Gdzieś daleko na pół.wschód cz.II

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
krasna101
Przyjaciel Forum - silver
Od: 5 gru 2011, o 21:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Gdzieś daleko na pół.wschód cz.II

Post »

Igo te dzwoneczki wśród stokrotek to Hiacynt kalifornijski.Natomiast Powojnik jest z grupy Montana o nazwie "Marjorie'. W pierwszych latach kwitnienia był pełny o b.dużych kwiatach z latami trochę się zmieniły kwiaty na półpełne i trochę mniejsze. Ale nadal są okazałe.
Lidko mi też się podoba ta nowa młoda Piwonia ma taki delikatny kolor.
Loki u mnie nadal pokazują się Orliki choć w małych kępkach ale o ładnych kolorach
Krysiu tak to jest mój pierwszy kwiatek Piwonii Coral..

U mnie nadal brak porządnego deszczu , po parę kropli pada ;:145 ;:223
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Piwonia o różnych porach dnia
Obrazek

Obrazek

Obrazek
pierwszy kwiat Liliowca
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek Boży kwiat

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek nadal kwitnie ten Pierwiosnek

Obrazek

Obrazek
Biała Krzewuszka rozkwita
Obrazek

Obrazek
pierwsza Róża zakwitła
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Wiciokrzew na altanie zmienił kolor kwiatów
Obrazek

Obrazek
Drugi Wiciokrzew w pełni kwitnienia z kwiatkami w różnych fazach rozkwitu
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
krasna101

Post »

Przepraszam ale znów post tym samym zdaniem zaczynam. ;:145 Nadal nic nie padało Na działce mam po prostu "pustynię' , że wszystko wysycha, powietrze suche pełne pyłu, kurzu itp....A ja mam alergię i to tak już ciężką , że czuję się jak przy grypie-kaszel,kichanie, bóle głowy ,dreszcze. Mam leki przepisane przez lekarza no ale i one już nie dają rady zapobiec w taki upał.Nie mogę w ogóle w dzień przebywać na dworze. Na działce mam pełne słońce od samego rana do 20godz. Wychodzę z rana na trochę, zrobić przegląd działki, podlać doniczki... A podlewanie rabat wieczorem.
Wczoraj do 23godz robiłam na działce bo wycięłam już liście po Tulipanach i Narcyzach i musiałam te miejsca popielić, będą tam rosły jednoroczne. Rozsady już czekają w paletach i doniczkach ale na razie nie wsadzam je do gruntu bo czekam aż będzie mniej paliło słońce bo mogą nie przetrwać. Np moje Dalie już przekwitły mimo codziennego podlewania.

Przekwitł już też ten pierwszy kwiatek Piwonii . Wczoraj z rana jeszcze wyglądał tak;
Obrazek
Dziś pokazała już swoje pierwsze kwiatki biała Piwonia. ale widać, że kwiaty będą mniejsze niż w ubiegłych sezonach

Obrazek

Obrazek

Obrazek
inne jeszcze w pączkach
Obrazek

Obrazek
i inne w rozkwicie
Obrazek Dyptam skromny bo mój pies bił się z psem sąsiadów na rabacie i połamali część kwiatów ;:223

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Nowa rabata w Makach
Obrazek

Obrazek

Obrazek pierwszy skromny ich kwiatek i widać, że i jemu susza dolega

Obrazek Jaśmin w pełni rozkwitu

Obrazek
Perukowiec w ostatnich latach nie miał żadnych kwiatów a w tym widać , że będzie obsypany
Obrazek

Obrazek
Następna Tawuła rozkwitła
Obrazek

Obrazek
Nie wiem czy to Rumianki czy Złocienie się nazywają kwitną już

Obrazek

Obrazek

Obrazek tu rabata pod śliwą z nimi

Obrazek z Rutewką

Obrazek w tle Orliki

Obrazek rabata przed domem
w donicach
Obrazek

Obrazek

Obrazek

po zmroku świecąca fontanna
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To nie rumianek, to jastrun, vel złocień, a bardziej swojsko margerytka :) U mnie już po piwoniach, a u Ciebie w pełni kwitnienia. :D

A deszcz już wysyłam do Ciebie, bo u mnie dziś pada, więc się podzielę :wink:
krasna101

Post »

Małgosiu dziękuję, za podpowiedź i "podzielenie " się deszczem ;:180 Jeszcze nic się nie zmieniło ale niby od jutra ma padać. ;:303 Więc dziś też powrót do domu z działki po 21godz. Było sadzenie i podlewanie wszystkich rabat.

