Fuksje, Pelargonie i inne doniczkowe - amster
- UlaL
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 cze 2013, o 23:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Fuksje, Pelargonie i inne doniczkowe - amster
Witaj Tomaszu ponownie, nazwałam Cię fachowcem, bo dopiero po poczytaniu wpisów w Twoim wątku dowiedziałam się, że są "podziały" pelargonii i niektóre to widzę pierwszy raz. Mam nadzieję, że nie uraziłam, jeśli tak to przepraszam. Uważam, że posiadasz wiekszą wiedzę niż ja, a ja więcej się dowiem podglądając Twoje wpisy dotyczące pelargonii. Obecnie czekam na przesyłkę nowych sadzonek, ktore pochodzą od roślin zakupionych na targach w Berlinie, pewnie jutro będę je miała, doskonale też rozumiem Twoje zauroczenie pelargoniami i fuksjami. Robisz piękne zdjęcia, a mnie nie zawsze uda się uchwycić rzeczywisty kolor kwiatów, jest to trudne.
Pozdrawiam, Ula
Pozdrawiam, Ula
- amster
- 500p
- Od: 21 lip 2011, o 22:05
Nie miałem na myśli, że czuję się urażony, jedynie to, że nie czuje się fachowcem. Nazywanie mnie fachowcem jest według mnie nie na miejscu. Tylko tyle. Może za ileś tam lat zabawy z pelargoniami, kto wie... mam nadzieję, że warunki uprawy się polepszą, nie będzie dużych strat, a z rozmnożeniem nie będę miał takich problemów jakie mam teraz.
- amster
- 500p
Trochę innych, które w mijającym już sezonie kwitły u mnie w doniczkach. Właściwie głownie był to rok doniczkowy 

- Niunia1981
- Od: 18 sie 2011, o 15:01
No patrz, masz białą i różową tygrysówkę
ja miałam taki mix kolorów że wyszły same żółte
Heliotropa bardzo lubię za jego zapach - niestety równie gorącym uczuciem obdarowała go moja psinka i wiele z niego już nie zostało
Jak się mają Twoje pelargonie i fuksje? Bo u mnie przez te ulewy to

Heliotropa bardzo lubię za jego zapach - niestety równie gorącym uczuciem obdarowała go moja psinka i wiele z niego już nie zostało

Jak się mają Twoje pelargonie i fuksje? Bo u mnie przez te ulewy to

- amster
- 500p
hugomir_a dzięki
Niunia1981 Tygrysówki są zajefajne, maja tylko jedną wadę... kwitną wtedy kiedy ja jestem w pracy
:) I co ciekawe, miałem ich posadzonych z 50 cebulek, a najwięcej jednorazowo kwitły bodajże 4 sztuki. Nigdy dwie w tej samej donicy. No i do tego mogłem podziwiać już jedynie zwiędłe kwiaty. Pozostaje więc nacieszyć się zdjęciami.
Heliotropy wyszły mi w tym roku nad wyraz dobrze. Nie jestem w stanie powiedzieć ile sadzonek miałem, ale ostatnie 20 sztuk oddałem znajomej i rosną jej na berlińskiej ziemi. U mnie wszystkie w donicach w towarzystwie innych roślin.
U nas nie pada zbyt mocno, więc nie miałem jakichś zniszczeń ostatnio w pelargoniach i fuksjach. Ale niestety podczas mojej podróży służbowej zostały przesuszone i na fuksjach to się odbiło mocno. Mówi się, że lepiej przesuszyć bo odbiją, owszem, ale niektóre obecnie nie nadają się do pokazywania, a na odbijanie nie ma już zbyt wiele czasu. Szykuję kolejną 5 już część fuksjowych zdjęć. Znajdą się tam dwa nie pokazane dotąd egzemplarze. No i chyba pokuszę się by pokazać dwie moje gwiazdy. Muszę tylko im dobre zdjęcia zrobić. A o to nie łatwo.
Pelargonie Regal już obcięte, sadzonki w ziemi czekają na korzonki. Reszta wciąż kwitnie i nie ruszam ich.
Niunia1981 Tygrysówki są zajefajne, maja tylko jedną wadę... kwitną wtedy kiedy ja jestem w pracy

