Mój Świat - Tamaryszek - cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój Świat - Tamaryszek - cz.4

Post »

O jejciuniu ...jak u Ciebie ślicznie Iza ;:oj zakątek z lipą jest wspaniały ;:173 Teraz Ci się będę szwędać po ogrodzie...bo wyjść trudno ;:173
Bardzo dziękuję ,że dzięki Tobie wybrałam się na nieziemską wycieczkę...cudny ten ostatni ogród , a ta altana ;:224 Dominująca zieleń musi dawać niesamowite ukojenie....pięknie ,do tego ta architektura ...no miodzio ;:173
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2010, o 18:09

Post »

Witaj Izuniu gdzieś mi się zapodziałaś ,a tu nowy wątek .Uwielbiam Twój ogród tajemniczy ,piękny i perfekcyjny .Biały ogród przyprawia mnie o szybsze bicie ;:167 Ceglane budowle bliskie mojemu sercu ...no nie może mnie tu nie być ;:173
Idę jeszcze pospacerować ,to idealne lekarstwo na to co dziś za oknem 8-)
Buziaki i miłego dnia!!
marzenia się spełniają! Dana
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06

Post »

Wpisuje się aby pamietać o moim ulubionym ogrodzie,dobrze,że jesteś ;:196

-- 16 mar 2014, o 19:26 --

Wpisuje się aby pamietać o moim ulubionym ogrodzie,dobrze,że jesteś ;:196
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Iza, zakątek pod lipą wyszedł super. Bardzo lubię cegłę, szczególnie starą i zakątki w stylu angielskiej wsi. Czy cegła faktycznie jest z rozbiórki jakiegoś starego budynku? Zdjęcia ogrodów z podróży po WB są niesamowite, z każdego można by coś zapożyczyć.., inspiracja ogromna, tylko terenu brak :roll:. Z resztą co ja gadam, ledwo obrabiam się z tym moim kawałeczkiem ;:223. Podziwiam Was, posiadaczki dużych ogrodów i jednocześnie zadaję sobie pytanie kiedy Wy to robicie? ;:oj Czemu na różanej rabacie nie ma róż?
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witam miłych gości!

Obrazek

Obrazek

LESZCZYNA - ogród Pieta Oudolfa jest rzeczywiście spokojniejszy, także kolorystycznie. Fajne na takich wycieczkach jest to,że można zobaczyć różne style, poznać różne możliwości, jakie otwierają się przed każdym ogrodnikiem. I wybierać!

DOSIA ? takie wypieszczone topiary bukszpanowe są bardzo efektowne, Aniu. Niestety, trzeba trochę poczekać na taki efekt, co jest także moim udziałem. Na razie mam jedną sporą kulę, a reszta sobie rośnie, a ja się niecierpliwię. Półkuli nie przewidziałam, a na pewno warto.

MARGO ? udoskonalanie, Gosiu, to nadawanie nowego oblicza! Ot, choćby wprowadzenie przez Ciebie traw do ogrodu. A nawet jeśli pod wpływem takiego mistrza jak Oudolf nic nie zmienimy we własnym ogrodzie, obcowanie z pięknem zawsze wzbogaca.
Mogłabym mieć taki widok ze swojego ogrodu...

Obrazek

VERTIGO ? zapraszam, Moniko!

SZOSTANI ? witam serdecznie nowego gościa! I bardzo dziękuję za tak pochlebną opinię, choć muszę samokrytycznie przyznać, że nie do końca na nią zasługuję. Na naszym forum jest wiele pięknych ogrodów, również z dużymi drzewami, z pewnością się o tym przekonasz. Ale co się nacieszę, to się nacieszę.
Ja także kocham drzewa i miałam szczęście,że udało nam się kupić działkę w zasadzie w lesie. Szczególnie kocham brzozy, o każdej porze roku. Już niedługo zielone firanki będą powiewały na wietrze. Najwięcej mam sosen i sporo dębów czerwonych.
Ogród jest dość duży jak na warszawskie realia ? ma 3 300 m2. W tym część stanowi las.
Zapraszam w odwiedziny!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

JUSTI177 - wiesz,że Oudolf to mistrz, Justyno. Jego ogrody preriowe widziałam na zdjęciach, wspaniałe. Tu połączył nowe trendy z tradycją, dla mnie wyjątkowo. W całości nie jest to ogród dla miłośników stylu wiejskiego, ale wielka rabata w barwach fioletu w tym ogrodzie jest jak najbardziej w tym klimacie.
W Holandii byłam, ale mam niedosyt, bardzo bym chciała jechać tam znowu, także ze względu na ogrody. Życia to nam starczy na te ?powinnam?, Justyno, oby inne warunki udało się spełnić...
Żurawki świetnie sobie radzą w zimie, nawet ostrzejszej niż w tym roku. Z tym,że moje odmiany są bardzo ?przebrane? - zostały zwykłe drżaczkowe, Palace Purple i ta właśnie Southern Comfort ? wielkich rozmiarów, która niczego się nie boi i ciągle zmienia barwy. Inne odmiany (np. Amber Waves ? wyleciały).

NENA08 ? ...a wiesz, Aniu, że i ja pokazuję M. tę listę ze zrealizowanymi planami..? To podnosi na duchu. Kiedy widać, ile się udało, od razu rośnie optymizm,że i nowe potrzeby prędzej czy później uda się zaspokoić. Niedługo pewnie dopiszesz do swojej listy przesadzony miłorząb...

LANCETA - cieszę się,że jesteś, Lodziu. Szykuję coś nowego!

AGNESS - zostały mi jeszcze dwa fajne ogrody do pokazania z tamtej wycieczki, Agnieszko. Cieszę się,że mogę dzielić się z Wami wrażeniami.

MAJOWA ? ?Tajemniczy ogród? to jedna z moich ulubionych książek, Iwonko! Także teraz. Wiesz, na takie złe chwile...
Intymność i nastrój tamtego świata chciałabym przenieść do siebie... A pozytywne zmiany, jakie wywołał kontakt z ogrodem w bohaterce, obserwuję u siebie, choć ciągle za mało.

MUFKA ? ... i mnie zachwycił ten fragment ogrodu, Marysiu. Proste, a jak efektowne rozwiązanie. Ciekawe, jak wygląda ta część w końcu lata. Co do altany z gruszy, zastanawiałam się, czy długo się ją ?buduje?.
A co powiesz na takie rozwiązanie w ogrodzie współczesnego projektanta Bradley-Hole'a ? Altana była na wyspie, a wokół ogród preriowy.

Obrazek

KEETEE - witam na pierwszej wizycie! Obejrzyj i inne ogrody, które pokazywałam wcześniej, Keetee, może też Ci się spodobają. A zakątek z lipą ciągle nieskończony, oby rzeczywiście wyglądał wspaniale na koniec. Ale przyznam ,że jestem zadowolona z tego etapu. Zapraszam ponownie!

MM-COMPLEX ? dzięki za tyle ciepłych słów! W Białym Ogrodzie teraz tylko białe krokusy kwitną, no i bratki w donicy . Ale porządek tam już zrobiłam.

Obrazek

Obrazek

DREWUTNIA ? cieszę się z Twoich odwiedzin, Ewo!

LULKA ? oczywiście angielskie ogrody są dla mnie inspiracją, Magdo, także z tym murem i całym zakątkiem tak było. Cegła jest rozbiórkowa, XIX-wieczna i trochę młodsza. Na posadzce nie wytrzyma długo, ale kładziona tylko na piasek jest łatwa do samodzielnej wymiany pojedynczo. Mur,myślę,że wytrzyma spokojnie.
Teraz planuję taras i mały murek przy nim ? do tego celu znalazłam coś , co wygląda jak ta cegła, ale nią nie jest. Sprawdzam parametry techniczne. Bo taras ma już być do końca życia.
Żałuję teraz,że na granicy działki w niektórych miejscach nie postawiłam takiego ceglanego muru. No cóż, za długo szukałam swojego pomysłu na ogród.
Roboty w moim ogrodzie mam mnóstwo, nie mam ekipy ogrodniczej do pomocy. Z trudem daję radę, przyznaję. Dlatego też ogród nie jest perfekcyjny. Ilość pracy jest na pewno jednym z plusów małego ogrodu.
A tzw. Różanka... to rabata naprzeciwko tarasu, od 13 w słońcu. Wymyśliłam sobie tam róże. A nawet posadziłam , z 10 krzewów. Ale ciągle chorowały, a mnie denerwowały łyse gałązki. Róże zostały przesadzone (a potem w ogóle oddane ), a nazwa została. Trzeba chyba wymyślić nową...

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Izo, witam gorąco!

Cudownymi zdjęciami okrasiłaś ostatnie strony swojego wątku... zarówno te wiosenne, jak i z wycieczki po ogrodach angielskich - urzekają!