Ale dzisiaj radosna wiadomość bo dotarły do mnie kwiatki zamówione już dużo wcześniej. Już wieczorem zostały posadzone i mocno podlane na nowej rabacie. Wybrałam takie które znoszą suszę - 3 Dzielżany- "Mardi Gras" ,"Rotgold" , Sahins Erly" ,
2 Floksy wiechowate / o ciekawych kwiatach/ - "Mystigue green" ,"Pure Feelings' , Zeleźniak bulwiasty/niebieski/
Słoneczniczek szorstki "Bleeding Hearts" , Krwiściąg "Chocolate Tip" , i bardzo ciekawy Aster krzaczsty"Ann Leys"
Sadzonki dotarły w bardzo dobrym stanie w dużych donicach , porządnie zabezpieczone . :tan ;:63
krasna101

Post »

Małgosiu wiem,że z całego serca ;:167 życzyłaś mi deszczu ale chyba on uwziął się na mnie. Już w oddali grzmiało , pokazała się ciemna chmura ale pojawił się wiatr i ją przegonił ;:223
Kwiatki Piwonii coraz bardziej się otwierają i inne kwiatki się już pokazują;
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Wczoraj posadzony żelaźniak , dotarł w paczce już kwitnący
zakwitł drugi Jaśmin
Obrazek

Obrazek
Po stronach ziemianki rosną Jaśmin i Róża krzaczasta albo pnąca bo gałęzie jej już na ziemiance leżą.Nie znam jej gatunku i nazwy ponieważ kupiłam ją w promocji w pakiecie 5róż jako NN
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Pęcherznica rozkwita

Obrazek

Obrazek Czarny Bez też rozkwita a mam ich na działce kilka .Strasznie się rozsiewa nawet tam gdzie nie powinien być ;:306

Obrazek
różne Czosnki jeszcze rozkwitają
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek Tawuła coraz bardziej w bieli jak i Kalina

Obrazek

Obrazek prześlicze kolory /uciekła mi nazwa kwiatków/

Obrazek
krasna101

Post »

Nareszcie mogę pochwalić się,że i u mnie padało :heja Wczoraj praktycznie tylko podlało a dziś spadł ulewny deszcz i porządnie zmoczył ziemię. ;:138 Trochę położył moje Piwonie ale mam nadzieję, że jak jutro wyjdzie słońce to wstaną.
Zdjęcia zrobiłam przed ulewą ;

Obrazek
dwa krzaki stare Piwonii białej tego samego gatunku
Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Czysto biała młoda Piwonia sadziłam już ja bo poprzednie już zastałam na działce jak kupowałam
Obrazek

Tę bordową też już sadziłam ja i pięknie bujnymi kwiatami zakwitła

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
stara bordowa coś w tym roku mimo, że krzak duży ma słabe 3 kwiatki
Obrazek

Obrazek

Obrazek
dwa Powojniki przy ścianie
Obrazek rozkwitający

Obrazek

Obrazek ten ma już dużo pączków
Czosnek wśród Róż

Obrazek

Obrazek

Obrazek Babtysja pokazuje niebieskie kwiatki
Obrazek Ostrogowiec

Obrazek Bodziszek wśród Irysów

Obrazek niski Liliowiec

Obrazek

Obrazek
rabata przy śliwie bieli od złocieni
Obrazek i w tle z kwiatami Podgarecznika który zawładną tą rabatą, za co go nienawidzę choć muszę przyznać , że kwiatki ma ładne- takie delikatne białe
tu w innym miejscu
Obrazek
coraz więcej Maków rozkwita

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
krasna101

Post »

Tu pokażę coś co może część osób zdziwi ;:oj Oto jeszcze ciągle przesadzane moje tegoroczne siewy kwiatków. Tak mi obrodziły, że ciągle pikuję. Na pewno zdziwicie się, że jeszcze takie małe ale ja siałam późno i od razu na zewnątrz do palet a teraz przesadzam do donic. Są to jednoroczne jak Cynie, Astry, Onętki, Malwy jednoroczne i inne jakieś nowości.... W moim klimacie gdzie wszystko później zakwita to akurat na lipiec będą kwitnące więc puste miejsca po bylinach zastąpią i w dużych pojemnikach będą zdobić moją działkę ;:108
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nie ukrywam , że to trochę żmudna praca no i palec mi spuchł i mam otarty naskórek od robienia dziurek w ziemi. ;:223 Ale na pewno roślinki swoim kwitnieniem wynagrodzą mój trud i będę się cieszyć i podziwiać ich piękno :tan :heja ;:138 ;:167
krasna101

