Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.4
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.4
Asiu, Whangaparaoa Crown jest wg mnie doskonała na zupę i na surowo. Najlepiej jest samemu dobrać sobie potrawy, które będą smakować z daną odmianą. Ja lubię wszystkie dynie o bogatym smaku pieczone z przyprawami, nawet jeśli są słodkawe. Mój mąż słodkich nie toleruje na słono. Melonette Jaspee de Vendee - bardzo dobra na surowo, a sok z sokowirówki jest z niej pyszny, melonowy, aromatyczny. robiłam taki w marcu, bardzo nam smakował.
Moniko, na tym zdjęciu widać różnicę, ale: Uchiki Kuri wyrosło małe. Ta odmiana może dawać owoce zdecydowanie większe, takie do prawie 2,5, nawet 3 kg, różnie jest też z wybarwieniem. Generalnie Uchiki Kuri powinno być ciemne, jak u Ciebie, ale bywają owoce słabiej wybarwione. Justynkę F1 masz o bardzo delikatnym kolorze skórki, te owoce, które ja miałam, były w zdecydowanie mocniejszym odcieniu. Ciekawe, czy ktoś jeszcze miał Justynkę F1, może te owoce, które ja miałam, to była jakaś mieszanka? Na pewno nie były tak jasne jak u Ciebie i wg mnie były podobne do Uchiki Kuri.
Moniko, na tym zdjęciu widać różnicę, ale: Uchiki Kuri wyrosło małe. Ta odmiana może dawać owoce zdecydowanie większe, takie do prawie 2,5, nawet 3 kg, różnie jest też z wybarwieniem. Generalnie Uchiki Kuri powinno być ciemne, jak u Ciebie, ale bywają owoce słabiej wybarwione. Justynkę F1 masz o bardzo delikatnym kolorze skórki, te owoce, które ja miałam, były w zdecydowanie mocniejszym odcieniu. Ciekawe, czy ktoś jeszcze miał Justynkę F1, może te owoce, które ja miałam, to była jakaś mieszanka? Na pewno nie były tak jasne jak u Ciebie i wg mnie były podobne do Uchiki Kuri.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aniu D a jakie rady i wskazówki dasz a'propos Kakai ?
Zebrałam dzisiaj większość dyń bo chyba już nie rosną choć zostawiłam jeszcze kilka na krzaczkach bo są małe a teraz ma być ciepło .W najblizszych dniach zrobię im zdjęcie. Posadziłam 11 odmian każdej po 1 szt ( tylko Kakai 2 szt bo nie chciała poczatkowo rosnąć) . Co do smaków to się jeszcze nie wypowiem natomiast
Solor mi się nie udał -małe 2 owoce
Hokkaido też średnio bo tylko2 owoce
Anna Swartz Hubbard -2 owoce
Kakai 6szt
Burgess Buttercup straciłam w środku sezonuale miał 2 szt owoców
Chirimen 3 szt
Whangaparoa Crown 1 szt
Queensland 1szt
Muscate de Provence 2szt
Flat White Boer 2szt
Triamble - jeszcze rosną ale ze 4 szt.
Zebrałam dzisiaj większość dyń bo chyba już nie rosną choć zostawiłam jeszcze kilka na krzaczkach bo są małe a teraz ma być ciepło .W najblizszych dniach zrobię im zdjęcie. Posadziłam 11 odmian każdej po 1 szt ( tylko Kakai 2 szt bo nie chciała poczatkowo rosnąć) . Co do smaków to się jeszcze nie wypowiem natomiast
Solor mi się nie udał -małe 2 owoce

Hokkaido też średnio bo tylko2 owoce
Anna Swartz Hubbard -2 owoce
Kakai 6szt
Burgess Buttercup straciłam w środku sezonuale miał 2 szt owoców
Chirimen 3 szt
Whangaparoa Crown 1 szt
Queensland 1szt
Muscate de Provence 2szt
Flat White Boer 2szt
Triamble - jeszcze rosną ale ze 4 szt.
Aniu ja bym chciała żeby Uchiki Kuri były większe
ale są chyba takie książkowe do 1,5 kg, Justynki chyba też wg tej książki http://www.kuerbis.net/shop2012/index-c ... ae-nl.html
I powiem Tobie, że u mnie Justynka jest o wiele słodsza i bardziej pachnąca niż ta pierwsza

