Toaleta na działce
Re: Toaleta przenośna
Sama właśnie jestem w trakcie poszukiwań tajiego turystyznego kibelka i na a....ro sa za cos około 130zł wystarczy troszke poszperać wybór spory znajomy taki ma i jest zadowolony
pozdrawiam

No i kupiłam...czy ktoś poleci jakieś środki chemiczne do tegoż urzadzenia 

Na alledrogo kupiłam uzywaną toaletę w bardzo dobrym stanie za 90 zł.
Płyny są potrzebne dwa, jeden do spłuczki, drugi do dolnego pojemnika. Ja w gratisie dostałam ten do dolnego pojemnika - w kolorze niebieskim. Pachnie mocno jakąś solidną chemią.
Mój sprzedawca powiedział, że spokojnie skuteczne są nawet te za 20 kilka złotych dostępne na alledrogo.
Płyny są potrzebne dwa, jeden do spłuczki, drugi do dolnego pojemnika. Ja w gratisie dostałam ten do dolnego pojemnika - w kolorze niebieskim. Pachnie mocno jakąś solidną chemią.
Mój sprzedawca powiedział, że spokojnie skuteczne są nawet te za 20 kilka złotych dostępne na alledrogo.
Bardzo dobre rozwiązanie toalety mam u siebie (teren 0,5 ha, bez prądu i wody). Prąd przez kilka godzin dają generatory spalinowe (różne maszyny elektryczne, lodówka, a nawet komputer i tele), wodę zbieramy w plastikowe pojemniki pod każdą rynną (zielone z Castoramy, ale lepsze te z białego plastiku wzmocnionego z zewnątrz metalową obudową, 1m3, 50 ?, trzeba owinąć czarnym plastikiem do zabezpieczenia przed glonami). Ta służy do podlewania i mycia, pitną przywozimy w butelkach ze sklepu lub ze źródełka. Co do toalety to aż byłam zaskoczona, jakie pomysłowe rozwiązanie: jest budka, drewniana płyta z dziurą w środku, pod nią wiadro - dotąd jak u nas w wiejskich wygódkach z serduszkiem. Ale teraz! Wokół dziury biały sedes z zamykaną klapką jak w miejskich ustępach, co już znacznie zwiększa komfort, a obok rolki z papierem toaletowym duże pudło po proszku do prania wypełnione trocinami, z szufelką. Po użyciu ? zasyp, a nie będzie żadnego zapachu. (Ten pomysł z trocinami już nadałam paru znajomym.)
Napełnione wiadro ląduje w osobnym kompostowaniu, a potem zostanie rozrzucone po polu i zaorane. Nawóz naturalny, do dzisiaj stosowany w Chinach i u nas jeszcze 100 lat temu, zanim miasta zostały skanalizowane a my zaczęliśmy odsyłać go do morza a zamiast niego sypać nawozy azotowe.
Napełnione wiadro ląduje w osobnym kompostowaniu, a potem zostanie rozrzucone po polu i zaorane. Nawóz naturalny, do dzisiaj stosowany w Chinach i u nas jeszcze 100 lat temu, zanim miasta zostały skanalizowane a my zaczęliśmy odsyłać go do morza a zamiast niego sypać nawozy azotowe.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
A to jest jednorazowego użytku serwis?Pelagia13 pisze: faktycznie WC Serwis działał bez zarzutu. W przyszłym roku prawdopodobnie znów się pokusze o takie rozwiązanie.

Każdego roku trzeba kupić i ustawiać nowa budkę?
Toaleta na działce to był jeden z pierwszych problemów do rozwiązania. Nie mam jeszcze wykończonego domku a toaletę już mam. Zrobiłem coś w rodzaju toalety przenośnej-stacjonarnej. Z tyłu domku wymurowałem z cegły rozbiórkowej kibelek. Z białych płyt meblowych konstrukcja do siedzenia. Ta biała szafka otwiera się. Schowana tam jest beczka, szczelna 55 litrowa. Beczka musi mieć jak największy otwór i musi być niska. W połowie beczki umieszczony jest zawór kulowy. Do beczki wlewam preparaty do toalet przenośnych i wszystko się ładnie rozpuszcza. Papier toaletowy musi być 100% celuloza. Jak jest za dużo już w beczce zlewam nieczystości do kanistra 20 lit zawożę do domu i wylewam do kibelka.

