Ketmia syryjska- Hibiskus ogrodowy

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Zablokowany
Awatar użytkownika
reniazt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ketmia( hibiskus)

Post »

christinkrysia czyli chyba Krysia - tak masz rację - do kwiatków to ja chyba mam świętą cierpliwość.
Ja nie dam żadnemu zginąć dopóki nie zrobię wszystkiego - czasami reanimacja kosztuje mnie więcej niż nawet nowy kwiatek - ale ja już tak mam.
I faktycznie też jest mi ciężko, kiedy przycinam, kształtuję ale zaraz próbuję sobie wytłumaczyć, że tak naprawdę to my pomagamy tym naszym drzewkowatym, bo jak rosną tak samowolnie to jednak zdecydowanie słabiej kwitną, liście mają zdecydowanie marniejsze.

Ale n i e s a m o w i c i e podoba mi się twoje dzieło - taki bonsai to jest coś pięknego.
christinkrysia pisze:Bardzo podobają mi się hibiskusy z podwójnymi kulami - jakiej są wysokości ?
czy pytałaś o te o pełnych kwiatkach?
Pozdrawiam, Renia
W moim ogrodzie cz.1, cz.2, cz.3
Awatar użytkownika
Fafka
500p
500p
Od: 3 cze 2010, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Reniu, Twoje hibiskusy zapierają dech w piersi ;:138
Gdzieś tam w duchu planowałam, że sprawię sobie takie cudo, ale teraz już wiem, że zrobię to jak najszybciej. Nawet moja nieogrodnicza córka, zerknęła przez ramię i mówi: oooo! taką roślinkę to musimy mieć. Mam pytanie, czy jak obcinasz swoim pędy, to można gdzieś u Ciebie kupić gałązki do ukorzenienia?
Pozdrawiam. Jola.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Reniu pisząc o 2 kulach miałam na myśli kształt krzewu bo na pierwszy rzut oka tak je odbieram. Czyli prowadzenie na pień ale z pozostawianiem odpowiednich pędów bocznych u dołu aby wytworzyć "parter" - pierwsze piętro gładki pień a od drugiego korona.
Wszystko zrobiłaś z umiejętnym zachowaniem proporcji, dlatego pięknie wyglądają.
Nawet specjalista w tej profesji lepiej by tego nie zrobił.

Obrazek

Czy mój pomarańczowy mógłby iść na wymianę za Twojego bo zdecydowanie rożni się kolorem i warto by go mieć ? Czerwone zdaje się,że mamy dość podobne kolorystycznie - zdjęcia czasami nie oddają oryginału koloru - fotka mojego jest na poprzedniej stronie.

Żadna z gruntowych mi nie zakwitła więc doniczkowe były na otarcie łez.... :;230
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sty 2010, o 18:46

Post »

Christin,masz tak piękny awatarek,że się napatrzeć nie mogę :)
Pozdrawiam - BabajAGA
Awatar użytkownika
reniazt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Fafka
Joluś - wielkie dzięki za takie miłe słowa.
Ja uważam, że faktycznie hibiskusa /conajmniej jednego/ to naprawdę warto mieć - one pomimo różnych o nich opowieści są niesamowicie wdzięczne.
A teraz pozdrowienia dla córci-nieogrodniczki - to tak samo jak i moja - tylko, że przynajmniej lata z aparatem po ogrodzie i fotki przerzuci na komputer - to już dla mnie ulga.
Pewnie - jak obcinam wiosną to wysyłam - w ubiegłym roku kupowały u mnie Forumki.
Nawet mam sadzonki tej czerwonej pełnej - rosną u mnie od wiosny.

christinkrysia
Krysiu - aha... tobie chodziło o kształt drzewka.
Tak, masz rację - każde drzewko koronę ma w kształcie kuli.
One od samego podłoża są prowadzone na pojedynczy pień. Ale miałam jeszcze sadzonki tej pomaranczowej pełnej - a kierując się tendencją zmniejszania ilości doniczek, które trzeba wynosić wiosną i wnosić jesienią do domu - podsadziłam każde drzewko drugim - pomarańczowym kolorkiem.
Tak - zdecydowanie twój czerwony pełny to jest ten sam co i mój.
Krysiu najlepiej przypomnij się wiosną to ci wyślę szczepkę z tego pomarańczowego. Ja ten żółty kolor też mam tylko teraz fotki nie znalazłam, albo nie był sfotografowany - bo dostałam od dzieci w tym roku chyba na imieniny.
Ale mam jeszcze jeden o pełnych rózowych kwiatkach
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam, Renia
Awatar użytkownika
Fafka
500p
500p
Od: 3 cze 2010, o 11:21