I powiem Tobie, że u mnie Justynka jest o wiele słodsza i bardziej pachnąca niż ta pierwsza
-
- 200p
- Od: 19 wrz 2010, o 23:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zuzia, będzie prościej dopasować, jeśli napiszesz jakie odmiany miałaś 
Caterino, dziękuję, zakupiłam już "iden- iden" ;) w kolorze pomarańczowym dzięki podpowiedziom Loeb, ale miło, że i Ty na nią nie narzekasz
Generalnie radzę sobie z cienkim krojeniem warzyw typu burak, marchewka czy butternut- jeśli chodzi o dynie, ale z tym sprzętem pójdzie żwawiej 

Caterino, dziękuję, zakupiłam już "iden- iden" ;) w kolorze pomarańczowym dzięki podpowiedziom Loeb, ale miło, że i Ty na nią nie narzekasz

Chudziak, ale pytasz o uprawę czy o wykorzystanie dyni? To jest dynia bezłupinowa. Nasiona do jedzenia na "sucho" albo wszelkie wariacje. Można wysuszone nasionka przygotować na patelni z dodatkami (sól, papryka słodka lub ostra, sos sojowy etc), takie prażone, ja lubię z nasion robić pasztet lub pastę do pieczywa. Moja ulubiona to nasionka zalane wodą z kiszonych ogórków + woda (najlepiej na noc), potem zmiksowane na gładką masę. Lubię też kanapkę z miodem posypaną pestkami z dyni. Na razie owoc warto podsuszyć, jak inne dynie.
Owoców nie ma dużo, czy dynie były dobrze dokarmione? 1 owoc na jedną roślinę to niewiele (Whangaparaoa Crown i Queensland). A Hokkaido i Solora zaliczam do roślin plennych. Jeśli one nie dają dobrego plonu, to warto się przyjrzeć warunkom, w których rosną dynie, bo coś jest nie tak. Nie ma prostszej i bardziej bezproblemowej dyni w uprawie niż Hokkaido. Przy jej krótkim okresie wegetacji i zapewnieniu jej podstawowych warunków nie ma siły, by nie plonowała. W Muscate de Provence i Flat White Boer 2 owoce to nie jest najgorzej, pod warunkiem, że są spore. Owoce tych odmian mogą osiągać duże rozmiary, więc trudno oczekiwać, że dadzą np. 5 owoców. Triamble ładnie, to późniejsza dynia, ale jak zacznie wiązać owoce, to może dać ładny plon.
Monika, faktycznie, podaje się, że 1,5 kg, ale z moich doświadczeń wynika, że spokojnie mogą być nieco większe owoce. Nie myślę tu o niewiadomo jakim dokarmianiu, by dynie były jak napompowane (bo takie też widziałam), ale po prostu o dobrym lecie dla dyni i dobrym, żyznym podłożu. Ja pamiętam Justynkę F1 właśnie taką, jaka jest na zdjęciach z Twojego linku. Może za rok sama posieję Justynkę F1, to się przekonam
Owoców nie ma dużo, czy dynie były dobrze dokarmione? 1 owoc na jedną roślinę to niewiele (Whangaparaoa Crown i Queensland). A Hokkaido i Solora zaliczam do roślin plennych. Jeśli one nie dają dobrego plonu, to warto się przyjrzeć warunkom, w których rosną dynie, bo coś jest nie tak. Nie ma prostszej i bardziej bezproblemowej dyni w uprawie niż Hokkaido. Przy jej krótkim okresie wegetacji i zapewnieniu jej podstawowych warunków nie ma siły, by nie plonowała. W Muscate de Provence i Flat White Boer 2 owoce to nie jest najgorzej, pod warunkiem, że są spore. Owoce tych odmian mogą osiągać duże rozmiary, więc trudno oczekiwać, że dadzą np. 5 owoców. Triamble ładnie, to późniejsza dynia, ale jak zacznie wiązać owoce, to może dać ładny plon.
Monika, faktycznie, podaje się, że 1,5 kg, ale z moich doświadczeń wynika, że spokojnie mogą być nieco większe owoce. Nie myślę tu o niewiadomo jakim dokarmianiu, by dynie były jak napompowane (bo takie też widziałam), ale po prostu o dobrym lecie dla dyni i dobrym, żyznym podłożu. Ja pamiętam Justynkę F1 właśnie taką, jaka jest na zdjęciach z Twojego linku. Może za rok sama posieję Justynkę F1, to się przekonam

