Wszystko o pomidorach cz. 14
Re: Wszystko o pomidorach cz. 14
Siarczan magnezu mam, jak podawać i co w zamian fosforu dać?
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A może lepiej wieloskładnikowym o podwyższonym fosforze i ewentualnie plus siarczan magnezu, tylko żeby nie zalać, bo objawy nie ustąpią.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Nie cytujemy postów na które odpowiadamy bezpośrednio/jokaer.
Czyli azofofoska/polifoski?
Czyli azofofoska/polifoski?
Dzisiaj zaniosłam liścia do sklepu ogrodniczego i Pan potwierdził, że to alternarioza. Niektóre gruntowe odmiany karłowe są już całe zaatakowane, więc żeby ratować owoce kupiłam Acrobat. W tamtym roku zahamował zarazę więc mam nadzieje, że i w tym będzie skuteczny.docentandrzej pisze:Ania15 mi to wygląda na alternariozę http://ipopom.inhort.pl/index.php?d=opis&id=315 . Ja też mam ją na kilku krzakach. Ale w przypadku tej choroby ja osobiście nic nie robię, ponieważ na moich krzakach nie dochodzi do porażenia łodygi, owoców, a zainfekowane są zazwyczaj najstarsze liście, które roślinie nie są już potrzebne. Po ich oberwaniu choroba dalej nie postępuje.
Oczywiście nie zachęcam do takiego działania, sama zdecyduj czy pryskać czy nie.
Porównaj sobie ze zdjęciami z wątków o alternariozie. http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 42&t=52707
Są tam też wskazówki kozuli jak walczyć z tym grzybem.
Dziękuję wszystkim za pomoc

Pozdrawiam,
Ania
Ania
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
dsk121, trudno diagnozować z wycinka rośliny, gdyż ważne jest jak było przygotowana gleba, a także rodzaj, czy przypadkiem nie jest zalana, albo brak w niej powietrza, jej pH itd. Podałem tylko jak można nieco poprawić odżywienie pomidora. Polifoska zawiera różny skład nawozu, azofoska, nie wiem, ale też jest ich kilka. Te nawozy są doglebowe.
pozdrawiam Ludwik
Dziękuję za porady - po opryskach dolistnych magiczną siłą nowe liście są ciemnozielone i nowe kwiaty nie opadają. Niestety środkowe piętro zżółkło i opada - chyba nie do uratowania.
Mam dodatkowe pytanie - czy skoro miałem niedobór magnezu i potasu, to czy zawsze jesienią pod przyszłe krzaczki sypać dolomit?
Mam dodatkowe pytanie - czy skoro miałem niedobór magnezu i potasu, to czy zawsze jesienią pod przyszłe krzaczki sypać dolomit?
-
- 200p
- Od: 4 maja 2016, o 18:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pozdrawiam Ekaterina
Cóż to ta magiczna siła do oprysku????
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Kupiłam ostatnio pomidorki koktajlowe o ciekawym kształcie, mocnym zapachu pomidorów i całkiem słodkie.
Zna ktoś może tą odmianę lub się z nią spotkał ?
Chciałabym je spróbować wysiać.
Wybrałam nasionka, ale jeśli to F1, to z nich rezygnuję.

Zna ktoś może tą odmianę lub się z nią spotkał ?
Chciałabym je spróbować wysiać.
Wybrałam nasionka, ale jeśli to F1, to z nich rezygnuję.

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- Jolek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zazwyczaj na opakowaniu koktajlowych pomidorków jest umieszczona nazwa i producent 
W zeszłym roku też pobrałam nasionka i w tym roku wysiałam. Doczekać się nie mogę aby je spróbować i porównać czy są tak samo smaczne

W zeszłym roku też pobrałam nasionka i w tym roku wysiałam. Doczekać się nie mogę aby je spróbować i porównać czy są tak samo smaczne

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 12 lip 2017, o 20:37
Pytanko mam takie czy może jest jeszcze coś co mogło by zjadać moje pomidorki gdyż problem który opisywałem na stronie 31 dalej jest mimo iż wysypałem około 2 kg snacol. Im więcej pomidorów dojrzewa tym więcej jest zjedzonych. Dodam że mieszkam dość blisko lasu bo może to ma jakieś znaczenie,
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Jolek te akurat były w skrzynce z plastiku na wagę, bez żadnej naklejki.
Sprzedawczyni też nie miała zielonego pojęcia o odmianie i patrzyła na mnie jak na wariatkę, że pytam o odmianę.
Sprzedawczyni też nie miała zielonego pojęcia o odmianie i patrzyła na mnie jak na wariatkę, że pytam o odmianę.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Sarny może nie bo by zjadły razem z krzakiem, ale może gryzonie (myszy, nornice, zające) lub ptaki leśne typu sójki?
Grażyna, dlatego ja nie pytam bo wiem że nie będą wiedzieć, o odmianę można się tylko ubiegać jeśli dany produkt ma wielkie wzięcie od kilku sezonów to wtedy chcąc czy nie chcąc znają odmianę, mało kto jest sprzedawcą z zamiłowania i zna towar od podszewki
.
Grażyna, dlatego ja nie pytam bo wiem że nie będą wiedzieć, o odmianę można się tylko ubiegać jeśli dany produkt ma wielkie wzięcie od kilku sezonów to wtedy chcąc czy nie chcąc znają odmianę, mało kto jest sprzedawcą z zamiłowania i zna towar od podszewki

"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
- Foxowa
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
kogra - czy one są może takie dośc twarde, słodziutkie?
Bo jeśli tak to te same kupowałam i nawet miałam ich nazwę gdzieś.
Bo jeśli tak to te same kupowałam i nawet miałam ich nazwę gdzieś.