Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 8276
Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Borne Sulinowo

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

grazynarosa22 pisze:zalewę zrobić....wiecie jak ...i zalac nią ogórki
pasteryzowac 10 min. ale mnie się pomarszczyły i następną turę pasteryzowałam 5 min.
Właśnie mam pytanie... Moje korniszony po pasteryzacji są pomarszczone i nie są jędrne. Jaki jest tego powód. Już w ubiegłym roku takie mi się zrobiły.... Kiedyś zawsze wszystko było ok...
Czy trzeba skrócić czas pasteryzacji? zawsze czekałam aż się zagotują i wyłączałam. może nie trzeba czekać do zagotowania?
11krzych

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Jak coś się gotuje, to mięknie i się marszczy. Być może trzeba bardzo ściśle przestrzegać temperatur i czasów pasteryzacji. Może jakiś technolog żywności się odezwie.
Spróbuj zrobić bez pasteryzacji. Ogórki kiszone, ogórki w occie i kapustę kiszoną robię od lat bez pasteryzacji. Nawet słoików nie sparzam, tylko dokładnie myję w zmywarce (65 st.). Woda do zalewy - kranówa nieprzegotowana.
Daję Ci dwa lata gwarancji, przy przechowywaniu w piwnicy w bloku (bo dłużej nigdy nie trzymałem).
Awatar użytkownika
Plumi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 971
Od: 20 cze 2011, o 14:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: regiony tarnowskie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

U nas"od wieków"do kiszenia ogórków dawało się zimną wodę ze studni i były pycha,ale po powodzi woda się trochę zmieniła i używam kranówki,niestety muszę ją przegotowywać,bo na surowej wychodzą jakieś dziwne.
Nigdy nie pasteryzowałam kiszeniaków tylko te z musztardą.
Kwiaty to resztki Raju.
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 5117
Od: 22 lip 2011, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

aguskac pisze:
grazynarosa22 pisze:zalewę zrobić....wiecie jak ...i zalac nią ogórki
pasteryzowac 10 min. ale mnie się pomarszczyły i następną turę pasteryzowałam 5 min.
Właśnie mam pytanie... Moje korniszony po pasteryzacji są pomarszczone i nie są jędrne. Jaki jest tego powód. Już w ubiegłym roku takie mi się zrobiły.... Kiedyś zawsze wszystko było ok...
Czy trzeba skrócić czas pasteryzacji? zawsze czekałam aż się zagotują i wyłączałam. może nie trzeba czekać do zagotowania?

Moja 90letnia Babcia nauczyła mnie, że korniszony zanim będę gotować to zostawić niezakręcone słoiczki do następnego dnia. Oczywiście przykryć np. lnianą ściereczką, aby coś lotnego nie wpadło
Gotuję 5-7 minut. Wyjąć, odwrócić do góry dnem przykryć.
Stosując się do rady nigdy nie miałam pomarszczonych korniszonów
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1411
Od: 31 gru 2010, o 23:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Lubelskie. Wola Uhruska

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Ja ogórki konserwowe nie pasteryzuje. Po włożeniu ogorasów i wszystkich niezbędnych składników do słoików, zalewam na 5 - 10 min. wrzątkiem. Po tym czasie, przytrzymując pokrzywką słoik wylewam wode, zalewam gorącą zalewą, zakręcam, przewracam ...i gitara. nigdy nie są pomarszczone ;:137
Materka
50p
50p
Posty: 51
Od: 18 sty 2011, o 22:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: woj. podkarpackie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Ogórki korniszony pasteryzuję dokładnie 5 min., pilnuję, aby nie było dłużej (słoik 0,9 l).
dalekiport
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1136
Od: 14 gru 2010, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gdynia / Nowe Polaszki
Kontakt:

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Proszę o sprawdzony sposób na ogórki konserwowe,chodzi o dokładną ilość wody,octu i pozostałych przypraw ,mogą by też wariacje na 'temat', ale przez was już wypróbowane :wink: ....
ursa
200p
200p
Posty: 347
Od: 30 paź 2007, o 18:46
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: podkarpacie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Lidek , zainteresowł mnie przepis na mieloną jarzynkę. Proszę , podaj więcej szczegółw, ile soli, jakie warzywa.

_______________________
Pozdrawiam Ulka
Pozdrawiam cieplutko. Ulka
lidek
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Posty: 19
Od: 6 maja 2010, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Wysoka k. Rabki w. małopolskie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

podaję 137. Przepis na jarzynkę

1 kg marchwi
1 kg pietruszki
1 kg kalafiorów
1/2 kg kapusty włoskiej
1/2kg pomidorów
1/2 kg selerów
1/2 kg porów
1/2 kg cebuli
garść natki pietruszki i selera
Całość zmielić dodać 1kg soli, włożyć do słoików, zawiązać pergaminem lub folią i zakręcić (najlepiej plastikowymi nakrętkami).

Ja dodaję jeszcze koperek. Dość dużo bo bardzo lubię.
A część robię z lubczykiem i kalarepą ale bez pomidorów i kalafiora taka wersja do rosołu.
W zasadzie można dodawać co kto lubi. Tylko z umiarem aby nie zdominowało smaku. W tym roku zrobię jeszcze część z ziołami. Zobaczymy.

W tamtym roku zrobiłam trochę tak na spróbowanie z czosnkiem - tak do mięs, gulaszu itp. I warto. Bo u mnie jakoś zawsze brakuje czosnku w domu :)
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 13420
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wrocław

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Wczoraj zrobiłam powidła śliwkowe z tego przepisu bez mieszania i wyszły po prostu przepyszne :P
Szczerze polecam, roboty mało a garnek czyściutki.
ursa
200p
200p
Posty: 347
Od: 30 paź 2007, o 18:46
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: podkarpacie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Ja według przepisu na powidła śliwkowe, robię też jabłka. Super, mało cukru, szybko się smażą, no i się nie psują.
-----------------------------------
Pozdrawiam Ulka.
Pozdrawiam cieplutko. Ulka
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 6148
Od: 13 maja 2007, o 00:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Rodusik pisze:ja ostatni raz robię już nalewkę z mięty ( jeszcze jest ładna i zielona)

Ciekawe ... a czy mogę prosić o przepis ?
Chętnie też bym zrobiła :)
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
x-U-ie
---
Posty: 2773
Od: 23 cze 2009, o 16:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Comcia pisze:Wczoraj zrobiłam powidła śliwkowe z tego przepisu bez mieszania i wyszły po prostu przepyszne :P
Szczerze polecam, roboty mało a garnek czyściutki.
A te powidła to jak się robi??
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 5076
Od: 2 gru 2008, o 12:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Wrocław

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 6148
Od: 13 maja 2007, o 00:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Dziewczyny - czy do tej nutelli ze śliwek mogą być duże żółte śliwki ?
Takie dostałam wczoraj i właśnie przetwarzam.
Nigdy nie robiłam tej nutelii .....
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”