Brzoskwinia, morela, nektaryna - 2cz. (2018 - )
-
- 200p
- Od: 3 lis 2017, o 15:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Brzoskwinia, morela, nektaryna - 2cz. (2018 - )
Dwa lata temu pryskałem jesienia tylko miedzianem a następna wiosna też tylko miedzianem i ani jeden listek nie był zarażony , a trzy lata temu po jesiennym posadzeniu drzewek nie wiedziałem że trzeba pryskać i liscie wszystkie opadły , wychodzi na to że miedzian u mnie wystarczy na jesień i wiosnę .
Przepraszam za moją pisownię ale nie jestem czystym Polakiem i mam trudności.
ands pisze:Na kędzierzawość liści brzoskwini stosowałem z powodzeniem zazwyczaj Sylit 65WP i ten mogę polecić.
Istotnym czynnikiem jest to żeby oprysk odbył się przed pękaniem pąków.
Dawkowanie Syllitu 65 WP to 7,5 g preparatu na 1 litr cieczy.
Nie za mocne to dawkowanie ? to ja mam 20 g Sylitu i mam go rozrobić w 4 l wody ? W sklepie gdzie kupowałem pani która była odpowiednio szkolona to mówiła że opakowanie 15g na 10l wody
Dawkowanie przytoczyłem z jednej ze stron gdzie podano cytując: "Na ogródkach i działkach dawkowanie Syllitu 65 WP to 7,5 g preparatu na 1 litr cieczy."
Nie mam oryginalnego opakowania pod ręką, żeby zweryfikować, a w internecie są duże rozbieżności.
Sądzę, że najbardziej zbliżone do zalecanego przez producenta będzie dawkowanie: 13g w 5-15L wody /100m2
Nie mam oryginalnego opakowania pod ręką, żeby zweryfikować, a w internecie są duże rozbieżności.
Sądzę, że najbardziej zbliżone do zalecanego przez producenta będzie dawkowanie: 13g w 5-15L wody /100m2
Pozdrawiam serdecznie, Andrzej
Może ktoś wrzucić fotkę w jakim mniej więcej stadium pąka pryskać ?
Miedzian ma na ulotce info, że tez jest na kędzierzawość. W tym roku mam już zakupiony Syllit, ale za rok zobaczę sam miedzian. Jeżeli zadziała jak niektórzy piszą to nie ma sensu stosować bardziej szkodliwego środka. I wykonać tylko dwa opryski miedzianem.
U mnie wychodzi jakieś 2-2,5L na drzewko. Jeszcze zależy jakie kto ma duże.
Miedzian ma na ulotce info, że tez jest na kędzierzawość. W tym roku mam już zakupiony Syllit, ale za rok zobaczę sam miedzian. Jeżeli zadziała jak niektórzy piszą to nie ma sensu stosować bardziej szkodliwego środka. I wykonać tylko dwa opryski miedzianem.
U mnie wychodzi jakieś 2-2,5L na drzewko. Jeszcze zależy jakie kto ma duże.
-
- 200p
- Od: 18 gru 2016, o 14:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przy deszczowej pogodzie zalecają drugi oprysk po kwitnieniu. W poprzednim roku właśnie taka pogoda u mnie była, ze padało praktycznie miesiąc. Widać było ze wierzchołkowe liście były porażone przez kędzierzawość.
https://www.youtube.com/watch?v=xlmawfiYtwI
https://www.youtube.com/watch?v=xlmawfiYtwI
- Dolnoslonzok
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2010, o 10:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.
Nie za późno wykonujecie opryski? Na płd.-zach. opryski robiliśmy w pierwszej dekadzie lutego, a i widzę na str.31, że ogrodnicy z innych regionów też tak robili.
Na ulotkach jest napisane minimum 6 stopni ciepła
- Dolnoslonzok
- Od: 5 wrz 2010, o 10:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.
Tak, poczekaj do kwitnienia i przymrozków, a wtedy usuniesz, co zamierzasz. Brzoskwinia dobrze reaguje na cięcie. U mnie brzoskwinie i nektaryny wyglądają prawie identycznie, jak u Ciebie. Mają więcej różowego z zielonymi "czuprynkami".
-
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
Można jeszcze czymś pryskać brzoskwinie? Czy za późno już?
Na pewno nie zaszkodzi.
-
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
To czym w tej chwili najlepiej opryskać?
Sylitem ewentualnie Miedzianem