Galeria.Dalie Stanisława cz.3

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Dalie Stanisława cz.3

Post »

" Ku pokrzepieniu serc" , jesienne - Coriallo Furioso/81/ i Taum Sauk /593/

Obrazek Obrazek
lavaneya
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 1 sie 2014, o 17:29

Post »

Cudne....:) Aż się cieplej od samego patrzenia zrobiło..!
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lodziu piękne dalie ;:333 piękne zdjęcia ;:108
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
mateola
200p
200p
Od: 20 kwie 2008, o 12:47

Post »

lanceta pisze:sesję zdjęciową - daliom i chryzantemom
Oj, to czekamy na zdjęcia :) I dziękujemy za te już wklejone ;:3
Pozdrawiam - Małgosia
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lis 2011, o 12:27

Post »

Zwykle we wrześniu, kiedy sezon daliowy jest w pełni, w krajach takich jak Holandia, Belgia, Niemcy, w których dalie cieszą się wielką popularnością, powszechnym uznaniem i wzbudzają ogólny zachwyt, odbywają się wielkie i mniejsze festyny zwane "bloemencorso". Na imprezy te przygotowywane są ogromne, ruchome rzeźby, wykonane głównie z setek tysięcy kwiatów dalii (czasem także innych) upiętych na specjalnych stelażach, które przedstawiają różne motywy i tematy związane z regionem, ale nie tylko - bywają to postacie z kreskówek, baśni, legend itp.itd. Chodzi głównie o zaprezentowanie regionu, jego reklamę, zachęcenie do odwiedzenia przez turystów. Często tematyka przedstawianych dzieł jest odgórnie ustalona. Generalnie jednak jest to świetna zabawa na zakończenie sezonu, w której koniecznie trzeba wziąć udział. Wszystkie prezentowane podczas takiego regionalnego święta rzeźby to dzieła sztuki, które są oceniane przez specjalne jury wg ustalonej punktacji i regulaminu.
Najsłynniejsze i najbardziej okazałe bloemencorso odbywa się w miejscowości Zundert w Holandii. Pierwsze odbyło się w 1936 r. Odbywa się zawsze w pierwszy weekend września. Rywalizuje między sobą aż 20 wiosek i osad z okolic Zundert. Jest to impreza o wielkim rozmachu. Zwykle uczestniczy w niej ok. 50 tys. osób. Makiety rzeźb przygotowywane są przez kilka letnich miesięcy, a w przygotowana angażują się całe społeczności poszczególnych miejscowości . Starsi odpowiedzialni sa za wyhodowanie odpowiedniej ilości kwiatów dalii o określonej kolorystyce, a młodzi za przygotowanie makiet, a potem upięcie na nich kwiatów. Kwiaty upina sie zwykle w ciągu ostatnich trzech dni przed imprezą. Przygotowanie jednej takiej rzeźby to koszt ok.15-20 tys. euro + praca setek wolontariuszy. Ale trzeba przyznać, że impreza taka niezwykle zbliża ludzi i cementuje przynależność do regionalnej społeczności.
Zwykle też towarzyszą jej inne imprezy, orkiestra, tańce i występy różnorakich zespołów regionalnych.

W ubiegłym roku pokazywane były w tym wątku nie tylko filmy i filmiki z tych kolorowych festynów,ale również zdjęcia Stanisława, który był kiedyś na takie "bloemencorso" zaproszony.

