Dendrobium nobile - żółkną liście i inne kłopoty

Awatar użytkownika
Ekspresja
500p
500p
Od: 22 kwie 2014, o 18:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dendrobium nobile - żółkną liście

Post »

Wreszcie doszłam, co powoduje żółknięcie liści....za sucho :!:
Ponieważ wszędzie w necie czytam, że suszyć należy ok.3 miesięcy, a moje suszyło się niecały miesiąc, dlatego nie mogłam dojść co jest przyczyną. ;:223
http://www.orchidarium.pl/rodzaje/index.html
"ustawienie rośliny jesienią w możliwie chłodnym miejscu w mieszkaniu (na przykład bardzo blisko szyby) i zaprzestanie podlewania na dwa do trzech miesięcy (od października do końca grudnia) z reguły inicjuje pąki kwiatowe".
Pozdrawiam:)
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie najdłużej chyba bez namaczania też było coś koło miesiąca, ale nie zauważyłem nadmiernego żółknięcia liści, jedynie dwa czy trzy zżółkły, ale tylko na starym psb. U mnie temperatura oscyluje jak pisałem wcześniej w okolicach około 16 stopni.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
Ekspresja
500p
500p
Od: 22 kwie 2014, o 18:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moje też podczas zimowania miało podobną temperaturę. Na parapecie zapewne jest mniejsza wilgotność niż na zewnątrz i mimo że stało na keramzycie zalanym wodą, to jednak szybciej wysychało. Muszę w tym roku wystawić na balkon, ale nie będzie to łatwe, bo nie jest zadaszony i trzeba będzie uważać na deszcz - może się uda.
Pozdrawiam:)
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”