Witam,
To mój pierwszy post jak i pierwsza roślinka, zatem witam wszystkich gorąco. Postanowiłem spróbować wyhodować małe pomidory balkonowe. Zakupiłem ziemię oraz nasiona. Nie pamiętam kiedy dokładnie je posadziłem, myślę, że około 3 tygodni temu. Ponieważ balkon okupują gołębie roślina rośnie sobie w domu pod lampą HPS. Około tygodnia wstecz przeniosłem roślinkę do większej doniczki i wtedy kot współlokatora 2 razy mi ją rozkopał

Część udało się uratować. Jeszcze ich nie pikowałem, chcę zobaczyć które dadzą sobie radę po kociej inwazji.
Dziś trafiłem na wasze forum i chciałbym się poradzić. Z uwagi na to, że nie posiadam żadnego doświadczenia w hodowli roślin (poza zwiedzaniem szklarni babci za małolata) chciałbym poprosić o jakąś lekturę, artykuły i wskazówki jak poprawnie opiekować się Rysiem (wiem, to głupie... nadałem pomidorowi imię). Dziś poczytałem trochę o plamkach na liściach i jak wcześniej nic nie widziałem, tak dziś przyjrzałem się dokładniej i znalazłem - poniżej zamieszczam zdjęcia Rysia i proszę o uwagi.

bez lampy lepiej widać liście

zdjęcia największego Rysia
P.S. Regulamin przeczytałem dopiero po założeniu konta, stąd nieregulaminowy nick, można to jakoś zmienić?
Pozdrawiam.