Wędzarnia
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2518
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: gm.Konopiska k/Częstochowy
Re: Wędzarnia
Dopływ powietrza musi być bo jeśli ograniczysz tlen to może powstać zjawisko pirolizy i wędzonki będą kwaśne i niezdrowe . Należy pamiętać , że beczkę trzeba przed rozpoczęciem dobrze wygrzać a wędzonki powinny najpierw być poddane procesowi ociekania a po włożeniu do wygrzanej wędzarni procesowi osuszania zanim nastąpi wędzenie dymem .
-
- 50p
- Posty: 61
- Od: 14 maja 2013, o 13:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Stalowa Wola
Re: Wędzarnia
Ja nie mówię o całkowitym zamknięciu podczas wędzenia tylko o regulacji temperatury poprzez otwieranie-przymykanie pokrywą paleniska, w pokrywie na beczce też planuję zrobić otwór do regulacji uchodzenia dymu, z zaznaczeniem, że nie będzie to mimo wszytsko szczelne przykrycie.
Z ciekawości zapytam na czym polega proces "ociekania" wędzonki i czemu służy, bo o jej osuszaniu w tem. 30-40 stopni C. czytałem. Czy ten proces też odbywa się w wędzarni czy gdzieś poza?
Edit: wujek google już mi odpowiedział ;)
Z ciekawości zapytam na czym polega proces "ociekania" wędzonki i czemu służy, bo o jej osuszaniu w tem. 30-40 stopni C. czytałem. Czy ten proces też odbywa się w wędzarni czy gdzieś poza?
Edit: wujek google już mi odpowiedział ;)
Pozdrawiam Kamil
- darbo
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1389
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Wrocławia
Re: Wędzarnia
Pomalutku zacząłem wędzarnie z paleniskiem bezpośrednim.
Najpierw wykop na 40 cm. Do dołu piasek 20 cm i papa izolacyjna. Potem beton i kamienie. Na wysokości 8 cm od góry zbrojenie.



Następnie boki przesmarowane masą bitumiczną a wierzchnia strona mleczkiem cementowym ze szklaną wodą. Grubość płyty 30 cm.

Dalej murowanie z cegły klinkierowej. Dłuuuuugo czekała bo z 8-10 lat.
Z prawej schowek i wycięte cegły pod strop. Z lewej palenisko z dodatkowymi cegłami po bokach (zwykłe). Na ich górnych krawędziach, będzie postawiona kratownica z siatką. Nad drzwiczkami wstawiłem kątowniki i blache ryflowaną aby wzmocnić nadproże.

Tyle mojej pracy na dzień dzisiejszy.
Najpierw wykop na 40 cm. Do dołu piasek 20 cm i papa izolacyjna. Potem beton i kamienie. Na wysokości 8 cm od góry zbrojenie.



Następnie boki przesmarowane masą bitumiczną a wierzchnia strona mleczkiem cementowym ze szklaną wodą. Grubość płyty 30 cm.

Dalej murowanie z cegły klinkierowej. Dłuuuuugo czekała bo z 8-10 lat.
Z prawej schowek i wycięte cegły pod strop. Z lewej palenisko z dodatkowymi cegłami po bokach (zwykłe). Na ich górnych krawędziach, będzie postawiona kratownica z siatką. Nad drzwiczkami wstawiłem kątowniki i blache ryflowaną aby wzmocnić nadproże.

Tyle mojej pracy na dzień dzisiejszy.

Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
- agrazka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 3191
- Od: 22 maja 2005, o 23:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
- Kontakt:
Re: Wędzarnia
I co dalej Darbo już lipiec
Bardzo jestem ciekawa, bo zabieramy się już z 4 lata i natchnienia i wiedzy brak.

serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
- darbo
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1389
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Wrocławia
Re: Wędzarnia


Grażyna. Co to jest cztery lata. Cegły u mnie czekały osiem. Jak się jednak zabrałem, to poleciało.
Sporo wiedzy łyknąłem z forum wędliniarskiego. Tam jednak jest spory bałagan co do opinii. W trakcie budowy nawet wyszło, że zrobiłem błąd. Nad paleniskiem też należało wylać płytę z otworem fi 20. Na szczęście przewidziałem taką sytuację i wyleje ją z dwóch części. Postawię na tych cegłach od paleniska. Także problem rozwiązany. Na dodatek do osuszania wędzarni, będzie można je usuwać.
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
- darbo
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1389
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Wrocławia
Re: Wędzarnia
Dalej pojechałem z wylaniem stropu nad schowkiem.