Poniżej możecie obejrzeć kilka takich relacji z najbardziej hucznych i okazałych tegorocznych festynów.
Zundert

http://www.youtube.com/watch?v=CJOgiAS6nnY

Punktacja i nagrodzone rzeźby w tym roku w Zundert

http://www.corsozundert.nl/uitslag/

Loenhout

http://www.youtube.com/watch?v=XpVav2Jwe8I

Lichtenvoorde

http://www.youtube.com/watch?v=NPKdVteDxSI

Winkel

http://www.youtube.com/watch?v=31fLjrO6fU4

Miłego oglądania!
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Lodziu, dałaś mi nadzieję, że moja 'Taum Sauk' to jednak to, tylko nie zdążyła się wybarwić odpowiednio. Zakwitła dopiero tydzień temu.
Dziękuję Basiu. Do tej pory Zundert kojarzyło mi się wyłącznie z miejscem narodzin geniusza malarstwa - van Gogha. Nawet zastanawiałem się, czy to to samo Zundert ale poznałem po ratuszu - to samo ;:333
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jacku,
nawet o tym nie pamiętałam, że van Gogh urodził się w Zundert.
Szkoda, że nie był miłośnikiem dalii i ich nie malował.
Natomiast Henri Fantin-Latour i owszem, nawet bardzo sporo - ale on nie był tak sławny jak van Gogh. Również Pierre Renoir, Paul Gauguin i Cezanne nie stronili od tematu dalii w swoim malarstwie.
Najpiękniejsze obrazy daliowe maluje jednak sama natura, co można dostrzec na fotografiach Waszych dalii.
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
Przemekt23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2013, o 19:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie wczoraj przyszedł mróz i zrobił swoje. Wszystko czarne jutro zaczynam wykopywanie.
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Ja swoje jeszcze trzymam w ziemi choć zmarzły na początku października ,ma być jeszcze ciepło to z wykopaniem nie mam się co spieszyć :D
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zamiast ..."jesienne róże" , ..."jesienne dalie"........
Obrazek
Po opłaceniu półrocznego abonamentu "fotosik" zadziałał,to pierwsze zdjęcie na nowych zasadach.... ;:224
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje dalijki poddały się wczorajszej nocy, a może raczej wczorajszego ranka - ;:222
Ze smutkiem ;:174 muszę więc ogłosić zakończenie sezonu daliowego 2014 - ;:145

Ostatnie, które nadawały się do ucięcia przyniosłam do domu

Obrazek

Ci, którzy tak jak Grzegorz, mieszkają w "ciepłych krajach" to mają fajnie...

Pozazdrościć :!:

;:167 ;:215 ;:167
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
Przemekt23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2013, o 19:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Basiu ostatni kwiat ale za to jaki ładny. Co to za odmiana? Pomału sezon daliowy się kończy. Dla jednych szybciej dla drugich później. Zima coraz bliżej. Jak wcześniej pisałem u mnie ścięło raz a porządnie. Dziś zacząłem kopanie. Oczywiście mógłbym z tym jeszcze poczekać ale inne rośliny czekają w kolejce. A pogoda jest dynamiczna i może zmienić się z dnia na dzień. ;:224
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przemku,
to odmiana Dzivite, tylko że w jesiennym ubarwieniu...
Ja wykopałam na próbę dzisiaj 5 szt. Karpy średnie, ale jestem zadowolona. Gdybyż jeszcze pogoda była dla mnie bardziej życzliwa - u nas cały dzień zalega mgła, a temperatura dzisiaj wyniosła w południe 6 stopni. Słonko nie pokazało się ani na chwilę, a mgła jest mokra i przez to jest zimno ...
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj rozpoczęłam "wykopki".....dwie zimne noce zrobiły swoje. Widok zmarznietych,oklapłych dalii nie był miły do ogladania.... ;:145
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja też zaczęłam dzisiaj wykopywać. Stanisław miał rację - karpy dorodne. Mokre lato zrobiło swoje. Ale dziś był za zimny i za wilgotny dzień do kopania. Ziemia też za mokra, klei się do karpy, trudno ją usunąć bez uszkodzenia kłączy. Wykopałam trzy rządki i dałam spokój. Może jeszcze pogoda się poprawi na tyle, że będzie można wykopać w bardziej komfortowych warunkach. U mnie nadal mgła nie odpuszcza przez cały dzień... ;:29
Jak jutro tak będzie to daję sobie luz ;:23
Pozdrawiam
Barbara
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”