Jak uprawiać storczyki ?

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Podstawa, to nie zalać i nie podlewać kranówką.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

ale cudny. bardzo lubię białe z różową warżką. ujprawa jest prosta. podlewa się jak podłoże przeschnie i korzenie będą srebrnoszare. Phalaenopsis lubi stać na oknie, ale latem należy cieniować.
Awatar użytkownika
GERTRUDA
1000p
1000p
Od: 25 lis 2007, o 17:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

A może być okno zachodnie ? Słońce zagląda w nie dopiero wieczorkiem . Mam jeszcze pytanie jeden korzeń wyłazi z doniczki i jest taki srebrnobiały - czy to nie szkodzi ? Reszta jest w doniczce i jest zielonkawa . :oops:
Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie szkodzi, to korzeń napowietrzny. Okno zachodnie może być.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

GERTRUDA pisze:A może być okno zachodnie ? Słońce zagląda w nie dopiero wieczorkiem . Mam jeszcze pytanie jeden korzeń wyłazi z doniczki i jest taki srebrnobiały - czy to nie szkodzi ? Reszta jest w doniczce i jest zielonkawa . :oops:
może być. ja akurat trzymam na innych oknach, w pokoju mam 2. a korzeń powietrzny to nic złego, nie obcinaj go. jakby tak zgniły korzenie wewnątrz doniczki, powietrzne można wsadzić do środka i będą normalnymi korzeniami.
Awatar użytkownika
GERTRUDA
1000p
1000p
Od: 25 lis 2007, o 17:36
Kontakt:

Post »

Hm.., a tak teraz myślę -przesadzać go jeszcze nie muszę? I czym nawozić? :oops: Przepraszam ,że Was tak zamęczam , ale to naprawdę mój pierwszaczek , a nie chcę go zmarnować :oops:
Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zwykle się przesadza co jakieś 2-3 lata. No chyba że zaczną gnić korzenie lub spleśnieje podłoże, to można wcześniej. A nawóz to musi być do storczyków. Podobno się daje 1/4 dawki napisanej na opakowaniu.
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 24 sty 2007, o 11:59
Kontakt:

Post »

Może i ja się przyłączę do tego wątku ze swoim Phalaenopsis-em.
Również nie mam, jak na razie, zielonego pojęcia o jego hodowli w domu. Dostała go wczoraj małżonka, jako prezent na "parapetówkę po generalnym remoncie mieszkania" :D :wink:

I jak zwykle, z takimi kwiatowymi prezentami bywa u nas w domu, scedowała opiekę nad nim, na mnie, ponieważ jak sama mówi "mnie kwiatki doniczkowe nie lubią", po prostu nie ma tego czegoś, co się niekiedy nazywa "że jest się zielono zakręconym". :wink:

Oto ON, fotki z dnia przedwczorajszego tak wyglądał jak go otrzymaliśmy:
Obrazek

Więcej zdjęć TUTAJ, lub TUTAJ jako pokaz slajdów. Pierwsze 14 zdjęć to fotki zrobione przedwczoraj, widoczne są srebrne korzenie, przesuszone podłoże, i tak jak by pęknięte wzdłuż "nerwu" i oklapnięte dwa liście.
Poza tym zwróćcie uwagę na podpórkę łodygi kwiatowej, jest wbita w podłoże przez dwa liście, czy to się tak robi, czy to po prostu błąd w sztuce, oraz na uschnięte końcówki korzeni powietrznych, czy to normalny objaw?

Za trzecim zdjęciem uszkodzonych liści, zaczyna się 10 szt zdjęć z dnia dzisiejszego, robiłem je wieczorem po wcześniejszym podlaniu (zanurzeniu doniczki w wodzie) dzisiaj ok 13.00. I wiecie co mnie pozytywnie zaskoczyło, otóż zauważyłem wieczorem zmianę kolorów korzeni i otwierający się 4 pąk kwiatowy. Dzień wcześniej miał jedynie 3 kwiaty i szczelnie zamknięte pąki.

Ciekaw jestem waszej opinii o tym storczyku, i nie będę ukrywał że liczę również na Twoje Jovianko podpowiedzi co do dalszej hodowli tej supermarketowej masówki.
Zdaję sobie sprawę, że to jest cała masa spraw związanych z hodowlą domową storczyków. Od dwóch dni nic innego nie robię, tylko czytam wątki o storczykach, lecz trudno mi znaleźć jakieś wyczerpujące odpowiedzi na moje pytania. Np. dotyczące podlewania. W którymś z wątków przeczytałem, że podlewamy wstawiając doniczkę do wody, gdzie indziej napisano że podlewa się co dwa trzy dni, a jeszcze gdzie indziej, że trzeba podlewać jak podłoże będzie przesuszone, a korzenie nabiorą srebrnej barwy. Ktoś napisał, aby nie podlewać kranówą, tylko nie napisał czym. Gdzie indziej przeczytałem o wodzie destylowanej z małym dodatkiem nawozu dla storczyków. Jeszcze ktoś inny zrasza liście. I bądź tu człowieku mądry, jaką opcję wybrać:D

