Lobelia cz.3
-
- 200p
- Od: 17 maja 2013, o 12:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Lobelia cz.3
Lobelie w dodatku białe będą pięknie wyglądać z czerwonymi pelargoniami,werbeną, aksamitkami, scewolą i ze stokrotką afrykańską.
Ja mam w misach niebieską lobelię z drobną żółtą aksamitką lulu-super wygląda niebiesko-żółte połączenie i drugą misę z biała stokrotką-też dobre połączenie.
Może uda Ci się kupić ciemną stokrotkę.Myślę że ładnie będą się komponowały.
Ja mam w misach niebieską lobelię z drobną żółtą aksamitką lulu-super wygląda niebiesko-żółte połączenie i drugą misę z biała stokrotką-też dobre połączenie.
Może uda Ci się kupić ciemną stokrotkę.Myślę że ładnie będą się komponowały.
Mam już stokrotki w jednej kompozycji -taką ciemną fioletową- no muszę powiedzieć,że przepięknie zaczyna się rozwijać ,a ten kolor
.
W tej kompozycji mam właśnie tą stokrotkę fioletową,ciemnofioletową werbenę,heliotrop,bluszczyk,diamond frosta i aptenię sercolistną.
Muszę jeszcze powiedzieć,że u mnie w regionie w tym sezonie bardzoo szybko wykupowano wszystkie najładniejsze kwiaty, już z początkiem maja brakowało na zielonych ryneczkach co niektórych gatunków ,mnie np.wykupili wszystkie milion bells
,a tak je jeszcze chciałam mieć,ale nie rezygnuje jeszcze ,może gdzieś dorwę 

W tej kompozycji mam właśnie tą stokrotkę fioletową,ciemnofioletową werbenę,heliotrop,bluszczyk,diamond frosta i aptenię sercolistną.
Muszę jeszcze powiedzieć,że u mnie w regionie w tym sezonie bardzoo szybko wykupowano wszystkie najładniejsze kwiaty, już z początkiem maja brakowało na zielonych ryneczkach co niektórych gatunków ,mnie np.wykupili wszystkie milion bells

-
- 50p
- Od: 3 mar 2014, o 14:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Rok temu próbowałam sama wyhodować lobelię i nic mi z tego nie wyszło. W tym roku posiałam ją z myślą, że to ostatnia próba, coś może mi wyrośnie. Wysiałam jedną paczkę, a wyszło mi tego tyle, że spokojnie mały handlarz byłby zadowolony. Chyba więcej jak połowę siewek oddałam znajomym, żeby sobie popikowali. Pikowałam raz kępkami i wyszło mi prawie 200 sadzonek. Już nie miałam gdzie tego trzymać, później nie dało się wejść na balkon. Nie mam już gdzie ich wsadzać, część sadzonek oddałam jeszcze siostrze a i tak mam jeszcze 4 sztuki.
Niestety jeszcze ani jedna sztuka nie kwitnie

Po czasie przyszła refleksja, że wsadziłam je za gęsto, ale człowiek uczy się na błędach:)
Niestety jeszcze ani jedna sztuka nie kwitnie

Po czasie przyszła refleksja, że wsadziłam je za gęsto, ale człowiek uczy się na błędach:)
- paprotka882
- 500p
- Od: 13 sty 2012, o 12:26
Iza milion bells widziałam w Castoramie może jeszcze są :/
Magdeczka fakt gęstawo ta lobelia, ona się mocno rozrasta, mogłaś do gruntu te nadwyżki wsadzić, też by tam ładnie rosły, no ale tak po prostu będzie gęsto i trochę więcej wody trzeba będzie lać. Mam nadzieje, że pogoda się poprawi i te kwiaty wybuchną z pączków jeden po drugim
Magdeczka fakt gęstawo ta lobelia, ona się mocno rozrasta, mogłaś do gruntu te nadwyżki wsadzić, też by tam ładnie rosły, no ale tak po prostu będzie gęsto i trochę więcej wody trzeba będzie lać. Mam nadzieje, że pogoda się poprawi i te kwiaty wybuchną z pączków jeden po drugim

- gaura
- 500p
- Od: 14 lut 2013, o 15:37
Lobelię sadziłam z werbeną zwykłą i zwisającą.doska_ pisze:No właśnie ja też zastanawiałam się nad takim połączeniem, ale wobec tego pomyślę nad innym zestawieniem.
Pozdrawiam, Kasia
ROSZĘ PODPOWIEDZCIE jaki kupujecie nawóz do kwiatów balkonowych
? Który jest najlepszy ?