A tak z innej beczki... marzyłaby mi się powierzchnia 3300m2... z lasem... coś cudownego. Szczerze zazdroszczę, chociaż wyobrażam sobie, ile pracy musisz włożyć w pielęgnację ogrodu, by wyglądał tak, jak wygląda - czyli doskonale.

Pozdrawiam Cię!
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Czy ten biały krokus to Firefly :?:
Ta altana wygląda jak szkielet stodoły :;230 Nie robi na mnie wrażenia.
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Witaj Izo :)
Zazdroszczę bardzo wycieczki do Anglii i możliwości obejrzenia tych ogrodów 'na żywo'. W zeszłym roku miałam nawet zamówiona taka wycieczkę, ale niestety musiałam zrezygnować. Żałuję bardzo, może... kiedyś....
Na razie muszą wystarczyć mi wirtualne podróże tak więc dziękuję za każde zdjęcie ;:196
Krokusy przepiękne! W masie siła ;:215
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Uwielbiam drzewa. Faktycznie miałas szczęście, że dostałas taką działeczkę. Czy te wichury nie narobiły strat w drzewostanie?
Drzewa nadają majestatyczności ogrodowi, a jednocześnie ocieplają, otulają go
szczególnie lubię brzozy wiosna kiedy dopiero próbują rozwinąc listki
Awatar użytkownika
atka
100p
100p
Od: 3 wrz 2008, o 19:12

Post »

Witaj Izo, Twój wątek był pierwszym, jaki zaczęłam odwiedzać po dotarciu na FO. Byłam świeżą ogrodniczką bez żadnej wiedzy, a nawet chyba bez chęci jej posiadania, na dopiero co zakupionej działce (3300, z kawałkiem lasu - jak u Ciebie), niestety położonej daleko od Warszawy. Twój ogród wydał mi się jakimś niedościgłym cudem, stał się dla mnie inspiracją do próby stworzenia czegoś u siebie.
Joasia
x-sz-i
---
Od: 24 lut 2014, o 10:20

Post »

Obejrzałam na forum wiele ogrodów i twój jak dla mnie jest nr 1 :wink:
Miałaś szczęście kupując taką piękną działkę juz z dużymi drzewami, ale też dużo pracy włożyłaś aby wyglądała tak jak wygląda.
Ja mam działkę o powierzchni 50 arów jest bardzo duża, ale jak moja rodzina ją dostała to nie było na niej żadnych drzew oprócz kilku leszczyn.
Nie wyglądała za ciekawie takie łyse pole z hulającym wiatrem. Działka należała do mojego wujka i cioci którzy przez całe swoje życie nie wsadzili tam żadnego drzewa :shock:
Do tej pory z rodzinką nie możemy pojąć jak mieszkając na wsi na takiej dużej działce można było nie mieć sadu i żadnych drzew.
Na szczęście po 12 latach od przejęcia działki wygląda ona zupełnie inaczej mamy bardzo duzo drzew ale niestety jeszcze przed nami dużo pracy żeby stworzyć piękny ogród.
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2009, o 15:01

Post »

Przeglądnęłam cały nowy wątek..poczytałam...jestem pełna podziwu dla Ciebie kochana... ;:138 Tworzysz wspaniale rabaty,,,już pisałam w poprzednim wątku o ceglanym murze i jego otoczeniu..wyszło wspaniale... ;:333
Rabatka pod sosną też mi się podoba..dużo pracy ale warto.Pozdrawiam i życzę dalszej realizacji marzeń.. ;:196
Aga72
100p
100p
Od: 18 lip 2013, o 16:14

Post »

Witaj Izo!Do twojego cudnego ogrodu zaglądam od dawna.Cofnęłam się w wątkach do początków i jestem naprawdę pełna podziwu.Włożyłaś w ten ogród bardzo dużo pracy,czasu,serca...Ale efekty są wspaniałe.Widać,że kochasz to miejsce.A takiego ceglanego muru nie widziałam jeszcze nigdzie.Twój ogród kojarzy mi się z bajką...Tajemniczy ogród,zaczarowany...Brakuje słów ;:167
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50

Post »

znowu piękne ogrody nam pokazałaś. ;:196
Awatar użytkownika
trillum30a
200p
200p
Od: 6 lut 2012, o 15:24

Post »

Kącik pod lipą ;:oj wszystko u Ciebie perfekcyjnie zgrane,dopasowane...Podziwiam ;:180
Pozdrawiam-Iwona
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”