Witam, jestem tutaj po raz pierwszy i raczkuję w ogrodnictwie więc proszę o wyrozumiałość. Po oprysku sosny
Topsinem trawa pod nią wyglada tak jak by była spryskana randapem. Czy Topisin rozcieńczony wg przepisu może tak reagować na trawę.
Reszta trawnika też nie wygląda dobrze ale może to przyczyna nierównego nawożenia. Trawnik ma 3 lata a trawa została zniszczona po oprysku jesienią 2014 r. Proszę o pomoc jak trawnik zregenerować. zco
opryskiwacz był dokładnie opłukany. Mam trzy sosny, które opryskiwałem Topsinem i tylko pod nimi jest trawa wypalona.
Zastanawiam się tylko co teraz zrobić. Zerwać darń i posiać nową trawę czy wystarczy tylko spulchnić wertykulatorem,
wygrabić i dosiać nową trawę.
Wielokrotnie miałem przypadki gdzie ludzie dziwili sie że trawę im wypaliło mimo że dokładnie wypłukali opryskiwacz. Nie jest łatwo roundup usunąć z niego. Powinno się używać jednego opryskiwacza do roundupu,a innego do pozostałych oprysków.
Wygrab dokładnie to co zostało, wzrusz ziemię i posiej trawę.
1. Podczepię się pod temat z moim kłopotem, a raczej z kłopotem rodziny, ma ona trawnik założony kilka lat temu około 2-3 i początkowo był ładny, a teraz wygląda jak na zdjęciach, co może być powodem ?
2. Zbadałem pH takim miernikiem z firmy BioOgród bodajże i pokazuje wartość 7, wiem że to za dużo i powinien posypać nawóz z siarką ale jaki i ile, może siarczan magnezu ale w jakiej ilości, żeby obniżyć pH powiedzmy do 5,5-6,0 ? Czy można ufać takim miernikom ? Jakiego użyć ?
3. Rodzina prosi mnie o naprawę trawnika i mam taki plan, żeby na początku skosić bardzo nisko trawnik, wygrabić ręcznie lub areatorem suchą trawę, ponakuwać walcem z kolcami, rozsypać nawóz z siarką (jeszcze nie wiem jaki i ile), rozsypać piasek (też nie wiem ile na 5-6 arów). Czy to dobry plan ?
Skup się na napowietrzeniu tego trawnika bo ze zdjęć wynika, że on nie ma żadnego systemu korzeniowego, a rośnie na ziemi polnej.
Aeracja i woda.
Daj wapno magnezowe granulowane by pH zbić - max 25kg wystarczy tutaj.
Nawóz na start i to zawierający dużo P i K !!! - taka działka to ok. 10kg będzie w jednej dawce aż dobrze.
Później podawaj systematycznie nawóz co 4-5 tyg. coś lekkiego np. Polifoskę 5 lub unifoskę 1 lub 2.
Kup sobie worek 50kg i będziesz miał na cały sezon.
Wertykulacja pierwsza - ale nie ręcznymi - pożycz gdzieś elektryczny lub spalinowego wertykulatora. Potem nawozu ogólny (np. Azofoska, Polifoska itp.) i dobrze podlewaj.
Zrób aerację i daj ten siarczan jak musisz bo zakręciłem się i Ty masz obniżyć pH, a nie podnosić.
Równie dobrze możesz dać Salmag i chyba lepiej na tym wyjdziesz jako nawóz startowy.
Daj glebie Ca by polepszyć jej strukturę.
Piaskowanie to tam najmniej jest potrzebne moim zdaniem i daj sobie z tym spokój.
PK jest potrzebne. Zajmij się napowietrzeniem gleby i dostarczeniem tym samym minerałów by system korzeniowy mógł wgryź się w glebę głębiej, a nie na 2cm im głębiej tym darń mocniejsza, trwalsza.
Piotrek o mieszankę pytasz moim zdaniem poszła taka, która miała dużo rajgrasu i obstawiam sportową lub uniwersalną.
Trawnik był szykowany pod dzieci co świadczy o huśtawce.
Gleba jest polna co widać klasa 5 lub niżej nawet jeszcze.
korzik pisze:Czy da się z tym coś zrobić aby to wyglądało normalnie?
Opryskać (jak coś jeszcze wzejdzie), przekopać, doprowadzić glebę do takiego stanu aby nadawała się pod trawnik i brać się za wysiew. Nie ma się co śpieszyć z niczym bo efekt takiej pracy masz teraz.
Witam.
Wyczytałem że nowy trawnik kosi się jak trawa osiągnie 8-10cm i ścina ją się na 6-8cm.
Jak należy postąpić jeśli trawa wschodzi bardzo nie równo i są duże różnice wysokości w różnych miejscach? Mam ją kosic cały czas na 6cm aż cała trawa osiągnie wymaganą wysokość?
Mam już dużo chwastów i chciałbym zacząć kosić niżej ale wtedy skosze też trawę która nie osiągnęła jeszcze 8cm wysokości.