Post »

Czerwiec zaczął się deszczem z czego jestem zadowolona. Dziś jak na razie nie pada więc pokosiłam działkę . Wprawdzie robię to zawsze wieczorem ale obawiałam się, że może jeszcze dziś padać. No i nie pomyliłam się bo właśnie jakieś czarne chmury nadchodzą. Może nic groźnego nie będzie :?
Jedynym minusem opadów jest to ,że w dużych ilościach pojawiają się" szkodniki" ślimaki. Bardzo lubią Cynie wszystkie przeszkody pokonują, wspinają mi się nawet na stół z siewkami i włażą do dużych donic. Zawsze z rana mam jakieś straty. ;:223 Choć każdy wieczór i z samego rana sprawdzam te miejsca i pozbywam się ich.Dobrze, że dużo mam sadzonek Cynii to uzupełniam nimi te zjedzone miejsca. Mam nadzieję, że wystarczy mi tych sadzon :arrow: ek do czasu kwitnienia ;:306
Piwoniami też się długo nie nacieszyłam bo ledwo zakwitły a położył ich duży deszcz i kwiaty są teraz takie "roztrzepane "

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek ta blado-różowa zakwita jako ostatnia

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Na małym krzaczku Róży rozkwitł jeden kwiatek
Obrazek

Obrazek
inne zdjęcia czerwcowe
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
rozkwita już Róża pnąca. Długie gałęzie które opierały się na dachu altany zdmuchnął wiatr i teraz tak zwisają
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Parę portretów Kwiatków Maków
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2009, o 15:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj..wpadłam na chwileczkę :wit u mnie deszczu ostatnio nie brakuje aż mi wylewa się bokami ;:222 widzę piękne masz piwonie ;:333 moje w uszu mają mało miejsca i marnie kwitną ale tez cieszą oczyska :D Jednorocznych ładna kolekcja ;:333 tez się w tym roku bawię w Cynie ,Kosmosy,Aksamitki i Tytoń..mam nadzieję że mi ślimary nie zjedzą.Pozdrawiam i dziękuję za a odwiedziny. :D
krasna101

Post »

;:108 Reniu dziękuję, za odwiedziny i miłe słowa ;:180 To razem trzymamy kciuki aby ślimaki nie zjadły naszych kwiatków ;:215 Piwonie w tym roku też były słabsze niż w ubiegłych latach i szybko przekwitły a z ostatnich pączków został jeszcze taki bukiet ;
Obrazek

a na działce takie kwitnienia;
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek jastrzębiec

Obrazek Trzykrotka

Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek kwiatek Miechunki

Obrazek ciekawostka z jednego listka wychodzą 3 kwiatki

Obrazek powoli inne różyczki pokazują swoje kwiatki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek pnąca ma ich już mnóstwo

Obrazek

Obrazek

Obrazek
inne kwiatki
Obrazek Panstemon

Obrazek Szałwia

Obrazek Wielosił
Obrazek Akant

Obrazek Babtysja

Obrazek

Obrazek Jarzmianka

Obrazek następny Wiciokrzew swoje kwiatki pokazał na samej górze, że trudno je dojrzeć

Obrazek

Obrazek kwiatki małej sadzonki Ognika

Obrazek Czosnki,jedne przekwitają drugie zaczynają rozkwitać

Obrazek

Obrazek

Obrazek dzwonki
gałązka Jaśminu z moimi pieskami w tle
Obrazek

Obrazek

Obrazek Tojeść kropkowana się żółci

Obrazek

ObrazekPrzymiotno

Obrazek Ogromne liście Tarczownicy
i czas rozkwitania goździków brodatych

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11

Post »

Piękny, bujny ogród. ;:3
Ta róża pnąca wygląda niesamowicie, jej girlandy kwiatów prezentują się wspaniale na tle ciemnej zieleni.
U Ciebie piwonie jeszcze kwitną, u mnie już po piwoniach. Mogę jeszcze nasycić oczy u Ciebie pięknem ich kwiatów. :D
Nadal podoba mi się płyta OSB spatynowana nieco klimatem, zatopiona w bujnej zieleni ;:3

