Keiki na dendrobium nobile
Re: Keiki na dendrobium nobile
A co zrobić ze storczykiem po oddzieleniu keiki,zostaje taki goły i nie wygląda atrakcyjnie.
-
- 200p
- Od: 30 kwie 2011, o 17:01
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jeśli jest żywy, ma dobre korzenie, to podlewaj i nawóź jak każdego innego storczyka, powinien puścić od dołu nowe pseudobulwy. Najwyżej postaw w takim miejscu, że by Cię nie kusiło ewentualne wyrzucenie delikwenta na śmietnik 

pozdrawiam zielono Beata!
Wymienię
Wymienię
-
- 200p
- Od: 30 kwie 2011, o 17:01
Jak Ci puści od dołu nowe pseudobulwy i one urosną, zakwitną i od nich zaczną rosnąć nowe młode, to te brzydkie, stare odetnij i wyrzuć, lub spróbuj zrobić z nich keiki, np. w starym akwarium, czy terrarium, na mchu, czy keramzycie. Ale generalnie, a mówię to z własnego doświadczenia, nie spiesz się z wycinaniem, najlepiej jak jest dobra "zastępowalność" pokoleń
Niech oddadzą wszystko, co mają młodym i dopiero wtedy wyślij je do krainy wiecznych kwitnień 

pozdrawiam zielono Beata!
Wymienię
Wymienię

Kochani, pomóżcie.
Dostałam tego storczyka w lutym. Kwitł mocno. Nie przezimowałam go, bo nie wiedziałam jak. Teraz wyrosło z niego bardzo dużo keiki - na łodygach i od ziemi (nie wiem, czy to nowe bulwy, czy też keiki). Co z nim robić dalej?
W jakie podłoże wsadzić nowe roślinki i co z matką zrobić? Czy mam szanse na kwiaty gdy skończy się lato?
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Nie i nie.
Tzn. nie usuwaj na razie matki, bo młode mają jeszcze zbyt słaby system korzeniowy i czerpią z niej substancje odżywcze.
Na kwitnienie w tym roku raczej nie masz co liczyć, a dopiero gdzieś po około minimum 1,5 roku - 2 lata. Czasami ciut wcześniej, czasami później.
Tzn. nie usuwaj na razie matki, bo młode mają jeszcze zbyt słaby system korzeniowy i czerpią z niej substancje odżywcze.
Na kwitnienie w tym roku raczej nie masz co liczyć, a dopiero gdzieś po około minimum 1,5 roku - 2 lata. Czasami ciut wcześniej, czasami później.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- norbert76
Tak i tak.
Dendrobium wypuszcza z ziemi nowe psb (pseudobulwy), więc jest to jak najbardziej normalne.
Tak, jak keiki podrośnie oddzielasz od matki i sadzisz osobno - jest o tym wcześniej napisane przecież w wątku.
Dendrobium wypuszcza z ziemi nowe psb (pseudobulwy), więc jest to jak najbardziej normalne.
Tak, jak keiki podrośnie oddzielasz od matki i sadzisz osobno - jest o tym wcześniej napisane przecież w wątku.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- zabkamarta
- Od: 1 maja 2017, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- norbert76
Trzeba jeszcze trochę poczekać, u mnie wydawało się że to będzie keiki, a wyszedł pęd kwiatowy.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- zabkamarta
A to ciekawe bo byłam pewna ze keiki, ale kompletnie nie mam doświadczenia z Dendrobium Nobile. Ok dam znać co się urodziło z tego.
To zdecydowanie keiki - widać zaczątki liścia.
- zabkamarta