Ustronie pod miedzą cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ustronie pod miedzą cz.2

Post »

Moni, ale smakowicie wygląda jedzonko z własnych warzyw ;:333
Ja też mam jeszcze mnóstwo rozsad do wysadzenia, ale mam chwilową przerwę od ogrodu, bo pada. Ale niech pada, bo susza była okropna.
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Moniś dotarłam wreszcie do Ciebie. :D
Ta ścieżka to i mnie bardzo się podoba i tak ładnie skomponowane żeby stopniowo roślinki schodziły kaskadowo.
Pięknie dobrane kolory i sama bym się nią przeszła.
Warzywnik obrodził i będzie pyszna kolacja z własnoręcznie wychodowwnych warzyw ...i od razu lepiej smakuje. ;:138
Teraz po deszczu wszystko ruszy a chwasty i trawa najbardziej....jednak damy radę.
Dziś porobiłam w domu a jutro dalej sadzę pomidory i to co jeszcze zostało do posadzenia i posiania.
Miłej majówki i na spokojnie sobie to weź. ;:167
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Monia pyszna, zdrowa kolacyjka :)
O roślinki dbasz to i pięknie Ci kwitną.
Ten ptaszek z huty szkła bardzo mi się podoba, zawsze jak go pokazujesz ;:167
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33

Post »

Paczka niestety do mnie nie dojedzie- wróciła do nadawcy. ;:145 To bardzo smutna historia , bo była to paczka od wyjątkowej osoby, tutaj z forum. ;:218 Bardzo mi smutno, że tak się stało i jestem w szoku cały czas na praktyki firmy kurierskiej. Mam już doświadczenie tylu problemów z różnymi firmami kurierskimi w ostatnim czasie, że jestem wprost załamana. Nie szanują cudzego mienia, nie ma znaczenia wartość paczki, wielkość i ranga firmy nadającej ani nawet pobranie, nic. To przechodzi ludzkie pojęcie, co się wyprawia, a w razie kłopotów nie ma żadnej odpowiedzialności, drogi odwoławczej, zostaje bezsilność i nerwy.. ;:145

Zuziu dziś już nie pada, przejaśnia się i jak ogarniemy całą logistykę, jedziemy spać. Wczoraj byliśmy pod wieczór, podlałam całą działkę nawozem z pokrzyw, bo chciałam, by się do dziś "wyśmierdziało" :;230 Nie było nikogo i mam nadzieję, że zapach, że tak to nazwę :wink: nikogo nie drażnił. Niestety, nie udało mi się wyrwać niezapominajek. Zrobię to jeszcze dzisiaj przed wieczorem, bo tylko tak dam radę zobaczyć stan roślin na rabacie i wpuścić tam trochę powietrza. Grzyb (pleśń) już zaatakował 2 trawy. ;:218

Aniu u mnie podlało solidnie. Padało 1,5 dnia prawie non stop. Wody w ziemi jest spory zapas. Teraz potrzebne słońce i ruszamy z pieleniem- tzn ja ruszam.. ;:223

Wiolu u mnie w altance też czeka rozsada- bazylia, nagietki, goździki i w doniczkach mięty, lawenda.. Wszystko powoli ogarnę.

Elu takie było założenie, żeby było kaskadowo, ale teraz wetknęłam już 3 róże na przodzie i zobaczymy jak to będzie. Widzę, że jest za ciasno. Przerosły mnie własne chciejstwa i ograniczony metraż. ;:306 Warzywnik z całego serca pragnęłabym większy i zrobiłam wszystko, co się dało w tym temacie- powstała 3 skrzynia, na tarasie w donicach uprawa pomidorów i papryk przetykanych aksamitkami. Myślisz, że mogę jeszcze wsadzić cukinię w dużej donicy?
Mówisz na spokojnie... nie wiem czy tak umiem... ;:131 ;:185
Gdybym mogła tam być codziennie, ale jak coś wypadnie, mija jeden dzień, drugi, trzeci, potem deszcz, to już stan ogładzenia mija i robi się dziki busz i znów praca czeka. To jednak około 14 km na działkę i nie da się być i pilnować, a to przecież "pańskie oko konia tuczy".. No ale to nam ma przecież sprawiać radość, a nie zniechęcenie, więc masz rację, trzeba wypośrodkować.

