Kawałek zielonego marzenia

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Kasik_38
500p
500p
Od: 4 paź 2011, o 23:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kawałek zielonego marzenia

Post »

zaczęłam przygotowywać miejsce na kolejne różyczki, które już czekają na posadzenie (dzisiaj przyjechały ze mną na działkę):

2 Briosy
2 Cinco de Mayo
2 Hanabi
2 Outa the Blue
4 Alba Maidiland
2 Fairy Dance i
Jubile du Prince de Monako

Obrazek

Nie udało mi się niestety dzisiaj, bo zaczęło lać tak bardzo, że wsadziłam tylko poziomki, które kupiłam wczoraj - 4 sztuki, kilka bratków i opisałam byliny, które też czekają na wsadzenie, ale stoją już na działce z opisanymi znacznikami, więc tylko znaleźć im odpowiednie miejsce i myk do ziemi. Wsadziłam też na zielniczek magi i tymianek, które rozdzieliłam, bo połowę wzięłam sobie do domku na balkonik.

Obrazek

Zrobiłam dzisiaj też dokładny przegląd i wygląda na to, że na razie wszytkie clematisy żyją. Obfociłam tylko dwa:
Akaishi, mało nie wypieliłam z chwastami, takie maleństwo

Obrazek

Maksymilian Kolbe
Obrazek

Obrazek

Nawet odkryłam pąki na kiwi ;:138

Obrazek

Fasola też już wsadzona wzdłuż prawie całego ogrodzenia dzięki rodzicom, którzy dzisiaj uparli się, że całą namoczoną posadzą. Tata kopał, mamcia wsadzała, a potem opielili połowę truskawek - kochani są na prawdę. Tata oczywiście oczyścił swoje borówki - jakoś się utarło, że w borówki to on idzie :;230

Obrazek

jutro odpoczywamy i świętujemy rodzinnie poprawiny, chociaż przyznam, że poleciałabym na działkę kończyć co jeszcze nie zrobione

jeszcze kilka na dobranoc:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Kasia {Nie pytaj świata dokąd zmierza, bo nie daj Boże Ci odpowie[...]Co ma przeminąć, to przeminie. A co ma zranić do krwi zrani [...]}
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Flammentanz potrafi osiągnąć niezłe rozmiary, przemyśl dobrze gdzie ją posadzić.
Bardzo lubię tą różę za niezwykle obfite kwitnienie.

Popracowałaś w ogrodzie a i pomoc dostałaś, co jest raczej nieczęstym zjawiskiem.
Mnie też czasem zdarzało się wiosną "wypielić" nie tylko chwasty. :)
Uwielbiam wielkie kępy prymulek, całe ich poletka, widok jest niesamowity jak zaczynają kwitnienie.
Awatar użytkownika
Kasik_38
500p
500p

Post »

Mariolko pomysł na Flammentanz mam, ale problem jest z podporą. Strasznie chciałabym ją mieć przy wjeździe

Obrazek

Muszę tylko zastanowić się jaką dać jej podporę, żeby wkomponować ją w te dwa słupy, które przy okazji zasłoniłabym od dołu trochę.

Moi rodzice bardzo mi pomagają, chociaż za każdym razem krzyczę na nich, że mają odpoczywać. Ale wiem, że są szczęśliwi, bo kiedyś mieli jakąś maleńką działeczkę, z tych pracowniczych, co ciągle włamania i kradzieże. Napracowali się tam co roku, a nie wiele mieli. Tutaj wieczorem mój tata godzinami siedzi na ganku w lato, kiedy nocujemy i patrzy w gwiazdy. Wiem, że spełniłam po części też ich marzenia.

Ja chwasty tak pielę, że wczoraj szukałam mięty, którą w zeszłym roku wypieliłam tak dokładnie, że nawet tyci się nie uchowało. Tym razem wyrywam tylko mlecze i to co na pewno wiem, że chwast. Resztę zostawiam do identyfikacji.

