Fasolka szparagowa cz. 2
Re: Fasolka szparagowa cz.2
I mgły.
- aguskac
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zastanawiam się jak duża może być rozsada fasoli, by przesadzona dobrze rosła. Ogórki pikuje się malutkie, ale fasola może chyba rosnąć dłużej. Tylko jak długo?
Mogę je trzymac w doniczkach w szklarni, więc z wybieganiem nie będzie kłopotu. U nas do gruntu sieje się późno, bo i w czerwcu pojawiają się przymrozki. Więc wolałabym mieć je dłużej w doniczkach.
Mogę je trzymac w doniczkach w szklarni, więc z wybieganiem nie będzie kłopotu. U nas do gruntu sieje się późno, bo i w czerwcu pojawiają się przymrozki. Więc wolałabym mieć je dłużej w doniczkach.
Czy ktoś wysiał może fasolkę szparagową ? taka ładna pogoda to jak wykiełkuje złapie od razu trochę słońca...
- aguskac
Teraz? I potem uprawa szklarniowa a w maju zbiór??
forumowicz
takie to sadziłam w ubiegłym roku, w tym marzyłyby mi się większe
Pewnie kilka sztuk wsadzę eksperymentalnie wcześniej i dam im większe doniczki.
Dziś wypatrzyłam w lesie fajne tyczki do fasoli, ze 3 - 4 m . Karczowali je ostatnio namiętnie na skraju lasku, ale sporo zostało. W tamtym roku miałam tyczki bambusowe, zdecydowanie za niskie.

forumowicz

Dziś wypatrzyłam w lesie fajne tyczki do fasoli, ze 3 - 4 m . Karczowali je ostatnio namiętnie na skraju lasku, ale sporo zostało. W tamtym roku miałam tyczki bambusowe, zdecydowanie za niskie.
To zależy jakie masz warunki, wysiewasz do doniczek , potem pod niską folię w doniczkach, w razie gdyby mróz przyszedł i początkiem kwietnia docelowo pod niski tunel. W tamtym roku posiałem 1 marca i przeżyły. Ja widzę , że panuje ogólna niewiara we wczesne wysiewy, jak się trochę pokombinuje to niskim kosztem można łatwo "przemycić" roślinki przez newralgiczny okres i mieć wcześniejsze zbiory.
- aguskac
O widzisz... napawasz mnie optymizmem
To znaczy, że jednak da się z tą fasolą ruszyć wcześniej.
Oczywiście tak wcześnie jak Ty się nie odważę, bo mam zbyt wiele roślin do okrywania, a przymrozki u nas są raczej normą, ale w połowie kwietnia...
Muszę sprawdzić kiedy posiałam w tamtym roku i odejmę 2 tygodnie
Oczywiście tylko część tak posieję.

To znaczy, że jednak da się z tą fasolą ruszyć wcześniej.
Oczywiście tak wcześnie jak Ty się nie odważę, bo mam zbyt wiele roślin do okrywania, a przymrozki u nas są raczej normą, ale w połowie kwietnia...
Muszę sprawdzić kiedy posiałam w tamtym roku i odejmę 2 tygodnie

Ja pamiętam chyba dwa lata temu przymrozek w czerwcu, siekło mi spooro fasoli właśnie bo zlekceważyłem już, trzeba pilnować, przykrywać, przetestowałem taki patent: folia na to włóknina i na to jeszcze raz folia , między foliami tworzy się cienka, sucha warstwa izolacyjna, wytrzyma mróz kilkustopniowy.
Witam
Poszukuję odmiany fasoli szparagowej tycznej do uprawy na siatce ogrodzeniowej. Pamiętam że dawno, dawno temu rosła tam i była świetna. Gleba jest niestety słaba, nawieziona na jesieni obornikiem granulowanym.
Poszukuję odmiany fasoli szparagowej tycznej do uprawy na siatce ogrodzeniowej. Pamiętam że dawno, dawno temu rosła tam i była świetna. Gleba jest niestety słaba, nawieziona na jesieni obornikiem granulowanym.
- aguskac
Sprawdziłam
Siałam w doniczki fasolkę 5 maja dopiero. Teraz wysieję pierwszą w połowie kwietnia i będzie idealnie (mam nadzieję) Fasola to pikuś do okrycia. Największy problem mam z winoroślą.

Siałam w doniczki fasolkę 5 maja dopiero. Teraz wysieję pierwszą w połowie kwietnia i będzie idealnie (mam nadzieję) Fasola to pikuś do okrycia. Największy problem mam z winoroślą.
Tam kilka postów wyżej masz zdjęcie fasolki , liścienie, od siewu do tego momentu potrzeba dwa tygodnie, potem pierwsza para liści a potem następna, co najmniej następne dwa tygodnie , to razem miesiąc, w fazie początkowego wzrostu , fasola dośc dobrze znosi niska temperaturę, oczywiście bez przymrozków, więc pod folię włókninę możesz sadzić w połowie kwietnia minus miesiąc wychodzi połowa marca.
- aguskac
Oj to Ty chyba w ciepłych rejonach kraju mieszkasz (mógłbyś wstawić w profilu z jakiej okolicy pochodzisz).
U nas w połowie kwietnia to ziemia bardzo zimna jeszcze i tylko rośliny lubiące chłód jak groszek czy rzodkiewka mają szansę. Glina bardzo długo się nagrzewa. Poza tym wolę ją w szklarni w doniczkach przetrzymać, bo wtedy ma cieplutko i rośnie jak na drożdżach.
W tamtym roku siałam tak by była na 20 lipca i to mi się udało. Teraz nie mogę mieć fasoli przed 10 lipca, bo będę w górach i przerośnie. Zatem nie ma co aż tak szybko startować.
U nas w połowie kwietnia to ziemia bardzo zimna jeszcze i tylko rośliny lubiące chłód jak groszek czy rzodkiewka mają szansę. Glina bardzo długo się nagrzewa. Poza tym wolę ją w szklarni w doniczkach przetrzymać, bo wtedy ma cieplutko i rośnie jak na drożdżach.
W tamtym roku siałam tak by była na 20 lipca i to mi się udało. Teraz nie mogę mieć fasoli przed 10 lipca, bo będę w górach i przerośnie. Zatem nie ma co aż tak szybko startować.
- Dziunia87
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
W tym sezonie oprócz sprawdzonej żółtej karłowej Saxy(?) wypróbuję zieloną fasolkę szparagową i fioletową karłową zakupioną w Biedronce 

-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Zrezygnowałem z fioletowej Metisy bo niczym szczególnym się nie wyróżniała a fiolet i tak ginął w gotowaniu.
- kalafior
- 100p
- Od: 27 lut 2014, o 12:15
Zostawiając kilka lub kilkanaście strąków fasoli na krzakach w łatwy sposób można zapewnić sobie idealny materiał siewny na przyszły rok,ja nie kupiłem fasoli do siewu od jakichś 5-6lat a uprawiam szparagówkę w 3 kolorach.
Pozdrawiam Tomasz