Wszystko o pomidorach cz. 16

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
darek90_16
50p
50p
Od: 7 mar 2019, o 20:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 16

Post »

Ja podlewam co 2 dni z racjii tego że na słońcu są od rana aż do mniej wiecej 14. Podlewam około 1 L na 10 pomidorów w 0,5 litrowych pojemnikach a woda wsiąka jak w gąbkę. Po obserwacjii stwierdziłem aby zwiększyć podlewanie bo ziemia jest bardzo luźna , korzenie mają dużo powietrza a widac po pomidorach że potrzebowały by wiecej tej wody, a teraz mają mniej wiecej 100 ml na i rosline i to na 2 dni. DUżo wody zaszkodziło mi kiedyś jak ziemia była zwiazana i ubita liub z piaskiem. korzenie się dusiły.
NO i podlewanie to fertygacja, Kristalon zielony 1G na 1L.

Ela152, tak zostawiasz te kwiatki i z nimi wysadzisz?
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 gru 2017, o 14:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pochwale się moimi, chociaż to miniaturki w porównaniu z Waszymi. Od początku pod zwykłymi ledami, dziś pierwszy raz je wystawiłem. Jeszcze trochę i będą się nadawać do pikowania.
Obrazek

Obrazek
ali67
100p
100p
Od: 13 lut 2014, o 20:26

Post »

--julian-- pisze:Pochwale się moimi, chociaż to miniaturki w porównaniu z Waszymi. Od początku pod zwykłymi ledami, dziś pierwszy raz je wystawiłem. Jeszcze trochę i będą się nadawać do pikowania.
kiedy siałeś, 1 kwietnia?
do wysadzenia na grunt zdążą urosnąć,
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33

Post »

darek90_16, pierwsze kwiaty już oberwałam. Posadzę na pewno kwitnące, bo to mają być grutowe pomidory. 8-)
Przetrzymać to je przetrzymam do połowy maja, ale doniczki to będą musiały mieć chyba po tujach. ;:oj
Tak je zabezpieczam na noc, już nie wnoszę do domu, bo za dużo roboty. Mam namiot na balkonie.

Obrazek
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 gru 2017, o 14:02

Post »

ali siałem w ostatnich dniach marca, już nawet nie wiem kiedy.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

:wit U mnie cały przekrój wielkości rozsady od kwitnącej już rosnącej pod osłonami ,
do ledwo co kiełkującej a nawet jeszcze nie wysianej . Te ostatnie z przeznaczeniem
na zbiór jesienny , niskie odmiany , by je można była jak najdłużej zabezpieczać przed
jesiennymi przymrozkami .
Teraz dzień długi to rozsada rośnie szybciej niż miesiąc temu .
kogucik123
50p
50p
Od: 22 lut 2019, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Posadziłem wczoraj pomidory malinowe vp1 w tunelu , w jakim terminie mógłbym dokonać pierwszego zbioru jeżeli prowadzilbym na 6 gron, pogoda by sprzyjała i przykrywalbym agrowlokniną ?
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

To zależy na jakim etapie jest rozsada . Kwiatki już kwitną ?
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

To wczesna odmiana, wróżę na koniec maja/ początek czerwca. Proponuję wszystkim świeżakom założyć sobie gruby zeszyt ( na kilka lat) i notować daty wysiewów, wschodów, wysadzeń warzyw, pierwsze zbiory itd. I oczywiście ewentualne opryski, jakie i kiedy. Na drugi rok będzie jak znalazł.
Pozdrawiam! Gienia.
Numak
50p
50p
Od: 12 kwie 2020, o 08:12

Post »

Witam,
W tym roku pierwszy raz będę zajmował się warzywami, jestem totalnym laikiem, także proszę o wyrozumiałość.
Przygotowuję między innymi rozsadę pomidorów (podjąłem próbę ich wyhodowania z racji tego, że sklepowe pomidory smakują jak...no nie smakują, woda o lekkim aromacie pomidora...), mają trafić do gruntu (ziemia na działce przekopana z dwa miesiące temu). Czy powinienem teraz na to docelowe miejsce na działce wysypać jakiś granulowany nawóz żeby już oddawał składniki do gleby ? Tak aby po posadzeniu pomidory miały z czego czerpać składniki odżywcze?
Pomidory posadziłem w takich malutkich wielodoniczkach, z hmm niecałe trzy tygodnie temu przepikowalem je do większych doniczek, mają po 290 cm3, czy w takich doniczkach mogę je trzymać bez większego uszczerbku na ich kondycji do dnia wysadzenia na działce? Wyglądają ogólnie ok? Trzymam je przy oknie tarasowym od południowej strony.
Poniżej zdjęcia

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
brodus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lis 2019, o 10:27

Post »

Jeśli chodzi o nawożenie pomidorów to poczytaj wątki na ten temat. Ja stosuje nawożenie rzędowe obornikiem końskim.

Jeśli chodzi o doniczki to są za małe żeby pomidory w dobrej kondycji dotrwały w nich do wysadzenia.
Doniczki powinny być co najmniej 0,5l.
Pozdrawiam Paweł
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2012, o 16:55
Kontakt:

Post »

Ja stosuję kubki półlitrowe. Nawóz musisz dać, jak chcesz być eko to może być obornik czy coś podobnego (najlepiej jakiś czas przed wysadzeniem już go przekopać) - bez nawozu (jedzenia) wyjdą Ci jak te ze sklepu.
Pozdrawiam,
Tomek
Awatar użytkownika
tenebri
50p
50p
Od: 11 cze 2016, o 21:52

Post »

Moje rozsady robiłem ok 10 marca. Stały na parapecie w pokoju a teraz od 3 dni stoją w szklarni na działce. Ogólnie jest 18 roślinek odmian: Tolek, Ożarowski Malinowy, Bekas.
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”