Prymulkami mogę się już dzielić. Masz rację, że wyglądają cudnie w takich kępach i na szczęście szybko się rozrastają. Byłam miło zaskoczona jak zobaczyłam takie dwie ogromne różowe kępy. ;:138
Pozdrawiam, Kasia {Nie pytaj świata dokąd zmierza, bo nie daj Boże Ci odpowie[...]Co ma przeminąć, to przeminie. A co ma zranić do krwi zrani [...]}
Awatar użytkownika
Kasik_38
500p
500p

Post »

Jestem wykończona, a kręgosłup pęka mi w każdym kawałku. Ale skończyłam różaną rabatę. Zostały mi tylko dwie róże, które pójdą przed bramę wjazdową, a raczej wyjazdową (bo po stronie działki), ale robiło się już ciemno, a musiałam jeszcze wsadzić kupione po drodze pory i selery ;:224 Strasznie te dni krótkie są. Jutro jadę z samego rana, bo mogę tylko do 14:00 pracować i muszę wracać do Warszawy, więc chociaż od 9:00 5 godzin może się uda coś ;:224 porobić, bo jeszcze tyle rzeczy do zrobienia zostało.

Najgorsze jest to usuwanie darni z trawnika. Już po pierwszej połowie miałam dosyć i ponieważ M zaproponował pomoc przy kopaniu, przyjęłam bacznie patrząc na ręce. On najchętniej przewróciłby wszystko do góry nogami i już ;:124 ;:223

Obrazek

Obrazek

Janowiec lidyjski i krzewuszka mają towarzystwo :heja

Obrazek

Obrazek

I jeszcze kilka dzisiejszych:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

nawet jak przekwitają wyglądają uroczo:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Kasik_38
500p
500p

Post »

Dzisiaj była, piękna pogoda. Mogło być tak cały weekend majowy. Ale chociaż jeden dzień poczułam jakby było już lato - krótkie spodenki i spalone na raka plecy... :;230 Od 9:00 do 15:00 non stop z motyką i cieszę się, że tak dużo udało mi się zrobić

Obrazek

opielilam do końca skalniak i powsadzałam nowe roślinki, między innymi, miodunkę, penstemon czerwony, omieg, a z tyłu poszły jeżówki

Obrazek

Obrazekch

już nie wsadzę żadnej nowej roślinki bez znacznika. Dzisiaj dzięki nim uratowałam co najmniej dwie roślinki, których bym nie zauważyła, znalazłam też tulipany, które nie wyszły

nie wiem co to jest, ale poszło trochę wyżej, bo urosło większe niż roślinki z przodu. Nie wsadziłam znacznika ;:124

Obrazek

druga rabatka różana też dzisiaj doczekała się oczyszczenia. Róże odkopane z kopczyków (dopiero teraz :oops: ) i dostały nawóz

Obrazek

Pod żurawką mrowisko czerwonych, ale na razie nie ruszam, bo nie były agresywne. W zeszłym roku mieliśmy porozumienie: one nie gryzą, ja nie tępię ;:306

Obrazek

Begonie doczekały się swojego miejsca obok trawek i wrzosów, ta rabatka jest mało kolorowa, więc trochę ją ożywią.

Obrazek

Nowa różanka wczoraj kończona - dzisiaj za dnia:

Obrazek

Obrazek

a tutaj się zastanawiam czy miejsce na różę, czy wsadzić hortensję. Choruję na Anabell. Ale z tyłu będą na jesieni peonie, więc nie wiem czy hortensja będzie pasowała do nich

Obrazek

barwinek mnie zachwyca w tym roku, takiego obfitego kwitnienia nie miałam jeszcze, a niczym go nie podlewałam

Obrazek

Westerland z bratkami

Obrazek

Pomidorki ładnie odżyły, bo martwiłam się, że są takie klapnięte. Do wczorajszego selera dzisiaj dosiałam sałatę pomiędzy krzaczki

Obrazek

Rodzice uparli się, że skończą pielić truskawki, a ja opieliłam część warzywną i posiałam już część warzyw: brokuł, koper, buraki, marchew, rzodkiewkę, fasolkę karłową. Oczyściłam też ziółka:

Obrazek

Obrazek

Tych tulipanków chyba już nie zobaczę, bo na działce będę dopiero za dwa tygodnie. No chyba, że chłopaki zrobią mi zdjęcia, jak im się będzie chciało w sobotę

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tych ślicznotek już też nie będzie

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Witaj Kasiu:)

Dużo się dzieje u Ciebie,sporo zrobiłaś,powstają piękne rabaty,różyczek sporo posadziłaś ;:108
Czytam,że Twoi rodzice chętni do pomocy,u mnie z kolei moja mama pieści swój warzywnik,chodzi,podlewa,pieli...to jej radość:)
W tym roku po raz pierwszy zrezygnowała z pomidorów,mówi,że ciągle jakaś zaraza na nie wchodzi ;:124
Szkoda,bo lubię zjeść pomidorka z krzaczka ;:224
Powojniki u mnie też wylazły,wszystko wychodzi ,ale to radocha nie? ;:65
Ja mam posadzoną hortensję koło piwonii i w niczym to nie przeszkadza:)