Potem zacząłem budowę komory wędzarniczej nad paleniskiem. Po drodze wstawiłem pręty na kije. Wyszły dwa poziomy. Następnie wyspawałem drzwi z blachy ryflowanej i wylot dymu. To ostatnie ma trzy poziomy ustawienia.Pomysł wzięty z FW. Z kolei termometr jest bimetaliczny i raczej poglądowy. Dach i płytki nad schowkiem w przygotowaniu. Płyta która będzie nad paleniskiem pomału schnie. Pośrodku ma otwór 20x20. Nad nim będzie deflektor.
Strop komory jest zalany betonem, stąd są jeszcze płyty i podpory.





Blachy pomalowane są lakierem żaroodpornym. W środku jednak nie malowałem w obawie przed niespodziewanymi wyziewami. Tak na wszelki wypadek.


Potem zacząłem budowę komory wędzarniczej nad paleniskiem. Po drodze wstawiłem pręty na kije. Wyszły dwa poziomy. Następnie wyspawałem drzwi z blachy ryflowanej i wylot dymu. To ostatnie ma trzy poziomy ustawienia.Pomysł wzięty z FW. Z kolei termometr jest bimetaliczny i raczej poglądowy. Dach i płytki nad schowkiem w przygotowaniu. Płyta która będzie nad paleniskiem pomału schnie. Pośrodku ma otwór 20x20. Nad nim będzie deflektor.
Strop komory jest zalany betonem, stąd są jeszcze płyty i podpory.





Blachy pomalowane są lakierem żaroodpornym. W środku jednak nie malowałem w obawie przed niespodziewanymi wyziewami. Tak na wszelki wypadek.
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
- darbo
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1389
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Wrocławia
Re: Wędzarnia



Wracając do wiedzy.Był u mnie facet, który miał całkiem inne poglądy na temat budowy wędzarni, niż na FW. Jego ma 30 lat i mu pasuje. Jak widzisz, ciężko jest ugryźć ten temat.
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
- darbo
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1389
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Wrocławia
Re: Wędzarnia
Jak tylko zejdę z daszku.
Zresztą, przy tych temperaturach to ja sam ugotowany jestem. Nawet wędzenia mi nie trzeba.
W przyszłą sobotę zacznę dopiero przepalać wędzarnię. Mam nadzieję, że nic nie pęknie. Muszę obadać jak operować temperaturą.


Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2518
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: gm.Konopiska k/Częstochowy
Re: Wędzarnia
A jakie ,tak w skrócie, ma ten poglądy no i czy jadłeś Jego wędzonki bo ja próbowałam i takich wyrobów , którymi robiący się zachwycał a były gorzkawe albo kwaśnawedarbo pisze:Wracając do wiedzy.Był u mnie facet, który miał całkiem inne poglądy na temat budowy wędzarni, niż na FW. Jego ma 30 lat i mu pasuje. Jak widzisz, ciężko jest ugryźć ten temat.

