CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.3
Re: CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.3
dziękuję za szybką odpowiedź:) sądziłam, że nr 1 to efekty jakiejś złej opieki, ponieważ taką formę przybrała dopiero po roku mieszkania u mnie. Wcześniej rosła grzecznie w kierunku góry i miała głównie zielone łodygi, bez korzeni powietrznych;) Może pomyślę o jakimś stelażu dla niej
nr 2 od razu przesadziłam, bo kupiłam w "doniczce" 1,5cm/1,5cm. Nie zauważyłam żadnych szkodników, ani w ziemi, ani na zewnątrz. (tylko, że liście są tak jakby puste w środku, więc nie wiem czy coś może być wewnątrz nich) Możliwe, że uszkodziłam ją w transporcie i tego nie zauważyłam nawet:(
Podłoże mają tylko ze zwykłej ziemi do kaktusów(następnym razem spróbuję stworzyć mieszankę), miejsce też mam o dobrym nasłonecznieniu:), o podlewaniu zwykle zapominam, więc stwarzam prawie idealne środowisko;) reszta sukulentów również rośnie, ba nawet kwitnie!
nr 2 od razu przesadziłam, bo kupiłam w "doniczce" 1,5cm/1,5cm. Nie zauważyłam żadnych szkodników, ani w ziemi, ani na zewnątrz. (tylko, że liście są tak jakby puste w środku, więc nie wiem czy coś może być wewnątrz nich) Możliwe, że uszkodziłam ją w transporcie i tego nie zauważyłam nawet:(
Podłoże mają tylko ze zwykłej ziemi do kaktusów(następnym razem spróbuję stworzyć mieszankę), miejsce też mam o dobrym nasłonecznieniu:), o podlewaniu zwykle zapominam, więc stwarzam prawie idealne środowisko;) reszta sukulentów również rośnie, ba nawet kwitnie!
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie mogą rosnąć w zwykłej ziemi, muszą być posadzone w mieszance ziemi do kaktusów oraz gruboziarnistego piasku.
Przesadź jeszcze raz, nic się nie stanie.
Przesadź jeszcze raz, nic się nie stanie.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
ok, w takim razie przesadzę. Pytanie tylko, gdzie szukać takiego piasku? Znalazłam coś takiego jak żwir kwarcowy akwarystyczny o różnej granulacji, od 0,1-0,3 mm (i większe). Chodzi o coś takiego?
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Żwirek kwarcowy jest dobry.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- Pati2
- 10p - Początkujący
- Od: 13 gru 2014, o 07:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Były w ziemi uniwersalnej z perlitem przez ok dwa lata i nic się nie działo,a jakiś czas temu zaczął żółnąć i teraz jest jak widać.Przesadziłam go kilka dni temu w ziemię do kaktusów(wg mnie nie miał zbyt mokro) i chciałam podlać nawozem do kaktusów.A kiedy zaczęłam podlewac?Szczerze to nie wiem,jak zaczęło się robić trochę cieplej,bo przez zimę nie podlewałam.norbert76 pisze:W tym większym, kolor kolców to raczej naturalne zjawisko ich starzenia.
Natomiast w tym mniejszym, to raczej choroba grzybowa.
Kiedy zaczęłaś podlewać z jaką częstotliwością i w jakiej rosną ziemi? Aha i jakie stanowisko?
-- 16 kwi 2016, o 18:13 --
Przesadziłam je kilka dni temu(chyba tydz będzie) do ziemi do kaktusów i od tamtej pory nie podlewałam.jandom1 pisze:Moim zdaniem pierwszy jest nie do odratowania, natomiast co do drugiego.. Ile temu go podlewałaś ? Jeśli niedawno to wyciągnąłbym go z doniczki, wytrzepał ziemię z korzeni i dał im wyschnąć. Następnie wsadziłbym do przepuszczalnego podłoża, gdyż mam wrażenie że Twoje jest zbyt mało przepuszczalne i zbyt bogate jak dla kaktusów. Poczytaj o podłożu do kaktusów, jeśli będziesz miała wątpliwości to damy Ci skład takiej uniwersalnej mieszanki, bo wiadomo ilu kaktusiarzy tyle szkół odnośnie podłoża
- norbert76
Po przesadzeniu powinno się podlać po upływie min. tygodnia.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 10p - Początkujący
- Od: 21 lut 2016, o 15:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pozdrawiam
Greta
Greta
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Są to prawdopodobnie efekty działalności przędziorka.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
-
- 10p - Początkujący
- Od: 21 lut 2016, o 15:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź.
Pozdrawiam
Greta
Greta
- Pati2
- 10p - Początkujący
Czyli mgę juz podlać.A nawóz do kaktusów to dobra opcja?A może jakiś srodek na grzybice?norbert76 pisze:Po przesadzeniu powinno się podlać po upływie min. tygodnia.
- Pati2
- 10p - Początkujący
http://www.kwiat-kaktus.eu/kaktus/mokra ... akteryjna/
z tego co tu pisze to raczej juz nic nie da sie zrobić bo moj juz caly zaatakowany