Miłego dnia ;:3
Awatar użytkownika
Kasik_38
500p
500p

Post »

Aniu moich rodziców muszę na siłę wyganiać z grządek. Tak bardzo cieszą się jak wszystko rośnie i cały czas wspominają swoją działkę, którą kiedyś mieli, a z której nic oprócz bąbli na rękach nie mieli. Najgorzej jest na wiosnę, bo rzucają się na robotę, a potem cierpią. Generalnie raczej staram się dawać im w ręce Matiego, to wtedy wiem, że dziecko zajęte i ma opiekę, a ja mogę skupić się na pracy. Przyznam jednak, że gdyby nie oni, to tyle rzeczy miałabym jeszcze nie zrobione ;:215
Cudownie jest mieć takie wsparcie, prawda??

No to chyba przekonałaś mnie do hortensji. Koniecznie muszę poszukać Anabell. Zachorowałam na nią, a na tą rabatę będzie pasowała, bo po prawej będzie miała ciemny róż, z tyłu będą piwonie ciemne i z lewej białe i różowe róże. Powinno być pięknie :lol: Limelight i Pinky-Winky ładnie mi się przyjęły i przezimowały, więc teraz kolejną wsadzę.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ale się napracowałaś.
Ale od razu widać efekt. To lubię najbardziej. Nie ma nic, a tu powstaje nowa rabata.
Popieram pomysł posadzenia hortensji.
Wiesz, że ja nie sadzę podwójnie roślin, bo mi szkoda miejsca, ale mam 2 Anabelki i 2 Lime Light.
Z róz tylko Mary rose zasłuzyła na bliźniaka.
Czekam czy mi w tym roku Anabelki zakwitną, bo to ich debiut u mnie
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Kasiu masz rację,że gdyby nie moja mama to nie wiem,czy dałabym radę...jak są małe dzieci to wiadomo,że mamy codziennie dużo obowiązków,na emeryturze to dopiero luz :uszy
Na hortensje trzeba mieć wolne miejsce,ja mam kilka ,Annabelle tez mi się marzy,ale na razie nie mogę jej posadzić,może kiedyś jak zwolni się miejsce :uszy
Obydwie hortensje,które wymieniłaś posiada, i spisuję się bardzo dobrze ;:108
Oj jaka jestem ciekawa tegorocznych różyczek ;:65
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kasiu, Anabelle jest wielka, więc oblicz sobie, czy ci nie zagłuszy sąsiednich roslin. Poza tym ona podobno ma rozłogi. Ja mam ją dopiero drugi rok, ale muszę już przesadzić gdzie indziej wszystko, co obok niej rosło, bo zagłuszyła.
Awatar użytkownika
Kasik_38
500p
500p

Post »

Gosiu bardzo Ci dziękuję ;:196 Moja mama jak zobaczyła efekt stwierdziła, że świetnie się wpasowałam z szerokością z rabatą przy domu, chociaż wcale nie myślałam o tym. Tak jakoś wyszło. Wiesz, jak bardzo oszalałam na punkcie róż. Pomimo tego, że też obiecywałam sobie, że nie będę kupowała po kilka sztuk, tą rabatę wymyśliłam sobie bardziej stonowaną i z większymi grupami kolorów. Mam nadzieję, że ładnie to będzie wyglądało na tle przyszłych piwonii i z Anabelką, którą właśnie tam chcę posadzić. Ja jeszcze sporo miejsca mam do nasadzeń, więc mogę poszaleć :tan
Hortensji chciałabym mieć kilka. Na razie te trzy niech się porządnie przyjmą, a w przyszłym roku pomyślę o następnych :heja Będę u Ciebie na pewno podglądała Twoje ;:224
Zachorowałam również przez Ciebie ;:306 na berberysy i od razu sobie zakupiłam. Nie wiem czy to normalne, ale jak wyciągałam z kartonu od razu kulki się sypały:

Obrazek

Aniu super, że mamy takie kochane MAMY ;:167 ;:138 Ja dlatego dla swojej co roku sieję maciejkę i frezje. W tym roku już cebule w ziemi, a w przyszły weekend będę dosadzała kolejne kolory. Dla taty peonie. A co tam.... życie jest tak krótkie, a my przecież mamy śpieszyć się kochać ludzi, prawda?
Będę podglądała Twoje hortensje, bo tak na nie zachorowałam, że chciałabym mieć większość, a niestety nie da się.
Co do różyczek, to ja również ciekawa jestem tego roku.

