Mój storczykowy kącik :) cz.II

Zablokowany
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój storczykowy kącik :) cz.II

Post »

Madziu dziękuję za obecność i za to, że właśnie z Wami mogę się wszystkim dzielić ;:196

Aniu hmm.. moje Dendrobium stoi na balkonie od maja chyba.. zdarzało się kilka chłodniejszych nocy ale to wszystko.. przesuszać też go nie suszyłam ani teraz ani zimą, bo uznałam, że to za młoda roślina na kwitnienie, że będę ja normalnie pielęgnować by podrosła a od przyszłego roku wprowadzę okres suszy a tu taka niespodzianka. Co prawda sprzedająca sama uznała, że to bardzo chętne Dendrobium bo ona swoje trzyma na oknie i ani nie chłodzi ani nie suszy a kwitną, stąd mam podejrzenie, że będzie to najpopularniejsza biała krzyżówka ;)

Actus ciesze się, że oba nasze dendrobia są brzemienne ;:306 Z tą różnica, ze Ty pewnie zabłyśniesz jakimś wielokolorowym botanikiem ;:306 Kasia a po czym poznajesz, że wypustki będą kwiatami albo keiki? Czy nie poznajesz i czekasz aż będą większe i wszystko się wyjaśni?
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Karnova
1000p
1000p
Od: 7 kwie 2011, o 14:17

Post »

A mówiłam i pisałam uparcie i powiedz kto w nie wierzył?? ;:124
"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova
actus
1000p
1000p
Od: 13 sty 2013, o 13:54

Post »

Jaki botanik? Zwykle dendrobium Oriental Smile.Widze ,ze kwiatki beda bo tak jak u Ciebie to zaczyna wygladac :D
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Karnova pisze:A mówiłam i pisałam uparcie i powiedz kto w nie wierzył?? ;:124
Tylko Ty moja Droga ;:196

Kaśka no to mówię, ze wielokolorowe ;:oj śliczne te Twoje Dendrobium będzie :roll: ja nawet takiego nie widziałam nigdy w ofercie sprzedaży ;:222

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Karnova
1000p
1000p
Od: 7 kwie 2011, o 14:17

Post »

No widzisz ;:196 czasem mam rację ;:306 Widze że obdarzyło Cie więcej niż jednym kwiatem na pewno będzie piękne ;:215
"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Karnova pisze:No widzisz ;:196 czasem mam rację ;:306 Widze że obdarzyło Cie więcej niż jednym kwiatem na pewno będzie piękne ;:215
Jeszcze mnie żadnym nie obdarzyło kwiatem ;:131 ale wypustek jest chyba 3 na jednej pseudobulwie i 2 na drugiej a ile będzie z nich pączków pojęcia nie mam. To malutka roślinka, więc pewnie po jednym :) Ale 5 kwiatów na takim maluchu i tak musi nieziemsko wyglądać ;:138 eh.. niech rosną szybciej ;:224

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Dusiaaa
1000p
1000p
Od: 4 cze 2012, o 08:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

no i w końcu przez wszystkich utęsknione i wyczekiwane D. nobile Ani ;:138 a mówiłam że będą kwiaty :wink:

a co do ziemi, może to jest torf? moja Teściowa ostatnio też przesadzała falka i dostała w ogrodniczym naaaaajlepsze podłoże które wyglądało jak ziemia ;:202 a po namoczeniu jak gnój upchany w doniczkę ;:124 zrobiłam panikę i musiała przesadzić falka jeszcze raz tym razem w korę ;:306 więc u Twojej może też jest takie podłoże a nie ziemia?>
=> zapraszam na storczyki po mojemu<=

Marzy mi się: Bellina, Piccolo red, Black Bird,Vanda i więcej parapetów
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie Dusia, sama powiedziała, ze wtedy jeszcze nie wiedziała, ze to ma być kora i przesadziła w zwykła ziemię ;] ja sie tam nie wtrącam bo skoro teraz wie, ze powinna być kora a nie przesadza to pewnie uznaje, ze skoro rosną to jest dobrze ;] Nie moje kwiatki, nie będę się mądrzyć ;:224 Nie chcę podpaść przyszłej teściowej ;:306

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Dusiaaa
1000p
1000p

Post »

a jak przyszła to nie ma co budzić w niej mrocznych i złowieszczych mocy ;:306 kwiatki czeka podobny los jak tego u moich sąsiadów ;:223

Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

wiesz.. o dziwo mają już ze 2/3 lata :roll: chyba trzymają się dzięki tym korzeniom powietrznym :) aaa własnie.. czekam na to zdjęcie storczyka sąsiadów :evil: ;:204

Pozdrawiam Ania!
Kasia73
100p
100p
Od: 8 cze 2013, o 22:15

Post »

Cudne. Aniu, Twoje kwiaty są piękne i na dodatek to moje ukochane phalaenopsisy. Pokazałaś na co Cię stać, że ho ho. Zrobiły na mnie wrażenie.
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Kasiu :) To prawda, falki u mnie królują, chociaż chętnie poszerzyłabym "zakres swojej działalności" o inne gatunki :)

P.S. czy u was tez Phal. Golden beauty ma takie zielone oglonione korzenie? Nie podlewany był odkąd go dostałam a one są wiecznie zielone. Z pierwszym Golden beauty też tak miałam ;:218 nie wiem czy to jakaś ich cecha wspólna czy mam takie szczęście. Przesadziłam go w moje podłoże, naskrobałam dziurek w doniczce ale niestety musiałam go posadzić w większej bo nie dałam rady wszystkiego upchać do standardowej 12 cm. Tą większa mam niestety 15 cm bo nic pośredniego nie dostałam..

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Dusiaaa
1000p
1000p

Post »

mój golden też ma sporo glonów :-D więc może taka ich uroda :-D chociaz piegus i tinny honey też mają ich sporo :-D a jak tam licytacja?

Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

jeszcze trwa ale odpuszczę sobie ;) Właęsnie pierwszy Golden beauty tez miał takie korzonki i miał ich bardzo dużo, przesadziłam do większej doniczki z grubym podłożem OG ale nigdy nie wiedziałam kiedy podlewać, bo one były cały czas takie ciemnozielone aż mi większośc korzonków uschła i znów siedzi w mniejszej 12 cm doniczce z drobniejszym podłożem i ładnie wypuszcza nowe korzonki.. dlatego boję się o tego.. Tez przesadziłam go w większa doniczkę choć drobniejsze podłoże, ale tych większych doniczek jakoś nie umiem wyczuć.

Pozdrawiam Ania!
Kasia73
100p
100p
Od: 8 cze 2013, o 22:15

Post »

U mnie wszystkie phalaenopsisy mają zielone korzenie. Jak przeschną wcale nie robią się białe czy srebrne tylko jasno zielone, wklęsłe jakby z takimi rowkami wzdłuż. No może jeden ma jakieś tam białe. Nie wiem od czego to zależy. Testowałam trzymanie ich w osłonkach przeźroczystych i w ceramicznych, ale niestety zawsze jest to samo. Może to zależy w jakich warunkach przebywały u producenta, w drodze do sklepu jak i w nim ? Może wcześniej były zalane albo przesuszone ? A może taka uroda niektórych z nich ?
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”