Fasolka szparagowa cz. 2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Fasolka szparagowa cz.2

Post »

I mgły.
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zastanawiam się jak duża może być rozsada fasoli, by przesadzona dobrze rosła. Ogórki pikuje się malutkie, ale fasola może chyba rosnąć dłużej. Tylko jak długo?
Mogę je trzymac w doniczkach w szklarni, więc z wybieganiem nie będzie kłopotu. U nas do gruntu sieje się późno, bo i w czerwcu pojawiają się przymrozki. Więc wolałabym mieć je dłużej w doniczkach.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Mniej więcej do takiej wielkości :

Obrazek
dyrydyry7
500p
500p
Od: 21 sty 2014, o 00:42

Post »

Czy ktoś wysiał może fasolkę szparagową ? taka ładna pogoda to jak wykiełkuje złapie od razu trochę słońca...
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Teraz? I potem uprawa szklarniowa a w maju zbiór?? :wink:

forumowicz :) takie to sadziłam w ubiegłym roku, w tym marzyłyby mi się większe ;:173 Pewnie kilka sztuk wsadzę eksperymentalnie wcześniej i dam im większe doniczki.

Dziś wypatrzyłam w lesie fajne tyczki do fasoli, ze 3 - 4 m . Karczowali je ostatnio namiętnie na skraju lasku, ale sporo zostało. W tamtym roku miałam tyczki bambusowe, zdecydowanie za niskie.
dyrydyry7
500p
500p

Post »

To zależy jakie masz warunki, wysiewasz do doniczek , potem pod niską folię w doniczkach, w razie gdyby mróz przyszedł i początkiem kwietnia docelowo pod niski tunel. W tamtym roku posiałem 1 marca i przeżyły. Ja widzę , że panuje ogólna niewiara we wczesne wysiewy, jak się trochę pokombinuje to niskim kosztem można łatwo "przemycić" roślinki przez newralgiczny okres i mieć wcześniejsze zbiory.
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O widzisz... napawasz mnie optymizmem :)
To znaczy, że jednak da się z tą fasolą ruszyć wcześniej.
Oczywiście tak wcześnie jak Ty się nie odważę, bo mam zbyt wiele roślin do okrywania, a przymrozki u nas są raczej normą, ale w połowie kwietnia...
Muszę sprawdzić kiedy posiałam w tamtym roku i odejmę 2 tygodnie ;:173 Oczywiście tylko część tak posieję.
dyrydyry7
500p
500p

Post »

Ja pamiętam chyba dwa lata temu przymrozek w czerwcu, siekło mi spooro fasoli właśnie bo zlekceważyłem już, trzeba pilnować, przykrywać, przetestowałem taki patent: folia na to włóknina i na to jeszcze raz folia , między foliami tworzy się cienka, sucha warstwa izolacyjna, wytrzyma mróz kilkustopniowy.
ZiomDG
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 31 maja 2013, o 22:15

Post »

Witam
Poszukuję odmiany fasoli szparagowej tycznej do uprawy na siatce ogrodzeniowej. Pamiętam że dawno, dawno temu rosła tam i była świetna. Gleba jest niestety słaba, nawieziona na jesieni obornikiem granulowanym.
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sprawdziłam :)
Siałam w doniczki fasolkę 5 maja dopiero. Teraz wysieję pierwszą w połowie kwietnia i będzie idealnie (mam nadzieję) Fasola to pikuś do okrycia. Największy problem mam z winoroślą.
dyrydyry7
500p
500p

Post »

Tam kilka postów wyżej masz zdjęcie fasolki , liścienie, od siewu do tego momentu potrzeba dwa tygodnie, potem pierwsza para liści a potem następna, co najmniej następne dwa tygodnie , to razem miesiąc, w fazie początkowego wzrostu , fasola dośc dobrze znosi niska temperaturę, oczywiście bez przymrozków, więc pod folię włókninę możesz sadzić w połowie kwietnia minus miesiąc wychodzi połowa marca.
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj to Ty chyba w ciepłych rejonach kraju mieszkasz (mógłbyś wstawić w profilu z jakiej okolicy pochodzisz).
U nas w połowie kwietnia to ziemia bardzo zimna jeszcze i tylko rośliny lubiące chłód jak groszek czy rzodkiewka mają szansę. Glina bardzo długo się nagrzewa. Poza tym wolę ją w szklarni w doniczkach przetrzymać, bo wtedy ma cieplutko i rośnie jak na drożdżach.

W tamtym roku siałam tak by była na 20 lipca i to mi się udało. Teraz nie mogę mieć fasoli przed 10 lipca, bo będę w górach i przerośnie. Zatem nie ma co aż tak szybko startować.
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2013, o 09:02

Post »

W tym sezonie oprócz sprawdzonej żółtej karłowej Saxy(?) wypróbuję zieloną fasolkę szparagową i fioletową karłową zakupioną w Biedronce :)
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Zrezygnowałem z fioletowej Metisy bo niczym szczególnym się nie wyróżniała a fiolet i tak ginął w gotowaniu.
Awatar użytkownika
kalafior
100p
100p
Od: 27 lut 2014, o 12:15

Post »

Zostawiając kilka lub kilkanaście strąków fasoli na krzakach w łatwy sposób można zapewnić sobie idealny materiał siewny na przyszły rok,ja nie kupiłem fasoli do siewu od jakichś 5-6lat a uprawiam szparagówkę w 3 kolorach.
Pozdrawiam Tomasz
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”