Cieszy mnie metamofroza mojego ogródka. Z roku na rok mam coraz więcej roślin i coraz więcej radości z nich. W tym roku liczę na to, że róże będą jeszcze piękniejsze. Zwłaszcza ciekawa jestem wyglądu nowej rabaty.
Zobaczymy....

Wandziu wiem, że rośnie do 1,5 m i to byłoby ok. Wydaje mi się, że pomiędzy różami też zostawiłam sporo miejsca na nią. A jak rośnie w takim razie w szerz??? Ile powinna mieć miejsca, żeby, było ok? Zwrócę na to uwagę. Mogę ją posadzić lekko z tyłu, gdzie będą peonie, a peonię jedną dam w wolną przestrzeń między różami i wtedy powinno być ok. ;:3
Awatar użytkownika
Kasik_38
500p
500p

Post »

Właśnie przeczytałam co napisałam... ;:306: "Cieszy mnie metamofroza mojego ogródka" ;:306 :;230 ;:306 Tak to jest jak w pracy na szybko się pisze...

Za oknem pięknie i chciałoby się lecieć na działeczkę. A tu weekend na uczelni ;:145 W niedzielę chyba nie wytrzymam i skoczę na chwilę zobaczyć co tam słychać. Tym bardziej, że kolejne roślinki czekają do wsadzenia na balkonie:

Obrazek

Zachwycałam się u Ali, a zapomniałam, że przecież kupiłam i wsadziłam białe i czerwone ;:223 liatry. Ale jak zwykle pomieszałam kolory, więc będę najwyżej przesadzać na jesieni

Obrazek

Kolejna dostawa przyszła przedwczoraj. Oprócz sasanek: hibiskus "Sultry Kiss", gęsiówka alpejska, rozchodnik wielki, firletka alpejska "Lara", dwie rozplenice japońskie, mikołajek płaskolistny no i wspomniany berberys.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
asia2
1000p
1000p
Od: 2 maja 2006, o 19:11

Post »

Witaj Pracowita Dziewczyno! :wit
Dzieje się, oj dzieje u Ciebie. Jestem pełna podziwu ;:224 . Piękna różanka się szykuje. Cinco de Mayo też mam od ubiegłego roku i nie mogę się doczekać kwitnienia. Kolor tej róży jest niesamowity.
Anabelka rzeczywiście rozrasta się wszerz. Co roku wyrywam odrosty boczne, bo inaczej zajęłaby całą rabatę.
Awatar użytkownika
Kasik_38
500p
500p

Post »

Asiu dziękuję Ci bardzo ;:196 Gdyby ktoś jeszcze trzy lata temu powiedział mi, że będę miała takiego fisia w życiu bym nie uwierzyła ;:306 Dzisiaj chora jestem, gdy nie mogę pojechać na działkę. Ale cieszę się, że deszcz trochę pada, to podleje porządnie podczas mojej nieobecności roślinki.

Asiu, nie mam czasu za bardzo teraz na odwiedzanie Waszych ogrodów, ale na pewno do Ciebie zajrzę chociaż na chwilę. :wit W lato będziemy oglądać swoje Cinco. Mam nadzieję, że posadzone po dwie dadzą ładny efekt.

Jesteś już którąś z kolei osobą, która pisze o Anabell, że jest taka "ekspansywna". Już sama nie wiem teraz czy sadzić ją w te róże. Szkoda by mi było uszkadzać przy takich odrostach krzaków róż. ;:131
Awatar użytkownika
Kasik_38
500p
500p

Post »

Balkonik kwitnie w pełnej okazałości. Jeszcze zostały dwie wielkie donice na zewnątrz balkonu i jedna wielka w środku. Ale na razie cosik w jednej rośnie z zeszłorocznych, a w dwóch pozostałych m posadził arbuzy. Jak zwykle bez uzgodnienia, więc na razie nie tykam. Ale jest tak:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Goździki już się rozwinęły i pięknie pachną

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”