Re: Toaleta na działce
Witam
Od wczoraj jestem posiadaczem ROD i pierwsze kroki kieruję do najpilniejszego tematu wg mnie:)
Na moim rod są stare wc z dziurą w ziemi i tam ludzie zlewają zawartość swoich szamb itp oraz normalne wc ale przy bramie głównej czyli dość daleko.
Proszę o informację od doświadczonych działkowców czy opcja ostateczności czyli wiadro z deską za ok. 30pln na alleggro plus trociny to dobre rozwiązanie.
Nie chcę chemicznych toalet z płynami bo tak jak piszę będę z opcji "cięższej" wc korzystał na działce w ostateczności.
Poproszę o poradę czy mocz rozcieńczony z wodą można wylewać na trawę bez obawy na kiepski zapach?
Również poradźcie czy można wodę z mydłem lub po płynie do mycia naczyń wylewać na trawnik?
Pytania może naiwne ale nie chce niczego zniszczyć co już mam na działce i jest wypielęgnowane.
Od wczoraj jestem posiadaczem ROD i pierwsze kroki kieruję do najpilniejszego tematu wg mnie:)
Na moim rod są stare wc z dziurą w ziemi i tam ludzie zlewają zawartość swoich szamb itp oraz normalne wc ale przy bramie głównej czyli dość daleko.
Proszę o informację od doświadczonych działkowców czy opcja ostateczności czyli wiadro z deską za ok. 30pln na alleggro plus trociny to dobre rozwiązanie.
Nie chcę chemicznych toalet z płynami bo tak jak piszę będę z opcji "cięższej" wc korzystał na działce w ostateczności.
Poproszę o poradę czy mocz rozcieńczony z wodą można wylewać na trawę bez obawy na kiepski zapach?
Również poradźcie czy można wodę z mydłem lub po płynie do mycia naczyń wylewać na trawnik?
Pytania może naiwne ale nie chce niczego zniszczyć co już mam na działce i jest wypielęgnowane.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 10 lut 2019, o 10:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wc na dzialce
Witam
Kupilem dzialke ROD a na niej niestety nie ma wc tzn jest ale oddalone o okolo 100 metrow z kanalizacja i tu moje pytanie jak najlepiej wykonac wc tylko na siku i czy beda z tym jakies problemy typu zapach czy tez inne przeszkadzajace sasiadom itp
Kupilem dzialke ROD a na niej niestety nie ma wc tzn jest ale oddalone o okolo 100 metrow z kanalizacja i tu moje pytanie jak najlepiej wykonac wc tylko na siku i czy beda z tym jakies problemy typu zapach czy tez inne przeszkadzajace sasiadom itp
- Foxowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Intryguje mnie temat tej przenośnej toalety...
No dobra, jest zbiornik, jest chemia... załatwiam potrzebę i co dalej? Gdzie potem takie nieczystości zlewacie? Bo jeśli miałabym sobie to potem utylizować na działce to już bym wolała chyba sikać pod krzak.
No dobra, jest zbiornik, jest chemia... załatwiam potrzebę i co dalej? Gdzie potem takie nieczystości zlewacie? Bo jeśli miałabym sobie to potem utylizować na działce to już bym wolała chyba sikać pod krzak.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nieczystości są neutralizowane (specjalne płyny) i można je wylewać na kompost. Ja używam preparat "Microbec" który przyspiesza naturalny proces rozkładu resztek organicznych i wtedy nieczystości nie są groźne.

Pozdrawiam Andrzej.
- ed04
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 5 mar 2017, o 14:48
Re: Wc na dzialce
Ja mam taką, sprawdza się super. Przeczytaj mój wpis w tym wątku.Szymon33947 pisze:Witam
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 7&start=70
ed04 mógłbyś uchylić rąbka tajemnicy i napisać jak budowałeś to szambo.
Na jaką głębokość wkopałeś beczki?
Zabezpieczałeś je jakoś przed zgnieceniem przez ziemię, wody gruntowe gdy są puste?
Będę robić coś podobnego tylko z dwóch beczek 150l.
Zabezpieczałeś je jakoś przed zgnieceniem przez ziemię, wody gruntowe gdy są puste?
Projekt WC. Działka ROD. Opinie /pomoc/porady?
Witam serdecznie. Jestem posiadaczem działki rod za miastem. Na działkach nie ma szamba ani kanalizacji ściekowej ...jednak wszyscy działkowcy załatwiają swoje potrzeby tylko nikt nie podejmuje tego tematu. Takie temat tabu. Chciałbym na swojej działce przy altanie w pomieszczeniu po narzędziowni zbudować następującą toaletę. Wkopana szczelna beczka 100l. Z jej pokrywy wychodziła by rura na powierzchnię do pomieszczenia. Do niej podłączony normalny kompakt wc. Opcja nr.1 bez rury odpowietrzajacej. Opcja nr.2 rura odpowietrzajaca na wysokości 2,5metra. Na dnie beczki wlany płyn do toalet turystycznych. Co sądzicie o takim rozwiązaniu?

-- 24 mar 2019, o 02:59 --
Spłukiwania odbywałoby się ręcznie poprzez wiaderko z wodą o pojemności 2l.
-- 24 mar 2019 05:38 --
Znalazłem informację,że są na rynku preparaty,które po wlaniu do zbiornika usuwają jakąś część nieczystości zmniejszając objętość ścieków w zbiorniku co sprawia,że przez sezon letni beczki nie trzeba oprozniac.
. Nie mogę znaleźć jednak nazwy produktu. Może ma ktoś wiedzę na ten temat?

-- 24 mar 2019, o 02:59 --
Spłukiwania odbywałoby się ręcznie poprzez wiaderko z wodą o pojemności 2l.
-- 24 mar 2019 05:38 --
Znalazłem informację,że są na rynku preparaty,które po wlaniu do zbiornika usuwają jakąś część nieczystości zmniejszając objętość ścieków w zbiorniku co sprawia,że przez sezon letni beczki nie trzeba oprozniac.
. Nie mogę znaleźć jednak nazwy produktu. Może ma ktoś wiedzę na ten temat?
- ed04
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 5 mar 2017, o 14:48
O co konkretnie pytasz?, schemat jest w wątku który wkleiłem. Beczki są wkopane na głębokość ok 2m, nic nie zabezpieczałem. Działa tak od ok trzech lat i jest ok. U mnie wody gruntowe są dość wysoko, pierwsza beczka z racji że nie ma dziur w dnie nigdy nie jest pusta.Jerry6 pisze:ed04 mógłbyś uchylić rąbka tajemnicy i napisać jak budowałeś to szambo.
W razie czego pytaj śmiało.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 5 maja 2013, o 19:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Temat prosty jak beczka 800l(150zł)+koparka(70zl)+rury(40zł)+kompakt z wystawki = pikne wc na rodos