Aeracja,wertykulacja.(Odnowa - renowacja trawnika)
-
- 200p
- Od: 5 cze 2013, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Aeracja,wertykulacja.(Odnowa - renowacja trawnika)
Po zdjęciu widać, że koniecznie trzeba zrobić oprysk na dwuliścienne (np. Fernando, Starane, Mniszek itp), dosiewkę trawy, a z nawozem to nie wiem bo nie widzę tam wiele trawy, więc ciężko coś stwierdzić na tą chwilę, ale nie przesadzałbym w tym momencie z azotem (żadnej saletry itp), bo jednak za chwilę będzie lato i trawa się po prostu wypali. Jeśli chodzi o rodzaj trawy to ja jednak bym nie wybierał sportowej, która składa się głównie z życicy (rajgras angielski), a ta sobie słabo radzi z upałem i suszą. Ja od kilku lat sieję GRAMINEX GAZON (to nie jest reklama) i jestem bardzo zadowolony. U teścia też tą mieszankę posiali i efekt jest również bardzo zadowalający. Jak masz większy budżet to bierz droższe/lepsze, ale ja bym unikał mieszanek, które mają 60-90% życicy w składzie.
Czyli mogę jeszcze dosiać trawy tak?
Myślałem też o tych nasionach trawy - https://rolmarket.pl/product-pol-7798-- ... -5-kg.html
Myślałem też o tych nasionach trawy - https://rolmarket.pl/product-pol-7798-- ... -5-kg.html
-
- 200p
Skład jest ok, ale co to za mieszanka to nie jestem w stanie powiedzieć, bo nie ma podanych odmian. Jeśli chodzi o dosiewkę, to moim zdaniem siać trawę można praktycznie zawsze tylko nie zawsze są sprzyjające warunki na wschody nasion i późniejszą wegetację słabo zakorzenionej trawy w trakcie suszy.
Cześć wszystkim, poniżej opiszę wam swoją sytuację być może ktoś będzie wstanie mi pomóc
A więc trawnik jeżeli tak to można nazwać ma około 2 sezonów, w między czasie była kończąca się budowa, wykańczanie siebie i domu oraz wszystkego dookoła
Działka ma wymiary 30x70 = około 21 arów, w tym jakieś 10 arów to trawa.
1. Nasiona które były siane = https://allegro.pl/oferta/trawa-zageszc ... 1754650333
2. Nawóz = https://allegro.pl/oferta/yaramila-comp ... MTNmMTI%3D
3. Kosiarka = spalinowa z napędem.
Przez okres tych dwóch lat pomiędzy pracami domowy, było tylko koszenie trawy regularne nawożenie i podlewanie przy czym w tym roku nie było to tak pilnowane jak w ubiegłym. Żadnych oprysków ani nic z tych rzeczy nie było wykonywane.

Jakie pracę powinno się wykonać na wiosnę, oraz w jakiej kolejności Waszym zdaniem to najlepiej zrobić ?
Wstępnie myślałem o ścięciu, wertykulacji, wykonaniu oprysku, dosiewkach, nawożeniu oraz podlewaniu - tylko nie wiem czy w takiej kolejności...
Jednocześnie chciałem wspomnieć, iż nawożenie yaramila nie spełniło moich oczekiwań, efekt był góra na 2-3 tygodnie przy laniu wody prawie cały czas, później efektu brak... do tego koszty który nie były małe. Ostatnio słyszałem bardzo pochlebną opinię na temat tego nawozu : https://allegro.pl/oferta/nawoz-mistrzo ... 2082751541
Proszę o porady oraz jakiekolwiek sugestię z czym i w jaki sposób startować na wiosnę. Z góry dziękuje za każdą podpowiedź

A więc trawnik jeżeli tak to można nazwać ma około 2 sezonów, w między czasie była kończąca się budowa, wykańczanie siebie i domu oraz wszystkego dookoła

Działka ma wymiary 30x70 = około 21 arów, w tym jakieś 10 arów to trawa.
1. Nasiona które były siane = https://allegro.pl/oferta/trawa-zageszc ... 1754650333
2. Nawóz = https://allegro.pl/oferta/yaramila-comp ... MTNmMTI%3D
3. Kosiarka = spalinowa z napędem.
Przez okres tych dwóch lat pomiędzy pracami domowy, było tylko koszenie trawy regularne nawożenie i podlewanie przy czym w tym roku nie było to tak pilnowane jak w ubiegłym. Żadnych oprysków ani nic z tych rzeczy nie było wykonywane.

Jakie pracę powinno się wykonać na wiosnę, oraz w jakiej kolejności Waszym zdaniem to najlepiej zrobić ?

