Siedlisko z sosnami cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Siedlisko z sosnami cz.5

Post »

Agnieszko ;:196 . Pamiętasz nasionka cleome? U mnie co prawda ziemiórki wrąbały siewki, ale dostałam gotowe od Maski/Marysi i tak wyglądają teraz

Obrazek

Obrazek

Obrazek

nocne zdjęcie najładniejsze, pręciki wyglądają jakby świeciły
Obrazek

kwitną begonie, ubiegłoroczny zakup, udało się je przezimować :tan
Obrazek

Obrazek

póki co tylko new star i strzępiasta, ale 3 kolejne może zdąrzą przed mrozami sie rozwinąć

Rozchodniki zaczynają przyciągać pszczólki
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nastawione 9go sierpnia boczniaki w poniedziałek 19go wyglądały tak
Obrazek

Obrazek

słonecznik samosiejka
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Te żółte rozchodniki niespotykane. Jak będziesz miała za dużo ... :wink:
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, nie ma problemu, wysyłam po niedzieli, proszę przypomnij mi tylko adres na PW. Nie spisałam i nie zapisałam. One mają bordowe łodyżki, rosną u mnie na totalnym słońcu przez cały dzień. Nawet w największe upały ich nie podlewałam, no może zagubione krople na nie spadały przy podlewaniu. Polecam jako terminatory ;:108

Robiłam dziś rabatę, oczywiście jakto ja, na końcu części ozdobnej, zamiast przy tarasie. Mam tam świerki, przed nimi paprocie, a przed paprociami dąbrówkę. Czy taki zestaw pasuje? Mankament to panujące tam cały dzień słońce. Obawiam się, ze paprocie nie dadzą rady :-(. Może powinnam paprocie zastąpić rochodnikami? Sadziłam dziś wieczorem, prawie po ciemku, więc jakby co to jutro mogę bezboleśnie poprzesadzać paprocie.
Proszę o radę ;:180
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Marzko u mnie sasiadka obsadzila sobie paprociami cala sloneczna rabate na wiosne i niestety obraz nedzy i rozpaczy. Tak ze moze faktycznie rozchodniki sie lepiej sprawdza w tym miejscu.
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jule, O.K., dzięki za radę. Jutro robię korektę. Paprocie pójdą w inne strony i będą mieć cień od dębów lub całkiem do starodrzewu i niech się tam potem panoszą. Kiedyś i tam dojdę z porządkami, to wtedy będę najwyżej tępić paprocie zamiast kurdybanka
Awatar użytkownika
maliola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2012, o 16:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marzenko - cleome super. Tyle było o niej gadania na wiosnę, a tu proszę u Ciebie kwitnie sobie w najlepsze. Zbieraj nasionka jak się da bo podoba mi się ta roślinka.
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

Marzenko, paprocie w słońcu nie dadzą rady, dąbrówkę też może trochę przypalić, ale ona jest nie do zdarcia, to poradzi sobie. Przesadzając paprocie pod duże drzewa, nasyp im na start dobrej ziemi i dużo podlewaj: u mnie pod świerkiem zmarniały, bo tego nie zrobiłam. Ale jak znajdziesz im dobre miejsce, to rzeczywiście bedą rosnąć jak szalone :wink:
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13

Post »

Marzenko tak wygląda jedna z piwonii która czeka na Was( z Elą) ma właśnie taką plamkę w środku :wink:

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0#p4141270
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Ja poproszę o opis doświadczeń z boczniakami! Oczywiście poszperam po tematycznym, ale chcę to wiedzieć od Ciebie, bo mam wielką ochotę spróbować, bo bardzo lubię :-)
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

A ja się zastanawiam, czy kiedykolwiek jadłam boczniaki... :shock: Trzeba by spróbować.
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziś tylko tak w biegu i na gorąco. Byłam w Gajewnikaach. Oboje z synem jesteśmy zachwyceni. Jutro też jedziemy. Relacja zdjęciowa będzie oczywiście też.
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2012, o 20:37

Post »

Swoje galtonie zawsze wykopuję, choć zdarzy się jakiejś nie zauważyć bo zwykle rosną w kilku grupach i wtedy wiosną jest miła niespodzianka. Marzenko jak gdzie i za ile kupiłaś boczniaki??Uwielbiam te grzyby ;:oj Fajnie, że miałaś taką ulewę, ja dalej zmagam się z suszą. Budleje ładnie Ci zakwitły, jeśli moje przeżyją zimę to Ci wyślę, niestety jak do tej pory zawsze przemarzały do samej ziemi.
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam w poniedziałek :wit , weekend dość pracowicie i intensywnie i rekreacyjnie spędziłam. Wiem, jedno przeczy drugiemu, ale jedno jest pewne. Dziś jestem lekko zmęczona, jednak czas spędziłam bardzo mile.

Olu, nasionka da się zebrać. Skoro Agunia dała radę to ja też spróbuję swoich sił. Oczywiście podeślę Ci bardzo chętnie, tylko proszę pilnuj mnie z tym.

Basiu, jak pisałam CI wcześniej czasu mi brakło na Łódź. Niestety sobota przedpołudnie miałam dość napięte, żeby popołudniu być w Gajewnikach.

Pati, u mnie wszystko na początek dostaje dobrą dawkę ziemi i nawozu (naturalnego) na start. Paprocie poszły do starodrzewu, gdzie za rok, może 2 urządzę dla M jego zakątek zadumy. Niech komary też mają pożywkę jak M będzie chciał bezczynnie tam siedzieć :wink:

Ewa, daj tylko znać kiedy mam (y) po nią podjechać i od razu jestem (śmy) . Piwonia śliczna ;:108

Miłko, moje doświadczenie z boczniakami żadne. Kupiłam kostkę, bo producenta mam przy mojej codziennej drodze do i z pracy. W misce postawiłam drugą miskę do góry dnem. Na tą odwróconą postawiłam kostkę, a do tej na spodzie nalałam wody. Po 2ch tygodniach mam zbiór. Boczniaka jeszcze nigdy wcześniej nie jadłam.

Renatko, możesz spórbować boczniaka, podeślę kostkę jak chcesz. Ja jeszcze nigdy nie jadłam boczniaka. W sobotę dodałam go do pieczonego królika... pycha

Jurku, zaraz wysmaruję PW z odpowiedziami na Twoje pytania. A budleję bardzo chętnie adoptuję. Budleja u mnie odchorowała przeprowadzkę z ogrodu Kasi do siedliska, ale spięła sie i zakwitła. Ciekawe jak przezimuje, ale dbam o nią należycie, więc myśle , że da radę

A zaraz relacja zdjęciowa i opisy z weekendu a działo się, oj działo
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marzenko, cieszę się, że cleome tak pięknie wyrosło i cieszy ogromnymi, choć tak przecież subtelnymi kwiatami.
Moje rozsiały się same i też mam ich kilka ;-)

Czekam na weekendowe zdjęcia, zycząc udanego tygodnia!
A
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Marzku, adresos dostalam i jak pozalatwiam sprawy, to wykopki robie ;:108
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”