Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.4

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Ania D.
500p
500p
Od: 16 lut 2008, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.4

Post »

Asiu, Whangaparaoa Crown jest wg mnie doskonała na zupę i na surowo. Najlepiej jest samemu dobrać sobie potrawy, które będą smakować z daną odmianą. Ja lubię wszystkie dynie o bogatym smaku pieczone z przyprawami, nawet jeśli są słodkawe. Mój mąż słodkich nie toleruje na słono. Melonette Jaspee de Vendee - bardzo dobra na surowo, a sok z sokowirówki jest z niej pyszny, melonowy, aromatyczny. robiłam taki w marcu, bardzo nam smakował.
Moniko, na tym zdjęciu widać różnicę, ale: Uchiki Kuri wyrosło małe. Ta odmiana może dawać owoce zdecydowanie większe, takie do prawie 2,5, nawet 3 kg, różnie jest też z wybarwieniem. Generalnie Uchiki Kuri powinno być ciemne, jak u Ciebie, ale bywają owoce słabiej wybarwione. Justynkę F1 masz o bardzo delikatnym kolorze skórki, te owoce, które ja miałam, były w zdecydowanie mocniejszym odcieniu. Ciekawe, czy ktoś jeszcze miał Justynkę F1, może te owoce, które ja miałam, to była jakaś mieszanka? Na pewno nie były tak jasne jak u Ciebie i wg mnie były podobne do Uchiki Kuri.
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55

Post »

Aniu D a jakie rady i wskazówki dasz a'propos Kakai ?
Zebrałam dzisiaj większość dyń bo chyba już nie rosną choć zostawiłam jeszcze kilka na krzaczkach bo są małe a teraz ma być ciepło .W najblizszych dniach zrobię im zdjęcie. Posadziłam 11 odmian każdej po 1 szt ( tylko Kakai 2 szt bo nie chciała poczatkowo rosnąć) . Co do smaków to się jeszcze nie wypowiem natomiast

Solor mi się nie udał -małe 2 owoce :(
Hokkaido też średnio bo tylko2 owoce
Anna Swartz Hubbard -2 owoce
Kakai 6szt
Burgess Buttercup straciłam w środku sezonuale miał 2 szt owoców
Chirimen 3 szt
Whangaparoa Crown 1 szt
Queensland 1szt
Muscate de Provence 2szt
Flat White Boer 2szt
Triamble - jeszcze rosną ale ze 4 szt.
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

Aniu ja bym chciała żeby Uchiki Kuri były większe :D ale są chyba takie książkowe do 1,5 kg, Justynki chyba też wg tej książki http://www.kuerbis.net/shop2012/index-c ... ae-nl.html
I powiem Tobie, że u mnie Justynka jest o wiele słodsza i bardziej pachnąca niż ta pierwsza
wegetarianka
200p
200p
Od: 19 wrz 2010, o 23:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zuzia, będzie prościej dopasować, jeśli napiszesz jakie odmiany miałaś :)
Caterino, dziękuję, zakupiłam już "iden- iden" ;) w kolorze pomarańczowym dzięki podpowiedziom Loeb, ale miło, że i Ty na nią nie narzekasz :) Generalnie radzę sobie z cienkim krojeniem warzyw typu burak, marchewka czy butternut- jeśli chodzi o dynie, ale z tym sprzętem pójdzie żwawiej :)
Ania D.
500p
500p
Od: 16 lut 2008, o 20:03

Post »