- norbert76
Na razie żadnego nawozu.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Witam.
Posiadam kaktusa (ukazanego na zdjęciu w załączniku). Początkowo były to dwa takie same kaktusy w jednej doniczce. Jeden z nich zaczął w pewnym momencie brązowieć i "usechł" lub zniszczyła go choroba (zdj.2). Rozdzieliłam je, a tego zdrowego przesadziłam do doniczki. Wykazuje on jednak oznaki jakiejś choroby (jak na zdjęciu poniżej). Przy przesadzaniu obydwa kaktusy miały jak na moje oko zdrowe korzenie. Bardzo proszę o pomoc w ustaleniu co to za choroba oraz w jaki sposób mogę go wyleczyć.

Posiadam kaktusa (ukazanego na zdjęciu w załączniku). Początkowo były to dwa takie same kaktusy w jednej doniczce. Jeden z nich zaczął w pewnym momencie brązowieć i "usechł" lub zniszczyła go choroba (zdj.2). Rozdzieliłam je, a tego zdrowego przesadziłam do doniczki. Wykazuje on jednak oznaki jakiejś choroby (jak na zdjęciu poniżej). Przy przesadzaniu obydwa kaktusy miały jak na moje oko zdrowe korzenie. Bardzo proszę o pomoc w ustaleniu co to za choroba oraz w jaki sposób mogę go wyleczyć.

- norbert76
Przede wszystkim to nie jest kaktus, a sukulent - konkretnie Euphorbia.
Widzę dwa podstawowe błędy, pierwszy za ciemne stanowisko - roślina jest wyciągnięta. Roślina powinna stać na słonecznym parapecie. Drugi pewnie przelane - stąd choroba grzybowa.
Prawidłowe podlewanie jest takie, że kolejne podlanie dopiero wtedy, gdy przeschnie całkowicie ziemia.
Trzecia sprawa, prawidłowe podłoże - właściwe to mieszanka ziemi do kaktusów i gruboziarnistego piasku.
Jeśli jest posadzony w innej, to przesadź do właściwej, po przesadzeniu nie podlewaj przez okres ok tygodnia.
Spryskaj preparatem grzybobójczym.
Postaw na słonecznym parapecie i podlewaj, jak napisałem.
Widzę dwa podstawowe błędy, pierwszy za ciemne stanowisko - roślina jest wyciągnięta. Roślina powinna stać na słonecznym parapecie. Drugi pewnie przelane - stąd choroba grzybowa.
Prawidłowe podlewanie jest takie, że kolejne podlanie dopiero wtedy, gdy przeschnie całkowicie ziemia.
Trzecia sprawa, prawidłowe podłoże - właściwe to mieszanka ziemi do kaktusów i gruboziarnistego piasku.
Jeśli jest posadzony w innej, to przesadź do właściwej, po przesadzeniu nie podlewaj przez okres ok tygodnia.
Spryskaj preparatem grzybobójczym.
Postaw na słonecznym parapecie i podlewaj, jak napisałem.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Bardzo dziękuję za błyskawiczną odpowiedź, sukulenta przestawiłam właśnie na zabudowany balkon gdzie ma dużo więcej słońca. Jeśli chodzi o preparat na grzyby mam w domu preparat firmy AGRECOL TOPSIN M 500 SC, więc jak tylko wrócę z pracy spryskam nim roślinkę, mam nadzieję, że się uratuje
Bardzo dziękuję za poradę.