Czym nawozić pomidory-cz.3
Re: Czym nawozić pomidory-cz.3
Witam , ja tak na szybko - czy prawdą jest ze pod pomidory w ogóle nie należy dawać obornika? Dlaczego?
duduś
Wręcz zaleca się obornik pod pomidory. Trzeba mieć jednak umiar i nie może on być w bezpośrednim kontakcie z korzeniami.
Pozdrawiam Janek
Obornik daje się stosunkowo wcześniej by zdążył rozłożyć się w glebie i ją użyźnić. Jeśli ktoś sypie obornik do dołka łopatą, a później wkłada tam sadzonkę i jeszcze wstawia zdjęcia pytając o niedobory, to już paranoja.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 2 sie 2011, o 11:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dostałam nawóz Yara Vila do pomidorów i papryk NPK 12;14;21 W jakich proporcjach można go rozpuścić w wodzie żeby podlać pomidory? Pomidory mam posadzone w szklarni, miesiąc temu podlane saletrzakiem, teraz zaczynają skręcać im się wierzchołki więc chcę podlać pare krzaków i poobserwować co się będzie z nimi działo.
Pozdrawiam Aneta.
- Rzepka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A ja dalej nie uzyskałam odpowiedzi czy podlewać saletrą potasową czy jeszcze nie? Może starzy forumowicze się wypowiedzą
Analiza mojej ziemi i zalecenia są na 55 stronie wątku" przygotowanie gleby-prace polowe jesienno zimowe". str.55( nie potrafię przenosić wpisów
).

Analiza mojej ziemi i zalecenia są na 55 stronie wątku" przygotowanie gleby-prace polowe jesienno zimowe". str.55( nie potrafię przenosić wpisów

No wystarczy w wyszukiwarkę wrzucić "pogłównie" - z 1000x jest o saletrze potasowej,
kiedy jak ile i według porad fachowca
tak jest tu
Poprawiłam link
kiedy jak ile i według porad fachowca

Poprawiłam link
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Bardzo proszę, aby zakończyć dyskusje na temat zbanowanego forumowicz.
To ani nie jest stosowne, ani potrzebne.
Jest cała masa innych użytkowników forum, którzy też wiedzą jak uprawiać pomidory.
Myślę, że na pewno powrócą do tego działu i będą się dzielić z nami swoją wiedzą.
Zaraz oczyszczę wątek ze zbędnych postów.
Odblokuję wątek, jak ochłoniecie trochę.
To ani nie jest stosowne, ani potrzebne.
Jest cała masa innych użytkowników forum, którzy też wiedzą jak uprawiać pomidory.
Myślę, że na pewno powrócą do tego działu i będą się dzielić z nami swoją wiedzą.
Zaraz oczyszczę wątek ze zbędnych postów.
Odblokuję wątek, jak ochłoniecie trochę.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- Rzepka
Pelikano 11- chciałabym wiedzieć który z tych tysiąca wpisów zastosować u siebie, nie po to wydałam kasę na analizę, by teraz nawozić na pałę, kiedy zastosować nawóz, czy tak samo nawozić pomidory w gruncie i pod daszkiem, jaka ma być częstotliwość nawożenia, czy termin podlewania zależy od wielkości sadzonek?
Przeczytałam polecone posty i dalej nie wiem, więc może Ty doradzisz swojej forumowej koleżance odpowiednie nawożenie, jak rozumiem znasz się na tym doskonale.
Pomidory na dzień dzisiejszy wyglądają tak
.

Pozdrawiam
Przeczytałam polecone posty i dalej nie wiem, więc może Ty doradzisz swojej forumowej koleżance odpowiednie nawożenie, jak rozumiem znasz się na tym doskonale.
Pomidory na dzień dzisiejszy wyglądają tak

Pozdrawiam
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Rzepka, tu jest Twoja analiza, nie wiem co było dane do ziemi, ale powinnaś nawozić przemiennie, siarczan potasu , nawóz wieloskładnikowy i tą saletrę potasową. Dawkowanie azotu duzo jest uzależnione od odmiany pomidorów, malinowe dość mocno ograniczyć azot.

pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- Rzepka
Wg zaleceń na jesieni przekopałam siarczan potasu 0,7 kg/10 m2, wiosną , przed sadzeniem pomidorów rozsypałam 0,4kg/10 m 2 saletry amonowej , pomidory mają też dany rzędowo obornik koński. W zaleceniach mam podane pogłównie nawozić saletrą potasową, rozumiem, że poza saletrą potasową mam dodatkowo podlewać sadzonki siarczanem potasu i jakimś nawozem wieloskładnikowym?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
Rzepka!
Też jestem ciekawa jak to ma być z nawożeniem pomidorów.Mamy podobne zalecenia.Z tym,że ja siarczan potasu w ilości 0,7 kg/10 m2 + 0,3 kg/10 m2 saletry amonowej dałam w tym roku przed sadzeniem.Pomidory sadziłam na początku czerwca.
Co dalej,sama nie wiem.Na razie niczym nie zasilam.
Też jestem ciekawa jak to ma być z nawożeniem pomidorów.Mamy podobne zalecenia.Z tym,że ja siarczan potasu w ilości 0,7 kg/10 m2 + 0,3 kg/10 m2 saletry amonowej dałam w tym roku przed sadzeniem.Pomidory sadziłam na początku czerwca.
Co dalej,sama nie wiem.Na razie niczym nie zasilam.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
To nieco zmienia sytuację, wyglądają, że jeszcze w pełni nie dobrały się do obornika, a nawozy mineralne powinny jeszcze być w glebie. Czy są dosyć podlewane, bo jeśli zasilisz, to może wystąpić zasolenie. Może zmień kolejność, raz w tygodniu zasilić saletrą potasową, w następnym tygodniu siarczan potasu i potem dopiero wieloskładnikowym w celu nieco uzupełnienia fosforu, chyba, że dałaś bardzo dużo obornika, to możesz zaniechać ostatnie nawożenie.
pozdrawiam Ludwik
- Rzepka
Nie mam pojęcia, na nawożeniu kompletnie się nie znam, nie chciałabym jeść pomidorów pełnych nawozu, bo takie mogę sobie kupić, a jednocześnie zbyt wiele serca i wysiłku włożyłam w uprawę by odpuścić.
Chyba po prostu poszukam rozwiązania gdzie indziej.
Pozdrawiam
Chyba po prostu poszukam rozwiązania gdzie indziej.
Pozdrawiam
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Przecież już przed sadzeniem zasiliłaś saletrą amonową, która jest kilkakrotnie niekorzystna do saletry potasowej, siarczan potasu, zaleciłem,ze względu na wysokie pH, a niski poziom potasu.
Alternatywa nawożenia, to nie nawozić już niczym i też urosną.
Alternatywa nawożenia, to nie nawozić już niczym i też urosną.
pozdrawiam Ludwik
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Warto, naprawdę czytać posty Kozuli, która doskonale rozumiała uprawę amatorską pomidorów,
taką, żeby nie trzeba było uciekać się do prawie aptekarskich receptur nawożenia.
Pomidor lubi żyzną glebę i to jest podstawa. Może to być obornik dany na jesieni.
Może to być przed sadzeniem dołek wypełniony kompostem.
Potem w miarę wzrostu obserwując pomidora można go delikatnie zasilać.
Wiadomo, że najpierw potrzebuje przede wszystkim azotu i on go przecież ma w tej ziemi, którą mu daliśmy,
więc to co tu czytam, te ilości nawozów, to jest jakaś masakra. Jak ta roślina ma to przejeść.
Potem kiedy zaczyna kwitnąć i zawiązywać owoce potrzebuje więcej potasu i wtedy można go dokarmiać, jeśli jest taka potrzeba.
Nie mówię, już o tym, że jak jest słabo podlewany, to często nie ma jak zjeść tego co ma w ziemi.
I ekopom dobrze napisał, że bez nawożenia też urosną.
taką, żeby nie trzeba było uciekać się do prawie aptekarskich receptur nawożenia.
Pomidor lubi żyzną glebę i to jest podstawa. Może to być obornik dany na jesieni.
Może to być przed sadzeniem dołek wypełniony kompostem.
Potem w miarę wzrostu obserwując pomidora można go delikatnie zasilać.
Wiadomo, że najpierw potrzebuje przede wszystkim azotu i on go przecież ma w tej ziemi, którą mu daliśmy,
więc to co tu czytam, te ilości nawozów, to jest jakaś masakra. Jak ta roślina ma to przejeść.
Potem kiedy zaczyna kwitnąć i zawiązywać owoce potrzebuje więcej potasu i wtedy można go dokarmiać, jeśli jest taka potrzeba.
Nie mówię, już o tym, że jak jest słabo podlewany, to często nie ma jak zjeść tego co ma w ziemi.
I ekopom dobrze napisał, że bez nawożenia też urosną.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw