Kawałek szczęścia cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2012, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kawałek szczęścia cz. 2

Post »

Beatko iryski dostałam od cioci, kwitły w pierwszym roku, na razie nie dosadzam, kilka kolorków jest, więc wystarczy. Szkoda, że tak krótko kwitną. A dzisiaj z rana spadło kilkanaście kropel deszczu. Ciężkie chmury wiszą na niebie, więc może jeszcze coś spadnie.

Marysiu goździków nie dało się nie zauważyć, bo od początku była to wielka kępa, która rosła w wielkość, a nie kwitła. Nie wiem, jak teraz będzie, czy uschną i trzeba będzie ściąć i wtedy na wiosnę trzeba będzie uważać. Goździki były w ogródku mojej babci dawno temu, a teraz wróciły do mojego ogrodu.

To jeszcze kilka widoczków ogrodowych.
Filiaczek i warzywnik

Pierwszy kwitnący pomidorek
Obrazek

Ogóreczki
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Owocowo
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kolejna różyczka, tym razem pnąca (nn)
Obrazek

Mszyce pogoniłam to teraz chyba grzyb włazi.
Obrazek

I kilka kolorków
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zostały jeszcze krzewuszki, ale to już na następny raz.

Aaaaaa....
Pochwalę się jeszcze donicami, które zrobił dla mnie mój eM. W tym roku są w nich zwisające jednoroczne, ale zaplanowałam tam powojniki. Trzeba będzie jeszcze dorobić krateczki.

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam i do następnego razu.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Asiu nie ścinaj za wcześnie nasienników goździków niech się rozsieją :D to malutkie siewki już w tym roku będą a w następnym zakwitną ;:333 Nie mam w ogóle ogórków i to nie tylko ja moja sąsiadka wczoraj to samo mówiła :?
W foliaczku.... ;:333 w warzywniku ;:215 A donice ceglane to bardzo ciekawy pomysł i powojnikom będzie na pewno dobrze :D Na zdjęciu z irysem widać jaką masz piaszczystą glebę :wink:
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu dobrze, że podpowiedziałaś z goździkami. Zostawię i niech sobie rosną. Co do ogórków to te w folii są z rynku i dlatego takie duże. Kupiłam 5 sadzonek, jedna zaraz padła, a te 4 całkiem dobrze sobie radzą. W gruncie też trochę mam, ale wysiałam w domu i później wysadziłam do gruntu. Trochę chorowały, bo akurat zimno się zrobiło, ale dziś patrzyłam, że zaczynają radzić sobie całkiem dobrze. Zobaczymy. Co do piachów to niestety,ale tak jest. W niektórych miejscach podsypaliśmy "lepszą" ziemią. Miał być czarnoziem, ale jakaś skorupa się robi, gdy jest sucho.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Ja nie kupiłam sadzonek ogórków, wysiane takie jeszcze maleńkie, że ledwo je widać. Susza jak na pustyni i nie chcą rosnąć. Zastanawiam się, czy w ogóle w tym roku skosztuję własnych ogórków ... ;:222 ;:222 ;:222
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Asiu na Twoje piachy to koniecznie szparagi ;:215 ja też nie wiem czy będę miała swojego ogórka ;:oj
Posiałam w tunelu dzisiaj kolejny raz :wink:
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko pogoda nas w tym roku nie rozpieszcza. Mamy swoją studnię, to lejemy wodę, ile się da. Dziś popadało, więc nie trzeba podlewać, ale podejrzewam, że jutro jeśli będzie wiatr to czeka nas znów podlewanie.

Marysiu szparagi mówisz :).
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Chcesz nasiona? Będą na jesieni, a może jeszcze mam z 2013 roku? u mnie skiełkowały mimo że długo czekałam :D Majter kurnikowy zasypał mi plantacje szparagów ziemią i muszę nową założyć. Niestety ślimaki zjadają je na potęgę ;:124
Awatar użytkownika
krystyna2201
500p
500p
Od: 9 lut 2010, o 17:26

Post »

Asiu pospacerowałam dziś po twoim ogrodzie,mimo piaszczystej ziemi wszystko ci ślicznie rośnie i kwitnie.
Jak na tak młody ogród dużo masz pięknych roślin kwitnących i zdolnego męża. :heja
Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 cze 2014, o 14:05

Post »

Uwielbiam u Ciebie bywać może dlatego ,że widzę jak sami wszystko urządzacie od zera,warzywnik brawo ;:138
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

No, no suuper donice. ;:63 dla M ;:108
A pomysł z powojnikami jak najbardziej trafiony. ;:215 A na dole i tak jakimiś jednorocznymi możesz sobie obsadzać :)
Róże ładniutkie.
U mnie też były mszyce.Ale po zastosowaniu oprysku.Na razie ich nie widzę.I dobrze !!
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu u mnie w tym roku ślimaki zjadły fasolkę szparagową. Ostało się kilka krzaczków, a reszta to kikuty. Dosiałam trochę, a na razie nie pada, więc i ślimaków mniej, może zdąży wyrosnąć.

