Canna - Paciorecznik cz.6

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
robis80
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 21 cze 2013, o 15:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Canna - Paciorecznik cz.6

Post »

Aczy ktoś już probował zamiast gleby wlókna kokosowego do uprawiania canny???
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16

Post »

Oj nie, u nas jeszcze mrozki idą...
Wysadzę po połowie maja.
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

robis80 pisze:Aczy ktoś już probował zamiast gleby wlókna kokosowego do uprawiania canny???
Ja wysiewam nasiona na rozsadę.
Awatar użytkownika
grinna
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 31 mar 2014, o 10:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam. Odnośnie azofoski to mam złe doświadczenia jeżeli chodzi o podsypanie suchym granulatem. Jeżeli sypniemy za dużo to po deszczu okazuje się,że roślinę "spaliło", jeżeli granulat spadł na liście to też je uszkodzi. Azofoska powoli się rozpuszcza w wodzie, dlatego do worka z azofoska wlewam trochę wody i taką rozmiękczoną papkę (oczywiście w małej ilości) dodaję do wody w konewce. Podlewam wokół rośliny, uważając na liście.
Awatar użytkownika
pull
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2012, o 20:39

Post »

grinna, piszesz, że "mam złe doświadczenia jeżeli chodzi o podsypanie suchym granulatem". Czy chodzi o kanny? Bo kanny a reszta roślin, to zupełnie inna bajka jeżeli chodzi o nawożenie. Podsypywanie suchym granulatem, to nic innego jak przekopanie tegoż z ziemią wokół rośliny tuż przed sadzeniem.
Awatar użytkownika
grinna
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 31 mar 2014, o 10:50

Post »

Chodziło mi o fakt, ze Azofoska jest silnym nawozem i łatwo przedawkować. "Spaliłam" hortensje i fuksje.dlatego od tej pory rozmaczam nawóz i w takiej formie podlewam wszystko, łącznie z cannami.

-- 5 maja 2014, o 21:45 --

A ile orientacyjnie tej azofoski na przykład do dołka przed posadzeniem canny, bo tego jeszcze nie stosowałam. I po takim zabiegu nie podlewać już nawozem???
Awatar użytkownika
pull
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wszystko już rozumiem. Trochę nieprecyzyjnie zrozumiałem wpis. Rozpuszczanie nawozu w wodzie nie do końca daje oczekiwany (szybki) efekt, gdyż tak naprawdę tworzy się zawiesina, która i tak jest filtrowana przez wierzchnie warstwy gleby. Potrzeba więc czasu, by nawóz przeniknął głębiej pod korzeń. Oczywiście, również i w tym przypadku można przenawozić. Co do kann, to na poprzedniej stronie napisałem kilka własnych spostrzeżeń. Taka dawka startowa nawozu pod kannę, to dwie garści i trzeba wymieszać z ziemią. Jeżeli roślina jest okazała - z doniczki, można dodać jeszcze jedną. Po dwóch, trzech tygodniach należy rozpocząć nawożenie właściwe.

__________________ Obrazek
Pozdrawiam
gmart68
100p
100p
Od: 5 maja 2011, o 10:11

Post »

Czy sądzicie, że już po zimnych ogrodnikach?Moje pacioreczniki w doniczkach już by chciały do ziemi...
Mój ogród
Pozdrawiam
Gośka
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wczoraj posadziłam kanny do gruntu, ale ja mam tylko niepozorne kiełki. Te podpędzone jeszcze w szklarence. Muszę wyprowadzić wszystko ze szklarni do weekendu, bo muszę posadzić wreszcie pomidory. Kanny w wiekszości zimę przetrwały, ale po podzieleniu kilka kłącz odmówiło współpracy, Wrzuciłam do ziemi, może ruszą. ;:131
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
amarylis384
500p
500p
Od: 5 sty 2014, o 18:50

Post »

Posadziłam dzisiaj do gruntu 7 odmian podpędzonych w domu (ok. 60 cm) kann. Zaryzykowałam; zimni ogrodnicy już byli. Teraz tylko ;:3
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Ja jeszcze tej podpędzoej nie posadzłam do gruntu ma metr ,ale jak było ciepło to stała pod murem kilka dni .Teraz kiedy byli nie tylko ogrodnicy , ale chyba cała brygada ogrodnicza też mam taką nadzieję ,że już będzie tylko słońce .
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
pull
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zakwitła pierwsza kanna.

Obrazek Obrazek :wink:
Awatar użytkownika
Pawel42
500p
500p
Od: 6 maja 2014, o 12:36
Kontakt:

Post »

Witam wszystkich w wątku.Ja się wstrzymałem z wsadzeniem cann do gruntu nawet na południowej ścianie,nie wiem czy słusznie ale ni chciałbym ponieść strat,stąd te wahanie...
Paweł
Wiele tracimy wskutek tego że przedwcześnie uznajemy coś za stracone /Johann Wolfgang von Goethe/
henryka
200p
200p
Od: 13 lut 2013, o 15:50

Post »

Moje siewki i Stuttgart od 2 tygodni stały na tarasie. W mrożne noce przykryte były włókniną. Przetrwały bez szwanku. Dziś zażywają majowego deszczyku. Kusi mnie żeby wysadzić je już do gruntu. Czy już wysadzacie podpędzone canny?
Awatar użytkownika
anezob69
200p
200p
Od: 8 maja 2014, o 12:07

Post »

Witam wszystkich pasjonatów Canny.
Dopiero zaczynam przygodę z tym pięknym kwiatem. Jestem zauroczona paciorecznikami (zauroczenie oglądanymi zdjęciami), ale bardzo mało wiem na ich temat. To co wyczytałam w necie to jest tylko namiastka wiedzy. Liczę bardzo na Waszą pomoc i mam nadzieję, że nie będziecie mieli mi za złe zadawanie pytań dla Was pewnie oczywistych ale jako laik od czegoś muszę zacząć. Może słowo "przygoda" nie jest słowem najodpowiedniejszym ale liczę, że z Waszą pomocą szybko zamienię je na "doświadczenie i pasję".
Chyba za bardzo się rozpisuję ;:14 ...
Zacznę od tego, że późno zakupiłam kłącze Canny Tropical Sunrise. Zaraz wsadziłam je do doniczki (30 kwietnia) i zaczęłam obserwować. Po 7 dniach już coś było widać ;:138
Dzisiaj -8 dzień i moje "dziecko"

Obrazek

Co dalej? Kiedy wysadzać do gruntu? Zaraz po zimnych ogrodnikach czy jak podrośnie i na ile podrośnie? Ile miejsca na grządce potrzebuje pojedyncze kłącze? Jak dużo się rozrasta pod ziemią i jak szeroko rośnie? Czy ten gatunek to ten z niższych czy wysokich a może bardzo wysokich?
Będę wdzięczna za każdą pomocną dłoń, która przeprowadzi mnie przez trudne początki.
pozdrawiam serdecznie, Bożena

Ogród szczęściem pachnący
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”