I przy okazji, jeszcze jedno moje pytanie. Czy mogę używać do podlewania tego storczyka nawóz dla surfinii o handlowej nazwie "Survit bio", cytuję z etykiety "Zawiera próchnice "pokarmową" bogatą w potrzebne roślinie mikro i makro elementy, oraz pierwiastki śladowe. Nie przepala korzeni. Wyciągi humusowe, oraz odpowiednia zawartość azotu, fosforu, potasu i żelaza pobudzają kwitnienie." Stosuje sie go rozcieńczając 5 nakrętek (jedna o pojemności dwóch naparstków)
Pytam dlatego, że mam go kilkanaście butelek, a surfinii nie hoduję.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41

Post »

Też miałam storczyka któremu ktoś przebił liście podpórkami, wyjęłam je, a storczyk dobrze się trzyma. Co do wody to kranówkę można przegotować, a następnie odstawić w słoiku na kilka dni, dopiero tą wodą można podlewać. Przeważnie storczyki podlewa się co 10 -14 dni, ja je przelewam, niektórzy wstawiają doniczkę do wody na pół godziny. Każdy na swój wypróbowany sposób dlatego trudno jest określić jak dokładnie ma to wyglądać.
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pawle, generalna zasada jest taka - storczyka nie wolno zalać. Do wody destylowanej lub przegotowanej i odstanej z dodatkiem nawozu do storczyków wstawiasz dopiero wówczas, gdy korzenie będą srebrzysto szare, doniczka leciutka i nie będzie widać rosy na ściankach doniczki.
Moczenie przez 15-20 minut w zupełności wystarczy.
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Kontakt:

Post »

Tak też i zrobiłem, kupiłem na stacji benz. 5 l wody destylowanej, i wstawiłem doniczkę do garnuszka gdzie wlałem w zasadzie 300cm wody, co pozwoliło na zalanie doniczki ok 5mm od jej powierzchni. Po pół godzinie wyjąłem falka i widocznie mu posłużyła taka "kąpiel" bo następnego dnia zaczął otwierać 4 pąk kwiatowy, a dzisiaj zauważyłem że ruszył i 5.

Obrazek

Czy to zły objaw te pęknięcia na dwóch liściach po jednej stronie. Listki są bardziej miękkie i oklapnięte w porównaniu z tymi po lewej stronie.

Obrazek

Tutaj widoczne te pęknięcia.
Obrazek Obrazek

I mam jeszcze pytanie o pH podłoża, jakie powinno ono być.
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Witaj Pawle :)
Pęknięcia na liściach raczej nie są czymś niepokojącym. Mogły one powstać pod ciężarm własnym wygiętych liści.
Jeśli pęknięcia są zaschnięte, to nic złego w tym miejscu nie powinno się dalej dziać.
Jak storczyk przekwitnie, możesz sprawdzić, czy stan korzeni wewnątrz podłoża jest w porządku.
Czasem wiotczenie liści może być spowodowane złym stanem korzeni.

Co do wody, którą podlewm storczyki - nie stosuję samej destylowanej, bo przez wielu fachowców uważana jest
za zbyt "suchą". Łączę więc pół na pół wodę destylowaną z przegotowaną (odstaną).

O pH podłoża możesz poczytać TUTAJ - ( pytanie 8 )

Pozdrawiam, Joanna :)
Awatar użytkownika
moni;)
1000p
1000p
Od: 21 sty 2009, o 22:46

Post »

Pekniecia to nic takiego. Ja nie podlewam destylowana woda. Korzystam z filtra "Brita" jest super i raz na jakis czas nawoz.
NL16
Pozdrawiam, Monia ;) --> Dzien bez kawy jest malo ciekawy...
Storczyki moni
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Kontakt:

Post »

Spróbuje podlewać wodą z oczka, ta destylowana to zastępczo. Ciekaw jestem tylko, czy aby zarodniki glonów nie przeniosą się z nią do podłoża. Bo toto jest żarłoczne szczególnie na azotany, które podajemy z nawozem.
Co zaś do korzeni to wyglądają na zdrowe, zieloniutkie jak trzeba i nie widać na nich żadnych zmian.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Awatar użytkownika
menia
500p
500p
Od: 30 lip 2008, o 21:36

Post »

A ja przekonałam się do destylowanej. Jak podlewałam przegotowaną odstałą to jakby mniej rosły. Jak przestawiłam na destylowaną, to wyraźnie zauważyłam,że rosną, korzonki pięknie przyrastają i zbierają się do kwitnienia :)
Ja trochę bałabym się z tego oczka.
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”