Krysiu mój eM. nigdy nie robił takich rzeczy, dopiero gdy zaczęliśmy budować dom i ogarniać ogród to okazało się, że ma ukryte talenty. Czasami coś mi chodzi po głowie, ale nic mu nie mówię, bo on od razu bierze się za robotę. Najpierw nie śpi całą noc i obmyśla plan ;:306 .

Iwonko witam Cie serdecznie w moich skromnych progach. Rzeczywiście doprowadzenie ogrodu do porządku to głównie praca mojego eMa. Ja mogę tylko gracować, albo pokazywać mu palcem, co ma przekopać, gdzie wykopać dół na roślinkę. Jeśli coś mi nie pasuje to za rok zmieni miejsce na inne:). Zapraszam częściej :).

Aniu no właśnie taki plan chodzi mi głowie. Teraz, gdy roślinki są coraz większe to donice wyglądają coraz ładniej.

Dziś zapraszam do obejrzenia kilku zdjęć. Ogród teraz zmienia się w niesamowitym tempie. Jednego dnia kwitną takie kwiatki, na drugi inne.

Różyczki nn-ki przy pergoli. Miały być dwie czerwone, ale jedna okazała się różowa. Całkiem nieźle sobie radzi i myślę, że za kilka lat będzie pięknie wyglądały.
Obrazek

Obrazek

Hortensja z patyczka
Obrazek

Lilie w rozkwicie.
Obrazek

I warzywnik
Obrazek

Obrazek

Selerki
Obrazek

Cukinie
Obrazek

Winogronka (chyba w tym roku spróbujemy)
Obrazek

Kapusta i kalarepki. Po raz pierwszy wysiałam kapustę włoską. Czytam o niej różne informacje i już sama nie wiem, czy będzie w tym roku, czy za rok.
Obrazek

Obrazek

Papryczki ostre od Reni.
Obrazek

Burczaki i sałata
Obrazek

Marchewka, kalarepki, cebulka
Obrazek

A to donica :)
Obrazek

I kolejne skrętniki, które właśnie zakwitły.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dziękuję za uwagę i do następnego razu .
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Asiu za tą kolekcję skrętników to Cię bardzo podziwiam, bo ja poległam całkowicie. Dostałam z jakimś kwiatkiem wełnowca... tyle lat uprawiałam doniczkowe i nigdy tego nie miałam :? I nie dość że część kwiatów padła to teraz stale się gdzieś dziadostwo pojawia ;:14 straciłam serce do doniczkowych :?
Za to Twój ogród staje się dojrzałym ogrodem. Na widok warzywek szczęka mi opadła. Moje w tym roku marne, brak wody dał się im we znaki. Kwiaty i rośliny ozdobne wygryzły jarzyny z ogrodu czyli z zasięgu węża, a dźwiganie wody w pole jakoś mi się nie uśmiecha :? Niech Ci pięknie wszystko rośnie życzę Ci tego z całego serca ;:196
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 17:50

Post »

Masz już małe ogórki i cukinie ;:oj no to chyba zdjęcia z tamtego roku co?? moje ledwo z ziemi widać :? ale u Ciebie się skończą, a u mnie w październiku zbiory mieć będę ;:306
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu po Twoich słowach rumieńce wyszły mi na policzki :oops: . Jeśli chodzi o warzywka to w tym roku położyliśmy obornik prawie pod cały warzywnik i od razu widać różnicę. Jak sama zauważyłaś u mnie są piachy i trzeba pomagać ziemi, żeby rodziła owoce.

Bogusiu zdjęcia z tego roku, a jakże. Wczoraj zerwałam kolejne pięć ogóreczków. Są smaczniutkie, ale trzeba poczekać na kolejne. A cukinie robiłam rozsady, ale kiepsko wschodziły. Ta jedna jakoś wystartowała szybciej. Wydawało mi się, że u mnie wszystko później niż u innych, ale warzywko sobie radzą. Trzeba tylko ciągle lać wodę, bo inaczej nic nie urośnie.
asia124
200p
200p
Od: 31 lip 2013, o 03:51

Post »

Ooo u Ciebie już zaczyna się sezon na ogórki ;:oj Szybko. Ja już się nie mogę doczekać kiedy zacznę robić ogórkowe przetwory, a po nocach śni mi się faszerowana cukinia ;:152 ;:36
Pozdrawiam Asia :)
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=86554" onclick="window.open(this.href);return false; - moje doniczkowe
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”