Kosiarka - niedroga - jaka
Re: Kosiarka spalinowa ,niedroga
Ten silnik możecie znaleźć w wielu innych maszynach, nie tylko Husarze. Między innymi też w mojej Amie. To jednak tylko połowa kosiarki. Kółka, przekładnia, mocowania, agregat itp. (jeśli chodzi o konstrukcję) oraz serwis i dostępność części zamiennych (jeśli chodzi o zaplecze) - to druga jej część. Silnik możesz wziąć chiński i jeździć na nim wiele lat. Taki Loncin jest naprawdę dobrej klasy a serwisy co raz częściej narzekają na Briggsa. Nie sugeruj się tylko silnikiem bo to Cię w żadnym wypadku nie ustrzeże przed awariami. Jak chcesz tanio kupić to sprawdź też Victusa albo Al-ko. Dopłać jeśli będziesz musiał bo lepiej teraz dołożyć 200 zł niż później spalać paliwo i tracić czas na dojazdy do serwisu, płacić za części albo męczyć się ze źle dobranym sprzętem.
Od siebie polecę Ci AMA LT52 z silnikiem B&S (190cm3) lub AMA LT52 z silnikiem DY1P70F (200cm3)
Jeśli nie masz wiele kręcenia po trawniku to pewnie przydałby Ci się napęd. Zaletą napędu jest to, że pracuje się dużo łatwiej bo nie musisz pchać maszyny natomiast wadą jest wyrabiająca się przekładnia. Poza maszynami z systemem disc-O-matic (kosiarki Ariens) zębatki w napędzie i przekładnia się wyrabiają. Jest to naturalna kolej rzeczy, szybciej lub później. Wymiana przekładni lub zębatek to pewien koszt, który raz na jakiś czas trzeba ponieść.
Od siebie polecę Ci AMA LT52 z silnikiem B&S (190cm3) lub AMA LT52 z silnikiem DY1P70F (200cm3)
Jeśli nie masz wiele kręcenia po trawniku to pewnie przydałby Ci się napęd. Zaletą napędu jest to, że pracuje się dużo łatwiej bo nie musisz pchać maszyny natomiast wadą jest wyrabiająca się przekładnia. Poza maszynami z systemem disc-O-matic (kosiarki Ariens) zębatki w napędzie i przekładnia się wyrabiają. Jest to naturalna kolej rzeczy, szybciej lub później. Wymiana przekładni lub zębatek to pewien koszt, który raz na jakiś czas trzeba ponieść.
OK dzięki za rady ale myśle że dla mnie wystarczyłaby taka kosiareczka myślicie opłaca się ją kupić jak za tą cenę odrazu dodam że chciałbym na pare lat
Witam.A co powiecie o tej kosiarce :Ryobi. Do wykoszenia będę miał ok 9 arów.
Link usunięto, pomid.
Link usunięto, pomid.
Dlaczego usunięto link i model kosiarki? Niestety, nie mogę edytować mojego wcześniejszego postu :/Co myślicie o takiej kosiarce?Ryobi RLM5317SME z silnikiem Subaru 175cm3 4,5KM
Proszę o zapoznanie się z regulaminem,pomid.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=1&t=29351
Proszę o zapoznanie się z regulaminem,pomid.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=1&t=29351
No trzeba przyznać,że to forum jest naprawdę pilnowane. W sumie to dobrze, bo przynajmniej nie wygląda jak słup ogłoszeniowy albo śmietnik.
Co do Ryobi to nie powiem Ci dokładnie czy to jakaś dobra jakość. Nie pamiętam teraz czy widziałem ją kiedyś w jakimś punkcie sprzedaży, raczej jest to produkt marketowy. Pytanie czy są do tego łatwo dostępne części zamienne. Silnik jest ok
Co do Ryobi to nie powiem Ci dokładnie czy to jakaś dobra jakość. Nie pamiętam teraz czy widziałem ją kiedyś w jakimś punkcie sprzedaży, raczej jest to produkt marketowy. Pytanie czy są do tego łatwo dostępne części zamienne. Silnik jest ok

-
- 200p
- Od: 15 wrz 2008, o 19:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
kosiarka na 2500m2 teraz czy na wiosnę
Stara została prawie zajechana 
Czy kupić teraz czy czekać na nowe modele na wiosnę?
Może wiecie o jakiś wyprzedażach - myślę o czymś lepszym nie marketowym np Husqvarna czy Stihl, Honda

Czy kupić teraz czy czekać na nowe modele na wiosnę?
Może wiecie o jakiś wyprzedażach - myślę o czymś lepszym nie marketowym np Husqvarna czy Stihl, Honda
Kalendarz ogrodnika przypomni ci o najważniejszych zaplanowanych pracach w ogrodzie http://kalendarzogrodniczy.pl"
-
- 200p
- Od: 23 maja 2013, o 12:33
Re: kosiarka na 2500m2 teraz czy na wiosnę
A jaki masz budżet? Bo na taki teren to traktorek by się przydał. Weź pod uwagę Oleo Mac i Victus. Teraz można trafic na promocję bo sezon się kończy.
-
- 200p
- Od: 15 wrz 2008, o 19:10
- Kontakt:
Traktorek to za dużo i nie mam go gdzie trzymać.
Ilość trawy się zmniejszy jak stanie budynek.
Myślałem o kosiarce 2000 do 3500 zł
Ilość trawy się zmniejszy jak stanie budynek.
Myślałem o kosiarce 2000 do 3500 zł
Kalendarz ogrodnika przypomni ci o najważniejszych zaplanowanych pracach w ogrodzie http://kalendarzogrodniczy.pl"
Sklepy, internetowe nie mają stanów magazynowych więc nie maja potrzeby robić przecen. Sklepy, które kupiły maszyny w przedsezonie i teraz mają pieniądze zamrożone w sprzęcie na zimę to chętnie zejdą z kosztów aby mieć gotówkę ma sezon zimowy. Tam możesz dostać ładne rabaty. Dodam jeszcze, że jeśli jakiś sklep posiadający wystawkę i serwis schodzi do ceny internetowej to już można to liczyć jako promocja. Mają dużo większe koszta własne dlatego zawsze maszyny mają droższe. Jednak kupienie w punkcie obsługi oznacza stanie się klientem serwisu a to daje duże bonusy czasowe i finansowe w trakcie sezonu (ewentualnego serwisu).
Młodzieniec wspomniał to powiem, że jest maszyna Victusa (VSS 53 TK Allroad 4), która jest bardzo popularna i godna polecenia. Niestety jej zapas na ten rok się wyczerpał niemal do zera i ma ją tylko jeszcze kilku dealerów. Jak chcesz to znam dealera, który w zeszłym tygodniu miał dwie takie maszyny. Poczytaj o niej i odezwij się na prv jeśli Cię to zainteresuje
Z tych marek co wymieniłeś to Honda i Viking (Stihl) brzmią bardzo dobrze. Solidne marki, które kładą nacisk na niezawodność i jakość. Po tym co napisałeś, cena tych maszyn nie powinna być problemem. Pewne dobre rzeczy kosztują
Z mojego asortymentu mogę też Tobie polecić jedną maszynę. Na ogół ludzie nie chcą bo jest droga ale ma kilka niezastąpionych zalet. Ariens LM21. Nie będę wiele zachwalał bo to tak nie ładnie swoje wypychać na przód. Proponuję poczytać o tych maszynach w sieci. Drogi i bardzo dobry sprzęt. Jak będziesz chciał o niej wiedzieć coś więcej to również proszę kontakt przez prv.
Młodzieniec wspomniał to powiem, że jest maszyna Victusa (VSS 53 TK Allroad 4), która jest bardzo popularna i godna polecenia. Niestety jej zapas na ten rok się wyczerpał niemal do zera i ma ją tylko jeszcze kilku dealerów. Jak chcesz to znam dealera, który w zeszłym tygodniu miał dwie takie maszyny. Poczytaj o niej i odezwij się na prv jeśli Cię to zainteresuje

Z tych marek co wymieniłeś to Honda i Viking (Stihl) brzmią bardzo dobrze. Solidne marki, które kładą nacisk na niezawodność i jakość. Po tym co napisałeś, cena tych maszyn nie powinna być problemem. Pewne dobre rzeczy kosztują

Z mojego asortymentu mogę też Tobie polecić jedną maszynę. Na ogół ludzie nie chcą bo jest droga ale ma kilka niezastąpionych zalet. Ariens LM21. Nie będę wiele zachwalał bo to tak nie ładnie swoje wypychać na przód. Proponuję poczytać o tych maszynach w sieci. Drogi i bardzo dobry sprzęt. Jak będziesz chciał o niej wiedzieć coś więcej to również proszę kontakt przez prv.
Kosiarki ciekawy temat na który można dyskutować bardzo długo ale raczej bardziej wiosenny i letni odnośnie wypowiedzi powyżej Stiga jest raczej przeciętną Firmą jakich wiele u nas i często made in China o czym mało kto wie
To, że jest made in china niewiele zmienia. Dzisiaj wiele maszyn jest tam produkowanych albo gdzieś w innych państwach o tanich kosztach produkcji (Indie, Wietnam, Taiwan, Brazylia czy nawet Turcja). Ważne jest jakiej jakości jest dana konstrukcja. Nie uważam aby Stiga była jakoś szczególnie przeciętna. Jest normalna ale nie przeciętna 

