Wszystko o pomidorach cz. 16
-
- 50p
- Od: 7 mar 2019, o 20:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 16
Ja podlewam co 2 dni z racjii tego że na słońcu są od rana aż do mniej wiecej 14. Podlewam około 1 L na 10 pomidorów w 0,5 litrowych pojemnikach a woda wsiąka jak w gąbkę. Po obserwacjii stwierdziłem aby zwiększyć podlewanie bo ziemia jest bardzo luźna , korzenie mają dużo powietrza a widac po pomidorach że potrzebowały by wiecej tej wody, a teraz mają mniej wiecej 100 ml na i rosline i to na 2 dni. DUżo wody zaszkodziło mi kiedyś jak ziemia była zwiazana i ubita liub z piaskiem. korzenie się dusiły.
NO i podlewanie to fertygacja, Kristalon zielony 1G na 1L.
Ela152, tak zostawiasz te kwiatki i z nimi wysadzisz?
NO i podlewanie to fertygacja, Kristalon zielony 1G na 1L.
Ela152, tak zostawiasz te kwiatki i z nimi wysadzisz?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
-
- 100p
- Od: 13 lut 2014, o 20:26
kiedy siałeś, 1 kwietnia?--julian-- pisze:Pochwale się moimi, chociaż to miniaturki w porównaniu z Waszymi. Od początku pod zwykłymi ledami, dziś pierwszy raz je wystawiłem. Jeszcze trochę i będą się nadawać do pikowania.
do wysadzenia na grunt zdążą urosnąć,
-
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
ali siałem w ostatnich dniach marca, już nawet nie wiem kiedy.
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
U mnie cały przekrój wielkości rozsady od kwitnącej już rosnącej pod osłonami ,
do ledwo co kiełkującej a nawet jeszcze nie wysianej . Te ostatnie z przeznaczeniem
na zbiór jesienny , niskie odmiany , by je można była jak najdłużej zabezpieczać przed
jesiennymi przymrozkami .
Teraz dzień długi to rozsada rośnie szybciej niż miesiąc temu .
do ledwo co kiełkującej a nawet jeszcze nie wysianej . Te ostatnie z przeznaczeniem
na zbiór jesienny , niskie odmiany , by je można była jak najdłużej zabezpieczać przed
jesiennymi przymrozkami .
Teraz dzień długi to rozsada rośnie szybciej niż miesiąc temu .
-
- 50p
- Od: 22 lut 2019, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Posadziłem wczoraj pomidory malinowe vp1 w tunelu , w jakim terminie mógłbym dokonać pierwszego zbioru jeżeli prowadzilbym na 6 gron, pogoda by sprzyjała i przykrywalbym agrowlokniną ?
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
To zależy na jakim etapie jest rozsada . Kwiatki już kwitną ?
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
To wczesna odmiana, wróżę na koniec maja/ początek czerwca. Proponuję wszystkim świeżakom założyć sobie gruby zeszyt ( na kilka lat) i notować daty wysiewów, wschodów, wysadzeń warzyw, pierwsze zbiory itd. I oczywiście ewentualne opryski, jakie i kiedy. Na drugi rok będzie jak znalazł.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- 50p
- Od: 12 kwie 2020, o 08:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam,
W tym roku pierwszy raz będę zajmował się warzywami, jestem totalnym laikiem, także proszę o wyrozumiałość.
Przygotowuję między innymi rozsadę pomidorów (podjąłem próbę ich wyhodowania z racji tego, że sklepowe pomidory smakują jak...no nie smakują, woda o lekkim aromacie pomidora...), mają trafić do gruntu (ziemia na działce przekopana z dwa miesiące temu). Czy powinienem teraz na to docelowe miejsce na działce wysypać jakiś granulowany nawóz żeby już oddawał składniki do gleby ? Tak aby po posadzeniu pomidory miały z czego czerpać składniki odżywcze?
Pomidory posadziłem w takich malutkich wielodoniczkach, z hmm niecałe trzy tygodnie temu przepikowalem je do większych doniczek, mają po 290 cm3, czy w takich doniczkach mogę je trzymać bez większego uszczerbku na ich kondycji do dnia wysadzenia na działce? Wyglądają ogólnie ok? Trzymam je przy oknie tarasowym od południowej strony.
Poniżej zdjęcia
W tym roku pierwszy raz będę zajmował się warzywami, jestem totalnym laikiem, także proszę o wyrozumiałość.
Przygotowuję między innymi rozsadę pomidorów (podjąłem próbę ich wyhodowania z racji tego, że sklepowe pomidory smakują jak...no nie smakują, woda o lekkim aromacie pomidora...), mają trafić do gruntu (ziemia na działce przekopana z dwa miesiące temu). Czy powinienem teraz na to docelowe miejsce na działce wysypać jakiś granulowany nawóz żeby już oddawał składniki do gleby ? Tak aby po posadzeniu pomidory miały z czego czerpać składniki odżywcze?
Pomidory posadziłem w takich malutkich wielodoniczkach, z hmm niecałe trzy tygodnie temu przepikowalem je do większych doniczek, mają po 290 cm3, czy w takich doniczkach mogę je trzymać bez większego uszczerbku na ich kondycji do dnia wysadzenia na działce? Wyglądają ogólnie ok? Trzymam je przy oknie tarasowym od południowej strony.
Poniżej zdjęcia
-
- Od: 12 lis 2019, o 10:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jeśli chodzi o nawożenie pomidorów to poczytaj wątki na ten temat. Ja stosuje nawożenie rzędowe obornikiem końskim.
Jeśli chodzi o doniczki to są za małe żeby pomidory w dobrej kondycji dotrwały w nich do wysadzenia.
Doniczki powinny być co najmniej 0,5l.
Jeśli chodzi o doniczki to są za małe żeby pomidory w dobrej kondycji dotrwały w nich do wysadzenia.
Doniczki powinny być co najmniej 0,5l.
Pozdrawiam Paweł
- massur
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Kontakt:
Ja stosuję kubki półlitrowe. Nawóz musisz dać, jak chcesz być eko to może być obornik czy coś podobnego (najlepiej jakiś czas przed wysadzeniem już go przekopać) - bez nawozu (jedzenia) wyjdą Ci jak te ze sklepu.
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek