Trawy pampasowe
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Dokładnie tak samo u mnie.eMZet pisze:Najlepsza jest lekka zima, taka jak była w tym roku.
Po raz pierwszy trawa pampasowa przezimowała w moim ogrodzie.
Jak będzie w tym roku- okaże się wiosną.
Nie pierwszy raz próbowałam przezimować trawę pampasową ,
wg różnych metod,które niestety się nie sprawdziły.
Myślę,że udało mi się poprzedniej zimy właśnie dlatego,że tak naprawdę to jej nie było...
To dobra wiadomość. Ja nasiałem tej trawy wiosną i teraz mam już ogromne sadzonki. Przezimuję ją w widnym pomieszczeniu ok. 15 stopni. Czy da radę w takich warunkach ją przezimowaćxipe pisze:w okolicach Szczecina i w pasie nadmorskim zimuje bezproblemowo, zimą musi mieć sucho , najczęsciej nakrywa się ją z wierzchu suchymi liścmi, kawałkami styropianu i zabezpiecza przed wilgocią folią
W przyszłym roku to już w gruncie. W okolicy widziałem trawę pampasową, która bez żadnej opieki daje sobie radę w zimie, ale klimat u mnie łagodniejszy, więc pewnie dlatego.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ile lat zimuje Twoja trawa pampasowa w ogrodzie?grigori24 pisze:Witam! Trawę pampasową powinno się dokładnie przykryć agrowłókniną (koniecznie czarną) ,a wokół przysypać korą mieloną na grubość 20cm.W ten sposób udało mi się wyhodować trawę pampasową z 39 kwiatami na wysokość prawie 3,5 m wys.Pozdrawiam
Każdej jesieni zabezpieczasz ją w ten własnie sposób?
Okryj trawę po większych przymrozkach to znaczy minus 5 stopni .Moja trawa jeszcze kwitnie .Lada dzień okryje.Możesz zadać pytanie dlaczego czarna, aby słońce nagrzewało mocno folię .Pamiętaj szczelnie okryj , i nie przycinaj . Poprzednia trawa przemarzła ponieważ przed przymrozkami ją przyciąłem , posłuchałem porad znajomych.Obecna trawa zimuje 3 rok z mojej hodowli.Pamiętaj o korze .Powodzenia .
Pamiętaj że białą agrowłókninę stosujemy do drzewek i innych roślin aby nie parowała woda natomiast tutaj po przymrozkach żdżbła trawy i tak przemarzną chodzi o dolną część rośliny. Folię najpierw układasz na ziemi przykrywając ziemią potem Grubą warstwą kory 20-30 cm i owijasz szczelnie cała roślinę oczywiście mocno wiążąc sznurkiem.Pamiętaj rośliny nie obcinamy. Mam gdzieś zdjęcie owiniętej trawy tylko muszę poszukać w moich katalogach.Pozdrawiam . Grzegorz
Karolciu jeżeli w donicach to super jeszcze lepiej tak samo przechowujemy jak oleandry . W oranżerii będzie miała super warunki . Nie obcinaj dopiero na wiosnę jak wypuszczą młode pędy. Jaka temperatura w oranżerii panuje zimą ? Jedną trawę też mam w donicy i przechowam w altanie , ale to ciężar taka donica . Pozdrawiam
- Karolcia
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 paź 2007, o 15:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Grzegorzu odnośnie temperatury w oranżerii to nie ma problemu bo tam jest grzejnik delikatnie odkręcę i będzie na +. Tylko czy one bo mam ich dwie biała i różowa będą kwitły . Masz jakieś doświadczenia z uprawą w donicy . Ja je kupiłam w sierpniu i w tym roku nie kwitły. Pozdrowionka Magda
Pozdrawiam Magda
Magdo w przyszłym roku zakwitną 100 procent . Czy masz zdjęcie bym powiedział Tobie ile będą miały kwiatów . Jak spojrzysz na trawę tuż nad ziemią są ciemne zgrubienia (bulwy) to one wydadzą piękne kwiaty w zasadzie to prawie pewne że od 3-7 kwiatów , a po 5 latach do 30 . Problem zacznie się za 3 lata jak wyniesiesz tą donicę . Trawa będzie bardzo wysoka.Pozdrawiam
- kryska
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 kwie 2007, o 00:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czy możesz napisać coś na temat jej uprawy, jakie ma stanowisko - wilgotne, suche, jak ją okrywasz na zimę.grigori24 pisze:Moja trawa pampasowa
Życie jak krajobraz, ciągle się zmienia.
Zapraszam do odwiedzania moich wątków - kryska
Zapraszam do odwiedzania moich wątków - kryska
Oczywiście stanowisko słoneczne,w okresie od maja do września wilgotne miejsce. Lubi nawożenie . Stosować nawozy do traw ozdobnych . Po pierwszych większych przymrozkach dobrze okryć trawę agrowłókniną i bardzo grubo obsypać korą . Od września nie podlewać UWAGA bo zgnije . Trawy nie przycinamy .Powodzenia .