Kasiu w hucie było jeszcze wiele pięknych ozdób, ale były strasznie drogie. Nawet te ptaszki malutkie to 30 zł i więcej. Ten mój był tylko jeden taki i chyba ktoś się pomylił, bo cena była tylko 18 zł- nawet pani sprzedająca była zła, ale cena była przyklejona, więc już nie mogła nic poradzić i przyjechał do mnie. Moja namiastka ukochanej Szklarskiej Poręby w ogrodzie.

Mój mąż jutro z działki jedzie do pracy na 6, więc do 15 sama z synem się rządzę, nie wiem ile porobię, bo z nim ciężko. Plewienie, opryski róż i spleśniałej trawy, jak em wróci koszenie trawy, potem goście. A w niedzielę chciałabym jechać znów do Kórnika na różaneczniki i azalie. Szczyt kwitnienia był tydzień temu, ale przecież nie znikły jeszcze.

Nie mam żadnych aktualnych zdjęć.. :(
W zamian ostatnie wspomnienie ze Szczawnicy Górnej- Bryjarka, schronisko pod Bereśnikiem, wodospad Stefanówka. Cudowne miejsca, gdzie czas się zatrzymał i można dotknąć przyrody w jej najczystszej postaci. ;:167

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Moniczko,piękne widoki mamy w Polsce i fajnie ,że to tak ładnie ujmujesz,w ogródku też cudownie wszystko rośnie ,wysprzątane i kolorowo ,nasadzenia fajnie połączone ,i ścieżki do spacerowania wśród pięknych roślin ,czytam ,ze denerwujesz sie przesyłką ,czasem tak ludzie beznadziejnie pracują ,pozdrawiam i miłego dnia życzę :wit
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Czytam o tych problemach z kurierami i jetem w szoku :shock: . Ja nigdy nie miałam żadnego kłopotu a już tym bardziej nigdy paczka nie trafiła do nadawcy. Możesz mi wyjaśnić dlaczego tak postąpiono ?? Nie było Was w domu podczas wizyty kuriera czy co ? Mnie bardzo często nie ma w domu jak jest kurier i co ?? I paczka zostaje u sąsiada czy to takie trudne ?? Nie rozumiem tego kuriera u Was ;:185 . Szkoda roślin bo wiadomo, że zbyt długo jeździć nie mogą :( . Oby już nigdy coś podobnego Ci się nie trafiło. Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kurier odmówił podjęcia paczki z magazynu, a w systemie napisał, że ja odmówiłam, zrobił tak dzień po dniu, pomimo monitów moich i nadawcy i adnotacji, że ma dostarczyć, pomimo uszkodzenia (dokonanego przez firmę kurierską). Nie wiem dlaczego tak zrobił. Siedziałam w domu i czekałam do niego, nawet do mnie nie zadzwonił, a jak ja zadzwoniłam, to okłamał mnie i plątał się z zeznaniach.
Mam wrażenie, że w dużym mieście w jakim mieszkam, nikt nad kurierami nie panuje. Ten akurat to był Ukrainiec, który średnio mówił po polsku.
Innym razem kurier mnie zwodził i obiecał dostarczenie paczki pobraniowej z flori i nie dowiózł, dopiero po monitach moich i nadawcy przywiózł po południu z fochem i kłamał, że to nie on jest winny. Inny znów nie dostarczał i nie zawiadamiał mnie gdzie paczka się znajduje i tak czekałam 2 tygodnie, az ją namierzyłam w punkcie odbioru i odebrałam sama, chwilę przed zwrotem do nadawcy. To jest temat rzeka.

