Loki dziękuję mi też podobają się te delikatne Maki z białą otoczką. Maków mi nie brakuje ponieważ z roku na rok coraz więcej się wysiewa na trawniku i tak je zostawiam. Jeśli chodzi o inwazję ślimaków u mnie to jest problem z pozbyciem się ich z działki.

Moja działka jest duża i większość działki to dzikie miejsca z wysokimi drzewami i z wysoką niekoszoną trawą. Tam ich pełno a po deszczu wędrują po całej działce. Chyba musiałabym zastosować bardzo duże ilości tego środka

Ale skorzystam z Twojej rady i przynajmniej w koło donic posypię
Teraz właśnie będą zdjęcia ogólne z działki.
Wczoraj tak przy niedzieli zrobiłam spacer z aparatem fotograficznym po różnych zakątkach działki bo ostatnio raczej skupiałam się na pracy przy rabatach. I muszę przyznać , że sama się zdziwiłam widząc zmiany jakie zauważyłam. Po prostu mam busz zieleni w koło siebie.

A jak się wprowadzałam to była pusta przestrzeń jedynie otoczona jeszcze nie dużymi drzewami w koło działki.
Centrum działki, naprzeciwko wejścia do domu od początku stanowiło plac zabaw dla wnuczków ., z różnymi sprzętami do zabaw, basenem i pustym miejscem do grania w piłkę i innych zabaw. Ale ja gdzie się dało tworzyłam nową rabatę,sadziłam różne sadzonki krzewów , drzew ...Już efekt widoczny bo i w tym miejscu jest teraz dużo zieleni i kolorów . Bardzo mnie to cieszy
miejsce przy stodole było odsłonięte teraz zasłaniają drzewa ozdobne

widok na rabatę z Liliowcami i Trawami

tę śliwkę Mirabelkę zastałam kupując działkę a teraz jest już ogromnych rozmiarów. Ale bardziej niż do jedzenia jej śliwek służy mi do zakrycia nieciekawego miejsca od strony sąsiadów.

taki busz zieleni powstał w wyniku posadzenia krzewów pod Brzozami

Jarzębina, Sumak , Leszczyna i w tle świerki od strony sąsiadów. jak się wprowadzałam były jeszcze takiej wielkości,że mogliśmy zaglądać do siebie

z drugiej strony przy Jarzębinie żylistek

widok na krzewy' Tawuła Pęcherznica , kalina

Ogromne Brzozy
i inne fragmenty tej strony działki, patrzymy w stronę domu

z tego boku domu przez pergolę obok altany idziemy do sadu.

choinkę sadziłam malutką . Teraz służy mi jako zasłona dla mego miejsca pracy.. Z tyłu za nią mam zrobiony duży stół na którym sieję i pikuję rośliny

na tył domu przeniosłam byliny które za bardzo rozrosły mi się na rabatach jak Floksy, Bodziszek żałobny, wysoki Marcinek

oczywiście zbieram deszczówkę a obok miejsce na umycie rąk po sadzeniu

w sadzie też już busz, drzewa owocowe i krzewy porosły wysokie i pięknie owocują. To niskie zielone , to jest zaczynający rosnąc Topinabur

wysokie Czereśnie

młodziutka jabłoń Koszteli

Topinabur i w tle krzak Goi a z boku widać gałązki Lipy

tutaj zostawiony kawałek łaki który jest nie koszony i nie pielony gdzie też są sadzone nadwyżki bylin. Powstała dzika łąka

brzeg działki od strony ulicy z prześwitem na działkę najbliższej sąsiadki i spacerującego mego pieska.
Idziemy dalej brzegiem działki od ulicy

Droga prowadząca w dwie strony do Sejn i w centrum Krasnopola. Najpierw była żwirówka z dziurami po ciężkim sprzęcie jak traktory, Kombajny itp....No i strasznie kurzyło na działkę po każdym przejeździe nawet samochodu osobowego . Od 4 lat już lepiej bo betonówkę zrobiono.

Moje duże Klony

drzewa z mojej działki Brzozy i świerki

gdy ten świerk był mniejszy zawsze ubierałam go na święta Bożego narodzenia
wchodzimy na działkę

skromna wioskowa brama którą już trzeba będzie wymienić
jesteśmy już na działce
teraz pójdziemy na moją dalszą część działki

jesteśmy przy stawia i idziemy na górkę Staw jest obrośnięty Wierzbami. Czarnym Bzem i wszędzie pnie się chmiel.

na brzegach rosną samosiejki drzew jak Jarzębiny, Czeremchy, Sosny

już jesteśmy na górce

pasie się konik sąsiada / zaznaczam za darmo robię tę przysługę/

te świerki sadziłam sama. W koło działki obsadziłam nimi małymi . Ale zostało mi ich tylko parę bo rolnicy w koło obkaszali moją działkę i poniszczyli mi je

a tak wygląda widok na moją działkę , że widać tylko czubek domu i zarośnięty Wierzbami staw.

ten lasek już nie mój. a w koło pola uprawne
schodzimy na dół. Z drugiej strony stawu , miejsce starych drzew jak Klony, Buki i rozsiane drzewka Wiśni

doszliśmy do miejsca ukrytego za altaną gdzie robimy ogniska i biesiady

dalej jest i miejsce na wieszanie prania

obok zarośniętej altany jest ziemianka

Teraz zrobię sama sobie brawa;:138

bo tak na prawdę to sama to utrzymuję i dbam żeby było coraz piękniej
Wszystkim którzy odwiedzają mnie i mieli cierpliwość obejrzeć tę moją relację pięknie dziękuję