Ja, po zjedzeniu pestek z Kakai zapiekłam dynię w piekarniku z farszem (jakim, nie pamietam). Miała ,,nitki" jak makaronowa.
Wczoraj piekłam Stripetti, delikatny, orzeźwiający, z owocową nutą miąższ. Po upieczeniu skóra zrobiła się bardzo twarda (przed pieczeniem nie mogłam sama dyni przekroić).
Wczoraj piekłam Stripetti, delikatny, orzeźwiający, z owocową nutą miąższ. Po upieczeniu skóra zrobiła się bardzo twarda (przed pieczeniem nie mogłam sama dyni przekroić).
Kasia
-
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tula - a nie miałaś czasem tego miksu dyń odemnie z akcji? One były z wolnego zapylenia. Jeśli tak to chyba wiem co to są te dwie duże w środku u ciebie, tzn różowa na 100% a czerwone prawdopodobnie tez. Dzisiaj zrywam wszystko jak leci, ocieplenie nie ocieplenie, połowa ficofolii ma ścięte liście.. W takim miejscu rosną że chyba zimne powietrze z całej okolicy przetacza się po nich rano:/ Mam nadzieję że owoców nie poparzyło:/
- Marek-BB
- 500p
- Od: 23 mar 2010, o 12:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ja jeden z owoców dynii olbrzymiej musiałem zerwać już w lipcu. Była tak wielka że zaczęła pękać i na skórze się zaczęły wydzielać soki. Nie wiem... może nadmiar wody? Resztę zrywałem przez wrzesień. Zostały dwa małe owoce które wątpie by w tym okresie jakoś szczególnie urosły. Nie mniej jednak wczoraj na obiadku rodzinnym zupę dyniową każdy pochwalił
Tradycyjny polski rosołek czasem warto odstawić na bok zastępując go owocami naszych pielęgnowanych działek 
Polecam dynie olbrzymią Atlantic Giant. Wielka, soczysta i bez problemu się dało ją obrać. Ważyła tyle że w sklepie nie chcieli zważyć bo wagi tylko do 15 kilo
Posadziłem ten gatunek i Bambino. O Bambino wypowiem się następnym razem.

Polecam dynie olbrzymią Atlantic Giant. Wielka, soczysta i bez problemu się dało ją obrać. Ważyła tyle że w sklepie nie chcieli zważyć bo wagi tylko do 15 kilo

-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aniu dziękuję za odpowiedź - chodziło mi o zagospodarowanie miąższu z Kakai czy jest on równie smaczny jak z wiekszości dyń. Że ma pestki bezłupinowe to wiem bo z tych względów posiałam tę odmianę 

Aniu a czy słyszałaś coś więcej poza standardowym opisem na temat dyni Bleu de Hongrie, zwłaszcza smak (Blue Hungarian) http://www.bobby-seeds.com/advanced_sea ... +&x=11&y=3
Jeszcze tak mi chodzi po głowie ta odmiana Theresia F1 (ma być podobna w smaku do Uchiki Kuri i większa od niej..)
Jeszcze tak mi chodzi po głowie ta odmiana Theresia F1 (ma być podobna w smaku do Uchiki Kuri i większa od niej..)
Pafcio, trzeba by jeszcze zrobić zdjęcie z boku ale jak dla mnie 4 to Green hubbard , 5 moja krzyżówka a 10 ma coś w sobie z Jumbo Pink banana.
Monika , u mnie Blue de Hongrie dojrzewa ale Ania też z pewnością opisze jej smak w tym roku
Wegetarianko, ono tez jest fajna do krojenia w tak zwane "słupki" mniejsze i większe.
Monika , u mnie Blue de Hongrie dojrzewa ale Ania też z pewnością opisze jej smak w tym roku