Marto witaj! :) Cieszy mnie Twoja obecność w moim wątku. :)
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Oooo Matko i córko ! Faktycznie masakra jakaś ! Co za ludzie ;:222 . Miejmy nadzieję, że to był ostatni raz ;:196 .
PaulaF-Z
500p
500p
Od: 1 lis 2016, o 20:48

Post »

Jeśli chodzi o firmy kurierskie- to zależy od tego, kto dostarcza przesyłki na danym terenie. Są kurierzy, którzy dzwonią i pytają, kiedy ktoś będzie na miejcu. Inni nie dowiozą na czas. Z pocztą też bywają przeboje. Wielokrotnie nie zostawiają awizo. Więc nie wiadomo, jaką opcję wybrać.
Szkoda roślin...
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Z kurierami różnie bywa, u mnie często są potłuczone rzeczy :(
Szkoda roślinek, też bym się wkurzyła...
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moniś współczuję nerwów z kurierem. Ehh, to naprawdę jest temat rzeka, ale nie chcę Ci już dokładać i przemilczę... Szkoda roślinek ;:131
Widoczki przednie! ;:215
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie. Po weekendzie na działce i takich widokach z arboretum rozglądam się wkoło siebie i myślę- gdzie ja jestem, gdzie ta zieleń, kolory?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mam dziesiątki zdjęć, jak ja mam wybrać z nich cokolwiek? ;:223 ;:224 :shock: :D
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Moniko..widoki z arboretum robią wrażenie, ja zawsze jak się takich widoków naoglądam wtedy na mojej działce nic mi się nie podoba :;230 . Trzeba jednak zejść na ziemię i cieszyć się z tego co mam. ;:oj . Pozazdorościłam nawozu z pokrzyw, teraz się u mnie wyśmierdza. ;:306
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44

Post »

Monia nadrabiam zaległości. Super krajobrazy - Polska jest naprawdę piękna. A te zdjęcia z arboretum wprost oszałamiające ;:oj - czekam już na następne.

Współczuję tych przebojów z paczką, tym bardziej, że tam były żywe rośliny i czyjaś praca w nie zainwestowana. I taki burak wszystko to zmaści przez swoją nieudolność. Może to nic nie zmieni, ale chyba bym napisała skargę/reklamację.

Pozdrawiam serdecznie :wit
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko, Zuziu- dla Was i dla wszystkich zaglądających jeden odcinek z aroboretum, postaram się coś wybrać... Robiłam na oślep, jak zwykle... oczadziała od ich piękna, od słońca, uciekająca przed pchającym się tłumem ludzi, który z lubością pakował się w kadr (różne ludzie mają metody, jedna z nich to głośne przeganianie- ;:303 Poczekajcie, jak Państwo odejdą to sobie tam staniemy i zrobimy ładne zdjęcia- i skrzyp, skrzyp po nogach i oddech na karku :;230

Sama przyznaję, zdjęcia wyszły przecudowne. Uwielbiam to uczucie, że udaje mi się w kadrze pokazać piękno świata, uchwycić fragment przestrzeni doskonale zaprojektowany nie tylko przez człowieka, ale przede wszystkim przez przyrodę- roślinność żyjącą własnym życiem, światło, chmury, smugę cienia i słońca.
Zapraszam na spacer po tym niezwykłym miejscu...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

na razie tyle, jeszcze drugie tyle samych azalii i rododendronów do pokazania (a przecież nie pokazuję jak leci, tylko wybieram fotki :wink: ), a oprócz tego jeszcze zdjęcia leśne i nasadzenia iglakowe. Kto ma blisko, niechaj jedzie zobaczyć na własne oczy! Nowe arboretum z dużą kolekcją rodo i azalii otwarte jeszcze w przyszły weekend.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”