Przy Piaskowej - ogród Anny część 4
- gardener1987
- 500p
- Od: 10 lip 2010, o 21:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Przy Piaskowej - ogród Anny część 4
Aniu a ja się nie nacieszyłam kwiatami długo bo w czwartek był u nas grad i to spory i rośliny wyglądają marnie, kwiaty zbite a liście w dziurkach
można następną wiosną będę cieszyć oko.

- andowan
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lip 2007, o 07:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
gardener - tak mi przykro, że grad zniszczył Ci kokorycze
U nas też padał grad ale bardzo drobny i nie narobił szkód.
Wczorajsze ciepełko spowodowało, że otworzyło się wiele pąków kwiatowych
Tulipany botaniczne...

Sanguinarie... Myślałam, że straciłam bezpowrotnie odmianę STAR ale odbiła jedną sadzonką, co wprawiło mnie w prawdziwą euforię

Pojawiły się pierwsze kwiaty ziarnopłonów.

No i oczywiście sasanki

Ciemierniki, które w ogrodach zachodniej Polski już pewnie przekwitają, u mnie właśnie zaczęły swój festiwal. A już myślałam, że zachorowały i obiecałam sobie zrezygnować już z ciemiernikowych zakupów
Bardzo mnie cieszy odmiana Spring Morning, którą kupił mi przed dwoma laty w Berlinie Pawełek - xipe a która dotąd uparcie odmawiała kwitnienia.

Wczorajsze ciepełko spowodowało, że otworzyło się wiele pąków kwiatowych

Tulipany botaniczne...

Sanguinarie... Myślałam, że straciłam bezpowrotnie odmianę STAR ale odbiła jedną sadzonką, co wprawiło mnie w prawdziwą euforię

Pojawiły się pierwsze kwiaty ziarnopłonów.

No i oczywiście sasanki

Ciemierniki, które w ogrodach zachodniej Polski już pewnie przekwitają, u mnie właśnie zaczęły swój festiwal. A już myślałam, że zachorowały i obiecałam sobie zrezygnować już z ciemiernikowych zakupów

Bardzo mnie cieszy odmiana Spring Morning, którą kupił mi przed dwoma laty w Berlinie Pawełek - xipe a która dotąd uparcie odmawiała kwitnienia.

- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
A moja jedyna pospolita Sanguinaria niestety padła.
Jak tylko nadarzy się okazja musze uzupełnić te wiosenne kwiatki
Jak tylko nadarzy się okazja musze uzupełnić te wiosenne kwiatki
- andowan
Małgosiu - i mi się zdarzyło, że traciłam nie wiadomo z jakiego powodu sangwinarieMargo2 pisze:A moja jedyna pospolita Sanguinaria niestety padła.

Witam po świętach

Dobrze, że chociaż w szklarence jest zacisznie i właśnie zaczęły rozwijać pierwsze pąki iryski MDB i SDB zakupione w ubiegłym roku i posadzone w doniczkach. Już drugi rok zimuję świeżo zakupione iryski zadołowane w szklarence i dzięki temu praktycznie nie ponoszę prawie żadnych strat. Pierwszy raz zastosowałam taki sposób zimowania dwa lata temu , kiedy hodowca z Czech przysłał mi sadzonki w końcu września (a więc bardzo późno) i już przy nim zostanę.
A to zdjęcia moich pierwszych w tym roku maluszków iryskowych

- gardener1987
- 500p
- Od: 10 lip 2010, o 21:47
Aniu ja też tak robię z irysami i też się ciesze bo na wiosnę wszystkie ładnie rosną
jeszcze muszę poczekać na swoje a u ciebie już piękne okazy kwitną
uwielbiam irysy ale najbardziej chyba te najmniejsze mnie interesują i już trochę ich mam. A w tym roku czekam z niecierpliwością na kwiaty bo w poprzednim nie miałam okazji ich oglądać, bo mój mały kwiatuszek postanowił wcześniej się pojawić na świecie i czas kwitnienia irysów spędziłam w szpitalu 

- Madziagos
- -Moderator Forum-.
- Od: 10 kwie 2012, o 21:44
U mnie było maksymalnie (-2), ale i tak szkód narobiło
I właśnie dlatego nie przepadam za wczesnowiosennymi upałami.
Może za to maj okaże się łaskawy?

I właśnie dlatego nie przepadam za wczesnowiosennymi upałami.
Może za to maj okaże się łaskawy?
- andowan
Aniu - cieszę się, że ten sposób na przetrwanie pierwszej zimy dla nowo nabytych irysów, u Ciebie też się sprawdza. To zrozumiałe, że jak się pojawia na świecie ten najbardziej upragniony kwiatuszek
, to cały ogród musi zejść na drugi plan
Ale w tym roku, mam nadzieję, żaden z ukochanych kwiatuszków nie umknie Twojej uwagi
Madziu - mróz uderzył drugi raz trzy noce temu. Oczywiście pookrywałam zmarzluchy doniczkami i włókniną ale część trójlistów wygląda jak wymiętoszona a liczne w tym roku pąkostany epimediów, pomarzły.A zapowiadało się obfite kwitnienie. Uszkodzone zostały też liście irysów i tulipanów, co z pewnością ułatwi inwazję chorobom grzybowym
No cóż- też nie przepadam za wczesnymi wysokimi temperaturami.
Ogród i ja cierpliwie czekamy na ocieplenie.
Powolutku wykwitają wyższe tulipany....

i trójlisty ( niektóre wyglądają tak fatalnie, ze nie zrobiłam im zdjęć
)

