Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 24808
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3

Post »

Aniu ciasto jest przepyszne i naprawdę polecam :D Musiałam schować blachę, bo mimo, że robiłam z podwójnej porcji, to na dziś nawet do kawy by nie starczyło :lol:
Czy możesz podzielić się przepisem , tego Twojego?

Andziu tak sobie myślę, że tu nie bardzo sprawdzi się pomysł przełożenia dżemem, ponieważ ono jest niesamowicie wilgotne i chyba nawet nie dałoby się przekroić na pół....
Ono jest faktycznie takie ciężkie i mokre.... całkiem w stylu brownie, ja uwielbiam takie ciasta 8-)
Tak myślę, jeśli jest dla Was mało słodkie, to po prostu następnym razem zwiększ troszkę ilość cukru i powinno być ok. Cudownie smakuje z bitą śmietaną i malinami, wtedy śmietanę można też bardziej posłodzić :D
Co do ilości kalorii..... no ciacho to ciacho, tu nie ma miejsca na niskokaloryczność, to czysta rozpusta :lol:
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2303
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: W-wa

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3

Post »

Agnieszko
fajne ciacho, chociaż ja z ciach najlepiej lubię golonkę.
Dzisiaj biorę się za pieczenia chleba na zakwasie, trochę wyższego niż Twój.

8-)
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 24808
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3

Post »

Piotrku golonka jest pyszna 8-) :lol:
Czy może wstawiałeś przepis na chlebek u siebie ? Ja mam właśnie ochotę upiec jakiś bardziej puszysty i lekki, ale koniecznie na zakwasie. Moja rodzinka trochę się buntuje, bo najbardziej lubią właśnie ten który pokazałam, ale myślę, że odmiana będzie fajna. Ja robię przeważnie z 2 różnych przepisów, a bardzo lubię testować nowe :D
Już do Ciebie biegnę w poszukiwaniu przepisu :D
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2303
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: W-wa

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3

Post »

Dziś golonkę będę miał na obiad, marynowała się dobę w lodówce w occie malinowym i przyprawach, pieczona będzie w piwie mojej produkcji, jakimś ciemnym , może wybiorę Guinnessa.
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
Andzia84
1000p
1000p
Posty: 1137
Od: 23 sty 2014, o 15:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: 40 km na pn-wsch od Warszawy

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3

Post »

Aguś poleciałam do sklepu po śmietankę 30%, ubiłam, dołożyłam malin i poziomek i teraz to jest to ;:215 Pyyyyycha, i już nie jest tak mało słodkie :D
Awatar użytkownika
ann_30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1159
Od: 7 mar 2012, o 10:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wielkopolska-okolice Konina

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3

Post »

Podaję przepis który podpatrzyłam w jakimś programie kulinarnym

Ciasto z cukinią

* 6 jajek
* 2 szklanki cukru
* 3 szklanki mąki tortowej
* 2 łyżeczki kakao
* 2 łyżeczki cukru waniliowego
* 2 łyżeczki cynamonu
* 3 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 szklanka oleju
* 3 szklanki startej cukinii

Całe jajka ubić,dodawać cukier i cukier waniliowy i dalej miksując powoli wlewać olej.Dodać przesianą mąkę z proszkiem,cynamonem i kakao,delikatnie wymieszać łopatką.Na końcu dodać startą cukinię,wymieszać.Piec 45-50 minut w temperaturze około 190 stopni. Można polać polewą czekoladową.

U mnie blacha ciast zniknęła w ciągu dwóch godzin.Na szczęście udało mi się zrobić zdjęcie,może nie wygląda tak apetycznie jak Twoje ale super smakuje i jest proste w wykonaniu.
Obrazek
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 24808
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3

Post »

ZUPA Z CUKINII Z CURRY I SERKIEM TOPIONYM

Obrazek

* 2 spore cukinie ze skórką ( ok 3 kg )
* duża cebula
* kilka ząbków czosnku
* czubata łyżeczka curry
* łyżka vegety ( ja używam własnej produkcji )
* 2 serki topione hochland
* grzaneczki z bułki lub chleba razowego ( pokroić pieczywo w kostkę, podprażyć na suchej patelni )

Cebule pokroić na pół i w paseczki, podsmażyć na odrobinie oleju.
Dodać curry, wrzucić pokrojoną w kostkę cukinię, zalać wodą, tak aby cukinia nie była nawet do końca przykryta, pogotować do miękkości ( około 20 min ) Pod koniec gotowania wcisnąć czosnek, dodać serki, doprawić vegetą, solą jeśli jest taka potrzeba . Zupkę zmiksować. Podawać posypaną grzankami, lub groszkiem ptysiowym.

