Na parapecie u mrooofki

Zablokowany
Awatar użytkownika
mrooofka
1000p
1000p
Od: 4 paź 2014, o 20:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Na parapecie u mrooofki

Post »

Agnieszka - ja do pewnego czasu myślałam, że jedyne co mnie kaktusowo ogranicza to parapet, a to guzik prawda.
Teraz już kombinuje gdzie na wiosnę ulokuje opuncje, bo rośnie niezłe drzewo. A jeśli opuncja zejdzie z parapetu to przecież będzie miejsce na nowe kaktusy ;:138 ;:138 ;:138

Dziś zaprezentuję Mammillaria Plumosa - jest po prostu niesamowita, wygląda jak poduszeczka lub jakby była opierzona, podobno potrafi zakwitnąć w grudniu...

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Na moim parapecie CZ I CZ II aktualna
AAA-Astrophytum, Ariocarpus, Aztekium
Pozdrawiam Magda
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Magdo ty kombinujesz gdzie przestawić opuncję, a ja ogłosiłam już w rodzinie że będzie budowa domu...i trzymam się tego rękoma i nogami...a ponieważ będzie troszkę ogródka no i nieporównanie więcej okien...he, he...to i kaktusów więcej...teraz kombinuję skąd wziąć pieniądze na budowę ;:306
Bardzo dobre zbliżenie cierni M. pulmosa...faktycznie wygląda leciutko jak piórko ;:138
Awatar użytkownika
mrooofka
1000p
1000p

Post »

Ewentualnie kombinuję, co zrobić na wiosnę z całą resztą.
Zastanawiam się nad jakimś mini-foliakiem, mini-szklarnia do zakupu na wiadomym portalu. Tylko, że mam szkodnika w postaci wychodzącego kota, który jest bardzo ciekawski- coś na zasadzie " a pokaż co masz nowego na parapecie!!! Nie pokażesz??? To sam wskoczę i zobaczę "
Pozdrawiam Magda
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zawsze możesz zamontować dodatkowo siatki zabezpieczające....
Awatar użytkownika
mrooofka
1000p
1000p

Post »

Do wiosny jest czas i sama nie wiem jaki chory pomysł do tego czasu się w mojej głowie urodzi :D :D :D

Dziś chciałam Was poznać z Brzydalem.
Brzydal jest przykładem na to, że czasem warto ratować kwiaciarniane bidy spisane na straty. Dostałam go w prezencie, był sobie w doniczce 3cm albo 4 (nie mierzyłam). Gdy go zobaczyłam już mi na dzień dobry w nim coś nie pasowało. Wybiłam go z doniczki i na jej dole zobaczyłam wielkiego robala - ze 2 cm, pełzał sobie radośnie po dnie. Podlałam go chemią, stał w innym pomieszczeniu z dala od reszty i co??? Zaczęły się pojawiać jakieś dziwne brązowawe muszki (zdecydowanie nic ziemiórkowatego-miałam plage tego ustrojstwa w storczykach). Po kilku dniach stwierdziłam, że te zrogowacenia (nie wiem jak to nazwać) nie powiększają się. Brzydal miał silną wolę przeżycia. Muszki i wszelakie inne ustrojstwa znikły, więc nadszedł czas na przesadzenie. Jako, że miałam również do przesadzenia austrocylindopuntie, stwierdziłam, że może z nią dzielić jedną kaktusiarkę. Parę dni temu zauważyłam, że te zrogowacenia w niektórych miejscach odstają a pod spodem jest zdrowa tkanka. Więc Brzydal żyje ;:138 ;:138 ;:138
Ktoś mi powie, ktoś napisze, że po co to wszystko, że nie warto, że mogłam wydać 5 czy 8 zł i kupić nową roślinkę. Otóż nie... to nie byłby wtedy mój Brzydal (tak mu właśnie na imię )

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Brzydal jest piękny i tyle :tan :tan :tan

edit:
sąsiadka Brzydala
Obrazek
Pozdrawiam Magda
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Fakt...Brzydal jest uroczy, a i sąsiadka niczego sobie ;:138
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

mrooofka pisze:Gdy dotarłam na forum mój zbiór liczył 30 sztuk, teraz jest 36 ;:138 ;:138 ;:138
spox, pogadamy za rok ;:306
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
mrooofka
1000p
1000p

Post »

Agnieszka - takie to moje bezcierniuchowe dwa przypadki (jest jeszcze jeden aloes-może kiedyś pokażę)
Lucy - nie strasz :D :D :D Mam nadzieję, że nie dojdzie u mnie to takiej sytuacji, że będę musiała jak Tomek żwirek i piasek na tony zamawiać :D

A dziś kolejna z kategorii haczykowatych - zobaczcie taka malutka a ma już tyle dzieci
Mammilaria microcarpa

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

a tutaj wczorajsze i dzisiejsze w sumie też kwitnienie - prawie wianuszek ;:138 ;:138 ;:138

Obrazek

Ona tak cały czas od dwóch miesięcy i końca nie widać
Pozdrawiam Magda
Aniakak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 sie 2013, o 08:57

Post »

Witam masz dużo kaktusów na początek , ja jak zaczynałam w poprzednim roku to miałam zaledwie kilka sztuk a teraz to mam 35 sztuk i ta choroba jest nieuleczalna. I znając życie to mi znajomy pan Gienek przywiezie parę różnych sztuk.
Pozdrawiam Anna
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo ładny "prawie wianuszek", kwiatki mają ładny energetyczny kolor ;:138 ...moja nawet jednego nie pokazała o wianuszku nie wspominając...
Awatar użytkownika
mrooofka
1000p
1000p

Post »

Dziewczyny ja się już boję jutra bo idę po doniczki i żwirek, a strach wynika z tego, że pewnie jakąś kwiaciarnie po drodze nawiedze :D :D :D
Pozdrawiam Magda
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Magda nie bój się...jesteśmy z Tobą :;230 :;230
Awatar użytkownika
mrooofka
1000p
1000p

Post »

Wiem wiem na Wasze wsparcie zawsze można liczyć :D

Dziś dzień dobry mówi Wam mały Turbinek :wit :wit :wit

Obrazek

Obrazek

Obrazek

oraz pączusie

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Magda
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

Uwielbiam turbinki! ;:138 Każdy jest śliczny ;:173
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
mrooofka
1000p
1000p

Post »

Pomocy !!!!
napisałam już posta w odpowiednim dziale, ale może tutaj też ktoś zauważy, jeśli takie zdublowanie posta admin uzna za niezgodne z regulaminem to proszę tego tutaj usunąć.
Jestem załamana

Mammilka jest u mnie od trzech miesiecy, egzemplarz kwiaciarniany, torfowy substrat. Nie przesadzałam jej do innego podłoża gdyż po ok dwóch tygodniach u mnie zaczęły pojawiać się pączki. Wczoraj coś mnie podkusiło i wyjęłam ją z osłonki i lekko się zaniepokoiłam. Dziś rano kwiaciarnia, akcja doniczka, myślę przesadzę trudno. I co się okazało - wszystkie główki mojej mammilki są miękkie, praktycznie na całej długości i szerokości. Były kiedyś takie gnieciuchy-np balony wypełnione mąką..... Najgorsze jest to, że nawet gdybym chciała podjąć się operacji chirurgicznej to chyba nie ma z czego..bo one naprawdę są całe miękkie. Wiem, że od razu po kupnie powinnam ją przesadzić, tłumaczy mnie jedynie to, że był to mój pierwszy cierniuch.
Korzenie w porządku, idealne, torf-podłoże było suche gdyż szykowałam ją do zimowiska i do przesadzenia do odpowiedniego substratu
na razie tylko po prostu przesadziłam

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kilka postów wyżej macie fotki jak ona kwitnie jak szalona od ponad dwóch miesiecy.... Nie moge tego zrozumiec, takie kwitnienie i hmmmmm gnicie.
na pewno jej nie przelałam

Muszę jeszcze dodać, że te hmm zrogowacenia nie powiększają się, one już takie były, była opryskana środkiem na robactwo

edit: Tomek w dziale identyfikujemy choroby dał mi już odpowiedź, że jeśli korzenie są ok to wiotkość tkanek może być spowodowana brakiem wody

A ja panikuje
Pozdrawiam Magda
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”