Chudziak, ale pytasz o uprawę czy o wykorzystanie dyni? To jest dynia bezłupinowa. Nasiona do jedzenia na "sucho" albo wszelkie wariacje. Można wysuszone nasionka przygotować na patelni z dodatkami (sól, papryka słodka lub ostra, sos sojowy etc), takie prażone, ja lubię z nasion robić pasztet lub pastę do pieczywa. Moja ulubiona to nasionka zalane wodą z kiszonych ogórków + woda (najlepiej na noc), potem zmiksowane na gładką masę. Lubię też kanapkę z miodem posypaną pestkami z dyni. Na razie owoc warto podsuszyć, jak inne dynie.
Owoców nie ma dużo, czy dynie były dobrze dokarmione? 1 owoc na jedną roślinę to niewiele (Whangaparaoa Crown i Queensland). A Hokkaido i Solora zaliczam do roślin plennych. Jeśli one nie dają dobrego plonu, to warto się przyjrzeć warunkom, w których rosną dynie, bo coś jest nie tak. Nie ma prostszej i bardziej bezproblemowej dyni w uprawie niż Hokkaido. Przy jej krótkim okresie wegetacji i zapewnieniu jej podstawowych warunków nie ma siły, by nie plonowała. W Muscate de Provence i Flat White Boer 2 owoce to nie jest najgorzej, pod warunkiem, że są spore. Owoce tych odmian mogą osiągać duże rozmiary, więc trudno oczekiwać, że dadzą np. 5 owoców. Triamble ładnie, to późniejsza dynia, ale jak zacznie wiązać owoce, to może dać ładny plon.
Monika, faktycznie, podaje się, że 1,5 kg, ale z moich doświadczeń wynika, że spokojnie mogą być nieco większe owoce. Nie myślę tu o niewiadomo jakim dokarmianiu, by dynie były jak napompowane (bo takie też widziałam), ale po prostu o dobrym lecie dla dyni i dobrym, żyznym podłożu. Ja pamiętam Justynkę F1 właśnie taką, jaka jest na zdjęciach z Twojego linku. Może za rok sama posieję Justynkę F1, to się przekonam :wit
ganio4
1000p
1000p
Od: 11 maja 2009, o 09:27

Post »

Ja, po zjedzeniu pestek z Kakai zapiekłam dynię w piekarniku z farszem (jakim, nie pamietam). Miała ,,nitki" jak makaronowa.
Wczoraj piekłam Stripetti, delikatny, orzeźwiający, z owocową nutą miąższ. Po upieczeniu skóra zrobiła się bardzo twarda (przed pieczeniem nie mogłam sama dyni przekroić).
Kasia
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tula - a nie miałaś czasem tego miksu dyń odemnie z akcji? One były z wolnego zapylenia. Jeśli tak to chyba wiem co to są te dwie duże w środku u ciebie, tzn różowa na 100% a czerwone prawdopodobnie tez. Dzisiaj zrywam wszystko jak leci, ocieplenie nie ocieplenie, połowa ficofolii ma ścięte liście.. W takim miejscu rosną że chyba zimne powietrze z całej okolicy przetacza się po nich rano:/ Mam nadzieję że owoców nie poparzyło:/
Awatar użytkownika
Marek-BB
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 12:58
Kontakt:

Post »

Ja jeden z owoców dynii olbrzymiej musiałem zerwać już w lipcu. Była tak wielka że zaczęła pękać i na skórze się zaczęły wydzielać soki. Nie wiem... może nadmiar wody? Resztę zrywałem przez wrzesień. Zostały dwa małe owoce które wątpie by w tym okresie jakoś szczególnie urosły. Nie mniej jednak wczoraj na obiadku rodzinnym zupę dyniową każdy pochwalił :) Tradycyjny polski rosołek czasem warto odstawić na bok zastępując go owocami naszych pielęgnowanych działek :)
Polecam dynie olbrzymią Atlantic Giant. Wielka, soczysta i bez problemu się dało ją obrać. Ważyła tyle że w sklepie nie chcieli zważyć bo wagi tylko do 15 kilo ;:138 Posadziłem ten gatunek i Bambino. O Bambino wypowiem się następnym razem.
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55

Post »

Aniu dziękuję za odpowiedź - chodziło mi o zagospodarowanie miąższu z Kakai czy jest on równie smaczny jak z wiekszości dyń. Że ma pestki bezłupinowe to wiem bo z tych względów posiałam tę odmianę :D
x-xm-a

Post »

Aniu a czy słyszałaś coś więcej poza standardowym opisem na temat dyni Bleu de Hongrie, zwłaszcza smak (Blue Hungarian) http://www.bobby-seeds.com/advanced_sea ... +&x=11&y=3
Jeszcze tak mi chodzi po głowie ta odmiana Theresia F1 (ma być podobna w smaku do Uchiki Kuri i większa od niej..)
caterina
200p
200p
Od: 11 cze 2009, o 18:12