-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 5 maja 2013, o 19:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam wszystkich, czeka mnie zakup kosiarki i pomału się rozglądam za czymś ciekawym
Mam do koszenia ok 550m2(ROD) trawnika, działka równa, gęsta trawa, 3 drzewka, parę drobnych przeszkód.
Chciałbym wydać ok 1000zł, znalazłem w Castoramie kosiarkę MTD które maja zła opinie na innych forach.
trochę danych
MTD SMART 53 SPB
B&S 625e ,2,4kW
szer koszenia 53cm waga 32kg, kosz 70l
napęd na tył(pewnie padnie szybko)
cena 869zł
Wiem, ze to w markecie, ze to MTD itd ale kusi mnie cena i silnik B&S 625e
Jak by wziąć FV to wychodzi ok 710zł netto, co wydaje się b dobra cena nawet w obliczu 1roku gwarancji.
Najgorsze w tym jest, że nigdzie nie mogę znaleźć opinii na jej temat.
czy jest sens kupować-taki sprzęt? czy może szukać czegoś innego?
Na forum stosujemy zasady poprawnej pisowni języka polskiego, prosimy o przystosowanie się do tych zasad, pomid.
Mam do koszenia ok 550m2(ROD) trawnika, działka równa, gęsta trawa, 3 drzewka, parę drobnych przeszkód.
Chciałbym wydać ok 1000zł, znalazłem w Castoramie kosiarkę MTD które maja zła opinie na innych forach.
trochę danych
MTD SMART 53 SPB
B&S 625e ,2,4kW
szer koszenia 53cm waga 32kg, kosz 70l
napęd na tył(pewnie padnie szybko)
cena 869zł
Wiem, ze to w markecie, ze to MTD itd ale kusi mnie cena i silnik B&S 625e
Jak by wziąć FV to wychodzi ok 710zł netto, co wydaje się b dobra cena nawet w obliczu 1roku gwarancji.
Najgorsze w tym jest, że nigdzie nie mogę znaleźć opinii na jej temat.
czy jest sens kupować-taki sprzęt? czy może szukać czegoś innego?
Na forum stosujemy zasady poprawnej pisowni języka polskiego, prosimy o przystosowanie się do tych zasad, pomid.
Nie znajdziesz wiele dobrych opinii o MTD. Ta firma zasłużyła sobie na takie opinie jakie ma. W okolicach 1000 zł możesz znaleźć też inne marki i nie w Castoramie ale w zwykłym serwisie maszyn ogrodniczych. Nawet jeśli przyjdzie Ci kupić za 1200 zł to i tak wyjdziesz na tym korzystnie.
Pamiętaj, że serwis będziesz miał tańszy i szybszy jak kupisz u kogoś. Możesz kupić kosiarkę AMA Play-Cut, to z mojej stajenki
Poza tym masz Oleo-Mac i Victus, małe Stigi, Al-ko, nawet małego Vikinga znajdziesz.
Co do silników to czas na trzymanie się marki B&S już minął. Dzisiaj masz równie sprawne: Emak, Loncin czy nawet MVG. Wszystko jest produkowane w "Chinach"... łącznie z B&S. Dostępność części jest niemal taka sama.
Pamiętaj, że serwis będziesz miał tańszy i szybszy jak kupisz u kogoś. Możesz kupić kosiarkę AMA Play-Cut, to z mojej stajenki

Co do silników to czas na trzymanie się marki B&S już minął. Dzisiaj masz równie sprawne: Emak, Loncin czy nawet MVG. Wszystko jest produkowane w "Chinach"... łącznie z B&S. Dostępność części jest niemal taka sama.
- gemciu83
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Kontakt:
MTD zła firma ? Może teraz ale ja w 1992 czy 1993r kupiłem ich kosiarkę i nie służyła ona do koszenia delikatnej trawy jakie teraz mamy na wypieszczonym trawniczku tylko kosiła co było pod noże, skarpy torfu, trawę pastwiskową itd.
Nie płakała nie jęczała i umarła na amen bo silnik padł po 10 latach totalnego żyłowania. Dziś tak bym kosiarkę zajechał każdą w góra 2 sezonu.
Obecnie o MTD opinii nie mam.
Nie płakała nie jęczała i umarła na amen bo silnik padł po 10 latach totalnego żyłowania. Dziś tak bym kosiarkę zajechał każdą w góra 2 sezonu.
Obecnie o MTD opinii nie mam.
Minęło 20 lat...
Wtedy jeszcze istniał Wolf, który MTD wykończyło
Jak kupowałeś maszynę to wiele firm produkowało dobre maszyny. Zmieniła się polityka firm, rynek, klienci... Teraz mieli się ilość a do tego potrzebna jest słaba jakość. Tylko nieliczne firmy zachowują wysoki standard produkcji i materiałów ale ponieważ nie mielą ilości, to muszą kosztować.
Jeśli ktoś chce kupić MTD to równie dobrze może wziąć cokolwiek, byle taniej. Tylko upewniając się wcześniej, że to na co się decyduje ma dystrybutora, który gwarantuje części zamienne bo to w MTD akurat działa.

Jak kupowałeś maszynę to wiele firm produkowało dobre maszyny. Zmieniła się polityka firm, rynek, klienci... Teraz mieli się ilość a do tego potrzebna jest słaba jakość. Tylko nieliczne firmy zachowują wysoki standard produkcji i materiałów ale ponieważ nie mielą ilości, to muszą kosztować.
Jeśli ktoś chce kupić MTD to równie dobrze może wziąć cokolwiek, byle taniej. Tylko upewniając się wcześniej, że to na co się decyduje ma dystrybutora, który gwarantuje części zamienne bo to w MTD akurat działa.