Heliotropy wyszły mi w tym roku nad wyraz dobrze. Nie jestem w stanie powiedzieć ile sadzonek miałem, ale ostatnie 20 sztuk oddałem znajomej i rosną jej na berlińskiej ziemi. U mnie wszystkie w donicach w towarzystwie innych roślin.
U nas nie pada zbyt mocno, więc nie miałem jakichś zniszczeń ostatnio w pelargoniach i fuksjach. Ale niestety podczas mojej podróży służbowej zostały przesuszone i na fuksjach to się odbiło mocno. Mówi się, że lepiej przesuszyć bo odbiją, owszem, ale niektóre obecnie nie nadają się do pokazywania, a na odbijanie nie ma już zbyt wiele czasu. Szykuję kolejną 5 już część fuksjowych zdjęć. Znajdą się tam dwa nie pokazane dotąd egzemplarze. No i chyba pokuszę się by pokazać dwie moje gwiazdy. Muszę tylko im dobre zdjęcia zrobić. A o to nie łatwo.
Pelargonie Regal już obcięte, sadzonki w ziemi czekają na korzonki. Reszta wciąż kwitnie i nie ruszam ich.
- Amara
- 1000p
- Od: 13 maja 2013, o 19:07
Zbieram szczękę z podłogi
takie kwiotki to ja moge non top oglądać

- Niunia1981
Ja też tygrysówek to widziałam smętne przekwitnięte zwisy
jedną chyba udało mi się obfocić
szkoda bo to cudne kwiaty
Co do pelargonii i fuksji to pogoda im nie sprzyja wyjątkowo, regale też już obcięłam, reszta jakoś kwitnie ale jest podskubywana na potrzeby forumowych wymian
a fuksje to wstyd - niby kwitną ale na wzór zdrowia to nie wyglądają
chyba zacznę już robić z nich sadzonki
No to czekamy na sesję nr 5 fuksji

Co do pelargonii i fuksji to pogoda im nie sprzyja wyjątkowo, regale też już obcięłam, reszta jakoś kwitnie ale jest podskubywana na potrzeby forumowych wymian

No to czekamy na sesję nr 5 fuksji

- UlaL
- Od: 27 cze 2013, o 23:30
Witaj Tomku, piękna ta pelargonia Happy Appleblossom, ktorej zdjęcie ostatnio pokazałeś. Ja też chętnie pooglądam kolejne zdjęcia.
Pozdrawiam, Ula
Pozdrawiam, Ula
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Przepiękne, te Twoje kwitnienia.
Chyba tygrysówkami najbardziej się zachwycam
Chyba tygrysówkami najbardziej się zachwycam

- amster
- 500p
Moje fuksje część V, niestety tylko z jednym nie publikowanym dotąd egzemplarzem. No,ale są inne i mam nadzieję, że również Wam się spodobają.

- Niunia1981
Tomaszku my fuksje możemy oglądać non stop nawet te same
Śliczne okazy
szczególnie wpadła mi w oko Hermes i Paloma 

Śliczne okazy

- olgierdyna
- 200p
- Od: 26 sie 2013, o 10:31
Cudowne fuksje, zauroczyły mnie
Zdjęcia piękne, bardzo zachęcają do oglądania kolejnych kwitnień 

Wspaniale u ciebie...bardzo lubię takie kolorowe zakątki;).
- amster
- 500p
Moniko... Hermes jest moim najładniejszym okazem. Może ilością kwiatów nie przebija surfinii, ale ma ich ogrom. Niestety nie mam zbytnio czasu by ją uchwycić w całości. Bardzo ładnie też się przewiesza. Natomiast Paloma jest stosunkowo niska, wzniosła, kwiaty ma drobne ale jest ich bardzo dużo. Jej wcześniejsze kwiaty były bardziej białe, teraz zmieniły odcień na lila. Jest urokliwa.