Biszkopt,karmel,sernik na zimno z truskawkami i galaretką.
SKŁADNIKI:
Biszkopt:
5 jajek,
szkl.cukru,
szkl.mąki,
szczypta soli,
łyżka octu,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa 1:
10 dag masła,
puszka masy krówkowej
Masa 2:
sernik błyskawiczny w proszku,
600 ml mleka
Do dekoracji:
30 dag truskawek,
galaretka truskawkowa
PRZYGOTOWANIE:
1.Białka ubijamy z solą na sztywną pianę.Dodajemy cukier oraz żółtka,wlewamy ocet i mieszamy.Wsypujemy mąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy.Ciasto wlewamy do tortownicy i pieczemy ok.35 minut w temp.160-180 stC.Studzimy.
2.Masa 1:masę krówkową ucieramy z masłem.Rozsmarowujemy na biszkopcie. 3.Do wysokiego naczynia wlewamy schłodzone mleko.Wsypujemy sernik,miksujemy 3-4 minuty,wylewamy na masę krówkową.Truskawki układamy na masę serową.Galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzątku.Gdy zacznie tężeć ,wylewamy na ciasto.Chłodzimy. SMACZNEGO:)
-- 18 paź 2014, o 11:57 --
Ciasto francuskie z pianą z białek,brzoskwiniami oraz z masą budyniową:)
Składniki:
Ciasto:
25 dag margaryny,
4 żółtka,
4 szkl.mąki,
szkl.kwaśnej śmietany,
2 łyżeczki proszku o pieczenia.
Piana:
6 białek,
szkl.cukru,
brzoskwinie z puszki(cała puszka-drobno pokrojone).
Krem:
2 budynie śmietankowe,
3 żółtka,
1 szkl.wody,
1 szkl.soku z brzoskwiń z puszki,
3 łyżki cukru,
marg.kasia.
PRZYGOTOWANIE:
1.Zagniatamy ciasto,schładzamy.Dzielimy na 6 części,które rozwałkowujemy na placki wielkości blachy.Białka ubijamy z cukrem.Dodajemy brzoskwinie,mieszamy.Trzy razy przekładamy:placek,1/3 piany,placek.Pieczemy osobno,aż się zrumienią.
2.Budyń gotujemy na soku i wodzie razem z żółtkami i 3 łyżkami cukru.Jak wystygnie miksujemy z margaryną.Przekładamy trzy upieczone warstwy.Posypujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGO:)