Pozdrawiam ciepło ;:196
krasna101

Post »

Malgosiu jeszcze dziś urwałam parę gałązek Piwonii do domu do bukietu. Najpóźniej zakwita i najbardziej trwała jest ta Piwonia blado-różowa. Bardzo mi się podobają jej kwiaty ; ;:167 Najgorzej,że zapomniałam jej nazwy :;230
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Te parę dni z deszczem /na szczęście u mnie w odpowiednich ilościach/ i mniej upału chyba pomogło roślinkom bo zaczęły szybciej rozkwitać i każdego dnia coś nowego się rozwija.

Na Tui Powojnik "Vyvyan Penell" zaczyna pokazywać swoje piękne kwiaty

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

żylistek "Strawberry Fields" też rozkwita

Obrazek trudno mi go uchwycić całego ale kwiatki ładnie się prezentują

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pierwsza Lilia Martagon zaczyna rozkwitać
Obrazek

Obrazek Redgersja kasztanolistna

Obrazek Firletka Chalcedońska

Obrazek dzika Róża "Rosa Canina" tak dziwnie rozkwita powoli pokazując kwiatek za kwiatkiem , jeden więdnie drugi pokazuje się
inne moje Różyczki też powolutku pokazują kwiatki

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Na nowej rabacie coraz bardziej Makowo
Obrazek
a tu taka ciekawostka

Obrazek tu Maczki w pełni rozkwitu w dzień

Obrazek a tu te same wieczorem pozamykane, przypominające wachlarze

Obrazek

Obrazek

Obrazek Tojeść rozesłana

Obrazek Bodziszki

Obrazek Czosnek w dwóch ujęciach

Obrazek
ogólne widoczki
Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zmęczony Bombel zasnął
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Weźże posypże ferramolem na te paskudne ślimaki. Pomaga. I to bardzo.

Piękne kwiatuszki… Chyba najbardziej urzekły mnie czerwone maczki z białą obwódką.

Pozdrawiam!
LOKI
krasna101

Post »

;:209 Loki dziękuję mi też podobają się te delikatne Maki z białą otoczką. Maków mi nie brakuje ponieważ z roku na rok coraz więcej się wysiewa na trawniku i tak je zostawiam. Jeśli chodzi o inwazję ślimaków u mnie to jest problem z pozbyciem się ich z działki. ;:223 Moja działka jest duża i większość działki to dzikie miejsca z wysokimi drzewami i z wysoką niekoszoną trawą. Tam ich pełno a po deszczu wędrują po całej działce. Chyba musiałabym zastosować bardzo duże ilości tego środka ;:173 Ale skorzystam z Twojej rady i przynajmniej w koło donic posypię ;:108

Teraz właśnie będą zdjęcia ogólne z działki.
Wczoraj tak przy niedzieli zrobiłam spacer z aparatem fotograficznym po różnych zakątkach działki bo ostatnio raczej skupiałam się na pracy przy rabatach. I muszę przyznać , że sama się zdziwiłam widząc zmiany jakie zauważyłam. Po prostu mam busz zieleni w koło siebie. ;:oj A jak się wprowadzałam to była pusta przestrzeń jedynie otoczona jeszcze nie dużymi drzewami w koło działki.
Centrum działki, naprzeciwko wejścia do domu od początku stanowiło plac zabaw dla wnuczków ., z różnymi sprzętami do zabaw, basenem i pustym miejscem do grania w piłkę i innych zabaw. Ale ja gdzie się dało tworzyłam nową rabatę,sadziłam różne sadzonki krzewów , drzew ...Już efekt widoczny bo i w tym miejscu jest teraz dużo zieleni i kolorów . Bardzo mnie to cieszy :tan :heja

miejsce przy stodole było odsłonięte teraz zasłaniają drzewa ozdobne
Obrazek
Obrazek widok na rabatę z Liliowcami i Trawami

Obrazek tę śliwkę Mirabelkę zastałam kupując działkę a teraz jest już ogromnych rozmiarów. Ale bardziej niż do jedzenia jej śliwek służy mi do zakrycia nieciekawego miejsca od strony sąsiadów.

Obrazek taki busz zieleni powstał w wyniku posadzenia krzewów pod Brzozami
Obrazek

Obrazek Jarzębina, Sumak , Leszczyna i w tle świerki od strony sąsiadów. jak się wprowadzałam były jeszcze takiej wielkości,że mogliśmy zaglądać do siebie
Obrazek z drugiej strony przy Jarzębinie żylistek

Obrazek widok na krzewy' Tawuła Pęcherznica , kalina
Obrazek Ogromne Brzozy
i inne fragmenty tej strony działki, patrzymy w stronę domu

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek z tego boku domu przez pergolę obok altany idziemy do sadu.

Obrazek choinkę sadziłam malutką . Teraz służy mi jako zasłona dla mego miejsca pracy.. Z tyłu za nią mam zrobiony duży stół na którym sieję i pikuję rośliny

Obrazek
Obrazek na tył domu przeniosłam byliny które za bardzo rozrosły mi się na rabatach jak Floksy, Bodziszek żałobny, wysoki Marcinek

Obrazek oczywiście zbieram deszczówkę a obok miejsce na umycie rąk po sadzeniu

Obrazek w sadzie też już busz, drzewa owocowe i krzewy porosły wysokie i pięknie owocują. To niskie zielone , to jest zaczynający rosnąc Topinabur

Obrazek wysokie Czereśnie

Obrazek młodziutka jabłoń Koszteli

Obrazek Topinabur i w tle krzak Goi a z boku widać gałązki Lipy

Obrazek tutaj zostawiony kawałek łaki który jest nie koszony i nie pielony gdzie też są sadzone nadwyżki bylin. Powstała dzika łąka

Obrazek brzeg działki od strony ulicy z prześwitem na działkę najbliższej sąsiadki i spacerującego mego pieska.
Idziemy dalej brzegiem działki od ulicy
Obrazek

Obrazek
Droga prowadząca w dwie strony do Sejn i w centrum Krasnopola. Najpierw była żwirówka z dziurami po ciężkim sprzęcie jak traktory, Kombajny itp....No i strasznie kurzyło na działkę po każdym przejeździe nawet samochodu osobowego . Od 4 lat już lepiej bo betonówkę zrobiono.
Obrazek Moje duże Klony
Obrazek drzewa z mojej działki Brzozy i świerki
Obrazek gdy ten świerk był mniejszy zawsze ubierałam go na święta Bożego narodzenia
wchodzimy na działkę
Obrazek skromna wioskowa brama którą już trzeba będzie wymienić
jesteśmy już na działce
Obrazek

teraz pójdziemy na moją dalszą część działki
Obrazek

Obrazek jesteśmy przy stawia i idziemy na górkę Staw jest obrośnięty Wierzbami. Czarnym Bzem i wszędzie pnie się chmiel.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek na brzegach rosną samosiejki drzew jak Jarzębiny, Czeremchy, Sosny

Obrazek już jesteśmy na górce

Obrazek pasie się konik sąsiada / zaznaczam za darmo robię tę przysługę/

Obrazek te świerki sadziłam sama. W koło działki obsadziłam nimi małymi . Ale zostało mi ich tylko parę bo rolnicy w koło obkaszali moją działkę i poniszczyli mi je ;:223

Obrazek a tak wygląda widok na moją działkę , że widać tylko czubek domu i zarośnięty Wierzbami staw.
Obrazek ten lasek już nie mój. a w koło pola uprawne
schodzimy na dół. Z drugiej strony stawu , miejsce starych drzew jak Klony, Buki i rozsiane drzewka Wiśni
Obrazek

Obrazek

Obrazek doszliśmy do miejsca ukrytego za altaną gdzie robimy ogniska i biesiady

Obrazek dalej jest i miejsce na wieszanie prania

Obrazek obok zarośniętej altany jest ziemianka

Obrazek

Obrazek
Teraz zrobię sama sobie brawa;:138 ;:63 bo tak na prawdę to sama to utrzymuję i dbam żeby było coraz piękniej ;:167

Wszystkim którzy odwiedzają mnie i mieli cierpliwość obejrzeć tę moją relację pięknie dziękuję ;:180 ;:196
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Bożenko przyłączam się i również głośno biję brawo ;:138 ;:196
Odbyłam wspaniałą wycieczkę po Twoich włościach. Masz tam istny raj na ziemi i to wszystko zasługa Twoich rąk. Włożyłaś tam wiele pracy, a efekt jest powalający ;:215
A skromnej, wioskowej bramy nie wymieniaj, bo obecna najlepiej pasuje do całej posiadłości ;:197
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”