Naprawdę polecam, zupka jest przepyszna :D



Piotrze Ty jesteś ,,człowiek orkiestra,, już wcześniej pisałam, że jestem pod ogromnym wrażeniem jedzonka, które sam robisz ;:180
Ja dziś przelewałam nalewki i jestem niesamowicie rozczarowana pigwowcówką..... kwasota, aż dziób wykręca. Chyba będę dodawała jej odrobinkę do marynowania mięsa przed pieczeniem, bo do picia nie nadaje się :?

Andziu bardzo sie cieszę, że bardziej wypasiona wersja spełniła Twoje oczekiwania :D

Aniu ciasto wygląda naprawdę bardzo apetycznie i z przyjemnością wykorzystam przepis i wypróbuję, póki jeszcze cukinii pod dostatkiem :D Bardzo dziękuję za przepis ;:196
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2303
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: W-wa

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3

Post »

Napisz jak robisz tą pigwówkę, może znajdę błędy i poprawię.
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 24808
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3

Post »

Piotrku robiłam z przepisu z netu, już Ci wkleję linka.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1#p4203451
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3697
Od: 10 maja 2010, o 15:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3

Post »

Aga ja robiłam kilka lat temu i też wyszło kwasidło,ale nie skwaśniał po prostu kwaśna,dodałam potem trochę do ratafii i było ok.
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2303
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: W-wa

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3

Post »

AGNESS pisze:Piotrku robiłam z przepisu z netu, już Ci wkleję linka.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1#p4203451
Agnieszko
Przepis jest do d... wiadomo papier przyjmie wszystko.

Moja rada:
1. owoce do nalewek muszą być b.dojrzałe.
Potem usuwamy gniazda nasienne i owoce kroimy na części, najlepiej ceramicznym nożem.
Skórkę ZAWSZE zostawiamy na owocach. Kilka pestek też warto dodać.

2. Owoce 60-70% alkoholem, zero dodatkowej wody i innych wynalazków: tylko owoce + %

3. zakręcamy słój i chowamy "do lochu" na co najmniej miesiąc.

4. zlewamy nalew i owoce zasypujemy cukrem: najlepszy będzie trzcinowy, chociaż ja dodaję miód i tak mi smakuje najbardziej.

5. mieszamy , cukier się po pewnym czasie rozpuści, sedymentacja pomoże, cukier wyciągnie % z owoców.

Po kolejnym min miesiącu zlewamy, tutaj teraz możesz dodać co chcesz,
ale delikatnie aby nie tłumić aromatu nalewki, dobry jest np ekstrakt waniliowy (własnoręcznie zrobiony)

Ja owoce przekładam do słoja, gdzie robię nalewkę na zebranych owocach z całego sezonu i nazywam ją Babie Lato (zalewam 45 % alkoholem, nie słodzę i pod koniec sezonu zlewam)

Jeśli w ten sposób będziesz robiła nalewki, zawsze wyjdą ok. A im dłużnej postoją, tym będą lepsze.

Na koniec dam Ci prosty przykład:
wczoraj przywiozłem od Kolegi Sadownika kilka butelek z gruszkami w środku i gruszki Williams do zrobienia nalewki, są jeszcze wg mojej oceny niedojrzałe i czekam z nastawieniem nalewki.
Jutro zrobię zdjęcia i pokażę jak wyglądają.
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 24808
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3

Post »

Piotrku, gdyby nie ta intensywna kwaśność owoców, to nalewka byłaby pyszna..... w pierwszej chwili wydaje się super, dopiero później czuć jak bardzo jest kwaśna....
Ja po prostu chyba nie lubię pigwowca i tyle..... w zeszłym roku robiłam też nalewkę z derenia, malin, malin i jeżyn i zielonych orzechów włoskich i wszystkie są pyszne, tylko ta jedyna kwasota.
Tak się zastanawiam, czy w ogóle jest możliwe, żeby pigwowcówka nie była kwaśna, bo te owoce same w sobie to żywy kwas :roll: Robiłeś kiedyś???
Tej nalewki już więcej nie zrobię, ale bardzo dziękuję za wszystkie rady. Ty jesteś nalewkowym mistrzem i każda Twoja podpowiedź jest warta zapamiętania na przyszłość :D

Kasiu u mnie też jest po prostu bardzo kwaśna od owoców, bo jak wiadomo pigwowiec to smakowo sam kwas.... Ja używam go do herbaty zamiast cytryny :D
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2303
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: W-wa

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3

Post »

Robiłem nalewkę z owoców pigwy, była dobra, ale z wysuszonych owoców lepsza.
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2036
Od: 24 maja 2009, o 21:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Szczecin

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3

Post »

No chyba się nie zrozumieliście....Agness pisze o pigwowcach a Ty o pigwach .... http://ziolowyzakatek.com.pl/pigwa_pigwowiec/
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2303
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: W-wa

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3

Post »

Masz rację, ja robię tylko z pigwy.
Moje wątki
Festina Lente
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”