A co do różnych typów wędzarni to po prostu najpierw trzeba wiedzieć jak powinien przebiega prawidłowy proces wędzenia , jak wyglądają i smakują dobrze zapeklowane i uwędzone wędzonki i starać się by w swojej wędzarni osiągnąć pożądany efekt i po prostu w jednych konstrukcjach łatwiej a w innych dużo trudniej to osiągnąć .
- darbo
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1389
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Wrocławia
Re: Wędzarnia
Olga. Facet stwierdził, że szamot w palenisku to podstawa. Płytę betonową mam wywalić i dać tylko blachę ze szparą na plecach wędzarni. Zresztą podniósł mi ciśnienie. To ktoś z rodzaju wszystko wiedzących. Jego wyrobów nie jadłem, dlatego piszę o różnych opiniach. Gość zobaczył i zaczął dyskusję bez zdania racji. Dlatego, trzeba samemu na coś się zdecydować, wykonać i dążyć do doskonałości. Sama widzisz co chciałem w styczniu a jak się skończyło. Sam nie mam pojęcia, jak ten mój kibelek zadziała. Dobre wędzenie to nie takie hop hop. Trzeba, jak piszesz dobrze poznać procesy i wprowadzić je w czyny. Podchodzę do tego spokojnie i z dyscypliną. Czytając FW dowiedziałem się właśnie o kwaśnych i gorzkich wędzonkach. Teściowi różnie to wychodziło i człowiek się zastanawiał dlaczego.
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2518
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: gm.Konopiska k/Częstochowy
Re: Wędzarnia
Ja od strony technicznej, jak właściwie zbudować ,nie wypowiadam się bo po prostu się nie znam. Z własnego doświadczenia mogę tylko pisać jak u mnie to wygląda bo mam i beczkę i wędzarnie z kanałem (ale komorę ma drewnianą) i tę najnowszą też drewnianą z paleniskiem bezpośrednim - w każdej nauczyliśmy się wędzić ale najlepiej i najekonomicznej wędzi się w tej najnowszej ( używamy drewna a nie zrębek). Murowaną wędzarnie z kanałem na pewno trudniej wygrzać by ją pozbawić wilgoci a ta płyta betonowa oddzielająca palenisko od komory mnie też się nie podoba ale może się sprawdzi
. Na pewno wędzarnia nie może być za szczelna , musi być dobry przepływ powietrza i możliwość regulacji więc cieniutki komin to też źle .
Wiele osób lekceważy zarówno wstępne wygrzanie wędzarni , jak i prawidłowe osuszenie wędzonek no i zamyka szczelnie wędzarnie podczas procesu by było duuużo dymu i stąd czarne, kwaśne wędzonki.

Wiele osób lekceważy zarówno wstępne wygrzanie wędzarni , jak i prawidłowe osuszenie wędzonek no i zamyka szczelnie wędzarnie podczas procesu by było duuużo dymu i stąd czarne, kwaśne wędzonki.
- darbo
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1389
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Wrocławia
Re: Wędzarnia
Dlatego właśnie ze względu na klinkier, wybrałem palenisko bezpośrednie. Z tą betonową płytą tak mi doradzili, sama czytałaś. Jak będzie do kitu, trzy sekundy i nie ma płyty. Komin ma regulację przepływu. Jego też mogę powiększyć małym nakładem sił. Wiatr zawsze wieje w stronę wędzarni, więc z ciągiem nie powinno być kłopotu.
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
-
- 50p
- Posty: 61
- Od: 14 maja 2013, o 13:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Stalowa Wola
Re: Wędzarnia
Jestem dopiero początkującym jeśli chodzi o wędzenie, ale juz mogę powiedzieć, to że sam proces wędzenia dymem to jakieś 15-20% sukcesu. Najważniejszym etapem jeśłi chodzi o jakość wyrobów (nie mówię o smaku zależnym od przypraw), jak dla mnie, jest ociekanie i osuszanie. Jeśli te procesy przeprowadzimy z należytą pieczołowitością, wyroby nie powinny być gorzkie i kwaśne (tutaj też dużo zależy od higieny oraz właściwej obróbki mięsa jeśli chodzi o temp.)
Jeśli powyższe będzie zachowane, wówczas bedzie można kombinować sobie ze "smakiem", kolorem itp. naszych wyrobów.
Ps. darbo ciąg/cug nie zależy od wiatru tylko od różnicy temperatury oraz ciśnienia na wlocie i wylocie w wędzarni (palenisko -> komin) ;)
Jeśli powyższe będzie zachowane, wówczas bedzie można kombinować sobie ze "smakiem", kolorem itp. naszych wyrobów.
Ps. darbo ciąg/cug nie zależy od wiatru tylko od różnicy temperatury oraz ciśnienia na wlocie i wylocie w wędzarni (palenisko -> komin) ;)
Pozdrawiam Kamil