-
- 200p
Ja używam na zmianę nawozów ogólnie dostępnych, po ok.8-10zl.Planton K-w szarej saszetce, oraz Substral-Magiczna siła. Trochę później będę podlewać Substralem-Burza Kwiatów.
Przy każdym podlewaniu stosuję je w mniejszej dawce.
Pewnie są bardziej profesjonalne ale mnie dostępne i droższe.
Dla mnie na balkon wystarczą te które wymieniłam.Pozdrawiam
Przy każdym podlewaniu stosuję je w mniejszej dawce.
Pewnie są bardziej profesjonalne ale mnie dostępne i droższe.
Dla mnie na balkon wystarczą te które wymieniłam.Pozdrawiam
No sporo tego
Ja to myślę jakichś jeden tylko,ale żeby był wydajny,ale koniecznie uniwersalny bo mam różne kwiaty 

-
- 200p
Hmmm, jednego nie ma .Jeśli chcesz osiągnąć rozrośnięte i bujnie kwitnące to trzeba co najmniej dwóch. Jeden nawóz na części zielone, drugi na pąki, kwiaty.Dlatego niedługo będę podlewać i spryskiwać Substralem Burza Kwiatów żeby jak najwiecej było pąków.
U bieglym sezonie zostałam podszkolona przez te forum właśnie.
U bieglym sezonie zostałam podszkolona przez te forum właśnie.

O matko nie miałam o tym pojęciaANNA2006 pisze: Jeden nawóz na części zielone, drugi na pąki, kwiaty

-
- 50p
- Od: 3 mar 2014, o 14:13
Anno, mogłabyś troszkę uściślić, co oznacza to "później" i podać jakiś taki z grubsza harmonogram? Nawozisz raz w tygodniu czy za każdym podlaniem? Sama od jakiegoś czasu szukałam właśnie rad odnośnie nawożenia. Część moich lobelek dostała nawóz w granulkach taki długo działający, nie pamiętam firmy, został mi z zeszłego roku. Nie wiem co robić z resztą, czy dokupić te granulki i jeszcze domieszać czy robić inaczej. Do tej pory mam dość mierne doświadczenia z nawożeniem, ale też bawię się w kwiatki dość krótko.
- paprotka882
- 500p
- Od: 13 sty 2012, o 12:26
A gnojówka z pokrzywy działa bardziej na kwitnienie czy rozrastanie? Bo przyznam to mój ulubiony nawóz bo i za darmo
Normalnie jak nie mam jeszcze gnojówek używam Florovitu.

-
- 200p
Od kwietnia stopniowo do wody dodawałam nawozu na "zielone".Od maja juz codziennie go stosuję.Roślinki się rozrosły, wypuściły odnóżki.Pelargonie mają fajne duże liście.Myślę że za dwa tygodnie zacznę podlewać z nawozem Substral- Burza kwiatów.Można nim nawet spryskiwać np.fuksje na dużą ilość pąków.
Lobelie lubią wodę więc chyba je też można potraktować tym nawozem dolistnie.
Co do gnojówki z pokrzywy to nie doradzę na co działa.Ja mam kwiaty tylko na balkonie.Do ogrodu trzeba duże ilości więc gnojówką najtaniej będzie i wszyscy ją polecają.
Lobelie lubią wodę więc chyba je też można potraktować tym nawozem dolistnie.
Co do gnojówki z pokrzywy to nie doradzę na co działa.Ja mam kwiaty tylko na balkonie.Do ogrodu trzeba duże ilości więc gnojówką najtaniej będzie i wszyscy ją polecają.
-
- 200p
- Od: 25 kwie 2014, o 18:01
A ja powsadzałam za dużo siewek lobelii w skrzynkach i teraz mam problem bo się za bardzo "gniotą", może jak będą miały dużo nawozu to dadzą radę?
Pozdrawiam Ola
Spadł bąk na strąk, a strąk na pąk. Pękł pąk, pękł strąk, a bąk się zląkł.

-
- 200p
- Od: 25 kwie 2014, o 18:01
Nie jestem zadowolona z moich lobelii. W miejscu gdzie jest więcej cienia pięknie kwitną natomiast w słonku są podsuszone pomimo podlewania. Wydaje mi się, że są to kwiaty do posadzenia z innymi roślinami, a ja zrobiłam błąd sadząc je samodzielnie.

Pozdrawiam Ola
Spadł bąk na strąk, a strąk na pąk. Pękł pąk, pękł strąk, a bąk się zląkł.