Wysiew nasion sezon 2015-2024...
Re: Terminarz wysiewu nasion 2015,2016
Nie wątpię w to, że nie pikujesz. Pikowanie begonii, czy petunii to katorga. Napisz jak siejesz petunie czy inne podobnej wielkości nasiona pojedynczo. Pęsetą? Do dołka jakiej głębokości?
- Zibi_41
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 maja 2010, o 21:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No dobrze , muszę się przyznać Sieję nasiona otoczkowane. Nie wszystkie trafiają do dołków , niektóre wystarczy poukładać na multiplacie. Na większą skalę stosuję tą metodę przy bratkach , stokrotkach , pierwiosnkach , daliach czy goździkach , bo one nie trafiają do multiplatów tylko prosto w doniczki. Sieję je w czasie gdy nie ogranicza mnie tak bardzo areał uprawy
Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
Zibi_41 ----- wrzucasz 1 nasionko do tej dziurki i tyle ? Czy przysypujesz ziemią ?
Uff, odetchnęłam Już myślałam, że mam kiepski wzrok
Przy otoczkowanych tak można, są większe bo mają otoczkę, da się je posiać pojedynczo, ja normalne 'gołe' nasionka rozsypuję tylko na powierzchni i po wykiełkowaniu pikuję. Trudno jednak porównywać amatorską uprawę z profesjonalną.
Przy otoczkowanych tak można, są większe bo mają otoczkę, da się je posiać pojedynczo, ja normalne 'gołe' nasionka rozsypuję tylko na powierzchni i po wykiełkowaniu pikuję. Trudno jednak porównywać amatorską uprawę z profesjonalną.
- Zibi_41
Nigdy nie przysypuję. Dziurka z czasem sama się zasklepi. Nie podlewam też tak przygotowanych doniczek z góry , wstawiam je do cieńkiej warstwy wody. Od góry można je podlewać dopiero gdy siewka wyjdzie ponad krawędź ziemi. W ten sposób same się pikująbabcia52 pisze:Zibi_41 ----- wrzucasz 1 nasionko do tej dziurki i tyle ? Czy przysypujesz ziemią ?
- asta6265
- Od: 8 sty 2012, o 12:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zibi chcesz powiedzieć, że takie otoczkowane nasionko np.petunii wrzucasz w tą dziurkę od razu do doniczki P9 i potem już do samej sprzedaży nie pikujesz
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Pozdrawiam Anka
aria przeczytaj sobie mój post z wątku o lobeliach z 26 stycznia tego roku-ja wpadłam na pomysł jak posiać malutkie nasionka i mi się sprawdził przy sianiu lobelii i petunii nieotoczkowanych-warunek, że nie siejesz ogromnej ilości nasion, bo inaczej się zacheśtasz-ja siałam po kilka, kilkanaście nasionek do jednej doniczki.
Ninia, fajny sposób wymyśliłaś. Ja nie sieję dużych ilości kwiatów i wiem, że pikowanie wzmacnia system korzeniowy i lubię to robić. W warunkach domowej rozsady jest to korzystne. Co innego gdy sadzonek są tysiące i uprawia się je w szklarni jak Zibi.
Teraz wyobraź sobie, że jakaś początkująca osoba skorzysta z rady Zibiego i posieje np. lobelię robiąc dołek ołówkiem i siejąc 1 nasionko do dołka, uważasz, że doczeka się wschodu? Dlatego pytałam go o to precyzyjne sianie. Nie dla siebie, ja wolę mieć więcej sadzonek, bo zawsze mam na nie chętnych wsród znajomych
Teraz wyobraź sobie, że jakaś początkująca osoba skorzysta z rady Zibiego i posieje np. lobelię robiąc dołek ołówkiem i siejąc 1 nasionko do dołka, uważasz, że doczeka się wschodu? Dlatego pytałam go o to precyzyjne sianie. Nie dla siebie, ja wolę mieć więcej sadzonek, bo zawsze mam na nie chętnych wsród znajomych
aria oczywiście później pikować tez będę na pewno raz, ale już nie będę musiała wyrzucać nadmiaru siewek-przynajmniej aż tylu, bo zawsze kilka roślinek sieję więcej -w razie nieprzyjęcia się po pikowaniu. Pozdrawiam
- Zibi_41
Oczywiście że się doczeka. Trzeba zrobić to dokładnie jak opisałem , napełnić doniczkę , podlać , zrobić dziurkę na pięć do dziesięciu milimetrów zależnie od gatunku a dokładnie wielkości kiełka , wrzucić nasionko i wstawić do płytkiej wody , peletki , kuwety lub czegoś podobnego. Potem tylko czekać. Gdy siewka pokaże się nad ziemią podłać tak by dziurka się wypełniła i to cała pracaaria pisze:Ninia, fajny sposób wymyśliłaś. Ja nie sieję dużych ilości kwiatów i wiem, że pikowanie wzmacnia system korzeniowy i lubię to robić. W warunkach domowej rozsady jest to korzystne. Co innego gdy sadzonek są tysiące i uprawia się je w szklarni jak Zibi.
-
- 50p
- Od: 25 lis 2015, o 21:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja sieję właśnie tak podobnie jak opisuje Zibi. Zawsze mam sadzonki dla siebie i znajomych. To świetna metoda. Nie zajmuje dużo czasu a efekty są. Fakt, że przy pikowaniu system korzeniowy się wzmacnia. Ale roślinki zawsze są ładne jak się o nie odpowiednio zadba.
Pozdrawiam Ilona
-
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Ta metoda ma zastosowanie do nasion otoczkowanych.
Nie wyobrażam sobie siania petuni po jednym nasionku do "dziurki".
Nie wyobrażam sobie siania petuni po jednym nasionku do "dziurki".