Krety i walka z nimi !
- buum
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2015, o 17:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Krety i walka z nimi !
Szymon, ropę wlewałeś do otworu które one poczyniły??? Dużo wlewałeś??? Pytam się bo u rodziców sporo kopców....
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A może kawałki szmaty nasączone ropą, na małą skalę może. Bo jednak na drodze , gdy rozleje się nieco paliwa, to zaraz straż to utylizuje, żeby nie nie zatruwać środowiska.
Gdy mi bardzo uciążliwie kret wnerwi, chociaż je toleruję, to mu w norę nieco wsypię basamidu i mam spokój, ucieka i nie powraca, a po basamidzie po kilkunastu dniach nie ma śladu, ropa zaś nie wiadomo, co się z nią potem dzieje.
Gdy mi bardzo uciążliwie kret wnerwi, chociaż je toleruję, to mu w norę nieco wsypię basamidu i mam spokój, ucieka i nie powraca, a po basamidzie po kilkunastu dniach nie ma śladu, ropa zaś nie wiadomo, co się z nią potem dzieje.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
- 200p
- Od: 25 mar 2016, o 14:54
Za zabicie kreta za pomocą pułapki grozi kara a jaką karę ponosi producent tych pułapek? Czy ktoś weryfikuje to co zostanie wyprodukowane i w jakim celu? To chyba jakieś nieporozumienie, skoro kret jest pod ochroną to dlaczego produkuje się pułapki na krety-przecież to zachęta do zabijania.
- ullak
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kret jest pod ochroną częściową. ? kret ? chronione są osobniki znajdujące się poza terenem ogrodów, upraw ogrodniczych, szkółek leśnych, trawiastych lotnisk, ziemnych konstrukcji hydrotechnicznych oraz obiektów sportowych?
Źródło: Dziennik Ustaw http://otop.org.pl/uploads/media/rzporz ... a_2014.pdf
Źródło: Dziennik Ustaw http://otop.org.pl/uploads/media/rzporz ... a_2014.pdf
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Mięso, które jesz, bierze się z Lidla i Biedronki? Kiedyś były to istoty żywe.buum pisze:wawo ja osobiście nie jestem zwolennikiem trucia istot żywych choć wiem że krety robią sporo szkód i to wkurza.... cieżki temat...
pozdrawiam, WW
- buum
- Kontakt:
Wawo racja 

- buum
- Kontakt:
Też ciekawy pomysł by nasączyć te szmaty .... powiedziałem rodzicom żeby tak zrobiliekopom pisze:A może kawałki szmaty nasączone ropą, na małą skalę może. Bo jednak na drodze , gdy rozleje się nieco paliwa, to zaraz straż to utylizuje, żeby nie nie zatruwać środowiska.

wawo pisze:Mięso, które jesz, bierze się z Lidla i Biedronki? Kiedyś były to istoty żywe.buum pisze:wawo ja osobiście nie jestem zwolennikiem trucia istot żywych choć wiem że krety robią sporo szkód i to wkurza.... cieżki temat...
Ok, ale kreta raczej nie zjadasz...reklamę usunięto. ekopom
Wiadomo, ogólnie ciężki temat....
-
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
Witam mam problem z kretami, gdyż już teraz ryją mi po ogrodzie
W tym roku nie miały praktycznie przerwy. W foliaku jest wszystko rozkopane, wszędzie kopce. Gdyby nie ryły mi w folii i w części "reprezentacyjnej" ogrodu, nic bym z tym nie robił, ale niestety wybrały tę część ogrodu
Macie jakiś 100% sposób, aby przynajmniej odstraszyć je?
Pozdrawiam

Pozdrawiam

-
- 200p
- Od: 5 cze 2013, o 14:22
Niestety nie jest to odstraszacz, ale na 100% działa pułapka pirotechniczna o nazwie Kretołap. W moim przypadku nic innego nie zdało egzaminu (np. zwykłe pułapki, koty, pies, sierść, odstraszacze zapachowe, dymne, dźwiękowe itp).
Też potwierdzam skuteczność. Walczyłem w ub. z kretem przy użyciu różnych dziwnych metod i w końcu odżałowałem i kupiłem Kretołap. Szast prast i było po sprawie.
Wg mnie jest to jedna z najskuteczniejszych metod chociaż zwolennicy pułapek mechanicznych mają inne zdanie.
Wg mnie jest to jedna z najskuteczniejszych metod chociaż zwolennicy pułapek mechanicznych mają inne zdanie.
To mój ogród jest dla mnie, a nie ja dla mojego ogrodu
W tym roku już 3:0 dla mnie. Do poprzedniej metody (Kretołap) dokładam karbid i widły.
Suche lato spowodowało migrację kretów z obszarów naturalnych do ogrodów gdzie gleba jest regularnie podlewana.
Suche lato spowodowało migrację kretów z obszarów naturalnych do ogrodów gdzie gleba jest regularnie podlewana.
To mój ogród jest dla mnie, a nie ja dla mojego ogrodu
-
- 500p
- Od: 30 sty 2007, o 13:07
- Kontakt:
Szkodniki w ogrodzie
A Twoje krety o tym wiedzą? Bo moje chyba nie wiedziały, że trzeba się baćanulab pisze:Od wielu lat mam łobodę czerwoną , nasiona
dostałam jako rośliny odstraszającej krety .

-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Re: Przedzimowy siew i sadzenie warzyw
Całkiem możliwe , że łobodę omijają , ale populacja nie maleje .