Post »

Pafcio, trzeba by jeszcze zrobić zdjęcie z boku ale jak dla mnie 4 to Green hubbard , 5 moja krzyżówka a 10 ma coś w sobie z Jumbo Pink banana.
Monika , u mnie Blue de Hongrie dojrzewa ale Ania też z pewnością opisze jej smak w tym roku :D
Wegetarianko, ono tez jest fajna do krojenia w tak zwane "słupki" mniejsze i większe.
Forumowiczka Kasia...;)
pafcio
50p
50p
Od: 20 sty 2012, o 20:33

Post »

to że 4 to black forest to jestem pewny - rosła gdzie indziej niż pozostałe, to w takim razie green hubbard u mnie nie miał owoców:(. Caterina a próbowałaś już może tej Twojej mieszanki? Bo wyglada ładnie:D i czy u Ciebie tak samo wygląda?
Pozdrawiam
Paweł
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

Pafcio Black Forrest jest smaczne:) piękne dyńki. Mi by się 10 kojarzyło z krzyżówką hubbardów ze względu na kształt, ale skoro Caterina mówi że wychodzą jak 5, hm.. To faktycznie to 10 tak trochę Jumbo Pink Banana trąci. A nasiona miałeś z akcji tez czy kupowane oddzielne odmiany?
U mnie w tym roku marniutko, kilka solorów malutkich, 1 sibley, 1 white boar, ze 3 sweet meaty z 2 krzaczków:/ 2 takie zawijaski których nazwy nie pamiętam, kilka małych turbanków i kilka turbanków mini - są urocze, ale najeść to się tym nie najem;) No i jakieś 2 gargamele - bliźniaki ze staśmionego pędu, nie wiem tylko co to jest, ale chyba jakaś zmutowana bezłupinowa, bo po ogonku - niewątpliwie pepo. Reszta to bezłupinowe no name, jedna odmianowa, no i potomstwo figolistnej, jak zawsze niezawodna, susza nie susza 10 dyniek się należy, a przynajmniej tyle było dziś dojrzałych.. U mnie niestety są już nocne przymrozki, musiałam zwinąć je z pola.
Awatar użytkownika
salsa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 wrz 2012, o 18:52
Kontakt:

Post »

Witam wszystkich :)

śledzę wątek dyniowy od wiosny, ale piszę pierwszy raz. Pierwszy raz też w tym roku zabrałam się za ogródek, którego większą część zajęły dynie :D

i oto dzisiejszy zbiór

flat white boer - łącznie 19 :D 17 zebranych w tym jeden zgniłek (po lewej) i jedna robaczywa. dwie zostały na polu i pewnie nie zdążą dojrzeć. Największa o imieniu Helga ma 11,3 kg. dynie zebrane z 4 krzaków !
dla porównania jedna Hokkaido, którą ktoś z domowników pewnie nie chcący urwał i w obawie przed moim gniewem, schował jak gdyby nigdy nic pod krzaczek i tak sobie leżała aż ją dzisiaj znalazłam :D

Obrazek

Obrazek

i razem z Hokkaido, których jak na razie zebrałam 44 (4 już w brzychu) plus ok 6-8 leży jeszcze na polu, z 5 krzaków

Obrazek

Obrazek

na zebranie czekają jeszcze Waltham Butternut, ok 30-40 (również 5 krzaków) ale większość jest zielona więc pewnie zebranych będzie z 10-15 a i tak nie wydają mi się do końca dojrzałe :(

Obrazek
Zapoznam się z regulaminem forum
x-xm-a

Post »

salsa no po prostu prze-pię-kne :!: :!: ;:63
A Ty może na jakiś ryneczek z kilkoma, albo może 'sprzedaję dynie' na ogrodzeniu :D :D oj wybrałabym się nawet daleko po takie piękności
Jeszcze raz gratuluję
Napisz coś więcej o tej 'Flat White Boer'
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”