażania róż
Witam!
A ja na początku września wsadziłam do jednej doniczki pięć patyczków.
Pączki wypuściły, widać że się przyjęły, ale co dalej? Porozsadzać je?
Mają dalej rosnąć czy w jakiś okres spoczynku je doprowadzić
Proszę o radę, bo nie bardzo wiem co zrobić.
Ela
A ja na początku września wsadziłam do jednej doniczki pięć patyczków.
Pączki wypuściły, widać że się przyjęły, ale co dalej? Porozsadzać je?
Mają dalej rosnąć czy w jakiś okres spoczynku je doprowadzić

Proszę o radę, bo nie bardzo wiem co zrobić.
Ela
-
- ---
- Od: 5 sty 2009, o 10:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam ellcia69 ja bym porozsadzał do osobnych doniczek(trochę delikatnej roboty
) w ciepławe(nie za gorące) miejsce w domu i na wiosnę do gruntu kiedy miną ostatnie przymrozki.

Dzięki
Porozsadzam i rozumiem że mają tak rosnąć do wiosny
Ela

Porozsadzam i rozumiem że mają tak rosnąć do wiosny

Ela
- Raczek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 mar 2007, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Elu zdecydowanie odradzam ci rozsadzanie badylków.
Jeśli mają już korzonki to są one bardzo cienkie i delikatne,możesz je uszkodzić.
Najwłaściwiej w tej sytuacji było by zadołowanie doniczki w ogrodzie i przykrycie później na zimę gałązkami iglakowymi,albo liściami.Dopiero na drugi rok i to najlepiej na jesieni możesz porozsadzać je na nowe,docelowe miejsce.Ja swoje ukorzenione w zeszłym roku w doniczkach,potem zadołowane między dorosłymi różami, posadziłam do gruntu latem i wszystkie się przyjęły.
Jeśli mają już korzonki to są one bardzo cienkie i delikatne,możesz je uszkodzić.
Najwłaściwiej w tej sytuacji było by zadołowanie doniczki w ogrodzie i przykrycie później na zimę gałązkami iglakowymi,albo liściami.Dopiero na drugi rok i to najlepiej na jesieni możesz porozsadzać je na nowe,docelowe miejsce.Ja swoje ukorzenione w zeszłym roku w doniczkach,potem zadołowane między dorosłymi różami, posadziłam do gruntu latem i wszystkie się przyjęły.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7
-
- ---
- Od: 5 sty 2009, o 10:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Raczku ja mam pytanie -sugerowałem się tym że co by było jakby miały za gęsto??Pięć czy więcej dadzą sobie radę rosnać nawzajem??
- Dorota-C
- 500p
- Od: 25 wrz 2007, o 21:18
We wrześniu wsadziłam kilka badylków do doniczek , przykryłam słoikami i postawiłam w zacienionym miejscu. Badylki wypuściły listki i teraz nie wiem czy na zimę zostawić te słoiki na nich czy ściągnąć 

- hanka55
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Zostawić, jako szklarenkę do końca wiosny przyszłego roku, Dorotko.
- Dorota-C
- 500p
- Od: 25 wrz 2007, o 21:18
Dziękuję Haniu
I okryję jeszcze świerkowymi gałązkami