A w szklarence debiutują kolejne moje ubiegłoroczne nabytki MDB i SDB. Niektóre fantastycznie pachną

Madziu - mróz uderzył drugi raz trzy noce temu. Oczywiście pookrywałam zmarzluchy doniczkami i włókniną ale część trójlistów wygląda jak wymiętoszona a liczne w tym roku pąkostany epimediów, pomarzły.A zapowiadało się obfite kwitnienie. Uszkodzone zostały też liście irysów i tulipanów, co z pewnością ułatwi inwazję chorobom grzybowym

No cóż- też nie przepadam za wczesnymi wysokimi temperaturami.
Ogród i ja cierpliwie czekamy na ocieplenie.
Powolutku wykwitają wyższe tulipany....

i trójlisty ( niektóre wyglądają tak fatalnie, ze nie zrobiłam im zdjęć

A w szklarence debiutują kolejne moje ubiegłoroczne nabytki MDB i SDB. Niektóre fantastycznie pachną

- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
No i Dzięki temu jesteś chyba pierwszą osoba, która cieszy się irysami
Mówisz, że pachną?
Nie słyszałam o tym

Mówisz, że pachną?

Nie słyszałam o tym
- Blueberry
- Od: 7 kwie 2013, o 22:34
- Kontakt:
Pochwalę irysy - kiedy za oknem szaro i deszczowo taki widok jest jak miód na duszę - tym bardziej, że to moje ukochane kwiaty ogrodowe

?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
-
- Od: 14 lis 2013, o 15:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Aniu
jak dobrze, że czasami wracasz ze swoją cudowną kolekcją. Iryski już kwitną
, to te w szklarence? piękne widoki.
Tulipany też świetnie wyglądają, u mnie jeszcze wszystko w pieleszach. Masz bardzo fajne botaniczne, ten biały cudo, zapisałam już nazwy.
Ocieplenia życzę.

Tulipany też świetnie wyglądają, u mnie jeszcze wszystko w pieleszach. Masz bardzo fajne botaniczne, ten biały cudo, zapisałam już nazwy.
Ocieplenia życzę.

- andowan
Margo - rzeczywiście , przy tej niemiłej pogodzie i stratach w ogrodzie, miło jest codziennie odkryć nowe rozwinięte kwiaty w szklarence
Iryski MDB i SDB na rabatach zakwitną pewnie dopiero w pierwszej dekadzie maja.
A oto dwie odmiany, które bardzo ładnie i świeżo pachną :

Natalio - w pełni się z Tobą zgadzam i skoro iryski, to Twoje ulubione rośliny, specjalnie dla Ciebie zdjęcia odmian, które ostatnio rozwinęły kwiaty w szklarence

Dorotko - jak cieszę się, że Cię znowu widzę
Napiszę do Ciebie na priva
Wczorajsze słoneczko i ciepełko spowodowało, że wcześniejsze tulipany przyspieszyły. Niestety, widać na nich uszkodzenia spowodowane mrozem. Dobrze, że prognozy zapowiadają powrót wiosennej aury

A oto dwie odmiany, które bardzo ładnie i świeżo pachną :

Natalio - w pełni się z Tobą zgadzam i skoro iryski, to Twoje ulubione rośliny, specjalnie dla Ciebie zdjęcia odmian, które ostatnio rozwinęły kwiaty w szklarence

Dorotko - jak cieszę się, że Cię znowu widzę

Wczorajsze słoneczko i ciepełko spowodowało, że wcześniejsze tulipany przyspieszyły. Niestety, widać na nich uszkodzenia spowodowane mrozem. Dobrze, że prognozy zapowiadają powrót wiosennej aury

- Biedronka641
- Od: 5 cze 2012, o 17:17
Aniu piękne irysy. Czy w zimie je ciut podlewasz w szklarnii.? W ogrodzie mi zakwitł taki irysek babciny nn
Trójlisty też w tym roku mam brzydkie ale jeden z najstarszych mi zakwitł.
No to czekamy na lepszą pogodę. Życzę dużo
Trójlisty też w tym roku mam brzydkie ale jeden z najstarszych mi zakwitł.
No to czekamy na lepszą pogodę. Życzę dużo

-
- Od: 14 lis 2013, o 15:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Dobrze, że tulipany się trzymają. Wczoraj eM był na działce, mówi, że od 17 kwietnia tulipany które były na rozkwicie nie rozkwitły. Dziwne, albo jest tak u nas zimno albo już po nich. Muszę sama ocenić już niedługo

- andowan
Alu - nie podlewam irysków zadołowanych na zimę w szklarence. W ten sposób chronię je przed zimową wilgocią i dzięki temu przeżywają mi prawie wszystkie nowo zakupione odmiany. Też życzę słońca i wyższej temperatury
Dorotko - trudno spodziewać się aby cokolwiek się ruszało przy takiej temperaturze . Ja boję się, że kondycja roślin uległa pogorszeniu i będą grasować choroby. Iryski w rzeczywistości wyglądają jeszcze ładniej niż na zdjęciach. I mnie urzekają te aksamity
Dzisiaj kolejna porcja irysków.

Dorotko - trudno spodziewać się aby cokolwiek się ruszało przy takiej temperaturze . Ja boję się, że kondycja roślin uległa pogorszeniu i będą grasować choroby. Iryski w rzeczywistości wyglądają jeszcze ładniej niż na zdjęciach. I mnie urzekają te aksamity

Dzisiaj kolejna porcja irysków.

- Annar13
- 1000p
- Od: 4 maja 2012, o 12:31
Wyjątkowo cudowne!