Wstępnie myślałem o ścięciu, wertykulacji, wykonaniu oprysku, dosiewkach, nawożeniu oraz podlewaniu - tylko nie wiem czy w takiej kolejności...
Jednocześnie chciałem wspomnieć, iż nawożenie yaramila nie spełniło moich oczekiwań, efekt był góra na 2-3 tygodnie przy laniu wody prawie cały czas, później efektu brak... do tego koszty który nie były małe. Ostatnio słyszałem bardzo pochlebną opinię na temat tego nawozu : https://allegro.pl/oferta/nawoz-mistrzo ... 2082751541
Proszę o porady oraz jakiekolwiek sugestię z czym i w jaki sposób startować na wiosnę. Z góry dziękuje za każdą podpowiedź

-
- 200p
Pomysł masz dobry, więc moja sugestia odnośnie kolejności prac:grinch pisze:Wstępnie myślałem o ścięciu, wertykulacji, wykonaniu oprysku, dosiewkach, nawożeniu oraz podlewaniu - tylko nie wiem czy w takiej kolejności..
- oprysk na dwuliścienne, bo jest tego sporo
- koszenie
- wertykulacja
- dosiewka
- piaskowanie
- nawóz
- podlewanie
- na wiosnę ponowny oprysk
A tak z innej beczki, masz suczkę czy tak nierówno nawóz był wysypany?
moje pierwsze pytanie dotyczy tego jakim preparatem wykonać oprysk ?leszeg pisze:Pomysł masz dobry, więc moja sugestia odnośnie kolejności prac:grinch pisze:Wstępnie myślałem o ścięciu, wertykulacji, wykonaniu oprysku, dosiewkach, nawożeniu oraz podlewaniu - tylko nie wiem czy w takiej kolejności..
- oprysk na dwuliścienne, bo jest tego sporo
- koszenie
- wertykulacja
- dosiewka
- piaskowanie
- nawóz
- podlewanie
- na wiosnę ponowny oprysk
A tak z innej beczki, masz suczkę czy tak nierówno nawóz był wysypany?
drugie pytanie dotyczy tego co wybrać jeżeli chodzi o nawóz ? ponieważ yaramila to jak dla mnie strata pieniędzy a afekt jest mizerny

trzecie dotyczy tego w którym momencie w przyszłym roku wykonać tą wertukulacje być może nawet z areeacją ?
jeśli chodzi o czwartą rzecz to chyba jeżeli chodzi o oprysk to w tym roku jest już za późno ?

-
- 200p
Dowolny oprysk na rośliny dwuliścienne (np. Fernando, Starane, Mniszek itp).grinch pisze:moje pierwsze pytanie dotyczy tego jakim preparatem wykonać oprysk
Należy zrobić badanie gleby by poprawnie odpowiedzieć na Twoje pytanie. Na pewno nie ma sensu wrzucać dużo azotu na zimę, ale to tyle co mogę powiedzieć na tą chwilę.grinch pisze: drugie pytanie dotyczy tego co wybrać jeżeli chodzi o nawóz ? ponieważ yaramila to jak dla mnie strata pieniędzy a afekt jest mizerny![]()
Wertykulację można robić teraz. Aerację (tylko i wyłącznie prawdziwym spalinowym aeratorem, patrz niżej na filmik na yt) można robić praktycznie przez cały rok jeśli nie ma przymrozków. Po aeracji obowiązkowa jest dosiewka i piaskowanie.grinch pisze: trzecie dotyczy tego w którym momencie w przyszłym roku wykonać tą wertykulację być może nawet z areeacją ?
https://youtu.be/V4MKDGbGouM?t=67
Zdecydowanie nie jest jeszcze za późno. Jeśli temperatura jest powyżej 10 stopni i nie pada to można śmiało robić oprysk. Ja robiłem wczorajgrinch pisze: jeśli chodzi o czwartą rzecz to chyba jeżeli chodzi o oprysk to w tym roku jest już za późno ?

Nie tylko nie ma sensu dawać na trawnik azotu na zimę ale wręcz nie wolno. Na tym azocie, którego trawnik oczywiście ani w części w tym roku nie skonsumuje, w styczniu-lutym pięknie zakwitnie pleśń śniegowa i wykończy ten trawnik ostatecznie. Na wiosnę będziesz mógł wtedy zakładać trawnik od nowa. Nawozy jesienne (z obniżoną zawartością azotu) daje się najpóźniej do końca września.leszeg pisze:Na pewno nie ma sensu wrzucać dużo azotu na zimę, ale to tyle co mogę powiedzieć na tą chwilę.grinch pisze: drugie pytanie dotyczy tego co wybrać jeżeli chodzi o nawóz ? ponieważ yaramila to jak dla mnie strata pieniędzy a afekt jest mizerny![]()
Na pielęgnację trawnika będzie czas wczesną wiosną. Teraz należy dać mu święty spokój z opryskami, nawozami i innymi cudawiankami. Za chwilę będą przymrozki i koniec sezonu.
To mój ogród jest dla mnie, a nie ja dla mojego ogrodu
-
- 200p
To chyba tak będzie u ciebie. Mój sezon koszenia trwa najczęściej do połowy jesieni lub nawet później. Wszystko zależy od temperatury. Oprysk wykonany tydzień temu bardzo ładnie u mnie zadziałał, więc nie zgadzam się, że jest już za późno na takie zabiegi. A tak z innej beczki to u nas ponad 25 stopni dzisiaj było, więc prawie latovitoldo pisze: Na pielęgnację trawnika będzie czas wczesną wiosną. Teraz należy dać mu święty spokój z opryskami, nawozami i innymi cudawiankami. Za chwilę będą przymrozki i koniec sezonu.