Post »

Będę wiosną pilnować wątku zakupowego, a na razie podziwiam Wasze hibiskusy.
Reniu, córka dziękuje za pozdrowienia. Moja też biega z aparatem, ale nauczyła mnie wrzucać zdjęcia i teraz radź sobie mama sama, chyba, że coś się dzieje niepojętego dla mnie, to pomoże (i nazywa mnie komputerowym dinozaurem).
A to mój jedyny ogrodowy hibcio:
Obrazek
Pozdrawiam. Jola.
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

Reniu ;:196 pod wpływem Twoich fotek kolejne chciejstwo mnie opanowuje ;:14 A tyle już donic do wnoszenia datury, oleandry i jeszcze kłącza. Może już pisaliście w tym wątku, ale prosze powiedz, czy w domu na oknie mogę przechować ketmie, czy też potrzebują chłodnego miejsca ;:224
Jeśli mogą być w domu wchodzę :uszy
Awatar użytkownika
reniazt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Joluś - ty nie narzekaj - ja to dopiero targam donice na poddasze, czyli tak jakby na trzecie piętro. Też idą tam co roku datury, oleandry i ponad 25 skrzynek balkonowych z pelargoniami, moje ołowniki a jeszcze paulowania, kielichowiec, korkowiec i jeszcze takie tam inne. Mój syn i mąż dostają cięzkiej choroby jak to trzeba składać na jesieni i wiosną choroba im się odnawia.
Moje róże chińskie - czyli ketmie domowe - stoją w pokoju gdzie jest przykręcone ogrzewanie - tam temp. jest około 15 stopni i mają bardzo dużo światła, bo na dwóch ścianach są bardzo duże okna. Jeśli masz okno, pod którym nie ma kaloryfera - to Jolu można by spróbować.
Może inni się wypowiedzą, może już to sprawdzili.
Pozdrawiam, Renia
Awatar użytkownika
Zabeczka101059
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lis 2008, o 14:14

Post »

Moja też zimuje w pokoju :wink:

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam -Dzidzia
aktualny,
spis wątków,
ugot
100p
100p
Od: 21 mar 2008, o 01:52

Post »

Może mi ktoś wyjaśnić,z którego hibiskusa suszy się kwiaty na herbatkę?Bezskutecznie próbowałam znaleźć odpowiedź na to pytanie w internecie .
Ulka
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

Reniu a moje paulownie i kielichowiec (wonny) zostały w ogrodzie. Ten drugi chociaż okryty, ale paulownie ;:224 mam nadzieję odbiją z korzenia.
Mam okno bez kaloryfera, ale za to ogrzewanie podłogowe jest, a to już chyba nie halo :(
Awatar użytkownika
LilaRose
200p
200p
Od: 22 paź 2009, o 23:02

Post »

ugot pisze:Może mi ktoś wyjaśnić,z którego hibiskusa suszy się kwiaty na herbatkę?Bezskutecznie próbowałam znaleźć odpowiedź na to pytanie w internecie .
No bo to trzeba szukać pod hasłem "malwa sudańska" :D . Jako pierwsze wyskoczyło mi: http://www.eherbata.pl/produkt/opis/32
A klasyczną, hibiskusową herbatkę polecam tę http://teranga.bazarek.pl/opis/85812/ma ... tkami.html . Zaręczam, że to oryginalny, senegalski produkt.
Pozdrawiam- Liliana
ugot
100p
100p
Od: 21 mar 2008, o 01:52

Post »

LilaRose,bardzo dziękuję Ci za odpowiedź ,z tym,że mnie chodzi o nazwę żywej rośliny,bo susz jest u nas w sklepie dostępny.Niestety tych arabskich wężyków nie jestem w stanie odszyfrować a po łacinie na opakowaniach też nic nie pisze.Liczę więc na forumowiczów - może ktoś będzie znał odpowiedź?
Ulka
Zablokowany

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”