ABC- cebula z nasion,rozsada cz.2
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: ABC- cebula z rozsady cz.2
Niestety tylko chemia, nic innego nie pomoże.
Nigdy nie używałem chemii. No może po za miedzianem na drzewka. Mogę prosić o wskazówkę jaką chemię użyć?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jeżeli chcesz zniszczyć larwy śmietki już żerujące w cebuli to dużego wyboru nie masz. Tylko Mospilan 20SP choć mam na ROD odważnego działkowca , który podlewa swoje cebule Bi 58 NOWY 

-
- 1000p
A do herbaty nie daje?
PS
Nie myl odwagi z głupotą.
PS
Nie myl odwagi z głupotą.
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
Cebulom podeschły końce szczypioru, ale od tygodnia się nie pogarsza, może to normalne, nie żadna choroba?

Niektóre rosły w wielodoniczce po dwie i tak je posadziłam, ale już nie pamiętam czy trzeba je teraz poprzerywać i zużyć, czy można do końca zostawić tak gęsto (cebule będą średniej wielkości, odmiana Wolska).

Niektóre rosły w wielodoniczce po dwie i tak je posadziłam, ale już nie pamiętam czy trzeba je teraz poprzerywać i zużyć, czy można do końca zostawić tak gęsto (cebule będą średniej wielkości, odmiana Wolska).
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Agnieszka
-
-
- besia
- Od: 28 maja 2014, o 18:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Przemek
Jesteś cebulowym mistrzem .
Śliczna jest Twoja cebula , gdzie mojej do Twojej .
Ja dopiero drugi rok uprawiam cabulę z nasion , nie ukrywam , że w dużej mierze dzięki Tobie .
Wcześniej sadziłam dymkę , ale sukcesów raczej nie miałam . Jak poczytałam Twoje porady odnośnie wysiewania cebuli z nasion postanowiłam spróbować i się udało . Nawet bardzo się udało !
Na dzień dzisiejszy moja cebula wygląda tak .

Jesteś cebulowym mistrzem .

Śliczna jest Twoja cebula , gdzie mojej do Twojej .

Ja dopiero drugi rok uprawiam cabulę z nasion , nie ukrywam , że w dużej mierze dzięki Tobie .
Wcześniej sadziłam dymkę , ale sukcesów raczej nie miałam . Jak poczytałam Twoje porady odnośnie wysiewania cebuli z nasion postanowiłam spróbować i się udało . Nawet bardzo się udało !
Na dzień dzisiejszy moja cebula wygląda tak .

Pozdrawiam, Beata.
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
Ale macie piękne cebulki!
Moich rozsad starczyło tylko na dwa rządki po 3m, z dymki już młode cebule zużywam a na siane czekam. Podlałam florovitem, może jest coś czym można lepiej uzupełnić potas (czosnek wygląda podobnie). Coś też podjada szczypior, drąży korytarzyk (jakby minarka?) Ale wyrwane na próbę cebule były ok, może szkodnik gustuje w zielenince i nie trzeba go niczym pryskać.
Moich rozsad starczyło tylko na dwa rządki po 3m, z dymki już młode cebule zużywam a na siane czekam. Podlałam florovitem, może jest coś czym można lepiej uzupełnić potas (czosnek wygląda podobnie). Coś też podjada szczypior, drąży korytarzyk (jakby minarka?) Ale wyrwane na próbę cebule były ok, może szkodnik gustuje w zielenince i nie trzeba go niczym pryskać.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Agnieszka
Agnieszka
-
Potwierdzam, cebule Beaty bardzo ładne. Szkodnik robiący dziury w szczypiorze to prawdopodobnie wgryzka szczypiorka lub chowacz szczypiorak.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Piękne macie cebule ale jeszcze bardziej podoba mi się porządek na grządkach.
Moje cebule na działce zjedzone przez sarne.
Za to te na podwórku są podobnej wielkości co Beaty, no może trochę mniejsze. W tym roku cebuli będzie malutko niestety.

Moje cebule na działce zjedzone przez sarne.

- iwek
- Od: 8 cze 2014, o 14:05
Witam wszystkich serdecznie,nie sieję cebuli ,ale pytanie mam cebulowe
czy łamiecie(mam na myśli nie całkiem ułamanie a raczej przechylenie szczypioru na grządkę) szczypior cebuli by wzrost cebuli był lepszy?A jak tak to kiedy to robicie?

Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Moje kwiatki
-
- 1000p
Kolejny zabobon
To znaczy, że ja nie.

- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Nic takiego nie robię. W sumie przy normalnej cebuli jakoś się nie przejmuje zbytnio jak rośnie i ona sama sobie rośnie.
Jednak spójrz na ten link, tam są zdjęcia jak najlepszy hodowca gigantycznych warzyw uprawia cebule. Tak robią wszyscy uprawiający cebule na wielkość. Obi robią konstrukcje by podpierać w miare możliwości szczypior, a nie go załmują.
http://www.giantveg.co.uk/index.php/en/ ... from-seeds

Jednak spójrz na ten link, tam są zdjęcia jak najlepszy hodowca gigantycznych warzyw uprawia cebule. Tak robią wszyscy uprawiający cebule na wielkość. Obi robią konstrukcje by podpierać w miare możliwości szczypior, a nie go załmują.

http://www.giantveg.co.uk/index.php/en/ ... from-seeds
Ja nigdy nie załamuję szczypioru w cebuli, a moja sąsiadka zawsze załamuje. U mnie rośnie mniejszy szczypior (uprawiam ekologicznie),u sąsiadki jest wielki szczypior (zasila NPK z woreczka).Cebule u nas obu dorastają podobnej wielkości, dosyć duże. Uprawiamy ogródki po sąsiedzku już wiele lat,przysiądziemy na miedzy, kawę wypijemy, powymieniamy się doświadczeniami i każda robi po swojemu.iwek pisze:Witam wszystkich serdecznie,nie sieję cebuli ,ale pytanie mam cebuloweczy łamiecie(mam na myśli nie całkiem ułamanie a raczej przechylenie szczypioru na grządkę) szczypior cebuli by wzrost cebuli był lepszy?A jak tak to kiedy to robicie?