Apropos nawożenia azotem w październiku, ciepłej jesieni, i tyle w temacie.
https://twojogrodek.pl/Plesn-sniegowa-j ... jej-pozbycCzynnikami sprzyjającymi rozwijaniu się pleśni śniegowej są: przenawożenie jesienne nawozami zawierającymi azot, pozostawienie na zimę nieskoszonej trawy, pozostawienie na trawniku opadłych liści i resztek roślinnych. Rozwijaniu się patogenów sprzyja długa i ciepła jesień. Infekcja rozwija się powoli i niezauważalnie.
To mój ogród jest dla mnie, a nie ja dla mojego ogrodu
-
- 200p
Oby tylko ten śnieg się pojawił tej zimy, bo jak nie będzie śniegu to chyba pleśni też nie będzie. Ja nie pamiętam już kiedy ostatnio śnieg zalegał dłużej niż kilka dni, no ale może tak jest tylko na dolnym śląsku.
"Place obumarłej trawy najczęściej odkrywamy dopiero wiosną, gdy śnieg stopnieje."
"Place obumarłej trawy najczęściej odkrywamy dopiero wiosną, gdy śnieg stopnieje."
leszeg pisze:Dowolny oprysk na rośliny dwuliścienne (np. Fernando, Starane, Mniszek itp).grinch pisze:moje pierwsze pytanie dotyczy tego jakim preparatem wykonać opryskNależy zrobić badanie gleby by poprawnie odpowiedzieć na Twoje pytanie. Na pewno nie ma sensu wrzucać dużo azotu na zimę, ale to tyle co mogę powiedzieć na tą chwilę.grinch pisze: drugie pytanie dotyczy tego co wybrać jeżeli chodzi o nawóz ? ponieważ yaramila to jak dla mnie strata pieniędzy a afekt jest mizerny
Wertykulację można robić teraz. Aerację (tylko i wyłącznie prawdziwym spalinowym aeratorem, patrz niżej na filmik na yt) można robić praktycznie przez cały rok jeśli nie ma przymrozków. Po aeracji obowiązkowa jest dosiewka i piaskowanie.grinch pisze: trzecie dotyczy tego w którym momencie w przyszłym roku wykonać tą wertykulację być może nawet z areeacją ?
https://youtu.be/V4MKDGbGouM?t=67
Zdecydowanie nie jest jeszcze za późno. Jeśli temperatura jest powyżej 10 stopni i nie pada to można śmiało robić oprysk. Ja robiłem wczorajgrinch pisze: jeśli chodzi o czwartą rzecz to chyba jeżeli chodzi o oprysk to w tym roku jest już za późno ?
jestem wdzięczny za każdą radę i podpowiedźvitoldo pisze:Nie tylko nie ma sensu dawać na trawnik azotu na zimę ale wręcz nie wolno. Na tym azocie, którego trawnik oczywiście ani w części w tym roku nie skonsumuje, w styczniu-lutym pięknie zakwitnie pleśń śniegowa i wykończy ten trawnik ostatecznie. Na wiosnę będziesz mógł wtedy zakładać trawnik od nowa. Nawozy jesienne (z obniżoną zawartością azotu) daje się najpóźniej do końca września.leszeg pisze:Na pewno nie ma sensu wrzucać dużo azotu na zimę, ale to tyle co mogę powiedzieć na tą chwilę.grinch pisze: drugie pytanie dotyczy tego co wybrać jeżeli chodzi o nawóz ? ponieważ yaramila to jak dla mnie strata pieniędzy a afekt jest mizerny![]()
Na pielęgnację trawnika będzie czas wczesną wiosną. Teraz należy dać mu święty spokój z opryskami, nawozami i innymi cudawiankami. Za chwilę będą przymrozki i koniec sezonu.

na wiosnę zaczynam z nim działać, kilka postów wcześniej napisałem jakie mam plany - czy ktoś jeszcze by coś do tego dorzucił ?

ktoś mnie zapytał również czy mam suczkę, a owszem mam jest to buldożek francuski

-
- 200p
Ja pytałem o suczkę, bo plamy na trawniku sugerowały, że maszgrinch pisze: ktoś mnie zapytał również czy mam suczkę, a owszem mam jest to buldożek francuskiPS: czy oprysk na trawę nie zaszkodzi mojemu sierściuchowi ?

Wertykulacja trawnika po zimie
Witam, czy mogę jutro zrobić wertykulacja po zimie , zapowiadają 18st a pojutrze 19st. Później ma być ochłodzenie i w nocy około minus 2 . Czy coś się stanie jak zrobię?
1. Koszenie, wertykulacja, nawożenie i wyrównanie ziemia specjalna pod trawniki.
1. Koszenie, wertykulacja, nawożenie i wyrównanie ziemia specjalna pod trawniki.