Wegetarianko, ono tez jest fajna do krojenia w tak zwane "słupki" mniejsze i większe.
Forumowiczka Kasia...;)
-
- 50p
- Od: 20 sty 2012, o 20:33
to że 4 to black forest to jestem pewny - rosła gdzie indziej niż pozostałe, to w takim razie green hubbard u mnie nie miał owoców:(. Caterina a próbowałaś już może tej Twojej mieszanki? Bo wyglada ładnie:D i czy u Ciebie tak samo wygląda?
Pozdrawiam
Paweł
Pozdrawiam
Paweł
-
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
Pafcio Black Forrest jest smaczne:) piękne dyńki. Mi by się 10 kojarzyło z krzyżówką hubbardów ze względu na kształt, ale skoro Caterina mówi że wychodzą jak 5, hm.. To faktycznie to 10 tak trochę Jumbo Pink Banana trąci. A nasiona miałeś z akcji tez czy kupowane oddzielne odmiany?
U mnie w tym roku marniutko, kilka solorów malutkich, 1 sibley, 1 white boar, ze 3 sweet meaty z 2 krzaczków:/ 2 takie zawijaski których nazwy nie pamiętam, kilka małych turbanków i kilka turbanków mini - są urocze, ale najeść to się tym nie najem;) No i jakieś 2 gargamele - bliźniaki ze staśmionego pędu, nie wiem tylko co to jest, ale chyba jakaś zmutowana bezłupinowa, bo po ogonku - niewątpliwie pepo. Reszta to bezłupinowe no name, jedna odmianowa, no i potomstwo figolistnej, jak zawsze niezawodna, susza nie susza 10 dyniek się należy, a przynajmniej tyle było dziś dojrzałych.. U mnie niestety są już nocne przymrozki, musiałam zwinąć je z pola.
U mnie w tym roku marniutko, kilka solorów malutkich, 1 sibley, 1 white boar, ze 3 sweet meaty z 2 krzaczków:/ 2 takie zawijaski których nazwy nie pamiętam, kilka małych turbanków i kilka turbanków mini - są urocze, ale najeść to się tym nie najem;) No i jakieś 2 gargamele - bliźniaki ze staśmionego pędu, nie wiem tylko co to jest, ale chyba jakaś zmutowana bezłupinowa, bo po ogonku - niewątpliwie pepo. Reszta to bezłupinowe no name, jedna odmianowa, no i potomstwo figolistnej, jak zawsze niezawodna, susza nie susza 10 dyniek się należy, a przynajmniej tyle było dziś dojrzałych.. U mnie niestety są już nocne przymrozki, musiałam zwinąć je z pola.
- salsa
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 24 wrz 2012, o 18:52
- Kontakt:
Witam wszystkich 
śledzę wątek dyniowy od wiosny, ale piszę pierwszy raz. Pierwszy raz też w tym roku zabrałam się za ogródek, którego większą część zajęły dynie
i oto dzisiejszy zbiór
flat white boer - łącznie 19
17 zebranych w tym jeden zgniłek (po lewej) i jedna robaczywa. dwie zostały na polu i pewnie nie zdążą dojrzeć. Największa o imieniu Helga ma 11,3 kg. dynie zebrane z 4 krzaków !
dla porównania jedna Hokkaido, którą ktoś z domowników pewnie nie chcący urwał i w obawie przed moim gniewem, schował jak gdyby nigdy nic pod krzaczek i tak sobie leżała aż ją dzisiaj znalazłam

i razem z Hokkaido, których jak na razie zebrałam 44 (4 już w brzychu) plus ok 6-8 leży jeszcze na polu, z 5 krzaków

na zebranie czekają jeszcze Waltham Butternut, ok 30-40 (również 5 krzaków) ale większość jest zielona więc pewnie zebranych będzie z 10-15 a i tak nie wydają mi się do końca dojrzałe

śledzę wątek dyniowy od wiosny, ale piszę pierwszy raz. Pierwszy raz też w tym roku zabrałam się za ogródek, którego większą część zajęły dynie

i oto dzisiejszy zbiór
flat white boer - łącznie 19

dla porównania jedna Hokkaido, którą ktoś z domowników pewnie nie chcący urwał i w obawie przed moim gniewem, schował jak gdyby nigdy nic pod krzaczek i tak sobie leżała aż ją dzisiaj znalazłam

i razem z Hokkaido, których jak na razie zebrałam 44 (4 już w brzychu) plus ok 6-8 leży jeszcze na polu, z 5 krzaków

na zebranie czekają jeszcze Waltham Butternut, ok 30-40 (również 5 krzaków) ale większość jest zielona więc pewnie zebranych będzie z 10-15 a i tak nie wydają mi się do końca dojrzałe

Zapoznam się z regulaminem forum
salsa no po prostu prze-pię-kne
A Ty może na jakiś ryneczek z kilkoma, albo może 'sprzedaję dynie' na ogrodzeniu
oj wybrałabym się nawet daleko po takie piękności
Jeszcze raz gratuluję
Napisz coś więcej o tej 'Flat White Boer'

A Ty może na jakiś ryneczek z kilkoma, albo może 'sprzedaję dynie' na ogrodzeniu

Jeszcze raz gratuluję
Napisz coś więcej o tej 'Flat White Boer'